don quixote

Για το βιβλίο του Μάκη Καραγιάννη «Η τέχνη του μυθιστορήματος» (εκδ. Επίκεντρο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το μυθιστόρημα, τούτος ο λέων της μυθοπλασίας, κυρίαρχος επί όλων των άλλων μορφών αφήγησης, όσο κι αν θεωρείται από πολλούς ως ακλόνητος βράχος από την απαρχή της εμφάνισής του, στην ουσία έχει μετακινηθεί αρκετά. Αν θέσουμε ως αρχή των πάντων τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες, ένα πικαρέσκο που έβαλε τις βάσεις για όσα θα επακολουθήσουν στην επικράτεια του μυθιστορήματος, τότε το τέρμα δεν το ξέρουμε διότι δεν υφίσταται. Ευτυχώς! Όλος ο ενδιάμεσος χώρος, όμως, μέσα στον οποίο κινήθηκε ανά τους αιώνες, έχει καταγραφεί και, ναι, μπορούμε να τον εξετάσουμε με σαφήνεια.

epikentro karagiannis i texni tou mithistorimatos

Αυτό κάνει με εύγλωττο και ευσύνοπτο τρόπο ο Μάκης Καραγιάννης στο βιβλίο του Η τέχνη του μυθιστορήματος. Μυθιστοριογράφος και ο ίδιος, γνωρίζει εκ πείρας τι μπορεί και τι δεν μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα στις μέρες μας. Σε τούτο το βιβλίο, πάντως, πέραν της εμπειρικής οπτικής, αναδεικνύει και τη δοκιμιακή πλευρά της σκευής του. Ο υπότιτλος του βιβλίου «δαμάζοντας τα κείμενα», μπορεί να διαβαστεί και ως «δαμάζοντας τα κύματα που μας έχει στείλει το μυθιστόρημα από την εκκίνησή του έως σήμερα». Και δεν είναι λίγα.

politeia deite to vivlio 250X102

Δεν είναι εγχειρίδιο

Ευθύς εξαρχής ο συγγραφέας διευκρινίζει πως το βιβλίο του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο για μαθήματα δημιουργικής γραφής. Διαβάζοντάς το κάποιος δεν θα μάθει αυτομάτως πώς να γράψει το επόμενο «σπουδαίο» μυθιστόρημα. Τέτοιου είδους ικανότητα δεν διαθέτει κανένας δοκιμιογράφος. Κυρίως πρόκειται για συγκεντρωμένα κείμενα που είχε δημοσιεύσει κατά καιρούς στο περιοδικό Παρέμβαση κι επειδή όλα ανασκοπούσαν το ίδιο και το αυτό θέμα (βλ. την εξέλιξη του μυθιστορήματος), έκρινε σκόπιμο (ορθώς) να τα ενώσει όλα σε μορφή βιβλίου.

Αυτό που μας λέει ο Καραγιάννης είναι ότι το μυθιστόρημα, εκ της φύσεώς του, οφείλει να εφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό του, αναζητώντας νέους δρόμους για να κατανοήσει την ανθρώπινη περίπτωση και να την αποτυπώσει, κάθε φορά, με πιστότερο τρόπο. Προφανώς, μυθιστόρημα δεν είναι ένα κείμενο που αγγίζει τις 50.000 λέξεις (όπως διατεινόταν ο Ε.Μ. Φόρστερ), αλλά εκείνο το κείμενο μακράς πνοής που αρχίζει να ασχολείται με την ανθρώπινη υποκειμενικότητα. Αλλά, μήπως, δεν είναι και το μοναδικό είδους πεζού λόγου που σκοπεί να φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο, μέσα στην ήδη υπάρχοντα;

Οι ενδιάμεσοι «σταθμοί»

Ο Καραγιάννης υποσημειώνει όλες τις ενδιάμεσες «στάσεις» του μυθιστορήματος: από το ιπποτικό και το ρομαντικό περάσαμε σε μια φάση άκρως σημαντική που ορίζει την ενηλικίωση του μυθιστορήματος: τον ρεαλισμό. Εν συνέχεια έρχεται ο μοντερνισμός να αναζητήσει περιοχές της ανθρώπινης φύσης λιγότερο εμφανείς (άρα εσωτερικές), για να υποσκελιστεί στη συνέχεια από τον μεταμοντερνισμό ο οποίος αποδόμησε τα πάντα (τον δημιουργό και τους κανόνες) ψάχνοντας με πειραματικό τρόπο ακόμη και το ίδιο το έργο ως μέρος της πλοκής.

Στις μέρες μας, σημειώνει ο συγγραφέας, έχει επικρατήσει μια γκρίζα ζώνη όπου όλα συνδέονται με όλα, με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς να εκδίδονται μυθιστορήματα-υβρίδια που περιέχουν άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο όλους τους προηγούμενους σταθμούς του μυθιστορήματος.

Προ και μετά Φλωμπέρ

Σε επίπεδο δημιουργών, πάλι ορθώς, ο Καραγιάννης σημειώνει πως η μεγάλη τομή στο μυθιστόρημα γίνεται με τον Φλωμπέρ και την Μαντάμ Μποβαρύ. Πέραν της ζωτικής ανάγκης του να ορίσει τα πράγματα με τις σωστές λέξεις, μια σχεδόν εμμονική επιταγή, που όμως τον τοποθετεί πολύ ψηλά στη χορεία των συγγραφέων που έδωσαν βάρος στη γλώσσα, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Φλωμπέρ είναι ότι γίνεται αντικειμενικός κριτής των ηρώων του. Στέκεται έξω από το κείμενο, δεν είναι ο κλασικός παντογνώστης σαν τον Τολστόι ή τον Ντίκενς. Αρχίζει, λοιπόν, να εμφανίζεται το εγώ του ήρωα ζητώντας να αναπνεύσει και να ορίσει τη μοίρα του.

Σημαντική είναι, φυσικά, και η παρουσία του Προυστ που έδωσε άλλη διάσταση στο χρόνο διαστέλλοντάς τον και σκορπίζοντας την πλοκή σε ποικίλους ήρωες. Ο Καραγιάννης ομνύει και στους δημιουργούς του μοντερνισμού όπως ο Τζόυς, η Γουλφ, ο Φώκνερ. Συγγραφείς που πήγαν πέραν του ρεαλιστικού πλαισίου και εισχώρησαν στη ψυχοσύνθεση του ατόμου, ακόμη και στο ασυνείδητό τους.

Πόσοι συγγραφείς, αλήθεια, παρελαύνουν από το βιβλίο; Όσοι πραγματικά ενδυνάμωσαν το μυθιστόρημα, ο καθένας με τον τρόπο του.

Πόσοι συγγραφείς, αλήθεια, παρελαύνουν από το βιβλίο; Όσοι πραγματικά ενδυνάμωσαν το μυθιστόρημα, ο καθένας με τον τρόπο του. Οι στυλίστες όπως ο Τζέιμς και ο Καλβίνο, οι καινοτόμοι όπως ο Κάφκα και ο Κορτάσαρ, οι θιασώτες του χθαμαλού όπως ο Τσέχωφ, ο Κάρβερ και ο Τομπάιας Γουλφ, ο πατέρας όλων των σύγχρονων, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, οι σπουδαίοι των καιρών μας Λιόσα, Καμύ, Κούντερα, Μπολάνιο, ΜακΚάρθυ, ΝτεΛίλο, Πίντσον, οι μεγάλοι Ρώσοι Τολστόι και Ντοστογιέφσκι και κάμποσοι άλλοι. Ο συγγραφέας δεν διστάζει να καταδείξει ποιους προτιμάει και ποιους όχι, για όλους όμως έχει να πει ότι με τον τρόπο τους και με τη διάρκεια ζωής του έργου τους, έχουν δώσει ώθηση στο μυθιστόρημα να αναζητήσει νέες προοπτικές και όρια

Ο επαγγελματίας συγγραφέας, ο κριτικός και ο αναγνώστης 

Στο βιβλίο τίθενται ακόμη θέματα τεχνικής φύσεως: από τη σημασία των παρομοιώσεων έως το ποιος μας λέει την ιστορία (η σημασία του αφηγητή) και από την εξέλιξη του χαρακτήρα έως το τι είναι πλοκή. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έννοια του επαγγελματία συγγραφέα, ειδικά στη χώρα μας, και γιατί ένας πεζογράφος συνεχίζει να γράφει, ενώ ενδέχεται να μην βλέπει φως στο βάθος του τούνελ.

Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει και για τον πολύπαθο χώρο της κριτικής

Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει και για τον πολύπαθο χώρο της κριτικής, όπου στις μέρες μας έχει πάψει προ πολλού (ιδιαιτέρως με τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα ηλεκτρονικά μέσα) να αποτελείται από μια κλειστή κάστα «ειδικών». Ο «εκδημοκρατισμός» της, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι την έχει κάνει καλύτερη. Μάλλον, περισσότερο αμφίβολη έως και αδιάφορη κάποιες φορές.

Σημαντικό μέρος στην αλυσίδα του μυθιστορήματος είναι, φυσικά, και ο αναγνώστης. Ο ιδανικός, άραγε; Ο Καραγιάννης γράφει για όλες τις μορφές του αναγνώστη. Από τον πλέον έμπειρο, έως τον καχύποπτο. Τέλος, παραθέτει πενήντα μικρά, ενδιαφέροντα, καυστικά και στην πλειονότητά τους σωστά θεωρήματα και ένα αξίωμα για το μυθιστόρημα, ενώ ολοκληρώνει την περιδιάβασή του με τη θέση που έχει το ελληνικό μυθιστόρημα στον παγκόσμιο χάρτη.

Είτε είναι κάποιος συγγραφέας είτε αναγνώστης που ενδιαφέρεται για το… μετά των κειμένων, τούτο το βιβλίο είναι σε θέση να τον βοηθήσει να ταξινομήσει μέσα του τα βασικά σημεία που ορίζουν αυτό που ονομάζουμε μυθιστόρημα. Είναι, δε, με τέτοιο τρόπο γραμμένο που μπορεί να διαβαστεί και από εκείνους που δεν έχουν «ξεσκονίσει» βιβλιοθήκες. Γι’ αυτούς ειδικά, τούτο το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ένας καλός οδοδείκτης ώστε να προσεγγίσουν τα μεγάλα και σπουδαία έργα, αφήνοντας κατά μέρος τα άλλα.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάκης Καραγιάννης είναι πεζογράφος και κριτικός. Γεννήθηκε στις Γούλες Κοζάνης το 1958. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν συνεκδότης του περιοδικού Παρέμβαση και συμμετείχε στη διεύθυνσή του (1988 – 1993). Έχει επιμεληθεί εκτενή αφιερώματα με συνεντεύξεις και κριτικές όπως του Ντίνου Χριστιανόπουλου (H Αυγή), Έκτορα Κακναβάτου (Παρέμβαση), Αndrew Crumey (The Books’ Journal).

karagiannis makis

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το όνειρο του Οδυσσέα (Μεταίχμιο 2011), Πόλη χωρίς θεούς (Μεταίχμιο 2016), Η σκόνη του κόσμου όταν γκρεμίζεται (Μεταίχμιο 2023), τη συλλογή διηγημάτων Ο καθρέφτης και το πρίσμα (Νεφέλη 2007), τα δοκίμια Μικρό και αλαζονικό έθνος (Επίκεντρο 2018), Η αισθητική της ιθαγένειας (Παρέμβαση 2001), ενώ ασκεί κριτική από τις στήλες της εφημερίδας Αυγή, των περιοδικών Παρέμβαση, The Books’ Journal και το ιστολόγιο Τοις εντευξομένοις. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θεός» του Μαρκ Βέρνον (κριτική) – Το μέγιστο φιλοσοφικό ζήτημα και τα δύο «επίπεδα της ύπαρξης»

«Θεός» του Μαρκ Βέρνον (κριτική) – Το μέγιστο φιλοσοφικό ζήτημα και τα δύο «επίπεδα της ύπαρξης»

Για το δοκίμιο θεολογίας του Μαρκ Βέρνον [Mark Vernon] «Θεός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή. Στην κεντρική εικόνα, μέρος του πίνακα του Μιχαήλ Αγγέλου «The Creation of the Sun, Moon, and Plants».

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης ...

«Η ήττα της δύσης» του Εμανουέλ Τοντ – Ανελέητη κριτική στον δυτικό κόσμο και προκλητική υπεράσπιση της πουτινικής Ρωσίας

«Η ήττα της δύσης» του Εμανουέλ Τοντ – Ανελέητη κριτική στον δυτικό κόσμο και προκλητική υπεράσπιση της πουτινικής Ρωσίας

Για το δοκίμιο του Εμανουέλ Τοντ [Emmanuel Todd] «Η ήττα της δύσης» (μτφρ. Σοφία Ν. Σφυρόερα, εκδ. Πεδίο), ανελέητη κριτική στον δυτικό κόσμο (κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο) και προκλητική υπεράσπιση της πουτινικής Ρωσίας.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
«Άγγελος Τερζάκης: Κείμενα πνευματικής ευθύνης (1930-1938)» του Κωνσταντίνου Α. Δημάδη (κριτική) – Δοκίμια και άρθρα ενός σπουδαίου διανοητή

«Άγγελος Τερζάκης: Κείμενα πνευματικής ευθύνης (1930-1938)» του Κωνσταντίνου Α. Δημάδη (κριτική) – Δοκίμια και άρθρα ενός σπουδαίου διανοητή

Για τη συλλογή δοκιμίων και άρθρων «Άγγελος Τερζάκης: Κείμενα πνευματικής ευθύνης (1930-1938)» του Κωνσταντίνου Α. Δημάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις University Studio Press. 

Γράφει η Άλκηστις Σουλογιάννη

Στην έκ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ