MatheMe kentriki

Για την παράσταση της ομάδας bijoux de kant «Μάθε με να φεύγω» σε κείμενο του Άκη Δήμου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτηβ η οποία θα παρουσιάζεται μέχρι και τις 3 Ιουνίου στο HOOD art space, τον ειδικά διαμορφωμένο για την παράσταση χώρο της Ομάδας, στο κέντρο της Αθήνας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Γιάννης Σκουρλέτης (bijoux de kant) ανεβάζει με πρωτότυπο τρόπο το ανέκδοτο έργο του Άκη Δήμου «Μάθε με να φεύγω» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο HOOD art space. To κείμενο, ανακαλώντας υφολογικά στοιχεία από τη μαύρη κωμωδία «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» του Τζόζεφ Κέζερλινγκ, δημιουργεί ένα εξωφρενικό μικροσύμπαν: ένα παλιό ξενοδοχείο έχει περιέλθει σε αχρηστία, τα δωμάτιά του είναι κλειστά και σκονισμένα, ο περίβολός του έχει χορταριάσει και άγρια σκυλιά γαυγίζουν απέξω, ενώ η μεσήλικας ιδιοκτήτρια μοιράζεται με τον αδελφό της μνήμες από πελάτες που έχουν παρελάσει στο ένδοξο παρελθόν του ξενοδοχείου. Παράπλευρα εικάζεται ένας αρχαιολογικός χώρος παλατιού και ένας σωρός από «πέτρες» όπου φημολογείται πως έγινε η ταφή ενός βασιλικού ζεύγους.

Περσόνες δομημένες στη βάση της υπερβολής

Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης μπαίνει στο πετσί μιας αλμοδοβαρικής απόδοσης της Αγνής, της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, με μια γκροτέσκα, υπερβάλλουσα θηλυπρέπεια που υπονομεύει τον μελαγχολικό της μονόλογο: πολλοί άντρες έχουν περάσει από τη ζωή της κι από όλους έχει κρατήσει ένα προσωπικό αντικείμενο, ρούχο, καπέλο, γάντι ή αξεσουάρ, που όλα μαζί τα ξεσκονίζει και τα στολίζει σε ένα έπιπλο-βιτρίνα παλαιάς κοπής. Η αμφίεση, η επίπλωση, η διάταξη των αντικειμένων, το παλιό ραδιόφωνο, η ξεραμένη ανθοδέσμη στο τραπέζι, ο θολωμένος καθρέφτης, το μικροαστικό κάδρο/κέντημα, όλα συνθέτουν ένα «απολιθωμένο» memento mori που βρίσκεται σε διαρκή αντίστιξη προς τον επίκαιρο χαρακτήρα των διαλόγων.

Σαν άλλη Πηνελόπη που ανακαλεί μνηστήρες/εραστές της μιας βραδιάς, η Αγνή παίρνει τη στάση μιας ξεπεσμένης ντίβας που φέρει τα νευρωτικά υπολείμματα μιας αλλοτινής αίγλης και πενθεί μιαν απώλεια: οι κινήσεις της, οι γκριμάτσες της, η αμφίεσή της, όλα παραπέμπουν σε παρακμή, εγκατάλειψη, συσσωρευμένη απογοήτευση, ματαίωση. Και όλα αυτά με τον στόμφο μιας ηθοποιού παλαιάς εποχής.

Σαν άλλη Πηνελόπη που ανακαλεί μνηστήρες/εραστές της μιας βραδιάς, η Αγνή παίρνει τη στάση μιας ξεπεσμένης ντίβας που φέρει τα νευρωτικά υπολείμματα μιας αλλοτινής αίγλης και πενθεί μιαν απώλεια...

Ο Στέλιος Δημόπουλος ενσαρκώνει, με υστερική ένταση και με μια τρομαγμένη έκφραση διαρκούς έκπληξης, τον Ίωνα, τον αδελφό της Αγνής, έναν μεσήλικα φοβισμένο ομοφυλόφιλο άντρα του οποίου ο ρόλος παραμένει ως το τέλος αμφίρροπος, μυστηριώδης και, περιέργως, βίαιος. Η δική του εκδοχή θηλυπρέπειας έρχεται σε κάθετη αντιπαλότητα προς τον εξώφθαλμο αισθησιασμό της αδελφής του – επειδή όμως και οι δύο μορφές είναι εξίσου καρικατουρίστικες, το κείμενο προσλαμβάνει μιαν απρόσμενα ταιριαχτή υπερρεαλιστική διάσταση, σε σημείο να δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις εάν εξαρχής η πρόθεση του συγγραφέα ήταν αυτή ή η ερμηνεία του Σκουρλέτη δημιούργησε ένα νέο έργο, με γνώμονα και πυξίδα την απεγνωσμένη πεποίθηση πως ο έρωτας, ναι, υπάρχει, και θα μας επανεπισκεφθεί!

Με τον Ίωνα η Αγνή διατηρεί μιαν αιμομεικτική ως ένα βαθμό σχέση «ματάκια», παρακολουθώντας τη σεξουαλικότητά του μέσα από την κλειδαρότρυπα και κάνοντας, επιπλέον, και ηθικοπλαστικά σχόλια γι’ αυτήν, παρά τη δική της πιστοποιημένη εκπόρνευση: έτσι η Αγνή θα υποστηρίξει διακαώς το κωμικό επιχείρημά της περί «αγνότητας» και θα παρωδήσει το ίδιο το όνομά της, όπως και την ανάμνηση οιονεί παρθενικότητας μιας «κάποιας» μυθικής Πηνελόπης, ενώ ο αδελφός Ίωνας θα λειτουργήσει ως εκτελεστικό της όργανο. Οι δύο φιγούρες φτάνουν να εκπροσωπούν, αντίστοιχα, την απολυτότητα της ερωτικής συνεύρεσης και την επιπολαιότητα του one night stand. Όμως, δεν θα ήταν άστοχο να ταυτίσει κανείς τη σατιρική εκδοχή της Αγνής με μια τεράστια, επιβλητική μητρική μορφή που, αυτοσαρκαζόμενη μα παντοδύναμη κατ’ ουσίαν, ρυθμίζει τα τεκταινόμενα και επιβάλλει τη βούλησή της: ακριβώς αυτός ο επιδραστικός τόνος του παραλόγου δίνει και το σχόλιο πάνω στο φύλο, αλλά και την απόλυτα κωμική διάσταση του έργου των Δήμου/Σκουρλέτη: είναι ένας τόνος οικείος και προοιωνίζεται τον απόλυτο επικαθορισμό του αρσενικού [1].

MatheMe mesa

Πεισματική ανάκληση μιας αισθησιακής μνήμης

Ο Θανάσης Δήμου δίνει ξεκαρδιστικό τόνο στον χαρακτήρα του απρόσκλητου, μυστηριώδους επισκέπτη αυτής της βραδιάς, καθώς η φωνή του γίνεται βαρύτονη και στεντόρεια (α-λα Λυκούργος Καλλέργης, ή σαν ένας τραγουδιστής της όπερας επί σκηνής), καθώς το ντύσιμο και η κίνησή του βρίσκονται στον παρατραβηγμένο ορίζοντα της διακωμώδησης. Παράλληλα, στο back story αιωρούνται ένας μεγάλος έρωτας που δεν ευοδώθηκε και η φρούδα ελπίδα να ευοδωθεί, μια συνεχής αναμονή χρόνων, οι εξτραβαγκάντζες μιας νεκρής αυτόχειρα μητέρας τύπου Έντα Γκάμπλερ, ένα περίστροφο που πηγαινοέρχεται διαρκώς, το πτώμα ενός σκύλου και πολλών ανθρώπων, ένα δερματόδετο μπλοκ με σημειώσεις περιηγητού γραμμένες σε μωβ μελάνι και μια σειρά από τραγούδια της μπελ επόκ του ελληνικού τραγουδιού. Θεσπίζεται, έτσι, με την επιστροφή αυτής της ανώνυμης μορφής (σχεδόν μυθοποιημένης, δια της απουσίας της) μια τελετουργική ανασύνθεση του ανδρισμού, την ώρα ακριβώς της τελικής του κατάρρευσης.

Η φελλινική υπερβολή, το λευκό ψιμύθιο (που υποκαθιστά τη λευκή μάσκα άλλων παραστάσεων των bijoux de kant), η μοναχική παρουσία μιας σιτεμένης «δέσποινας» μέσα σ’ ένα δωμάτιο είναι στερεοτυπικό μοτίβο της αισθητικής αυτής: ένας παρακμιακός, υπό κατάρρευσιν σκηνικός χώρος με στραβά κάδρα και πολλά μικρά αντικείμενα (φόδρες, στριφώματα, παντόφλες, αραχνοΰφαντες robes de chambre, χαρτάκια, ψεύτικα στέμματα, κομματιασμένα ρούχα, αγάλματα, κλειδιά, ακριβά κασκόλ)...

Κάποια μοτίβα, όπως η πεισιθάνατη εκδήλωση της ερωτικής επιθυμίας, η kitsch ελληνοπρέπεια [2], η αναφορά στα ανατριχιαστικά κοάσματα των βατράχων, αποτελούν ποιητικό στίγμα των bijoux de kant που τα συναντά κανείς και σε παλαιότερες παραστάσεις τους [3], όπου περιγράφεται ένα απειλητικό φάσμα. Άλλα στοιχεία αυτής της αισθητικής είναι: η φελλινική υπερβολή, το λευκό ψιμύθιο (που υποκαθιστά τη λευκή μάσκα άλλων παραστάσεων των bijoux de kant), η μοναχική παρουσία μιας σιτεμένης «δέσποινας» μέσα σ’ ένα δωμάτιο είναι στερεοτυπικό μοτίβο της αισθητικής αυτής: ένας παρακμιακός, υπό κατάρρευσιν σκηνικός χώρος με στραβά κάδρα και πολλά μικρά αντικείμενα (φόδρες, στριφώματα, παντόφλες, αραχνοΰφαντες robes de chambre, χαρτάκια, ψεύτικα στέμματα, κομματιασμένα ρούχα, αγάλματα, κλειδιά, ακριβά κασκόλ), κι όλα αυτά σε έναν χρόνο ρευστό, όπου γυναικείες μορφές (ή παρωδίες τους) περιφέρονται απεγνωσμένα αναζητώντας την ανάκληση ήχων, λέξεων, υποσχέσεων, την ανάπλαση της μνήμης και το πάγωμα του βιώματος [4].

Οι φωτισμοί του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη απαρτιώνουν τη σκηνική σύλληψη, που επιτρέπει στα παράθυρα του κτηρίου να ενσωματωθούν στο εικαστικό κάδρο και στο βλέμμα του θεατή να αντικρύσει τον ακάλυπτο χώρο και τα απέναντι διαμερίσματα, παραμένοντας εκτός ψευδαίσθησης, μέσα στο οικοδόμημα του θεάτρου. Όπως γράφει ο Γιάννης Σκουρλέτης στο σημείωμά του, πρόκειται για «ένα ακατάτακτο έργο που άλλοτε φλερτάρει με το, ξεχασμένο σήμερα, είδος του μπουλβάρ, άλλοτε με το ψυχολογικό θέατρο δωματίου, άλλοτε με τις ιστορίες μυστηρίου κι άλλοτε με τα παλιά, αισθηματικά ρομάντσα των περιπτέρων. Και που ενώ ονειρεύεται πως είναι δράμα, κρατάει σφιχτά το χέρι της κωμωδίας». 

1. Bλ. σχετικά: https://bookpress.gr/politismos/theatro-xoros/6012-theatro-texnis-osa-i-kardia-mou-stin-kataigida
2. Bλ.σχετικά: https://bookpress.gr/politismos/theatro-xoros/7172-amaranta-bijoux-de-kant-faust
3. Bλ. σχετικά: https://bookpress.gr/politismos/theatro-xoros/7004-theatro-odou-kukladon-thelete-na-xorepsome-maria-bijoux-de-kant
4. Bλ. σχετικά: https://bookpress.gr/politismos/theatro-xoros/7812-festival-athinon-epidavrou-bijoux-de-kant-kores-2017

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.


Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Σκηνογραφία: Νίκος Παπαδόπουλος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Δημόπουλος, Θανάσης Δήμου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας, τέσσερις αξιοπρόσεκτες παραστάσεις ανέβηκαν στο ΠΛΥΦΑ από τις 22 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου, ενώ αναμένεται να πρα...

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

«Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία (κριτική)

Για τη σκηνική δημιουργία «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της» της Μαρίας Γοργία, στον χώρο «Αμάλγαμα».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στον χώρο «Αμάλγαμα» είδα την τελευταία σκηνική δημιουργία της Μαρίας Γοργία, που έχει τίτλο «Όπως αναπνοή στο τελείωμά της». Σταθε...

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025 – ημέρα δεύτερη

Για το 12ο Φεστιβάλ Χορού στη Στέγη, Onassis Dance Days 2025. Τι είδαμε τη δεύτερη μέρα. Εντυπώσεις, σκέψεις, κρίσεις.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Πέντε χορευτικές παραστάσεις και μία ταινία σ’ένα συνεπτυγμένο τετραήμερο χορού παρακολούθησα στη Στέγη Ιδ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

Για το μυθιστόρημα της Φερνάντα Τρίας (Fernanda Trías) «Ροζ γλίτσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Carnívora, σε μετάφραση Ιφιγένειας Ντούμη. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

«Ο Μωυσής με τον Ααρών έκαναν όπως ακριβώς του...

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

Για το θεολογικό δοκίμιο του Άντριου Πάρκερ (Andrew Parker) «Το αίνιγμα της Γενέσεως», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ουρανός, σε μετάφραση Μαρτίνας Κόφφα. 

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο Βρετανός συγγρα...

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Απαντήσεις», από τη συλλογή «Του λιναριού τα πάθη – Ο Μέγας Μυρμηκοφάγος», εκδ. Άγρα, της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000). Κεντρική εικόνα, «Ρόδια» του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Επιμέλεια: Οράτιος

Οι απαντήσεις

Σ’ αυτό που ρω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ