thomas mann kentriki 02

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Μέσα από τα νάματα του μοντερνισμού, στο μεταίχμιο δύο κόσμων που συγκρούστηκαν μεταξύ τους (του παλαιού που είχε γοητευτεί από την ελπίδα του Μεσοπολέμου και του νέου που προέκυψε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και της φροϋδικής επανάστασης που διεύρυνε τον χάρτη της ανθρώπινης ψυχής, προέκυψε ένας συγγραφέας που κατάφερε να ενοποιήσει τον στοχασμό με την μυθοπλασία στον υπέρτατο βαθμό.

Υπό αυτή την καίρια σύζευξη, ο Τόμας Μαν δεν μπορεί να νοηθεί ως ένας τυπικός δημιουργός ιστοριών· είναι ένας στοχαστής που χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία για να εξερευνήσει τα πιο βαθιά και συχνά αντιφατικά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Στα έργα του, η καθημερινότητα μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή, τη λογική και το πάθος, την υγεία και την αρρώστια. Τίποτα δεν είναι απλό ή μονοδιάστατο· όλα αποκτούν συμβολικό βάρος και οδηγούν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο εσωτερικής αναζήτησης.

Οι ήρωές του δεν είναι ποτέ επιφανειακοί. Αντίθετα, μοιάζουν να ζουν σε μια διαρκή ένταση με τον εαυτό τους, παγιδευμένοι ανάμεσα σε επιθυμίες, φόβους και κοινωνικές προσδοκίες. Ο Μαν, επηρεασμένος από τις νέες ψυχολογικές θεωρίες της εποχής του, διεισδύει στον ψυχισμό τους με εντυπωσιακή λεπτότητα, αποκαλύπτοντας όσα συχνά μένουν κρυμμένα.

Η φθορά και οι αξίες

Ταυτόχρονα, πίσω από τις προσωπικές ιστορίες διακρίνεται πάντα η ευρύτερη εικόνα: μια Ευρώπη που αλλάζει, μια κοινωνία που φθείρεται, αξίες που δοκιμάζονται. Η παρακμή στα έργα του δεν παρουσιάζεται απλώς ως τέλος, αλλά και ως μια περίπλοκη διαδικασία μεταμόρφωσης.

Το ύφος του είναι κομψό, ειρωνικό και πολυεπίπεδο, γεμάτο υπόγειες σημασίες και φιλοσοφικούς υπαινιγμούς. Δεν διαβάζεται βιαστικά· απαιτεί σκέψη, προσοχή και συμμετοχή. Ίσως γι’ αυτό το έργο του παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα.

Η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929 δεν ήταν απλώς μια τιμή, αλλά η αναγνώριση μιας φωνής που κατάφερε να συλλάβει την πολυπλοκότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Τόμας Μαν μάς καλεί όχι μόνο να διαβάσουμε, αλλά και να αναρωτηθούμε: πόσο καλά γνωρίζουμε τελικά τον εαυτό μας;

Η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929 δεν ήταν απλώς μια τιμή, αλλά η αναγνώριση μιας φωνής που κατάφερε να συλλάβει την πολυπλοκότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Τόμας Μαν μάς καλεί όχι μόνο να διαβάσουμε, αλλά και να αναρωτηθούμε: πόσο καλά γνωρίζουμε τελικά τον εαυτό μας;

Γιατί διαβάζεται στις μέρες μας

Ιδού και μια από τις πολλές εξηγήσεις του γιατί ο Μαν παραμένει σύγχρονος και διαβάζεται με «φανατισμό» στις μέρες. Δεν έγραφε απλώς για την εποχή του, αλλά για προβλήματα που δεν σταματούν ποτέ να μας απασχολούν. Σε όλα τα μείζονα έργα του ασχολείται με την εσωτερική σύγκρουση του ανθρώπου. Οι ήρωές του παλεύουν ανάμεσα σε αυτό που θέλουν και σε αυτό που «πρέπει» να κάνουν, κάτι που εν πολλοίς ισχύει εξίσου και σήμερα. Αυτή η διαρκής ένταση, που θυμίζει τις ιδέες του Σίγκμουντ Φρόιντ, κάνει τα έργα του να μοιάζουν πολύ οικεία ακόμη και σε έναν σύγχρονο αναγνώστη.

Επιπλέον, θίγει κρίσεις που επανέρχονται ξανά και ξανά: κρίση αξιών, ταυτότητας, πολιτισμού. Στο Το Μαγικό Βουνό, για παράδειγμα, η κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής και αβεβαιότητας, κάτι που θυμίζει έντονα τον σημερινό κόσμο με τις συνεχείς αλλαγές και αναταράξεις.

thomas mann early years
Ο Τόμας Μαν (1875-1955) στα πρώτα χρόνια της συγγραφικής του διαδρομής, ©New York Public
Library Archives
 

Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν δίνει εύκολες απαντήσεις. Ο Μαν θέτει ερωτήματα αντί να προσφέρει λύσεις. Αυτό αφήνει χώρο στον αναγνώστη κάθε εποχής να ερμηνεύσει τα έργα του με βάση τη δική του εμπειρία.

Τέλος, η έννοια της «παρακμής» που τον απασχολεί δεν είναι απλώς ιστορική. Είναι κάτι διαχρονικό: κοινωνίες αλλάζουν, αξίες φθείρονται, νέες μορφές ζωής εμφανίζονται. Αυτή η συνεχής μετάβαση είναι και η δική μας πραγματικότητα.

Τα συγγραφικά δικαιώματα

Εσχάτως, μπορεί να βρει κανείς στους πάγκους των ελληνικών βιβλιοπωλείων αρκετές νέες εκδόσεις των έργων του και μάλιστα το ίδιο βιβλίο να έχει εκδοθεί από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους. Η εξήγηση είναι απλή: ο Τόμας Μαν πέθανε το 1955, και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πνευματικά δικαιώματα ενός συγγραφέα λήγουν 70 χρόνια μετά τον θάνατό του και μετατρέπονται σε «κοινό κτήμα» (public domain).

Αυτό σημαίνει ότι από το 2025–2026 τα έργα του μπορούν να γίνουν «δημόσια», δίχως οι κατά τόπους εκδότες να χρειάζεται να πληρώνουν δικαιώματα στους κληρονόμους του Μαν για να εκδώσουν τα έργα του. Βέβαια, στην περίπτωση του Γερμανού συγγραφέα, πέραν των «πρακτικών» ζητημάτων, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και ότι το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τα έργα του υπήρξε πάντα αδιάπτωτο και ένθερμο.

Το Μαγικό Βουνό

Το μυθιστόρημα Το Μαγικό Βουνό αυτό το βιβλίο-μύθος, αφηγείται την ιστορία του νεαρού Χανς Κάστορπ, ο οποίος ταξιδεύει σε ένα σανατόριο στις ελβετικές Άλπεις για να επισκεφθεί τον άρρωστο ξάδελφό του. Αν και σκοπεύει να μείνει μόνο για λίγες εβδομάδες, τελικά παραμένει εκεί για χρόνια, καθώς η ζωή στο σανατόριο αποκτά έναν παράξενο, σχεδόν αποκομμένο από τον χρόνο ρυθμό.

metaixmio mann to magiko vouno

Στον απομονωμένο αυτό χώρο, ο Χανς έρχεται σε επαφή με διαφορετικές ιδεολογίες και τρόπους σκέψης, μέσα από έντονες συζητήσεις με άλλους ενοίκους. Το σανατόριο λειτουργεί σαν μικρογραφία της ευρωπαϊκής κοινωνίας πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεμάτη αντιθέσεις και ιδεολογικές συγκρούσεις.

Καθώς ο χρόνος περνά, ο ήρωας περνά μια βαθιά εσωτερική ωρίμανση, αλλά και σύγχυση. Η ιστορία κορυφώνεται με την αποχώρησή του από το βουνό και την είσοδό του στον κόσμο του πολέμου, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για τη μοίρα του και το νόημα της εμπειρίας του. Ωστόσο, αυτή η μικρή παρουσιάσή του πόρρω απέχει από το να καταδείξει πλήρως την ομορφιά και το βάθος του πολυσέλιδου μυθιστορήματος που κατά πολλούς (δικαίως) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση του Θόδωρου Παρασκευόπουλου.

Ο θάνατος στη Βενετία

Το ολιγοσέλιδο (αλλά πυκνό) μυθιστόρημα του Μαν Ο θάνατος στη Βενετία έγινε ευρύτερα γνωστό λόγω και της ευδόκιμης μεταφοράς του στον κινηματογράφο από τον Λουκίνο Βισκόντι. Εντούτοις, από μόνο του αποτελεί έναν πικρό ύμνο στους απανταχού λάτρεις της ομορφιάς που ποτέ δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Γκούσταβ φον Άσενμπαχ, ενός αυστηρού και πειθαρχημένου συγγραφέα που ταξιδεύει στη Βενετία αναζητώντας ξεκούραση και έμπνευση. Εκεί, γοητεύεται βαθιά από την ομορφιά ενός νεαρού αγοριού, του Τάτζιο, το οποίο γίνεται για εκείνον σύμβολο ιδανικής αισθητικής τελειότητας.

patakis mann o thanatos sti venetia

Καθώς η εμμονή του μεγαλώνει, ο Άσενμπαχ απομακρύνεται από τη λογική και την αυτοκυριαρχία που χαρακτήριζαν τη ζωή του. Την ίδια στιγμή, η πόλη πλήττεται σιωπηλά από επιδημία χολέρας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παρακμής και απειλής. Παρά τον κίνδυνο, εκείνος αρνείται να φύγει.

psichogios mann thanatos sti venetia

Η ιστορία κορυφώνεται με την πλήρη εσωτερική και σωματική του κατάρρευση, καθώς η αναζήτηση της ομορφιάς τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση του Γιάννη Καλλιφατίδη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Μαρίας Τοπάλη και από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση του Βασίλη Τσαλή.

metaixmio mann thanatos sti venetia

Οι Μπούντενμπροκ

Το μυθιστόρημα Οι Μπούντενμπροκ, ένα από τα σπουδαιότερα του Μαν, παρακολουθεί την πορεία μιας εύπορης εμπορικής οικογένειας στη βόρεια Γερμανία μέσα από τέσσερις γενιές. Αρχικά, οι Μπούντενμπροκ γνωρίζουν μεγάλη κοινωνική και οικονομική επιτυχία, εκπροσωπώντας τις αξίες της αστικής τάξης: πειθαρχία, εργατικότητα και κοινωνικό κύρος.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η οικογένεια αρχίζει να παρακμάζει. Τα νεότερα μέλη δεν διαθέτουν την ίδια αποφασιστικότητα ή προσαρμοστικότητα των νέων εποχών, ενώ οι προσωπικές αδυναμίες και οι εσωτερικές συγκρούσεις εντείνονται. Ιδιαίτερα ο Χάννο, ο τελευταίος απόγονος, στρέφεται προς τη μουσική και την εσωτερική ζωή, απομακρυνόμενος από τον πρακτικό κόσμο των επιχειρήσεων.

metaixmio mann Buddenbrooks

Η σταδιακή πτώση της οικογένειας αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κρίση της αστικής τάξης και των αξιών της. Μέσα από αυτή την αφήγηση, ο Μαν αναδεικνύει τη φθορά όχι μόνο μιας οικογένειας, αλλά και ενός ολόκληρου κοινωνικού κόσμου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση.

Τόνιο Κραίγκερ

Τούτο το πρώιμο έργο του Μαν έδειξε αμέσως ότι ο μετέπειτα Νομπελίστας συγγραφέας ήταν ήδη ώριμος πριν καν ξεκινήσει να παράγει έργα μεγάλης πνοής. Η εν πολλοίς αυτοβιογραφική νουβέλα Τόνιο Κραίγκερ αφηγείται τη ζωή του Τόνιο, ενός νεαρού με διπλή καταγωγή, από πατέρα αστό και μητέρα καλλιτεχνικής φύσης, που νιώθει από νωρίς διχασμένος ανάμεσα στον κόσμο της τέχνης και της καθημερινής ζωής. Ως παιδί και έφηβος αισθάνεται αποξενωμένος από τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους που ζουν απλά και αυθόρμητα, ενώ ο ίδιος βασανίζεται από σκέψεις και ευαισθησίες.

doma mann Tonio Kröger

Στην πορεία γίνεται συγγραφέας, αλλά η επιτυχία δεν λύνει το εσωτερικό του πρόβλημα. Αντίθετα, τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την απλότητα που θαυμάζει. Επιστρέφοντας αργότερα στον τόπο των παιδικών του χρόνων, συνειδητοποιεί ότι δεν ανήκει πλήρως ούτε στον κόσμο των καλλιτεχνών ούτε σε εκείνον των «απλών» ανθρώπων. Η ιστορία αναδεικνύει το διαρκές δίλημμα του καλλιτέχνη: να ζει ή να παρατηρεί τη ζωή, χωρίς ποτέ να μπορεί να τα συνδυάσει ολοκληρωμένα.

metaixmio mann tonio kruger

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση και από τις εκδόσεις Ύψιλον σε μετάφραση του ποιητή Αλέξανδρου Ίσαρη.

ypsilon mann tonio kruger

Ο κύριος και ο σκύλος

Μια από τις λιγότερο γνωστές νουβέλες του Μαν είναι η συγκεκριμένη, η οποία είναι και αυτοβιογραφική. Παρουσιάζει τη σχέση ενός ανθρώπου με τον σκύλο του, τον Μπάουσερ, μέσα από καθημερινές στιγμές και περιπάτους στη φύση. Δεν υπάρχει έντονη δράση, αλλά μια ήρεμη παρατήρηση της ζωής.Ο σκύλος συμβολίζει την αυθόρμητη και φυσική ύπαρξη, καθώς ζει στο παρόν χωρίς σκέψεις και άγχη. Αντίθετα, ο αφηγητής είναι στοχαστικός και συχνά παγιδευμένος στις ενατενίσεις του. Μέσα από αυτή την αντίθεση, αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης σε σύγκριση με την απλότητα του ζώου.

nikas mann kyrios kai skylos

Παράλληλα, η σχέση τους βασίζεται σε μια βαθιά, σιωπηλή συντροφικότητα και αμοιβαία κατανόηση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας σε μετάφραση του Κυριάκου Κεντρωτή.

Ο... άνθρωπος Μαν

Ποιος ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα επιτεύγματά του; Τι είδους δαίμονες κουβαλούσε και ποιες προσωπικές καταστάσεις επηρέασαν το έργο του; Το μυθιστόρημα Ο μάγος του Κολμ Τομπίν (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Ίκαρος) προσεγγίζει τη ζωή του Τόμας Μαν μέσα από ένα συνδυασμό ιστορικής ακρίβειας και μυθοπλασίας, δίνοντας έμφαση στην εσωτερική του ζωή και τις συγκρούσεις του.

ikaros toimbin magos

Ο Τομπίν επικεντρώνεται στην προσωπική πλευρά του Μαν, τις σχέσεις του με την οικογένεια, την τέχνη και την πολιτική, αλλά και στην πολύπλοκη εσωτερική του ταυτότητα — ειδικά στις συγκρούσεις ανάμεσα στην κοινωνική θέση, τις καλλιτεχνικές επιδιώξεις και την προσωπική του ζωή.

Η αφήγηση χρησιμοποιεί λεπτομέρειες από τις επιστολές και τα ημερολόγια του Μαν, αλλά παράλληλα εισάγει μυθοπλαστικά στοιχεία για να ζωντανέψει σκηνές και συναισθήματα που δεν καταγράφονται επίσημα. Αυτό επιτρέπει στον αναγνώστη να βιώσει τον Μαν όχι μόνο ως ιστορική μορφή ή λογοτεχνικό θρύλο, αλλά ως άνθρωπο με αμφιβολίες, επιθυμίες και αντιφάσεις.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Περίπατος βιβλίου 2026: «Με πυξίδα τον Νίκο Καββαδία» – Εκδήλωση για το έργο του ποιητή

Περίπατος βιβλίου 2026: «Με πυξίδα τον Νίκο Καββαδία» – Εκδήλωση για το έργο του ποιητή

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2026, στις 13:30, το βιβλιοπωλείο Μονόκλ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Νίκου Καββαδία στο πλαίσιο του Περιπάτου Βιβλίου 2026. 

Επιμέλεια: Book Press

Στο πλαί...

100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά: Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2026, στις 17:00 έως τις 21:00, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κοτζιά. Οι ομιλίες. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Ζαν Μορεάς: Στον Γιώργο Βέλτσο το μεγάλο βραβείο –  Η απονομή

Βραβεία Ζαν Μορεάς: Στον Γιώργο Βέλτσο το μεγάλο βραβείο – Η απονομή

Τα Βραβεία Ζαν Μορεάς για το έτος 2024 απονεμήθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείο Πατρών. Ο Αντώνης Σκιαθάς (αριστερά) και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος (δεξιά) ©Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Λογοτεχνία υψηλής συμπύκνωσης: 65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ