kafka sketches

Για το βιβλίο «Σχέδια» του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] (μτφρ. Μαρία Μπεζαντάκου, Σοφία Χρυσαφοπούλου, εκδ. Οξύ).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Φιγούρες αιωρούμενες, ρευστές, δίχως χαρακτηριστικά στα πρόσωπα, άμορφες, σχεδόν μη ανθρώπινες ή φτιαγμένες από ένα πνεύμα που έβλεπε τον κόσμο σαν μια δονούμενη μηχανή που μπορούσε να συνθλίψει τα πάντα.

Τώρα που έχουν περάσει εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο Φραντς Κάφκα έφυγε πρόωρα, και γνωρίζοντας σχεδόν τα πάντα για την προσωπική και λογοτεχνική ζωή του, είμαστε σε θέση να τον φανταστούμε ακόμη και ως σκιτσογράφο.

Με μελάνι και χαρτί

Ο συγγραφέας που πρόσφερε στην ανθρωπότητα έργα όπως η Μεταμόρφωση, η Δίκη και ο Πύργος, στις ώρες της μοναξιάς του, ενδεχομένως, αλλά και στις άλλες της εντατικής προσήλωσης σε ένα όραμα περίκλειστο και βαθύ, είναι σφόδρα πιθανό να άφηνε τον εαυτό του ελεύθερο και με ένα πενάκι που περιείχε ινδικό μελάνι να σχεδίαζε στο χαρτί κάποιες φιγούρες που, λες, και ξεπηδούν από τα γραπτά του.

oxy kafka ta sxedia

Αυτές οι φιγούρες τώρα πια είναι ελεύθερες δικαιωμάτων, επομένως είμαστε σε θέση να δούμε κι αυτή την κρυφή διάσταση του Κάφκα. Στα ελληνικά μάς έρχονται από τις εκδόσεις Οξύ σε μια άκρως προσεγμένη έκδοση που, εκτός των σχεδίων του Τσέχου συγγραφέα, συμπληρώνεται με την κατατοπιστική εισαγωγή του καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Jordi Llovet.

Σ’ αυτό το σημείωμα μαθαίνουμε πως η τελευταία επιθυμία του Κάφκα προς τον επιστήθιο φίλο του Μαξ Μπροντ ήταν να καούν τα πάντα: όχι μόνο τα χειρόγραφά του, αλλά και τα σχέδια. Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, ο Μπροντ τον παράκουσε κι αμέσως μετά τον θάνατό του εξέδωσε τα μείζονα έργα του.

Μπορεί η επιμέλεια που έκανε συνολικά στα χειρόγραφα και τα γράμματα του Κάφκα να μην ήταν επαγγελματικού επιπέδου, εντούτοις χάρη σ’ αυτόν δεν χάσαμε το έργο ενός από τους σημαντικότερους και πιο ξεχωριστούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

kafka sxedia2

Άλλη αντιμετώπιση

Σε αντίθεση με τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα του Κάφκα που βγήκαν σχεδόν αμέσως στο φως και έγιναν κτήμα της παγκόσμιας κοινότητας, τα σχέδια του έτυχαν άλλης αντιμετώπισης.

Το 2006, χάρη στον τσέχικο εκδοτικό οίκο Vitalis κάποια σχέδια έγιναν γνωστά, εντούτοις τα περισσότερα βρίσκονταν στην κατοχή της γραμματέα του Μπροντ, Ester Hoffe, κατόπιν κληροδότησης που της είχε κάνει. Στη συνέχεια, η Hoffe, ακολουθώντας την ίδια τακτική, παραχώρησε τα δικαιώματα των σχεδίων στις κόρες της.

Σήμερα, όλα τα σχέδια βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ, το οποίο εδρεύει στην Ιερουσαλήμ. Ήταν το τέλος μιας μακράς δικαστικής διαμάχης που βρήκε νικητή το Εθνικό Μουσείο έναντι των θυγατέρων της Hoffe.

Όσο ζούσε ο Μπροντ απέτρεψε να γίνουν εκθέσεις με τα σχέδια του Κάφκα (αν και κάποια τα είχε πουλήσει σε προσιτή τιμή στη Βιέννη), λέγοντας πως πολλά από αυτά ήταν τσαλακωμένα ή ήταν προσαρτισμένα σε χειρόγραφα του Κάφκα, επομένως δεν γινόταν να απελευθερωθούν από το συγκείμενό τους και να τα δει κανείς αυτόνομα.

kafkas drawings

Όταν πέθανε ο Μπροντ, τη διαχείριση αυτών των σχεδίων ανέλαβε η Hoffe και το πρώτο που έκανε ήταν να τα διπλοκλειδώσει έτσι ώστε να μην μπορεί να έχει πρόσβαση κανένας σ’ αυτά. Ζητούσε, δε, υπέρογκα ποσά για να δώσει την άδεια έστω και μόνο να φωτογραφηθούν αυτά τα έργα.

Για χρόνια, λοιπόν, αυτά τα σχέδια ήταν καλά φυλαγμένα και μόνο όταν έληξε η δικαστική διαμάχη βγήκαν από το επτασφράγιστο κλουβί τους και οι διεθνείς εκδοτικοί οίκοι ανέλαβαν μια ξεχωριστική έκδοση ενός βιβλίου που θα περιλαμβάνει μόνο αυτά τα έργα.

Ο θαυμασμός για τον Πικάσο 

Από τον Llovet μαθαίνουμε πως ο Κάφκα θαύμαζαε το έργο του Πικάσο, εντούτοις το γνώρισε πολύ αργότερα. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι τα δικά του σκίτσα επηρεάστηκαν από τον Ισπανό ζωγράφο.

Ο Κάφκα ενδιαφερόταν έντονα για τα εικαστικά. Πήγαινε σε εκθέσεις, είχε άποψη για την τέχνη των συγκαιρινών του ζωγράφων, αλλά κανένας εξ αυτών δεν φαίνεται να τον επηρέασε στις δικές του δοκιμές.

Γενικώς, ο Κάφκα ενδιαφερόταν έντονα για τα εικαστικά. Πήγαινε σε εκθέσεις, είχε άποψη για την τέχνη των συγκακρινών του ζωγράφων, αλλά κανένας εξ αυτών δεν φαίνεται να τον επηρέασε στις δικές του δοκιμές. Φαίνεται πως έμελλε ακόμη και σ’ αυτή την παράπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα να ακολουθήσει τον ολότελα προσωπικό του δρόμο.

kafka sxedia2

Όπως συνέβη και στη λογοτεχνία όπου μπορεί αρχικά να τον ενέταξαν στο ρεύμα του εξπρεσιονισμού, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε πως ο Κάφκα ήταν ο γεννήτορας και ο μοναδικός φορέας μιας σχολής που πριν από αυτόν δεν υπήρχε και μετά απ΄αυτόν απέκτησε πολλά μέλη.

Κοιτώντας τα σχέδιά του σου γεννιέται, μέσω άλλων δρόμων, η ίδια υπαρξιακή αγωνία που διατρέχει τα βιβλία του. Οι φιγούρες πλέουν στο χώρο του χαρτιού, ίπτανται ή άλλες είναι καθισμένες σε καρέκλες.

Κοιτώντας τα σχέδιά του σου γεννιέται, μέσω άλλων δρόμων, η ίδια υπαρξιακή αγωνία που διατρέχει τα βιβλία του. Οι φιγούρες πλέουν στο χώρο του χαρτιού, ίπτανται ή άλλες είναι καθισμένες σε καρέκλες.

Η στάση του σώματός τους πολλές φορές είναι κυρτή, ενώ τα χαρακτηριστικά τους είναι υπερβολικά και δυσανάλογα. Ο μινιμαλισμός των λεπτών γραμμών που έχει σχεδιάσει ο Κάφκα δημιουργούν ζωηρά σύνολα φιγούρων που μοιάζουν να είναι ημιτελείς.

The Drawings of Franz Kafk

Όμως τούτο είναι σύμφυτο με τον Κάφκα και τη δύσκολη ζωή που του έτυχε και είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει πολλά πράγματα ανολοκλήρωτα, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών.

Η ελληνική έκδοση από τις εκδόσεις Οξύ έχει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον: όλα τα σχέδια συνδυάζονται με μικρές περικοπές από τα γνωστά έργα του συγγραφέα. Κάπως έτσι μπορεί κανείς να δει την υπόγεια συνομιλία ανάμεσα στη μια πλευρά της δημιουργίας του και την έτερη. Η μετάφραση ανήκει στις Μαρία Μπεζαντάκου και Σοφία Χρυσαφοπούλου ενώ η έκδοση, όπως σημείωσα και νωρίτερα, είναι αψεγάδιαστη.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οδύσσεια» – Οι διαδρομές του νόστου όπως τις χαρτογράφησε ο Στίβεν Φράι

«Οδύσσεια» – Οι διαδρομές του νόστου όπως τις χαρτογράφησε ο Στίβεν Φράι

Για το βιβλίο του Στίβεν Φράι (Stephen Fry) «Οδύσσεια» (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Ο Ματ Ντέιμον στην ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν που κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα σήμερα. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου ...

«Μουντιάλ. Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο» των Χρήστου Σωτηρακόπουλου & Φάνη Τσοκανά (κριτική) – Πάθος, αγωνία και δράμα σε πρώτο πρόσωπο

«Μουντιάλ. Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο» των Χρήστου Σωτηρακόπουλου & Φάνη Τσοκανά (κριτική) – Πάθος, αγωνία και δράμα σε πρώτο πρόσωπο

Για το βιβλίο των Χρήστου Σωτηρακόπουλου & Φάνη Τσοκανά «Μουντιάλ. Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο» (εκδ. Τόπος). Εικόνα: Το γκολ που μπήκε με το «χέρι του θεού» Μαραντόνα. ©wikipedia

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τι έχει μείν...

«Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» του Εδουάρδο Γκαλεάνο – Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη για το ποδόσφαιρο συστήνεται ξανά

«Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» του Εδουάρδο Γκαλεάνο – Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη για το ποδόσφαιρο συστήνεται ξανά

Για το βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο (Eduardo Galeano) «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» (μτφρ. Ισμήνη Κανσή, εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Βωμός του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολη. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν και γι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ