Καλιόρη, Μπιστολάς, Ιωάννου: Νέες φωνές, νέοι δρόμοι

Για τη συλλογή διηγημάτων της Μαρίας Καλιόρη «Οι καλοί πεζοπόροι» (εκδ. Ιωλκός), το μυθιστόρημα του Ηλία Μπιστολά «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα» (εκδ. Τόπος) και τη συλλογή διηγημάτων της Χριστίνας Ιωάννου «Ταξίδι στο φούρνο» (εκδ. Ιωλκός).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς είναι γενικότερα μορφωμένοι με ανώτατες σπουδές και ξένες γλώσσες, συχνά με μεταπτυχιακά και καλή γνώση των άλλων χωρών, στις οποίες παρέμειναν για λίγο, έζησαν ή ζουν μόνιμα. Αυτό το δεδομένο δεν είναι φυσικά εχέγγυο λογοτεχνικής ποιότητας, αλλά καταδεικνύει ότι αυτοί έχουν ένα ευρύτερο μορφωτικό και κοινωνικό ορίζοντα, πάνω στον οποίο δοκιμάζουν να διερευνήσουν τα όρια της γραφής τους, μια γραφή που ξεκινά –θεωρητικά τουλάχιστον– πιο ώριμη και μεστή.

nees fones neoi dromoi 03Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει η Μαρία Καλιόρη, με πτυχία Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στην Ιταλία και το Βέλγιο. Τα διηγήματά της Οι καλοί πεζοπόροι (εκδ. Ιωλκός) που περιέχονται σε έναν μικρό καλαίσθητο τόμο, κινούνται σε τροχιά γύρω από έναν κεντρικό χαρακτήρα, τον οποίο ορθώνουν μπροστά μας με νοσταλγία και δέος.

Από το «Ψωρόδεντρο», όπου ένας πάμφτωχος υπάλληλος του νεκροταφείου κλαίει όταν αποφασίζει να νοικιάσει το οικόπεδο του καμένου σπιτιού του, ενώ μέχρι τότε δεν του είχε δώσει σημασία, μέχρι τα «Κενά» στα οποία μια σειρά επιστολών αφήνουν ακόμα κενά στην ιστορία της μητέρας με άνοια και της βοηθού της που μένει τελικά ανύπαντρη ή το «Απάτητο χιόνι», όπου προβάλλονται οι αναμνήσεις από τη θεία Ρενέ εξ Αλεξάνδρειας, η οποία δεν μπόρεσε ποτέ να φιλιώσει με τη μάνα του πρωταγωνιστή.

Σε πολλά από τα διηγήματα κυριαρχεί η αίσθηση της νοσταλγίας για έναν χαμένο τόπο, πραγματικό ή συμβολικό, και μαζί η ιδέα του εκπατρισμού από διαφορετικές εθνότητες και ανθρώπους. Η πατρίδα που χάθηκε ή που μένει στον μακρινό ορίζοντα αφορά ανθρώπους που ζουν μακριά της, όπως τον Τουρκοκύπριο ο οποίος αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί από το χωριό του στον Πόντο στην Κύπρο, όπου μένει στο σπίτι ενός Ελληνοκύπριου, ο οποίος εκδιώχθηκε μετά την επιδρομή του Αττίλα («Μεχμέτ ο Αληθινός») ή τη Σβέτα, προφανώς μετανάστρια στην Ελλάδα, η οποία νιώθει ξεκρέμαστη τώρα που πέθανε ο παπούς που φρόντιζε ως τώρα («Θα την πάρει μαζί του»).

Αλλά ο εκπατρισμός συνήθως δεν είναι τοπικός αλλά από μια κατάσταση σε μια εξορία, με τον συμβολικό τρόπο της αποξένωσης και με τη νοσταλγία που δεν γλυκαίνει την πληγή. Η παιδική ηλικία, το πατρικό σπίτι που ποτέ δεν θεωρήθηκε κομμάτι της ζωής μας, η μποέμ ιδιαιτερότητα που κρύβει τραύματα, το οικόπεδο που σαν τη γάτα του Σρέτιγκερ ενδέχεται και δεν ενδέχεται να κρύβει λίρες κ.λπ., όλα μιλάνε για μια ελπίδα γυρισμού, συχνά μάταιη, για ένα κλάμα για ό,τι χάθηκε αναγκαστικά, νομοτελειακά, αναπόφευκτα. Είναι ο θάνατος πίσω απ’ όλα αυτά, ο οποίος δεν ευνοεί κανενός είδους γυρισμό, ή η δεινή μοίρα όσων έχασαν πατρίδες, παιδικότητα και αναμνήσεις;

Σε πολλά από τα διηγήματα κυριαρχεί η αίσθηση της νοσταλγίας για έναν χαμένο τόπο, πραγματικό ή συμβολικό, και μαζί η ιδέα του εκπατρισμού από διαφορετικές εθνότητες και ανθρώπους.

Η Μαρία Καλιόρη γράφει αναμενόμενα, χωρίς αφηγηματικά άλματα και πιρουέτες. Θα μπορούσε κανείς να πει παλιομοδίτικα. Αλλά αυτό θα ήταν μια κατάφωρη αδικία καθώς ο ρεαλισμός της κρύβει μέσα του εκρηκτικές δυνάμεις που βραδυφλεγώς ή κρουσιφλεγώς εκρήγνυνται, κρύβει μια ωριμότητα στον χειρισμό των μέσων της, που συγκινεί και διά της ταύτισης με τον ψυχισμό των ηρώων της προκαλεί την ίδια νοσταλγία και μερικές φορές σφίξιμο στο στομάχι.

nees fones neoi dromoi 01Ο επόμενος πρωτοεμφανιζόμενος, ο Ηλίας Μπιστολάς έρχεται με ένα εξίσου ώριμο μυθιστόρημα, το Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα (εκδ. Τόπος). Εκεί τίθεται το ερώτημα αν ένα «ασήμαντο» γεγονός στα μάτια των μικρών παιδιών μπορεί να έρθει σαν μοίρα και να στοιχειώσει τη ζωή τους. Η ψυχολογία και η ψυχανάλυση θα πουν ναι, η λογοτεχνία έρχεται να συνηγορήσει με τον δικό της τρόπο.

Ο πατέρας Θοδωρής Κλαδάς συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω –από τα τέσσερα μικρά σχετικά παιδιά του– με το όπλο στο χέρι, στα πόδια του το πτώμα του νεαρού υπαλλήλου του, ονόματι Αχιλλέας, και δίπλα του τη μητέρα παγωμένη από τον τρόμο. Το γεγονός είναι ανεξήγητο, αφού δεν υπάρχει ορατός λόγος να σκοτώσει, και το πληρώνει με φυλακή αλλά και με σιωπηρή διαγραφή του από την οικογένειά του… Ώσπου πεθαίνει. Αυτή η δολοφονία όμως διαπερνά σαν κατάρα τα δύο κορίτσια και τα δύο αγόρια του. Ο μεγάλος ο Άρης φεύγει στο εξωτερικό και ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του, ο Πέτρος οδηγεί σε αγώνες ράλι παράτολμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο σύντροφος της αδελφής του Στέφανος, που κάθεται συνοδηγός σε μια από τις ριψοκίνδυνες αναβάσεις τους, η Αγγελική, που έχασε τον Στέφανο, φεύγει σε περιπετειώδεις επιστημονικές εξορμήσεις σε έναν πύρινο κρατήρα, ενώ η τελευταία, η Δήμητρα, χάνει τον άντρα της και μένει με τον γιο της Μάρκο.

Τίποτα δεν συνδέει στενά την αρχική δολοφονία με τις πορείες των παιδιών. Μόνο η γλώσσα του σαραντάχρονου Ηλία Μπιστολά κυματίζει ανάμεσα στην αφήγηση, σαφής στις ημιφωτισμένες της αποκαλύψεις, και στην ψυχολογία των ηρώων, η οποία διαπερνά λοξά αυτό το ημίφως της αφήγησης, ώστε να υπονοηθούν σαθρά σανίδια, κλονισμένες συνειδήσεις, φέρελκη τραύματα. Ο συγγραφέας έχει χωνέψει πολύ καλά το μεταίχμιο μεταξύ ψυχολογίας και λογοτεχνίας, υποδαυλίζει έτσι τη φωτιά που καίει από κάτω και τονίζει τον κύκλο του θανάτου που σπάρθηκε από το πρώτο δυστυχές περιστατικό.

Ο πρωταρχικός φόνος που στο τέλος εξηγείται, η ψυχική φθορά των τεσσάρων απογόνων του δολοφόνου που δεν μπορούν να ησυχάσουν, οι πολλοί θάνατοι όσων τους πλησιάζουν, οι παρένθετες ιστορίες που συνοδεύουν την κύρια αφήγηση δημιουργούν ένα τεράστιο εφιαλτικό δίχτυ. Μια μεγάλη αράχνη, την οποία η ανθρωπότητα ονόμασε μοίρα κι η σύγχρονη σκέψη θα μπορούσε να την αποκαλέσει «κινούν τραύμα», πηγαινοέρχεται και πιάνει στις δαγκάνες της τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος και τον αναγνώστη. Η λογοτεχνία, όπως αυτή που γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς, κολυμπάει στα ψυχαναλυτικά άδυτα και ομνύει στον ιντετερμινισμό της μοίρας που δεν επιτρέπει στο άτομο να ξεφύγει από το παρελθόν του, το οποίο τελικά έχει εγγραφεί βαθιά στο είναι του.

Η λογοτεχνία, όπως αυτή που γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς, κολυμπάει στα ψυχαναλυτικά άδυτα και ομνύει στον ιντετερμινισμό της μοίρας που δεν επιτρέπει στο άτομο να ξεφύγει από το παρελθόν του, το οποίο τελικά έχει εγγραφεί βαθιά στο είναι του.

Η λογική υποχωρεί κι αναδύεται ένα άδηλο πλέγμα ενοχών και κληρονομημένων δεσμών, μέσα στα οποία σαν σε κινούμενη άμμο πέφτουν άκοντες τέκνα και σύντροφοι. Η αρχαιοελληνική μοίρα πάνω από το κεφάλι βασιλικών οίκων, αλλά και ο μύθος των Γιορούμπα για τα κακοποιά πνεύματα που παίζουν σαν μαριονέτες τα μέλη μιας οικογένειας, προκαλούν ναυάγια, γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί πάντα να χαράξει την πορεία του ερήμην των υπόγειων, σαν τις επικοινωνούσες ρίζες των δέντρων, μηνυμάτων.

nees fones neoi dromoi 02Η τρίτη πρωτοεμφανιζόμενη της «παρέας», που έφτιαξα, έρχεται δυναμικά, τόσο δυναμικά που αποπνέει μεγάλη αισιοδοξία για όσα θα διαβάσει κανείς, όσο κι αν αυτή η αισιοδοξία δεν διαρκεί σε όλη την έκταση της συλλογής Ταξίδι στο φούρνο (εκδ. Ιωλκός). Η καταφυγή στο παράδοξο, το οποίο διακριτικά υπηρετεί η διηγηματογράφος, μπορεί να ανεβάσει τις μετοχές του εκάστοτε κειμένου στον Θεό, αλλά εξίσου εύκολα χάνεται η ισορροπία και ο δείκτης του χρηματιστηρίου μπορεί να πέσει απότομα.

Μερικά κείμενα της Χριστίνας Ιωάννου ενέχουν το παιχνίδι ως κινητήριο μοχλό, όπως η «Λαμψοένωση» όπου το ενδιαφέρον για τον έναν είναι η μη ενδιαφέρουσα περίπτωση του άλλου, όπως στον έρωτα όπου τα ετερώνυμα έλκονται. Το παιχνίδι παίρνει ενίοτε χαρακτηριστικά διακειμενικού παρακλαδιού στηριγμένου σε ένα παλιότερο, γνωστό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως η επιστολή μιας γυναίκας στον αφηγητή του «Ανάμιση ντενεκέ» του Γιάννη Μακριδάκη αποσκοπεί στο να αποκαλύψει ότι για χάρη της σκότωσε ο... Πετίκας. Το παιχνίδι παίρνει συχνά διαστάσεις μεταφυσικής παραδοξότητας, όπου το φανταστικό υποβάλλει υπαρξιακές αγωνίες και ερωτήματα. Ένα τέτοιο κείμενο είναι η «Φιλίτσα», το οποίο διαδραματίζεται στην Ικαρία, το νησί των αργών χρόνων, της μακροβιότητας και της αέναης επιστροφής: εκεί μια παρέα τέσσαρων νέων βιώνει τον κύκλο των γεγονότων σαν να συμβαίνουν ξανά και ξανά σε ένα χωροχρονικό μαγγανοπήγαδο. Τέλος, το αλλόκοτο, μέσα στην αληθοφάνεια της ζωής, λειτουργεί σαν σπινθήρας συγκίνησης. Στον «Κύριο Μελέτη» π.χ. η συγγραφέας-πόρνη συνηθίζει τα Σάββατα να μιλά με τον μανάβη της λαϊκής, ώσπου αυτός, αγράμματος αλλά με σεβασμό στα γράμματα, σκοτώνεται σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι από τη βιβλιοθήκη που τον πλακώνει.

Ο λόγος της Χριστίνας Ιωάννου, ο ρυθμός μερικών σελίδων της, το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα τερέν κάθε κειμένου (το ρεαλιστικό και το φανταστικό), η ανάταση σε ένα επίπεδο υπαρξιακής αναταραχής δίνουν ώθηση στον αναγνώστη να αναπηδήσει ευφρόσυνα.

Τέσσερα ενδεικτικά διηγήματα, τέσσερις πορείες από το αληθοφανές στο παράδοξο μέσω του παιχνιδιού, της διακειμενικότητας, του αλλόκοτου, του φανταστικού. Και ξαναλέω ότι ο λόγος της Χριστίνας Ιωάννου, ο ρυθμός μερικών σελίδων της, το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα τερέν κάθε κειμένου (το ρεαλιστικό και το φανταστικό), η ανάταση σε ένα επίπεδο υπαρξιακής αναταραχής δίνουν ώθηση στον αναγνώστη να αναπηδήσει ευφρόσυνα. Αλλά αυτή η περιδίνηση σε άλλα κείμενα, όπως λ.χ. στο «Ένα κριθαράκι και τρία Τζ», ξεχειλωμένη στην υπερβολή της και αδυνατίζοντας το χιούμορ σε εύκολη φάρσα, υποδεικνύει ότι η τριαντατριάχρονη συγγραφέας (γεννημένη το 1989, με καλές σπουδές Ψυχολογίας) χρειάζεται να ελέγξει περισσότερο τις πτητικές της απόπειρες.


 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Πυθαγόρας» (εκδ. Καστανιώτη).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

«Όλες μας» του Λύο Καλοβυρνά (κριτική) – Ισχύς εν τη ενώσει

Για το μυθιστόρημα του Λύο Καλοβυρνά «Όλες μας» (εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: © Diego San / Unsplash.

Γράφει η Χριστίνα Μουκούλη

Γυναικοκτο...

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

«Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» του Ξενοφώντα Κοντιάδη (κριτική) – Μυθιστορηματική και συναισθηματική προσέγγιση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

Για το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» (εκδ. Τόπος). Στην κεντρική εικόνα, ο Νίκος Μπελογιάννης. 

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Τι άνθρωποι ήταν αυτοί που μετά την ήττα του ΚΚΕ κα...

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (κριτική) – Ιστορίες που δεν βούτηξαν στα μαύρα νερά της λήθης

Για τη συλλογή διηγημάτων της Λουκίας Δέρβη «Ακούω φωνές» (εκδ. Μεταίχμιο).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο συγγραφέας ως αντηχείο ενός παλλόμενου κόσμου. Ο δημιουργός ως γόνιμος υποδοχέας γεγονότων, αδιαμόρφωτων κατά βάση, όπω...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη προτείνεται για την ευρωπαϊκή λίστα βιβλίων της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Readers of Europe για το 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

Παρουσίαση του λευκώματος για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση του λευκώματος για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ παρουσιάζουν το λεύκωμα «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη» στις 7 Ιουνίου στην Αγορά Μοδιάνο.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του λευκώματος «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη» την ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ