virginie depantes

Θύμα βιασμού στα δεκαεπτά της, έγραψε βιβλίο για αυτό είκοσι χρόνια μετά. Η Γαλλίδα συγγραφέας Βιρζινί Ντεπάντ (Virginie Despentes) σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue, μιλά για τα σκληρά θέματα που πραγματεύεται, για τον πρωταγωνιστή της γνωστής, βραβευμένης τριλογίας της, Βερνόν Σουμπουτέξ, και αποκαλύπτει τι γίνεται στο τρίτο και τελευταίο μέρος της. 

Επιμέλεια: Book Press

«Είμαι πλέον λίγο μεγάλη για να θεωρούμαι enfant terrible». Τα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης έδωσαν τον συγκεκριμένο, τιμητικό χαρακτηρισμό στη Βιρζινί Ντεπάντ («τρομερό παιδί») μετά από την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της Η θεωρία του Κινγκ Κονγκ, το οποίο έγραψε σε ηλικία 37 ετών. Η συγγραφέας είναι διεθνώς γνωστή για την τριλογία Βερνόν Σουμπουτέξ (στα ελληνικά κυκλοφορούν σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, από τις εκδόσεις Στερέωμα).

virginie despentes vernon 1 virginie despentes vernon 2
   

Στη συνέντευξή της, η συγγραφέας μίλησε για την έμπνευση που άντλησε από τα κείμενα των Αμερικανίδων φεμινιστριών:

«Η θεωρία του Κινγκ Κονγκ είναι το αποτέλεσμα του πάθους μου για την αμερικανική λογοτεχνία και τον αμερικανικό φεμινισμό, για τις Αμερικανίδες συγγραφείς - την Annie Sprinkle, την Carol Queen· όλες τις φεμινίστριες που με βοήθησαν και με ενδιέφεραν. Στη Γαλλία, κατά τη δεκαετία του '90, ήταν πολύ δύσκολο να βρεις τις συγκεκριμένες Αμερικανίδες συγγραφείς, επειδή δεν μεταφράζονταν. Ακόμα και συγγραφείς όπως η Τζούντιθ Μπάτλερ μεταφράστηκαν πολύ αργά στην Ευρώπη. Αλλά κάποιοι από εμάς ενδιαφερόμασταν πολύ για την πορνογραφία, την πορνεία, την queer κουλτούρα, τη λεσβιακή κουλτούρα, και ήθελα να φέρω ένα μέρος αυτής της αμερικανικής κουλτούρας στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Το Βερνόν Σουμπουτέξ είναι πολύ διαφορετικό - είναι ένα πορτρέτο του Παρισιού πριν από περίπου πέντε χρόνια, αλλά έχει και κάποια κοινά με την αμερικανική κουλτούρα, καθώς σχετίζεται με την πανκ και το rock n' roll, και πολλά από αυτά προέρχονται από την Αμερική. Όμως, το πραγματικό του θέμα έχει να κάνει με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία – με το πώς πράγματα που θεωρούνταν απαράδεκτα πριν από δέκα χρόνια, θεωρούνται πια συνηθισμένα. Και διαφέρει από όσα συμβαίνουν στην Αμερική – αλλά υπάρχουν, φυσικά, και ορισμένοι παραλληλισμοί».

Ήμουν δεκαεπτά χρονών όταν με βίασαν και δεν ήμουν έτοιμη να παρατήσω τη ζωή μου και να μαραζώσω συναισθηματικά. Αφιέρωσα όλη την ενέργεια που είχα ώστε για να το αντιμετωπίσω. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, το έγραψα είκοσι χρόνια μετά από το συμβάν.

Με το μυθιστόρημα Η θεωρία του Κινγκ Κονγκ (μτφρ. Κατερίνα Κορώνη, επιμέλεια Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Κασταλία) που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2006 και στα ελληνικά το 2008, πέραν από όλα τα άλλα, αμφισβητεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τον βιασμό.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν πέσει θύματα βιασμού και ο καθένας επιλέγει να το αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο – ή μπορεί και να επιλέξει να μην το αντιμετωπίσει. Εγώ το αντιμετώπισα. Ήμουν δεκαεπτά όταν με βίασαν και δεν ήμουν έτοιμη να παρατήσω τη ζωή μου και να μαραζώσω συναισθηματικά. Αφιέρωσα όλη την ενέργεια που είχα ώστε να το αντιμετωπίσω. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, το έγραψα είκοσι χρόνια μετά από το συμβάν. Την εποχή που το έγραφα, το να μιλήσεις για τον βιασμό σου ήταν μια περίεργη απόφαση. Στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει. Βέβαια, ούτε τότε ήμουν η μόνη που έγραφα για τέτοια θέματα – αλλά σήμερα παρατηρείται μια μεγάλη εκτίναξη ως προς αυτό».

(...) διαπίστωσα πως οι αναγνώστες και οι κριτικοί ήταν πιο τρυφεροί απέναντι σε έναν ανδρικό χαρακτήρα. Όταν οι γυναίκες κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που κάνει ο Βερνόν Σουμπουτέξ, πέφτουν θύματα σκληρής κριτικής και ανάλυσης. 


Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή της να θέσει ως πρωταγωνιστή της τριλογίας της έναν λευκό άνδρα, η Ντεπάντ απάντησε: «Κατ’ αρχάς, επειδή το βιβλίο μιλά για τη ροκ μουσική, για την πανκ ροκ, θεώρησα ότι ο χαρακτήρας έπρεπε να είναι ένας λευκός άνδρας, καθώς αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο της ροκ μουσικής. Επιπλέον, σκέφτηκα πως αυτό το βιβλίο ήταν μια καλή αφορμή για να αλλάξω φύλο. Το έκανα χωρίς να το πολυσκεφτώ – αλλά μετά το δημοσίευσα και σύντομα ανακάλυψα ότι ήταν μια λαμπρή ιδέα, καθώς διαπίστωσα πως οι αναγνώστες και οι κριτικοί ήταν πιο τρυφεροί απέναντι σε έναν ανδρικό χαρακτήρα. Όταν οι γυναίκες κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που κάνει ο Βερνόν Σουμπουτέξ, πέφτουν θύματα σκληρής κριτικής και ανάλυσης. Όταν είσαι άντρας, όλα είναι καλά – μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, έτσι δεν είναι; [γελάει]»

virginie depantes 2

Πώς τελειώνει η τριλογία Βερνόν Σουμπουτέξ;

Στην ίδια συνέντευξη, η συγγραφέας μίλησε για το τέλος της τριλογίας: «Είμαι πολύ απαισιόδοξη για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, αλλά ταυτόχρονα τρέφω και μια αισιοδοξία. Και νομίζω ότι το τέλος του βιβλίου καταλήγει εκεί: Μακάρι να συμβεί κάτι καλό, αλλά δεν είμαι βέβαιη πώς θα συμβεί. Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτά τα βιβλία γράφτηκαν την εποχή που συνέβησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, και αυτό είναι κάτι που φαίνεται· μπορεί κανείς να το καταλάβει: Είχαμε αυτήν την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε να πεθάνουμε την επόμενη ημέρα, αμαχητί. Αλλά ταυτόχρονα, σκεφτόμασταν: Ίσως κάτι θα μπορούσε να επιβιώσει – ίσως η μουσική. Η μουσική δεν είναι απλώς μια μεγάλη επιχείρηση· είναι μια μορφή υψηλής ποίησης. Δεν ξέρω σε τι να πιστέψω. Είμαι διχασμένη, βρίσκομαι ανάμεσα στην απόλυτη απόγνωση και στην αισιοδοξία. Εύχομαι να μπορούσα να φανταστώ έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που θα οδηγούσε σε ένα διαφορετικό είδος κουλτούρας, αλλά ταυτόχρονα μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Θέλω ως άνθρωποι να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούμε. Αυτή είναι η αντίφασή μου».

«Μακάρι να συμβεί κάτι καλό, αλλά δεν είμαι βέβαιη πώς θα συμβεί».

Τέλος, η Βιρζινί Ντεπάντ μίλησε και για τα μελλοντικά της σχέδια: «Γράφω ένα μυθιστόρημα και συνεργάζομαι στενά με έναν τύπο που διασκευάζει το Βερνόν Σουμπουτέξ σε κόμικ. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και το διασκεδάζω πολύ».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Έμμα Κάουελ: «Νομίζω πως βρίσκομαι σε μακροχρόνια ερωτική σχέση με την Ελλάδα»

Έμμα Κάουελ: «Νομίζω πως βρίσκομαι σε μακροχρόνια ερωτική σχέση με την Ελλάδα»

Με αφορμή το βιβλίο της «Ένα τελευταίο γράμμα από την Ελλάδα» (μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα), η συγγραφέας Έμμα Κάουελ [Emma Cowell] μιλά για την αγάπη της για την Ελλάδα, για την απώλεια της μητέρας της και για τον χρόνο που αφιερώνει στη συγγραφή. Στην κεντρική εικόνα, η Έμμα Κάουελ σε διακοπ...

Σέχαν Καρουνατίλακα: «Καλό βιβλίο είναι αυτό που μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες σε κάθε γωνιά του κόσμου»

Σέχαν Καρουνατίλακα: «Καλό βιβλίο είναι αυτό που μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες σε κάθε γωνιά του κόσμου»

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Σέχαν Καρουνατίλακα [Shehan Karunatilaka], συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα, μας μίλησε για το μυθιστόρημά του «Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα», που τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ και κυκλοφορεί στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ. Η φωτογραφία ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«2071» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική) – Κάνοντας τα μηνύματα του πλανήτη προσωπική υπόθεση

«2071» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική) – Κάνοντας τα μηνύματα του πλανήτη προσωπική υπόθεση

Το «2071» του Ντάνκαν ΜακΜίλλαν [Duncan Macmillan] παρουσιάζεται στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Φωτογραφίες: © Σπύρος Περδίου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 2071, η σημαντική διάλεξη του...

«Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» του Γουόλτερ Άιζακσον (κριτική) – Μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

«Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» του Γουόλτερ Άιζακσον (κριτική) – Μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

Για το βιβλίο του Γουόλτερ Άιζακσον [Walter Isaacson] «Elon Musk: Η επίσημη βιογραφία» (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κλειδάριθμος).

Γράφει ο  Διονύσης Μαρίνος

Πριν από λίγες ημέρες ο ...

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Ο Δημήτρης Καραντζάς σε συνεργασία με την Γκέλυ Καλαμπάκα, έγραψε και σκηνοθέτησε «Το Σπίτι», την πρώτη του παράσταση έπειτα από δώδεκα χρόνια, ύστερα από ανάθεση της Στέγης για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου. «Το Σπίτι» παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Τετάρτη - Κυριακή μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου. Φωτο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευσητο από το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν [Colm Tóibín] «Ο μάγος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίμπεκ, 1892

Η ορχήστρα έπαιζε το Πρ...

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σον Μπίθελ [Shaun Bythell] «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη) το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τύπος τρία

ΕΙΔΟΣ: PARENTE...

«Οδός Ευτυχίδου» της Χρύσας Φάντη (προδημοσίευση)

«Οδός Ευτυχίδου» της Χρύσας Φάντη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χρύσας Φάντη «Οδός Ευτυχίδου», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Σμίλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Πέτρο;»
«Εμένα φωνάζεις, γιαγιά;»
«Εσένα, γιε μου. Πάμε να δούμε τη θ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ