kratika vraveia logoexnias KYPROU

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021. Η απονομή θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 7μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Οι οκτώ βραβευθέντες, οι βραχείες λίστες και τα σκεπτικά των επιτροπών.

Επιμέλεια: Book Press

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας της Κύπρου για τις εκδόσεις του 2021 αφορούν οκτώ κατηγορίες: Ποίησης, Μυθιστορήματος, Διηγήματος/Νουβέλας, Δοκιμίου/Μελέτης, Νέου Λογοτέχνη, Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά και Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους.

Ποίηση

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Μαρία Καντ (Καντωνίδου) για το έργο της Stanza (εκδ. Gutenberg).

Πρόκειται για έναν πολύτροπο διάλογο ποίησης και εικόνας, στο πλαίσιο του οποίου αφενός οι φωτογραφίες προσλαμβάνουν έναν λειτουργικό και όχι απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ αφετέρου εντείνονται οι περιγραφικές «εικόνες»

Σκεπτικό βράβευσης:

Η συλλογή αποτελείται από πεζόμορφα στην πλειονότητά τους κείμενα, από τα οποία ωστόσο δεν λείπει ο ρυθμός και ο μουσικός βηματισμός. Πρόκειται για ποιήματα γεμάτα εξπρεσιονιστικές, συχνά υπερρεαλίζουσες παραστάσεις, αυτοαναφορικό βάθος, συνειρμούς και διακειμενικές παραπομπές σε άλλα ποιήματα και δημιουργούς. Η διάχυτη διάθεση θλίψης, ο κυρίαρχος συναισθηματικός τόνος της συλλογής, ισορροπεί σε πολλά ποιήματα με μιαν ανάλαφρη ειρωνεία. Τα ποιητικά κείμενα ταξινομούνται σε εφτά ενότητες, έχουν ως βασικά θέματα τον έρωτα, τον θάνατο, την περιπλάνηση, τη νοσταλγία, και συνομιλούν αρμονικά με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες (τις οποίες υπογράφει η ποιήτρια). Πρόκειται για έναν πολύτροπο διάλογο ποίησης και εικόνας, στο πλαίσιο του οποίου αφενός οι φωτογραφίες προσλαμβάνουν έναν λειτουργικό και όχι απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ αφετέρου εντείνονται οι περιγραφικές «εικόνες» που ενυπάρχουν στα κείμενα και υποβάλλονται σαν τμήματα ενός σκηνικού. Το ποιητικό αυτό σκηνικό πλαισιώνει νοερούς διαλόγους με πρόσωπα που δεν υποστασιοποιούνται, σαν καταβυθίσεις στο πεδίο της ατομικής μνήμης.

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Ποίηση:

Καντ (Καντωνίδου) Μαρία, Stanza (εκδ. Gutenberg)

Λίλλη Αυγή, Στην άκρη μια ουρά (εκδ. Θράκα)

Μακρίδου Κλεοπάτρα, Η ηχώ της μνήμης (εκδ. Μανδραγόρας)

Μιχαηλίδης Μάριος, Των ενυπνίων (εκδ. Νίκας)

Μπαλασόπουλος Αντώνης, Το βιβλίο των πλασμάτων (εκδ. Σαιξπηρικόν) 

Μυθιστόρημα

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Κώστα Λυμπουρή για το έργο του Αθαλάσσα (εκδ. Το Ροδακιό).

Ο συγγραφέας επιτυγχάνει να αποδώσει ζωντανούς χαρακτήρες, με ψυχογραφική αναπαραστατικότητα, παρακολουθώντας κατά περίστασιν το ιδωτικό δράμα των εγκλείστων και των οικογενειών τους.

Σκεπτικό βράβευσης:

Μια τολμηρή μυθοπλαστική ματιά στην καθημερινή ζωή του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας κατά τη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας 1964-1974 με έμφαση στα προβλήματα της μικροκοινωνίας των τροφίμων (έρωτας και φιλίες, καλό και κακό) αλλά και τη «λοξή» ματιά τους στα δραματικά εξωτερικά ιστορικά γεγονότα πριν τον βομβαρδισμό του ιδρύματος από την τουρκική αεροπορία. Στο κέντρο της αφήγησης βρίσκεται ο εγκλεισμός στο Ψυχιατρικό ίδρυμα ενός δασκάλου, ο οποίος προσποιούμενος τον ψυχασθενή πηγαίνει εκεί αυτοβούλως θυσιάζοντας την προσωπική του ζωή και ελευθερία για να λύσει το αίνιγμα της αιφνίδιας και μυστηριώδους ψυχικής διαταραχής της έγκλειστης αγαπημένης του. Ο συγγραφέας επιτυγχάνει να αποδώσει ζωντανούς χαρακτήρες, με ψυχογραφική αναπαραστατικότητα, παρακολουθώντας κατά περίστασιν το ιδωτικό δράμα των εγκλείστων και των οικογενειών τους. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, πολυεπίπεδο, για τον έρωτα, τις προσωπικές επιλογές και τη θυσία, την ευθύνη, την ελευθερία, την αγάπη στην πατρίδα, την πολιτική, τη βία και τον πόλεμο· όλα αυτά μέσα μέσα από τα μάτια του χαρισματικού δασκάλου. Ερειδόμενη σε πηγές και τεκμήρια η αφήγηση αναπαριστά έναν κόσμο σκοτεινό, από τον οποίο όμως ποτέ δε σβήνει εντελώς η ελπίδα και η ανθρωπιά.

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Μυθιστόρημα:

Αντωνιάδης Ανδρέας, Ο θείος Κωστάκης και η Ρίτα Χέιγουορθ: Τριλογία (εκδ. Βακχικόν)

Αντωνιάδης Δώρος, Κεχριbarι (εκδ. Καστανιώτης)

Λυμπουρής Κώστας, Αθαλάσσα (εκδ. Το Ροδακιό)

Μαργαρίτης Κυριάκος, Εννέα (εκδ. Ίκαρος)

Χαραλάμπους-Παυτίνου Ευαγγελία, Κατακαλόκαιρο (εκδ. Μώβ Σκίουρος)

Διήγημα/Νουβέλα

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Αντώνη Μπαλασόπουλο για το έργο του Ο κύβος και άλλες ιστορίες (εκδ. 24 Γράμματα).

Το φανταστικό, η ποιητική σύλληψη της πραγματικότητας, η σκληρότητα του κόσμου, η ζωή και το εγώ, η τέχνη και η γραφή, σε μια πολύτροπη κυβιστική σύνθεση.

Σκεπτικό βράβευσης:

Η συλλογή απαρτίζεται από σύντομα, κατά κανόνα αφαιρετικά, κάποτε θραυσματικά μικροδιηγήματα. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική διάσπαση, αυτά τα αλληλένδετα παραβολικά και αλληγορικά αφηγήματα, συστήνουν μια συμπαγή ενότητα, γεμάτη αντικριστούς καθρέφτες, είδωλα και αυτοαναφορικές συστροφές που παρακολουθούν την εξέλιξη και τις μεταμορφώσεις της ίδιας αφηγηματικής φωνής: από την «αφέλεια» της πρώτης επαφής με τον Κόσμο (η πλευρά της απορίας), διαμέσου της σταδιακής μαθητείας (η πλευρά της εγκόσμιας γνώσης και η πλευρά της επουράνιας γνώσης) κατευθύνονται στην ώριμη συνειδητότητα και την αυτοαναφορική «αποκάλυψη του τεχνάσματος» (η πλευρά της φωνής και η πλευρά του τέλους). Το φανταστικό, η ποιητική σύλληψη της πραγματικότητας, η σκληρότητα του κόσμου, η ζωή και το εγώ, η τέχνη και η γραφή, σε μια πολύτροπη κυβιστική σύνθεση. Ο συγγραφέας δείχνει με τα αφηγηματικά μικροτεχνήματα της συλλογής (στα οποία ισορροπεί η δραματική οικονομία με ευαισθησία και πειστικότητα) την ικανότητά του να αφηγείται μέσω του παιδικού βλέμματος και κατά προέκταση της παιδικής φαντασίας και να μεταμορφώνει το αλλόκοτο σε οικείο. 

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα:

Βερίτη Χλόη, Καλειδοσκόπιο: Θεατρικά αφηγήματα (εκδ. Δωδώνη)

Διονυσίου Νάσια, Τι είναι ένας κάμπος (εκδ. Πόλις)

Μπαλασόπουλος Αντώνης, Ο κύβος και άλλες ιστορίες (εκδ. 24 Γράμματα)

Νατζαριάν Νόρα, Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη (εκδ. Αρμίδα)

Νικολαΐδου Χατζηπιερή Χρυσταλλένη, Η αρπαγή της Αντζιελούς (εκδ. Μικρόκυκλος) 

Δοκίμιο / Μελέτη

Το Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Βασιλική Σελιώτη για το έργο της Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία (εκδ. Επίκεντρο).

Τα βιώματα που μετουσιώθηκαν λογοτεχνικά είχαν ιαματικό αποτέλεσμα για την ψυχική συγκρότηση των προσώπων (λογοτεχνών και αναγνωστών) ή, αντίθετα, συντήρησαν την τραυματική μνήμη;

Σκεπτικό βράβευσης:

Η μελέτη αποτελεί ένα συγκριτικό και διαθεματικό εγχείρημα με αφορμή το τραύμα του 1974. Η συγγραφέας εκκινεί από ένα σημείο αναφοράς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας: τη συρροή των ιστορικών γεγονότων που κορυφώθηκαν με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ερευνά πώς και πόσο επέδρασαν διαπλαστικά τα γεγονότα αυτά στις συνειδήσεις και πώς μετασχηματίστηκαν τα τραυματικά βιώματα (με διαφορετική ένταση και έκταση σε Κύπρο και Ελλάδα) σε λογοτεχνικό λόγο, σε ποίηση, διήγημα και μυθιστόρημα. Πώς ανταποκρίθηκαν στη μνήμη του τραύματος διαφορετικές γενιές συγγραφέων και διαφορετικού φύλου συγγραφείς. Τα βιώματα που μετουσιώθηκαν λογοτεχνικά είχαν ιαματικό αποτέλεσμα για την ψυχική συγκρότηση των προσώπων (λογοτεχνών και αναγνωστών) ή, αντίθετα, συντήρησαν την τραυματική μνήμη; Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται το συλλογικό τραύμα του και η διαρκής του παρουσία στη δημόσια ζωή. Με αφετηρία τις λογοτεχνικές αποτυπώσεις του κυπριακού δράματος στην ελλαδική και ελληνοκυπριακή λογοτεχνία (μαρτυρίες, ποίηση, πεζογραφία), καθώς και την ανταπόκριση διαφορετικών γενιών σε αυτό, η μελετήτρια εποπτεύει με πληρότητα και παραμετρικά ένα σύνθετο υλικό, το οποίο εκτείνεται σε ποικίλες περιοχές: στα ζητήματα της ταυτότητας, της μνήμης, του χώρου και του χρόνου, και της έμφυλης βίωσης του τραύματος.

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Μελέτη (Μονογραφία)/ Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία:

Αντζουλής Ανδρέας, Διονύσιος Σολωμός. Έννοια πρόσληψη και αναπαράσταση του Υψηλού στο έργο της ωριμότητας. Μια νέα ανάγνωση των χειρόγραφων κωδίκων με τις μεταφράσεις του Νικόλαου Λούντζη για τον Σολωμό (εκδ. Ίαμβος)

Αριστοδήμου Τροοδία, Ποίηση και μεταποίηση: Αίσθηση μύθου και ιστορίας στο έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη (εκδ. Ηρόδοτος)

Σελιώτη Βασιλική, Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία (εκδ. Επίκεντρο)

Χαμάλη Μαρία, Αμερικανική δραματουργία και ελληνική σκηνή (1931-1965): Eugene O’Neill, Tennessee Williams, Arthur Miller (εκδ. Σοκόλη)

Βραβείο Νέου Λογοτέχνη

Το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Μιχάλη Μαυροθέρη για το έργο του Μαύρη θάλασσα (εκδ. Χάβρα).

Η άναρχη αφήγηση εξεικονίζει έναν κόσμο θρυμματισμένο, σαν μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού παιχνιδιού, χωρίς συγκεκριμένη αρχή και χωρίς δυνατότητα τέλους

Σκεπτικό βράβευσης:

Ένα πειραματικό αφήγημα, μια πορεία επιβίωσης, μύησης και ενηλικίωσης ενός παιδιού που ακολουθεί έναν άντρα μετά από μια μαζική πολιτισμική καταστροφή. Η αφήγηση εμφανίζει πολλές προσχώσεις από το ιστορικό παρελθόν και συγχρόνως αναγωγές σε ένα δυστοπικό απροσδιόριστο μέλλον· έναν φανταστικό κόσμο με επαφές εξωγήινων όντων. Οι αφηγηματικοί τρόποι είναι επίσης ποικίλοι και συμπλέκονται περίπλοκα: διάλογοι, ηχομιμητικοί φθόγγοι, σβησμένα τμήματα του γραπτού λόγου, έμφαση στις ιδιότητες των προσώπων (ο άντρας, το παιδί κ.λπ.) και συγχρόνως υπονόμευση των αναμενόμενων στερεότυπων χαρακτηριστικών τους (σκληρή αντίδραση του παιδιού κ.λπ.). Η άναρχη αφήγηση εξεικονίζει έναν κόσμο θρυμματισμένο, σαν μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού παιχνιδιού, χωρίς συγκεκριμένη αρχή και χωρίς δυνατότητα τέλους (ενδιαφέρον από αυτή τη σκοπιά παρουσιάζει και ο συντονισμός της τυπογραφικής φόρμας του βιβλίου με το περιεχόμενό του). Πρόκειται για μια τολμηρή προσπάθεια πειραματισμού με το φανταστικό είδος της μελλοντολογικής δυστοπίας, το οποίο δεν είναι τόσο συνηθισμένο στη γραμματεία μας. Ο συγγραφέας αντλεί ελεύθερα από λογοτεχνικές και κινηματογραφικές εκδοχές, αλλά και την ποπ κουλτούρα και καταφέρνει να αναπαραστήσει έναν ερειπωμένο μεταβιομηχανικό κόσμο, υποβάλλοντας στο επίπεδο των συνειρμών αντιστοιχίες με τον δικό μας και ασκώντας εμμέσως κριτική σε σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. 

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Βραβείο Νέου Λογοτέχνη:

Αντωνιάδου Μαριλένα, Αποσιω-ποιητικά (εκδ. Χρόνος)

Δημητρίου Πέτρος, Κόνγκο: Ο Σαμουράι στα σπίτια με τις στέγες (εκδ. Πηγή)

Ζαχαρία Κωνσταντίνος, Αγνότητα & αμαρτία (εκδ. Πηγή)

Μαυροθέρης Μιχάλης, Μαύρη θάλασσα (εκδ. Χάβρα)

Μπίου Σταυρούλα, Ίρις ματωμένη (εκδ. Αρμίδα) 

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2021 αποτέλεσαν οι: Παντελής Βουτουρής (Πρόεδρος), Αλέξης Ζήρας, Μαίρη Κουτσελίνη, Αριστοτέλης Σαΐνης και Ίλια Χατζηπαναγιώτη.

Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Χρυσοθέμιδα Παπακωνσταντίνου για το έργο της Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα (έκδοση Δήμου Κυθρέας).

(...) και η μορφή του βιβλίου, που θυμίζει επιτοίχιο ημερολόγιο, υπογραμμίζει τη σημασία του χρόνου που, αν και έχει παρέλθει, εξακολουθεί να καθορίζει την πραγματικότητα με έναν τρόπο πολύ πιο εσωτερικό και ουσιαστικό.

Σκεπτικό βράβευσης:

Στο εικονογραφημένο βιβλίο Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα, σε κείμενα Χρυσοθέμιδος Παπακωνσταντίνου και εικονογράφηση Χριστίνας Καρεκλά, η μικρούλα Αριάδνη μοιράζεται τις αναμνήσεις του παππού της από την ευτυχισμένη παιδική του ηλικία στην περιοχή της Κυθρέας, περιγράφοντας με πιστότητα, αλλά και λυρισμό, τη ζωή πριν από την προσφυγιά. Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τον Δήμο Κυθρέας, βαθιά αληθινό και διπλά νοσταλγικό, απέναντι σε μια μακρινή πατρίδα και μια χαμένη παιδικότητα, φανερώνει τον ρόλο της μνήμης στην κατασκευή της ταυτότητας. Το βιβλίο Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα αποτελεί ένα γνήσιο εικονοβιβλίο, αφού το νόημα συγκροτείται όχι μόνο από τις λέξεις αλλά και από τις εικόνες, που διακρίνονται για την αφηγηματικότητά τους. Μέσω έντονα συγκριτικών συνθέσεων, η εικονογράφηση επιτρέπει στην εγγονή να μοιράζεται τα πολύτιμα βιώματα του παππού στη γη της Κυθρέας, παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί πολλά χρόνια μετά την εισβολή. Άλλωστε και η μορφή του βιβλίου, που θυμίζει επιτοίχιο ημερολόγιο, υπογραμμίζει τη σημασία του χρόνου που, αν και έχει παρέλθει, εξακολουθεί να καθορίζει την πραγματικότητα με έναν τρόπο πολύ πιο εσωτερικό και ουσιαστικό. 

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά:

Βάσκες Χατζηλύρα Πενέλοπε, Η Καρολίνα τρώει τις εποχές (εκδ. Άσταμαν)

Ηρακλέους Δέσποινα, Τα γράμματα φταίνε (εκδ. Καλειδοσκόπιο)

Κουππάνου Άννα, Ο Φοίβος και η φάλαινα (εκδ. Πατάκη)

Παπακωνσταντίνου Χρυσόθεμις, Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα (έκδοση Δήμου Κυθρέας)

Παπαχριστοφόρου Αλεξία, Η ευχή της Μαρίνας (εκδ. Τελεία) 

Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους

Το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Άντρη Αντωνίου για το έργο της Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο (εκδ. Πατάκη).

(...) στα πολύ θετικά στοιχεία του συμπεριλαμβάνεται η δύναμη μιας αποσπασματικής γραφής που προσπαθεί να διαχειριστεί το μετατραυματικό στρες, η δομή της αφήγησης, η υψηλή αισθητική του βιβλίου, καθώς και η εσωτερικότητα με την οποία παρουσιάζεται η τραγικότητα ενός βιασμού, που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και το κορμί.

Σκεπτικό βράβευσης:

Το βιβλίο της Άντρης Αντωνίου Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο εστιάζει στον βαθιά τραυματισμένο ψυχισμό της δεκαεξάχρονης Αμαλίας, που στα οκτώ της χρόνια βίωσε τη σεξουαλική κακοποίηση από τον σύντροφο της μητέρας της. Σε μια κλειστοφοβική, μη γραμμική αφήγηση, η πληγωμένη έφηβη του σήμερα συναντά διαρκώς τον οκτάχρονο εαυτό της, ξαναζώντας τους εφιάλτες του παρελθόντος της. Δίπλα της κινούνται μια σειρά από ετερόκλητες φιγούρες∙ ανεπαρκείς γονείς, απόντες συνομήλικοι και ο μικρός Ορφέας, ο μόνος που φαίνεται να μπορεί να την ανασύρει από τα ζοφερά σκοτάδια του δικού της Άδη. Εκτός από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και τολμηρό θέμα του βιβλίου, που πιθανόν θα δώσει το έναυσμα για συζητήσεις μεταξύ εφήβων και ενηλίκων, στα πολύ θετικά στοιχεία του συμπεριλαμβάνεται η δύναμη μιας αποσπασματικής γραφής που προσπαθεί να διαχειριστεί το μετατραυματικό στρες, η δομή της αφήγησης, η υψηλή αισθητική του βιβλίου, καθώς και η εσωτερικότητα με την οποία παρουσιάζεται η τραγικότητα ενός βιασμού, που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και το κορμί.

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους:

Αντωνίου Άντρη, Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο (εκδ. Πατάκη)

Θεοφάνους Θεοφάνης, Μ’ ένα βλέμμα κι ένα φιλί! (εκδ. Αλάτι)

Παφίτη Ισμήνη, Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας (εκδ. Άνω Τελεία)

Σέργης Αντώνης, Πάμπλο: Ένας καμβάς αναμνήσεις (εκδ Ψυχογιός) 

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για Παιδιά και Εφήβους 2021 αποτέλεσαν οι: Αγγελική Γιαννικοπούλου (Πρόεδρος), Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Ρεβέκκα Νικολαΐδου-Πιερή, Μαρίζα Ντεκάστρο και Γιάννης Παπαδάτος. 

Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους για εκδόσεις του έτους 2021, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Χρύσω Χαραλάμπους για την εικονογράφηση του έργου Ίδια έχουμε μαμά: Ιστορίες από το Γατουχάν (συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου, εκδ. Καλειδοσκόπιο).

Αν και δεν είναι ακριβώς ένα χειροποίητο σύνολο εικόνων, αυτές εξακολουθούν να δίνουν την αίσθηση ότι είναι χειροποίητα δημιουργήματα, είναι ζεστές, φιλικές και ελκυστικές.

Σκεπτικό βράβευσης:

Η εικονογράφηση σε αυτό το βιβλίο είναι ασυνήθιστη και συνδέεται στενά με την ιστορία. Οι εικόνες χωροθετούνται θαυμάσια. Οι λεπτομέρειες σε κάθε εικόνα αναφέρονται σε συγκεκριμένα στιγμιότυπα της ιστορίας, έτσι ώστε το παραμύθι να επιδέχεται επαναλαμβανόμενη ανάγνωση και ακρόαση. Οι αναφορές στο κουκλοθέατρο - αιωρούμενες εικόνες - ενισχύουν την ιδέα του παραμυθιού που λέγεται μέσα σε ένα παραμύθι η ιδέα ότι οι γάτες έχουν πολλά διαφορετικά κοστούμια και ονόματα ρέει όμορφα στις εικόνες. Οι εικόνες δείχνουν να δημιουργήθηκαν με χαρά, είναι αστείες και μάλιστα γεμάτες σκανταλιές. Η εικονογράφηση της Χρύσως Χαραλάμπους δίνει προσοχή στις συγκεκριμένες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες των ατόμων και η φροντίδα γι’ αυτό γίνεται αντιληπτή με διάφορους τρόπους: χρώμα, μέγεθος, χειρονομία, στάση. Ένα ευρύ φάσμα τόνων, υφών και αξίας τοποθετούνται σε ανοιχτό λευκό φόντο που συνδυάζεται με απλή τυπογραφία. Δημιουργούνται εξαιρετικά αποτελεσματικές αντιθέσεις μεταξύ οπτικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων αιχμηρών άκρων και γραμμών χειρονομίας, γραφικών σκαριφημάτων και στένσιλ. Αν και δεν είναι ακριβώς ένα χειροποίητο σύνολο εικόνων, αυτές εξακολουθούν να δίνουν την αίσθηση ότι είναι χειροποίητα δημιουργήματα, είναι ζεστές, φιλικές και ελκυστικές. Η εκτέλεση εκτύπωσης είναι εξαιρετική: η τεχνική που επιλέχθηκε από την εικονογράφο προβλέπει τυχόν περιορισμούς δημοσίευσης. 

Κατάλογος επικρατέστερων έργων (αλφαβητικά) στην Κατηγορία Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους:

Έχεις λίγο χρόνο; (συγγραφέας: Σοφία Δάρτζαλη, εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο)

Η δασκάλα με μισεί! (συγγραφέας: Σάντρα Ελευθερίου, εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο)

Κούνουψ, το λαίμαργο κουνούπι (συγγραφέας: Νικολίνα Δράκου, εικονογράφηση: Στέλιος Ευσταθίου, εκδ. Nayilia)

Ίδια έχουμε μαμά: Ιστορίες από το Γατουχάν (συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου, εικονογράφηση: Χρύσω Χαραλάμπους, εκδ. Καλειδοσκόπιο)

Η Καρολίνα τρώει τις εποχές (συγγραφέας: Πενέλοπε Βάσκες Χατζηλύρα, εικονογράφος: Χρύσω Χαραλάμπους, εκδ. Άσταμαν)

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους 2021 αποτέλεσαν οι: Κωνσταντίνος Γεωργίου (Πρόεδρος), Elizabeth Hoak-Doering, Τερέζα Λαμπριανού, Κώστας Μάντζαλος, Σάββας Ξιναρής. 

Τα βραβεία θα απονεμηθούν από τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Γιάννη Τουμαζή, σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Βίβιαν Στεργίου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τη συγγραφέα και αρθογράφο Βίβιαν Στεργίου. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7ο Θερινό Βιβλιοστάσιο έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To 7o Θερινό Βιβλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Κεντρική εικόνα από το περσινό επιτυχημένο 6ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στον Κήπο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επιμέλεια: Book Press

To 7o Θερινό Βι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Ο Γιώργος Αρβανίτης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ταξίδι στον πράσινο ήλιο – Η πιο βλαχομπαρόκ χρεοκοπία που έγινε ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέα...

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

Συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι υποδέχονται θετικά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στα γυμνάσια και λύκεια

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη διδασκαλία τουλάχιστον δύο ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, από τη νέα σχολική χρονιά», σημειώνουν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοθηκονόμοι, με αφορμή πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘΑ.

Επιμέλεια: Book Press...

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ