i xronia pou milisame me ti thalassa

Για το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο (Andres Montero) «Η χρονιά που μιλήσαμε με τη θάλασσα» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Διόπτρα).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στον Αντρές Μοντέρο αρέσουν οι ιστορίες. Προφανώς, ως συγγραφέας δεν θα γινόταν να αφίσταται από ήρωες, πλοκές, ανατροπές και διηγήσεις. Ο Χιλιανός, όμως, έχει και ένα προσόν παραπάνω: βγάζει το ψωμί του λέγοντας ιστορίες σε ανθρώπους. Αν θυμηθείτε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Book Press, πέρυσι το καλοκαίρι που μας είχε επισκεφθεί στην Αθήνα, κι αν επίσης θυμηθείτε τη συλλογή διηγημάτων του Ο άνθρωπος έρχεται στάζοντας βροχή (εκδ. Διόπτρα), θα σχηματίσετε το προφίλ ενός γραφιά που θεωρεί την αφήγηση ζωτικό στοιχείο του ανθρώπου και της κοινότητας.

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, στο μυθιστόρημα που μας παρέδωσε τώρα, Η χρονιά που μιλήσαμε με τη θάλασσα, να υπάρχει κάτι διαφορετικό ως ύφος, στάση και πρόθεση. Το υγρό στοιχείο, με τον συμβολισμό του, υπάρχει κι εδώ, οι πολλαπλές ιστορίες επίσης, ο μαγικός ρεαλισμός αντάμα με έναν έντεχνο ανιμισμό, ενώ οι νεκροί και οι ζωντανοί συνυπάρχουν, όπως και οι άνθρωποι με τον διάβολο, το θεϊκό στοιχείο και ένα βουνό που στέκει αγέρωχο πάνω σε ένα νησί που δεν υπάρχει στον χάρτη και είναι αποκομμένο από τον έξω κόσμο.

dioptra montero i xronia pou milisame me ti thalassa

Όλα συναιρούνται με έναν τρόπο που υπαγορεύεται από τον ρυθμό των λέξεων, που σε υποβάλλουν να φανταστείς πως όλες οι ιστορίες λέγονται από πολλά στόματα, που το καθένα συνεχίζει το νήμα της αφήγησης που άφησε το προηγούμενο, σε έναν κύκλο ατόμων που έχουν μαζευτεί μια νύχτα σε ένα καφενείο και παρέα με κρασί και αναμνήσεις (πραγματικές ή πεποιημένες), διηγούνται για να μην ξεχαστούν όσα πέρασαν. Κάπως έτσι παρελθόν και παρόν γίνονται ένα· μια χρονική διάχυση που μοιάζει με νερό που τρέχει.

Οι δίδυμοι

Τυπικά, η κεντρική ιστορία του μυθιστορήματος είναι η συνάντηση, έπειτα από πολλές δεκαετίες, δύο δίδυμων αδελφών, του Χερόνιμο και του Χουλιάν. Ο πρώτος αποφάσισε να φύγει σαν κλέφτης από το νησί του με σκοπό να ζήσει στον μεγάλο κόσμο, να περιπλανηθεί, να γίνει δημοσιογράφος και συγγραφέας και μέσω της εγκυρότητάς που του έδιναν οι λέξεις, να διηγηθεί τις ιστορίες του. Ο άλλος δεν έφυγε ποτέ από το νησί. Έμεινε δεμένος με τον τόπο, τις αναμνήσεις και τη μοναξιά του. Αν και θα μπορούσε να ζει στο αρχοντικό της οικογένειας, προτιμάει να απομονώνεται στο «καταφύγιο» που έφτιαξε με τα χέρια του, μια προχειροκατασκευασμένη μονιά, στην κορυφή του βουνού.

politeia deite to vivlio 250X102

Υπήρχε και ένας τρίτος αδελφός, ο τρίδυμος Χουάν Ντε Διός, που όμως πέθανε πολύ μικρός. Τα αδέλφιά του δεν τον γνώρισαν ποτέ και ακόμη και τώρα δεν ξέρουν αν όντως πέθανε αυτός ή κάποιος από αυτούς... Άλλωστε, ποτέ κανένας δεν μπορούσε να τους ξεχωρίσει. Γιατί, λοιπόν, να μην έγινε κάποιο λάθος και ο πεθαμένος να ζει, ενώ κάποιος από τους ζωντανούς να έχει πεθάνει προ πολλού;

Η φαουστική συμφωνία

Παράξενο; Μα δεν είναι το μόνο σε τούτο το βιβλίο, που μοιάζει με πολλαπλό κάτοπτρο ιστοριών που η μια εισχωρεί στην άλλη. Η οικογένεια των αδερφών έγινε μεγάλη και τρανή όταν ο παππούς τους έκανε φαουστική συμφωνία με τον διάβολο. Έκτοτε, όλοι ανέμεναν κάποια στιγμή ο εωσφόρος να ζητήσει τα... λύτρα της συμφωνίας. Μήπως, όμως, κι αυτή είναι μια ιστορία που πλάστηκε από τους ανθρώπους για να έχουν κάτι να λένε τις ήσυχες νύχτες του νησιού τους; Έτσι κι αλλιώς, είναι μακριά από τον έξω κόσμο που παλεύει με το «ζούδι» (ευθεία παραπομπή στην πρόσφατη πανδημία), ενώ κανένας χάρτης δεν μπορεί να πληροφορήσει για την ύπαρξη του νησιού, το οποίο λογικά πρέπει να ανήκει στη Χιλή, αλλά μπορεί και όχι.

Οι νησιώτες, τώρα που έχουν ξεμπλέξει από τους τουρίστες που τους λησμόνησαν, μαζεύονται σε ένα καφενείο που είναι ένα ξεβρασμένο καράβι που γέρνει (!) και λένε ιστορίες. Υπάρχει ένα «εμείς» παράλληλα με το «εγώ» των δύο αδελφών. Αυτό το «εμείς» παραπέμπει στην έννοια της κοινότητας που μαζεύεται, γίνεται ένα σώμα και μια ψυχή μέσω των αφηγήσεων που τις αναπλάθουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Ανάμεσα στα δύο αδέλφια στέκει η παρουσία, και τώρα απουσία, μιας γυναίκας. Της Αργεντινής Μιλένα, η οποία θα μαγέψει και τους δύο (με διαφορετικό τρόπο), θα έρθει στο νησί και στη συνέχεια θα πεθάνει. Πώς; Τυπικά πνίγηκε, αλλά στη συνέχεια μαθαίνουμε κάτι άλλο: το μεγάλο μυστικό που κουβαλάει ο Χουλιάν.

Η καμπάνα δεν βρέθηκε ποτέ, αν και το προσπάθησαν τα δύο αδέλφια. Μόνο καμιά φορά, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, χτυπάει και προειδοποιεί τους κατοίκους.

Είναι ο ίδιος που έχει προτείνει δίπλα στο αρχοντικό του να φτιαχτεί ένα νεκροταφείο που δεν θα θάβονται τα σώματα των νεκρών, αλλά οι ψυχές τους για να μην ξεχαστούν από τους συγχωριανούς τους. Εκεί θα «τοποθετούνται» οι άνθρωποι που τους πήρε η θάλασσα ή πέθαναν μακριά από το νησί και δεν κατάφεραν να επιστρέψουν ποτέ. Τα δύο αδέλφια τα δένει το κοινό αίμα, η απόσταση που τώρα έγινε δύσκολη εγγύτητα και μια χρυσή καμπάνα που βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, παλαιό ενθύμιο που άφησαν οι πειρατές όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί. Πού να ήξεραν πως τα νερά του πετούν φλόγες (!) και το προστατεύουν; Η καμπάνα δεν βρέθηκε ποτέ, αν και το προσπάθησαν τα δύο αδέλφια. Μόνο καμιά φορά, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, χτυπάει και προειδοποιεί τους κατοίκους.

Η πολιτική κατάσταση

Κάπου μακριά τους, επίσης, η πολιτική κατάσταση της Χιλής φτάνει στα αυτιά τους ως μακρινός απόηχος. Η δικτατορία του Πινοσέτ, ο Αλιέντε, αλλά και οι πρόσφατες διαδηλώσεις με αφορμή το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Βέβαια, ο Μοντέρο δεν είναι πολιτικός συγγραφέας, επομένως δεν δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά τα γεγονότα και, ίσως, δεν θα χρειαζόταν καν να τα αναφέρει, από τη στιγμή που δεν αλλάζουν τη ζωή των νησιωτών, σε αντίθεση με τις ιστορίες που τους κάνουν να αισθάνονται σιμά ο ένας με τον άλλον. Οι ζωές τους αποκτούν υπόσταση και ουσία μόνο όταν αφηγούνται όσα συνέβησαν παλιά και όσα φαντάστηκαν ότι συνέβησαν. Σε αυτό τον «χορό» των διηγήσεων μετέχουν και τα δύο αδέλφια, με καλύτερο τον Χουλιάν, που έχει το χάρισμα του αφηγητή. Ο ξενομπάτης Χερόνιμο (αισθάνεται διαρκώς πως δεν ανήκει σε αυτή την κοινότητα) ξέρει να γράφει ιστορίες, αλλά όταν καλείται να τις πει, τραυλίζει.

Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε, έπειτα από όλα αυτά, πως το μυθιστόρημα του Μοντέρο είναι ιστορίες μέσα σε ιστορίες μέσα σε ιστορίες. Όποια λέξη και αν σηκώσεις, από κάτω θα βρεις μια ιστορία. Άλλωστε, και η θάλασσα αυτόν τον συμβολισμό φέρει. Τα κύματα των λέξεων σκάνε στην παραλία του νησιού και αποκτούν σώμα. Επομένως, δεν γίνεται να μην αφεθείς στον ρυθμό που στήνει ο Μοντέρο, μη γνωρίζοντας τι σου επιφυλάσσει στην επόμενη σελίδα. Τα δύο βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά μάς κάνουν να καταλάβουμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν μανιώδη hablador, αρκεί αυτό να μην γίνει μανιέρα στα επόμενα έργα του. Η μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου είναι καθόλα άρτια και συμβατή με το κλίμα και το ύφος του Χιλιανού συγγραφέα.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αντρές Μοντέρο είναι συγγραφέας και προφορικός αφηγητής. Έχει γράψει τα βιβλία Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή, Taguada και Tony Ninguno, καθώς και εφηβικά βιβλία και το δοκίμιο Por qué contar cuentos en el siglo XXI. Το 2017 ο συγγραφέας έλαβε το βραβείο Elena Poniatowska, που απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα ισπανόφωνης λογοτεχνίας της χρονιάς (Premio Iberoamericano de Novela Elena Poniatowska) στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Πόλη του Μεξικού, για το έργο του Tony Ninguno.

andres montero

Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο Marta Brunet και το Βραβείο της Πόλης του Σαντιάγο για το εφηβικό Alguien toca la puerta. Για το Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Γλώσσας της Χιλής και το Βραβείο της Πόλης του Σαντιάγο. Διευθύνει τη Σχολή Λογοτεχνίας και Προφορικής Παράδοσης Casa Contada. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εκεί, εκεί» του Τόμι Όραντζ (κριτική) – Λήθη, σώμα και μνήμη στον μη τόπο των αυτόχθονων της Αμερικής

«Εκεί, εκεί» του Τόμι Όραντζ (κριτική) – Λήθη, σώμα και μνήμη στον μη τόπο των αυτόχθονων της Αμερικής

Για το μυθιστόρημα του Τόμι Όραντζ (Tommy Orange) «Εκεί, εκεί» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Αλεξάνδρεια). ©Linda A. Cicero/Stanford News Service

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Πριν ακόμη χαραχθούν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών στον χάρτ...

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

«Ζούκερμαν δεσμώτης» του Φίλιπ Ροθ – Έργα και ημέρες ενός βλάσφημου

Για τη μυθιστορηματική τριλογία του Φίλιπ Ροθ (Philip Roth) «Ζούκερμαν δεσμώτης» (μτφρ. Σπύρος Βρετός, εκδ. Πόλις). 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...
«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

Για το μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Φόκνερ «Ένας μύθος» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Πίνακας του Ότο Ντιξ. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Με τι μέτρα κρίνεται ένας σύγχρονος συγγραφέας που έχει εκδώσει ένα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ