skiadaresi

Από τον «Μόγλη» και τον «Όλιβερ Τουίστ» στο «Έγκλημα και τιμωρία» και τους «Μπούντενμπροκ». Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής της Μαρίας Σκιαδαρέση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Το βιβλίο της ζούγκλας (Μόγλι), του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

kipling moglis

Και το θυμάμαι με λατρεία, για να μην πω ότι συχνά ανατρέχω σ’ αυτό όταν θέλω να επιστρέψω σε στιγμές της πρώιμης παιδικότητάς μου και σε ό,τι έχω συγκρατήσει από αυτήν. Όσο για τον λύκο, έγινε από τότε το πιο αγαπητό ζώο για μένα, γι’ αυτό και στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας υποστηρίζω σαφώς τον λύκο που ποτέ δεν τον αποκάλεσα «κακό». 

Το αγαπημένο μου βιβλίο ως παιδί

Όλιβερ Τουίστ, του Κάρολου Ντίκενς.

dickens oliver twist

Το αγάπησα τόσο που κοιμόμουν μαζί του τα βράδια, για αρκετά χρόνια το ήθελα στο κομοδίνο μου, δίπλα σε όποιο άλλο βιβλίο διάβαζα, έως ότου μπήκα στην εφηβεία και ξεκίνησα άλλα αναγνώσματα. Λινόδετο κοτσωμένο βιβλίο της Άγκυρας – Παπαδημητρίου, με μπλέ εξώφυλλο και τη συνοπτική βιογραφία του Ντίκενς, κείμενο σε απόδοση του εξαιρετικού Πότη Στρατίκη (ο Κώστας Φωτεινός που Μικρού Σερίφη) και θαυμάσια εικονογράφηση από τον Θέμο Ανδρεόπουλο (και αυτός συνεργάτης των περιοδικών Μικρός Σερίφης, Ελληνόπουλο, Μικρός Ήρωας κ.ά.) σμίλεψε το συναίσθημα της έγνοιας μου για τον συνάνθρωπο. 

Το βιβλίο που σημάδεψε την εφηβεία μου

Έγκλημα και Τιμωρία, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

fyodor egklima

Πολύ καιρό αφότου το διάβασα, ο Ρασκόλνικοφ στοίχειωνε τη σκέψη μου. Κι ενώ δεν είχα ακόμα ιδέα από ψυχανάλυση, αγάπησα τον Ντοστογιέφσκι γιατί τρύπωσε τόσο βαθιά στην ψυχή ενός ανθρώπου, την ανέσυρε, την ανέδειξε, υπογράμμισε τις κακώσεις, τις αποκλίσεις της, και κατάφερε να εξηγήσει την αποτρόπαιη πράξη του με τέτοια ενάργεια. Έτσι τον λάτρεψα και ποτέ δεν ξεπέρασα την άποψη πως πρόλαβε, αυτός μόνος του, να τα πει όλα, και ύστερα απ’ αυτόν πια στη λογοτεχνία δεν μετράει τι θα πεις αλλά το πώς θα το πεις.

Το βιβλίο που επηρέασε τη σκέψη μου

Οι Δαιμονισμένοι, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

fyodor daimonismenoi

Όταν άρχισα πια να διαβάζω έργα πολιτικά και να προσεγγίζω θεωρητικά την έννοια της επανάστασης, αυτή την πυξίδα είχα στο μυαλό μου, τους Διαμονισμένους, να με καθοδηγεί και να με κρατάει νηφάλια στις θέσεις μου πάνω στα ανθρώπινα, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι εν τέλει πολιτικά. Μια σοφή αλληγορία που με έκανε να πιστέψω βαθιά και ακράδαντα ότι η Πολιτική, ακόμα και όταν στηρίζεται σε καλές προθέσεις, χωρίς την Ηθική είναι καταδικασμένη να εξοκείλει.

Το βιβλίο που με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας

Οι Μπούντενμπροκ, του Τόμας Μαν.

mann bundenbroch

Ως αναγνώστης αγάπησα ιδιαίτερα το είδος του οικογενειακού έπους, εφόσον τους ήρωες μόνο μέσα από την οικογένεια όπου μεγαλώνουν μπορείς να τους δεις πολυδιάστατα. Κι από τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο αυτό, είπα πως πρόκειται για πρότυπο οικογενειακής σάγκας. Αλλά και για τις απαράμιλλες περιγραφές αυτού του μεγάλου μάστορα της πεζογραφίας που σε μεταφέρουν κινηματογραφικά στους χώρους αναφοράς. 

Το βιβλίο που ξαναδιαβάζω

Η μεταμόρφωση, του Φραντς Κάφκα.

kafka metamorphosis

Ως πυξίδα μέτρου, λιτότητας, αλληγορίας και ενσυναίσθησης.

Το βιβλίο που χαρίζω

Ο άντρας μου, της Ρούμενα Μπουζάροφσκα.

buzarovska o antras mou

Έντεκα έξυπνες ιστορίες που με τρόπο ξεχωριστό αλλά και ανάλαφρο, θίγουν τα πιο σοβαρά, ή και ζοφερά θέματα, στις σχέσεις των ζευγαριών.

Το βιβλίο που άργησα να ανακαλύψω

Οι χορτασμένοι επιτύμβιοι, της Τζόις Μανσούρ.

mansour oi chortasmenoi epitumbioi

Κοιμόταν χρόνια στη βιβλιοθήκη του σπιτιού, και το ανακάλυψα πριν από μια πενταετία. Έτσι βγήκα από την πλάνη πως –στο λογοτεχνικό πεδίο–, η ποίηση είναι, κατά κύριο λόγο, το πεδίο έκφρασης του σουρεαλισμού.

Το βιβλίο που ντρέπομαι να λέω ότι έχω διαβάσει

Κάποιος τόμος από το «Λυκόφως», της Στέφανι Μάγιερ, αν θυμάμαι καλά, τη Χαραυγή.

meyer charaygi

Ομολογώ ότι είχα περιέργεια να δω τι γράφει πια αυτή η γυναίκα με τα πάνω από 100.000.000 αντίτυπα! Και ντράπηκα όχι γιατί άνοιξα «ένα από τα βιβλία του Λυκόφωτος», αλλά γιατί το έφτασα ως το τέλος!

Το βιβλίο που διαβάζω τώρα

Εμπούσιον της Όλγκα Τοκάρτσουκ.

kastaniotis tokartsouk embusion

Η ανάγνωση, σε εξέλιξη. Κρατώ ρυθμούς αργούς για απολαυστικότερη επίγευση.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Ε. Σκιαδαρέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με την προϊστορική αρχαιολογία και αργότερα με τη νεότερη ιστορία. Επί χρόνια εργάστηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Κρήτη και παράλληλα δίδαξε ιστορία σε γαλλικό λύκειο. Στη λογοτεχνία εµφανίστηκε το 1994 και έκτοτε έχει δηµοσιεύσει µυθιστορήµατα, διηγήµατα, νουβέλες, βιβλία για παιδιά, ιστορικές µελέτες. Κείμενά της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τελευταίο της βιβλίο, το μυθιστόρημα Αντιγόνη απ' το Πουσκάρ (εκδ. Πατάκη).

patakis skiadaresi antigoni ap to pouskar

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Ψαρράς: Τα πρώτα βιβλία που θυμάμαι είναι «Οι 4 εποχές» της Ευγενίας Φακίνου

Χάρης Ψαρράς: Τα πρώτα βιβλία που θυμάμαι είναι «Οι 4 εποχές» της Ευγενίας Φακίνου

Από τις «4 εποχές» της Ευγενίας Φακίνου στον «Νεαρό Τέρλες» του Μούζιλ και από τον «Φύλακα στη Σίκαλη» του Σάλιντζερ, στα «Ποιήματα» του Άρη Αλεξάνδρου, αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Χάρη Ψαρρά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Γιώργος Μητάς: Στα 14 διάβασα το βιβλίο που ανακάτευε την επιθυμία της σάρκας με τον θάνατο, το αξέχαστο «Πέστε το με λουλούδια»

Γιώργος Μητάς: Στα 14 διάβασα το βιβλίο που ανακάτευε την επιθυμία της σάρκας με τον θάνατο, το αξέχαστο «Πέστε το με λουλούδια»

Από το «Λεμονοδάσος» στο «Γράμμα μιας άγνωστης» και από τον «Πότη» στα «Άπαντα» του Παπαδιαμάντη, αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Γιώργου Μητά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

...
Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Από τις ιστορίες του Βερν στον «Κάιν» του Σαραμάγκου και από τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Πάνου Δημάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Ειδήσεις και ειδησάρια από τον χώρο του βιβλίου, σχόλια, τάσεις και συρμοί και, πού και πού, κάποιες σκέψεις... βιβλιοφαγικές.

Γράφει ο Βιβλιοφάγος

Βικτόρια και Μανώλης

Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χί...

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

Για τον τόμο με δοκίμια του Γκέοργκ Λούκατς [György Lukács] «Τόμας Μαν» (μτφρ., σχόλια, επιμέλεια Μαρία Ηώς Δούκα, Νίκος Φούφας, εκδ. Ήτωρ). Κεντρική εικόνα: Ο Γκέοργκ Λούκατς και ο Τόμας Μαν όταν συναντήθηκαν για μια και μοναδική φορά στο Hotel Imperial της Βιέννης, πιθανότατα στις 17 Ιανουαρίου 1922». 

Γρά...

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ