
Από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και τον «Αιγύπτιο», στην «Ιδιαιτέρα» και το «Θεώρημα του Παπαγάλου». Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Τεύκρου Μιχαηλίδη.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι
Les Malheurs de Sophie (Τα παθήματα της Σοφίας) της Comtesse de Ségur.
Άρχισα μαθήματα Γαλλικών σε ηλικία τεσσάρων ετών. Στο τέλος του μαθήματος, ως επιβράβευση αν ήμουν καλό παιδί, η δασκάλα μου, μου διάβαζε για δέκα λεπτά το βιβλίο σε συνέχειες. Αργότερα μου χάρισε και τα υπόλοιπα βιβλία της Comtesse de Ségur. Ως φοιτητής στο Παρίσι τα βρήκα και τα ξαναδιάβασα όλα, ζώντας μια δεύτερη παιδική ηλικία.
Το αγαπημένο μου βιβλίο ως παιδί
Οι τρεις σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά και το Δυο χρόνια διακοπές του Ιουλίου Βερν.
![]() |
![]() |
Τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα κάθε φορά που ένιωθα την ανάγκη να ταξιδέψω στον χώρο και στον χρόνο.
Το βιβλίο που σημάδεψε την εφηβεία μου
Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν της Μπέτι Σμιθ.
Η ιστορία ενηλικίωσης της Φράνσις Νόλαν, ενός φτωχοκόριτσου που ζει στο Μπρούκλιν του τέλους του δέκατου ένατου αιώνα με συντρόφεψε στα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου.
Το βιβλίο που επηρέασε τη σκέψη μου
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα (Λέσχη – Αριάγνη – Η Νυχτερίδα).
Το διάβασα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και με βοήθησε να καταλάβω πού ανήκω και πόσο επιφυλακτικός οφείλω να είμαι μπροστά σε όσα γίνονται εκεί όπου ανήκω.
Το βιβλίο που με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας
Ο Αιγύπτιος του Mika Waltari.
Είναι ίσως το ωραιότερο ιστορικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Διαβάζοντάς το κατάλαβα ότι θα μου άρεσε να γράφω ιστορίες όπου οι μυθοπλαστικοί μου ήρωες (που κουβαλάνε κομμάτια του εαυτού μου) θα συνδιαλέγονται και θα αλληλοεπιδρούν με ιστορικά πρόσωπα. Για να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με αυτό το στιλ ήταν στην παιδική σειρά «Ήμουν κι εγώ εκεί» της Γεωργίας Ταρσούλη.
Το βιβλίο που ξαναδιαβάζω
Συχνά ξαναδιαβάζω βιβλία που μου άρεσαν.
![]() |
![]() |
Για παράδειγμα, Η ιδιαιτέρα της Ελιάνας Χουρμουζιάδου και το Pride and Prejudice της Jane Austen (στο πρωτότυπο αφού ένα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία του είναι η χρήση της γλώσσας).
Το βιβλίο που χαρίζω
Σε μεγάλο βαθμό αυτό καθορίζεται από τις προτιμήσεις του αποδέκτη, από τη σχέση μου με αυτόν, από κουβέντες που έχουμε κάνει πρόσφατα μαζί.
Πάντως πολύ συχνά χαρίζω το Θεώρημα του παπαγάλου του Denis Guedj, την τριλογία του Τσίρκα, τον Μαύρο Άγγελο του Waltari.
Το βιβλίο που άργησα να ανακαλύψω
Τη σειρά Les Rougon-Macquart του Εμίλ Ζολά και ειδικότερα τα βιβλία Germinal και Le ventre de Paris.
![]() |
![]() |
Είναι μια εικοσάτομη σειρά που φωτογραφίζει κομματάκι – κομματάκι τις διάφορες όψεις της Γαλλικής κοινωνίας στην περίοδο ακμής της βιομηχανικής επανάστασης. Ανατέμνει με κοφτερό νυστέρι πάθη, αδυναμίες, μικρότητες, όνειρα, ουτοπίες με φόντο ένα σκληρό, απάνθρωπο κράτος και μια διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία που, παρά τη χρονική απόσταση, θυμίζει πολύ τη δική μας.
Το βιβλίο που ντρέπομαι να λέω ότι έχω διαβάσει
Υπάρχουν βιβλία που μου άρεσαν, άλλα που με άφησαν αδιάφορο κι άλλα που δεν μου άρεσαν. Όμως δεν ντρέπομαι για κανένα από αυτά. Γενικότερα είμαι αντίθετος προς αυτή την ιδιότυπη μορφή ρατσισμού που χωρίζει τα βιβλία σε «λαϊκατζούρες» και «λόγια» ή ανάποδα σε «κανονικά» και «κουλτουριάρικα».
Το βιβλίο που διαβάζω τώρα
Διαβάζω το Enchantress of Numbers της Jennifer Chiaverini.
Μια μυθιστορηματική βιογραφία της Ada Byron Lovelace, κόρης του λόρδου Βύρωνα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Τελευταία του βιβλία, η επανέκδοση του μυθιστορήματός του Πυθαγόρεια εγκλήματα (εκδ. Ψυχογιός) και το βιβλίο Πίσω από το πέπλο – Οι μαθηματικοί του 20ού αιώνα (ΠΕΚ).