alt

Για την παράσταση Αμάραντα, σε κείμενα του Παύλου Μάτεσι και της Γλυκερίας Μπασδέκη και σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, η οποία παρουσιάζεται στο Faust.

Του Νίκου Ξένιου

Το Αμάραντα είναι μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Παύλου Μάτεσι και της Γλυκερίας Μπασδέκη. Στο σπονδυλωτό Μικροαστικό δίκαιο του Μάτεσι οι ήρωες αναχωρούν για το τσίρκο, ενώ μια βουή ακούγεται από μακριά. Στην παράσταση της bijoux de kant προστέθηκαν οι μονόλογοι που έγραψε η Γλυκερία Μπασδέκη για τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες: τον Μέμο, τον Στάμο, τη Μερόπη και την πολλές φορές πεθαμένη Αντώνα. Μια σημαντική παράσταση, γεμάτη μεταφορές, ένα νατουραλιστικό θέατρο με σαφές πολιτικό μήνυμα.

Το παρασκήνιο μιας παράστασης που ακυρώνεται

Στη σκηνή εμφανίζεται ο περιφερόμενος μπουλουκτζής Μέμος, και πάνω σε ένα καρότσι ο νεκρός συνεργάτης και κρυφός εραστής του Στάμος, που μόλις έχει κηδευτεί φορώντας τη μάσκα «Πρόσωπος».

Στη σκηνή εμφανίζεται ο περιφερόμενος μπουλουκτζής Μέμος, και πάνω σε ένα καρότσι ο νεκρός συνεργάτης και κρυφός εραστής του Στάμος, που μόλις έχει κηδευτεί φορώντας τη μάσκα «Πρόσωπος»: γύψινο προσωπείο κερωμένο από μέσα, βαμμένο λευκό και λουστραρισμένο, με το κατράμι μουστάκι από αλογότριχα, τα πολύ μικρά μάτια και το ανέκφραστο στόμα. Το σκηνικό του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη είναι πολυμορφικό, άθροισμα σκηνικών αντικειμένων που παριστούν τα παρασκήνια ενός τσίρκου στη Φιλαδέλφεια, τότε που τα μπουλούκια ανέβαζαν μίνι παραστάσεις εμπνευσμένες από την ελληνοπρέπεια, την επικαιρότητα, την προφορική παράδοση και τις απαιτήσεις του κοινού. Ο μπουλουκτζής δεν φέρει μόνο τα γνωρίσματα της ξεχωριστής ατομικότητάς του, αλλά επικαθορίζεται κι από τα προσωπικά αντικείμενα, τα θεατρικά «προπς» και τη φτηνή, απατηλή κηδεία που κάνει στον Στάμο, ενώ ο μικροαστισμός όλων επιβάλλει η κηδεία να ανακοινωθεί στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης βρίσκει τον ερμηνευτικό πυρήνα του ρόλου, αυτοσαρκάζεται, εκτίθεται και ξεγυμνώνεται ενώπιον του κοινού, προτείνοντας μια λαμπερή ωριμότητα στη θέση του συμβόλου σεξουαλικότητας που κατείχε για δεκαετίες.

Ο Αλέκος Συσσοβίτης βρίσκει τον ερμηνευτικό πυρήνα του ρόλου, αυτοσαρκάζεται, εκτίθεται και ξεγυμνώνεται ενώπιον του κοινού, προτείνοντας μια λαμπερή ωριμότητα στη θέση του συμβόλου σεξουαλικότητας που κατείχε για δεκαετίες. Όμως υπάρχει ένα κατάλοιπο ναρκισσισμού στον τρόπο με τον οποίο φέρει τα θεατρικά του ενδύματα, ενός ναρκισσισμού που καυτηριάζεται εύστοχα από τον Μάτεσι, εφόσον στο θέατρο οι θεοί και οι άνθρωποι βλέπουν και οι προθέσεις εκτίθενται. Ο Μέμος από τη μια πενθεί και από την άλλη έχει πάρει τα πρωτεία και για πρώτη φορά θα εμφανιστεί επί σκηνής μόνος. «Στο θέατρο, ένας είναι ο νόμος: η παράσταση συνεχίζεται. Όλα τα Φιλαδέλφεια μαζώχτηκαν απόψε να μας δούνε… να με δούνε», λέει, κι αμέσως κατηγορεί τον Στάμο που πέθανε: «Εσύ φταίς, που εγκαταλείπεις, παραμονή πρεμιέρας! Που θ’ άνοιγε δρόμος – …να μου ανοίξει ένα μέλλον και μένα, εσύ ανελήφθης! Δε ρωτάς. Δε συμμερίζεσαι. Πάντα ό,τι σε σύφερνε, εσένα. Και πάντα παράπονα. “Δε μ’ αγαπάς κατα βάθος, ρε Μέμο”. Ποιός δε σ’ αγαπάει, ρε!». Η ερωτική αφοσίωση ανάμεσα στους δυο άντρες εκφαίνεται ως ένα διαρκές πένθος, μια ατελείωτη απουσία συναισθήματος. Ο ρόλος του Μέμου παραμένει αρχετυπικός, στα όρια μεταξύ νατουραλισμού και θεατρικής σύμβασης: «Πάντα σου ήθελες άνθη – άλλο ψώνιο. Σε κάθε πρεμιέρα τα περίμενες. Και πάντα σου’ ρχόταν ένας μποκές με μπιλιέτο «η άγνωστος θαυμάστριά σας». Εγώ ήμουνα η άγνωστος – ζώον!».

alt

Η ελαφρών ηθών Μερόπη σε μιαν Ελλάδα για κλάματα

Με νευρωτικές κινήσεις και σαν υπνωτισμένη, λειτουργεί άλλοτε ως πρωταγωνίστρια και άλλοτε ως υποβολέας, ενώ μαζεύει τα αποφόρια του μακαρίτη και απειλεί τον Μέμο: «Τη διατροφή θα μου τη συνεχίσεις εσύ. Για να μην… ανοίξω το στόμα μου… για σένα και το μακαρίτη!».

Δίπλα του η Μερόπη (Μαρία Πανουργιά), πρώην σύζυγος του Στάμου, αναζητά ένα σπάγγο για να δέσει τα υπολείμματα των υπαρχόντων του συζύγου της, έτοιμη να αρχίσει μια νέα ζωή. Με νευρωτικές κινήσεις και σαν υπνωτισμένη, λειτουργεί άλλοτε ως πρωταγωνίστρια και άλλοτε ως υποβολέας, ενώ μαζεύει τα αποφόρια του μακαρίτη και απειλεί τον Μέμο: «Τη διατροφή θα μου τη συνεχίσεις εσύ. Για να μην… ανοίξω το στόμα μου… για σένα και το μακαρίτη!». Με λόγο παρέμβλητο, η Αντώνα αφηγείται πώς ξαναπέθανε, αφού ζευγάρωσε μ’ έναν άγγελο, μια κάποια Μεγάλη Πέμπτη και μετά αφηγείται τη θητεία της ως οικιακής βοηθού στη χήρα ενός συνταγματάρχη, μέχρι τον νέο της θάνατο. Με χιουμοριστική διάθεση και νοσταλγία ο Μέμος αφηγείται τις περιοδείες του με τον νεκρό μπουλουκτσή στα ρουμάνια της Ρούμελης και η Αντώνα αφηγείται το καλλιτεχνικό δέσιμο, τον έρωτα και την εγκυμοσύνη της με τον άντρα που προκάλεσε τον νέο θάνατό της. Η Αντώνα είναι απόβλητο στοιχείο, ήδη από τα σχολικά της χρόνια. Η δασκάλα της έλεγε: «Δεν έχεις μανούλα παλιομούλικο, σκάσε και πέθανε τρισκατάρατο και μόλυσμα της πατρίδας!».

Ο Μάτεσις θίγει ευθέως τη στρεβλωμένη, φαλκιδευμένη νεοελληνική πολιτιστική ταυτότητα, διακωμωδώντας την εθνολαγνία και τον ανδρισμό, τη μονογαμικότητα και την ετεροσεξουαλικότητα. Επίσης, ανασύροντας μνήμες από την αρχαία Ελλάδα όπως είναι μεταποιημένες στη νεοελληνική συνείδηση: «Έπαιζα και την Ελλάς Ευγνωμονούσα κι έπρεπε να στυλωθεί το εντεράκι μου. Ποιά ευγνωμονούσα; Mια και κάτω- “τροφική δηλητηρίασις θιάσου, επτά νεκροί, οι σωροί μεταφέρθησαν εις Γενικόν Νοσοκομείον Τριπόλεως’’, έγραφε την άλλη μέρα η Φωνή της Πελοπονήσσου. Ξαναπέθανα εκ τροφικής δηλητηριάσεως εξ ιχθύων, δηλαδή μπαρμπουνίων, αλλά μου ’χαν μια φωτό βιζαβί με το τούτο μου έκτακτο, πρώτη σελίδα, από κάτω "η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα"». Υπό τον ήχο του ζουρνά και του νταουλιού ο Μέμος θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει τα σπαράγματα αυτά του ιδεολογήματος που συναπαρτίζουν τις «Έλλησιν κοινάς» παραστάσεις. Η ερμηνεία της Μπέτυς Βακαλίδου επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις, καθώς κάθε ξεχωριστός της θάνατος εντάσσεται, σαν σε παλιά φωτογραφία στούντιο, σε διαφορετικό σκηνικό: δύο από τα σκηνικά αυτά φέρουν, ως σήμα κατατεθέν, τα γωνιώδη βράχια, τους «φρυγικούς σκούφους» της βυζαντινής αγιογραφίας, παραπέμποντας αυτόματα στην αγιοποίηση της νεκρής θεατρίνας, στην ανάληψή της στους ουρανούς, αλλά και στην εικαστική παρακαταθήκη του φτωχούλη Θεόφιλου.

Στο τσίρκο στη Φιλαδέλφεια

Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης ο Στάμος (τον υποδύεται ο σταθερός ως προς τη χρήση των εκφραστικών του μέσων, συγκινητικός ηθοποιός Αλέξανδρος Παπαϊωάννου) φορά τη χαρακτηριστική στολή του Γενίτσαρου με τα ρούπια, τα ασημικά τερτίπια και τα άλλα διανθίσματα που ράβονται πάνω στο γιλέκο και φορά τον Πρόσωπο. Ο αισθησιασμός και ο υπαινιγμός της ομοφυλόφιλης σχέσης του με τον Μέμο εστιάζεται στο μπενεβρέκι, το μακρύ αντρικό εσώρουχο που σαν σκελέα στρατού φτάνει μέχρι τον αστράγαλο, στο κεντητό πουκάμισο, στη φουστανέλα, στο πισλί, στο ζωνάρι και στα τσαρούχια, που ως στοιχεία αισθητικής επανεμφανίζονται στις παραστάσεις των bijoux de kant. 

Το ηθικοϊδεολογικό παλίμψηστο του Μάτεσι χλευάζει την υποκρισία, την κρυψίνοια, τον ατομικισμό, το ταξικό μίσος και την απληστία που φτάνει ώς τον κανιβαλισμό.

Το ηθικοϊδεολογικό παλίμψηστο του Μάτεσι χλευάζει την υποκρισία, την κρυψίνοια, τον ατομικισμό, το ταξικό μίσος και την απληστία που φτάνει ώς τον κανιβαλισμό. Στο έργο επανέρχονται τα σταθερά μοτίβα της τελετουργίας του θανάτου και του εξορκισμού του, του Εμφύλιου και του μικροαστικού περιβάλλοντος που τον υπέθαλψε, της διαταραγμένης και βίαιας σχέσης εξάρτησης, εκμετάλλευσης και εξαπάτησης που συνάπτεται ανάμεσα στα δύο φύλα, της ανεπεξέργαστης σεξουαλικότητας που προσκρούει στην υπόγεια ομοφυλοφιλική καθήλωση, του μισογυνισμού κι ενός ανδρισμού που δεν βρίσκει αντίκρυσμα, του ναρκισσισμού του ηθοποιού (ο Μέμος ετοιμάζεται για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να βγει στη σκηνή του θεάτρου, προβάλλοντας σπαράγματα από κοινότοπα κείμενα γνωστά σε όλους, αλλά η μνήμη και το άγχος του τον απατούν), αλλά και της ανθρωπολογίας και της ηθικής λύτρωσης που επιφέρει το θέατρο.

alt

Η βουή και το πλήθος

Σε μιαν υπερρεαλιστική, κιτς σύνθεση επικρατεί το ηθογραφικό ιστορικό φόντο του Εμφυλίου, ενώ επικρέμαται η αόριστη απειλή και ο τρόμος του αδηφάγου κοινού που περιμένει, ο ήχος από σειρήνες στους δρόμους και από μιαν επικείμενη οδομαχία που προοιωνίζει την τελική σφαγή.

Η παράξενη, ανησυχαστική βουή που πλησιάζει συνιστά απόηχο του Φώκνερ στο έργο του Μάτεσι. Η παράσταση καθυστερεί, ενώ το κοινό αρχίζει να αλληλοσπαράσσεται: «Ένας, λέει, βάρεσε τη γυναίκα του. Δύο σφαίρες». Παράλληλα, ο Μέμος με τη Μερόπη προβάρουν ένα νούμερο χαρακτηριστικό: «Είσαι η εύσωμος απέθαντος Ελλάδα. Είσαι σαλτσάτη μακαρονάδα –θα σε ρουφήξω όλη, θα σε καταπιώ– αν δε σε φάω, δεν ηρεμώ!». Οι ιδεολογικοί απόηχοι μιας Ελλάδας διχασμένης αποτυπώνονται στο γεγονός ότι ο μακαρίτης είχε συνάψει σχέση με μια γυναίκα από καθαρό φόβο: «Τη φοβήθηκε που είχε πατέρα λοχία. Άμα γίνει λοχαγός, μου κάνει, και κάνει κίνημα και μας στείλει εξορία;» Υπό τον ήχο της «Γλυκειάς Μαράτας» η Αντώνα αφηγείται πώς δούλεψε καθαρίστρια στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέχρι να τη φάνε τα σκυλιά. Με χιούμορ παρουσιάζεται μια σχέση συναλλαγής με τα θεία: «Παρακάλεσα προσωπικώς την Παναγία: Παρθένος μου, της κάνω, εμένα μου έχεις θέση στον Παράδεισο;».

Σε μιαν υπερρεαλιστική, κιτς σύνθεση επικρατεί το ηθογραφικό ιστορικό φόντο του Εμφυλίου, ενώ επικρέμαται η αόριστη απειλή και ο τρόμος του αδηφάγου κοινού που περιμένει, ο ήχος από σειρήνες στους δρόμους και από μιαν επικείμενη οδομαχία που προοιωνίζει την τελική σφαγή. Το έργο είναι, κυρίως, πολιτικό. Ένας εφιάλτης παραδοξοτήτων, ένα «cabinet de curiosités» ανατρέχει στα μύχια της νεοελληνικής ιστορίας του αλληλοσπαραγμού και του εμφυλίου, ενώ στηλιτεύει με τελετουργικό τρόπο το περίεργο αμάλγαμα αρχαιοελληνικής, βυζαντινής, τουρκικής, αρβανίτικης και εισαγόμενης κακογουστιάς που συνθέτει την αισθητική μιας Ελλάδας που αδυνατεί να ορθοποδήσει.

Όλες οι εποχές της Ελλάδας σε μια στολή

Είναι χαρακτηριστικά φαλλοκρατική η λειτουργία του μπουλουκιού, που προϋποθέτει την αυστηρή αποδοχή και απαιτεί το φύλο των τελεστών να είναι μόνο άντρες, ενώ ακόμη και τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται άντρας.

Είναι χαρακτηριστικά φαλλοκρατική η λειτουργία του μπουλουκιού, που προϋποθέτει την αυστηρή αποδοχή και απαιτεί το φύλο των τελεστών να είναι μόνο άντρες, ενώ ακόμη και τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται άντρας. Το παγανιστικό αυτό έθιμο παραπέμπει στις αρχαιοελληνικές μυητικές τελετές ενηλικίωσης κατά τις οποίες ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπαντρους άντρες της φυλής, απέβαλλε τη γυναικεία ενδυμασία, μεταμορφωνόταν σε άντρα και εντασσόταν στο μπουλούκι. Στο έθιμο προβλέπεται, αν κάποιο από τα μικρά αγόρια που συνοδεύουν το μπουλούκι τα καταφέρει στον χορό, να ορίζει ο αρχηγός σε ποιο σημείο θα μπει πρώτος στον κύκλο και θα χορέψει ως πρωτοσυρτής, ενώ όλοι θα τον σεβαστούν ως ενήλικα. 

Στο έργο ασκείται ευφάνταστη, γεμάτη χιούμορ κριτική στην «επίσημα θεωρούμενη» καλλιτεχνική δραστηριότητα με την επισήμανση: «Να κάνεις το νουμεράκι που’ χαμε λανσάρει τότε στην Επίδαυρο. Καλό χωριό η Επίδαυρος. Είσπραξη τριάντα δύο εισιτήρια (...) Και στην παράσταση, να μπράβο, να γέλια. Μετά μας πήρε σπίτι της –Χιλιομόδι να φανταστείς– μας τάισε, μας κοίμησε, το πρωί μας δίνει μια μπουκάλα ρακή, στο καλό, μας λέει, κι εγώ του σιναφιού είμαι, με λένε Ειρήνη Παπά (...) Για να μην τη στενοχωρήσω, της έδειξα γνωριμία. Όλες τις φίρμες τις ξέρω εγώ, Ρίτα Τσάκωνα, Διάνα Σιμόν, το Ζαζά, οικογένεια Δανίκα… αλλά Παπά Ειρήνη… άγνωστη. Φαίνεται δε φτούρησε κι έκατσε σπιτάκι της η κοπέλα. Έ! Η καριέρα δεν είναι για τον καθέναν!»

Όλοι μια απουσία, όλοι μια στέρηση

«... Και τον ρώτησα αν θα έχει κι άλλες καλλιτέχνιδες εκεί να ξέρω να χαρώ και μου ‘κλεισε νοηματικώς το δεξί του το μάτι που του το ‘χαν βγάλει με κουτάλες οι άπιστοι κι αγίασε. Και του 'στειλα ένα φιλί στον αέρα κι έκανα το σταυρό μου κι ένα αχ! και αγαλλίασε το κορμάκι μου το βασανισμένο, τόσα χρόνια το σκοτώναν άλλοι, τώρα πεθαμένο από μόνο του και πουλάκι λεύτερο, πάει στα αμάραντα και ησύχασε!».

Η Αντώνα κλείνει τον κύκλο των θανάτων της με το εκπληκτικό κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη: «Mετά ξάπλωσα κι είπα "θα πεθάνεις στο ράντζο σου Αντώνα, Κυρία, αφ’ εαυτού σου και κανέναν κερατά δεν έχεις ανάγκη να σε πεθάνει, άει σιχτίρ πια”. Και παρακάλεσα τον Άγιο Στυλιανό, που προστρέχει τα ορφανά και τα δικιορισμένα να μου κλείσει τα μάτια και να πετάξω στα Επουράνια. Κι ήρθε ο Άγιος μέσα απ’ το κάντρο με τη Γενοβέφα και μου λέει χαμογελαστός “Αντώνα κορίτσι μου, μη φοβάσαι! Σου ’χω πρώτη θέση πολυτελείας στην Παράδεισο, κάνε το σταυρό σου και φύγαμε’’. Και τον ρώτησα αν θα έχει κι άλλες καλλιτέχνιδες εκεί να ξέρω να χαρώ και μου ‘κλεισε νοηματικώς το δεξί του το μάτι που του το ‘χαν βγάλει με κουτάλες οι άπιστοι κι αγίασε. Και του 'στειλα ένα φιλί στον αέρα κι έκανα το σταυρό μου κι ένα αχ! και αγαλλίασε το κορμάκι μου το βασανισμένο, τόσα χρόνια το σκοτώναν άλλοι, τώρα πεθαμένο από μόνο του και πουλάκι λεύτερο, πάει στα αμάραντα και ησύχασε!».

Η Μερόπη θα πει τον δικό της μονόλογο, αυτόν του επαναληπτικά θύματος: «Δεν αφήσαμε ραχούλα για ραχούλα, κι όλα αυτά γιατί ήμουν ταλεντάρα και μάρκα μ’ έκαψες κι η Μεροπάρα με τ’ όνομα η πρώτη μπουλουκτσού και σύζυγος με χαρτιά να μη μας τα ζαλίζουν οι χωροφύλακες». Τη Μερόπη θα τη σώσει το θέατρο. Και ο Μέμος θα μιλήσει και θα πει τα δικά του κρίματα. Το θέατρο τον έσωσε κι αυτόν: «Εγώ, μια φορά, θα παραστήσω». Τελευταίος, ο νεκρός Στάμος θα απεκδυθεί τον Πρόσωπο, θα σηκωθεί και θα μιλήσει για τα νεκρά του αδέλφια: «Τ’ αδέρφια μου βγήκαν έν' απόγευμα όλα, για περίπατο. Αλλά τα έφαγαν άγριοι σκύλοι. Όλα μαζί. Δεν έμεινε τίποτα να κηδέψουμε. Έκτοτε, τ’ αδέρφια μου επιστρέφουν σπίτι ταχτικά. Γαβγίζοντας».

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Για την παράσταση του Κρατικού Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 388 π.Χ. με τον «Πλούτο» ο Αρ...

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ετυμολογίες» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής για 4 ακόμη παραστάσεις (20, 21 –δύο παραστάσεις–, 22 Ιουλίου).

Γράφει ο ...

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

Για την χορευτική παράσταση «TELOS» της Ερμίνα Γκόρο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: © Karol-Jarek.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τρεις χορογράφοι, η Maria Hassabi, ο Hannes Langolf κ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Έρση Σωτηροπούλου: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Τήνου, δεν θα λάβω τα χρήματα του βραβείου»

Έρση Σωτηροπούλου: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Τήνου, δεν θα λάβω τα χρήματα του βραβείου»

Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, με  δήλωσή της, αρνήθηκε να λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ που προσφέρει άγνωστος Ελληνοαμερικανός και το οποίο θα συνόδευε το βραβείο που θα λάβει φέτος στο 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Χάρης Χρ. Γεωργιάδης: «Εισηγούμαι μια βήμα προς βήμα διαπραγμάτευση με την Τουρκία που ίσως να μην στοχεύει αμέσως σε συνολική λύση»

Χάρης Χρ. Γεωργιάδης: «Εισηγούμαι μια βήμα προς βήμα διαπραγμάτευση με την Τουρκία που ίσως να μην στοχεύει αμέσως σε συνολική λύση»

Συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και συγγραφέα Χάρη Χρ. Γεωργιάδη, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Νέος ρεαλισμός – Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή» (εκδ. Παπαζήση). 

...
Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Για την παράσταση του Κρατικού Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 388 π.Χ. με τον «Πλούτο» ο Αρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Γίνεται να αλλάξουμε τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας τους φόβους, τα τραύματα του παρελθόντος και να αγαπήσουμε πραγματικά; Επιλέγουμε δέκα βιβλία που μας παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να δούμε τον εαυτό μας κάτω από ένα νέο φως. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ