Για το βιβλίο του Στίβεν Φράι (Stephen Fry) «Οδύσσεια» (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη). Εικόνα: Ο Ματ Ντέιμον στην ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν που κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα σήμερα. 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Το αίσθημα της νοσταλγίας είναι τόσο ισχυρό, ώστε η πρόκλησή του αποτελεί κύριο στόχο των έργων της παγκόσμιας κουλτούρας. Πόσο συχνά παρακολουθούμε τηλεοπτικές σειρές ή κινηματογραφικές ταινίες που αναπαριστούν περασμένες εποχές, κοντινές και μακρινές συγχρόνως, κάνοντάς μας να αναπολούμε την αύρα τους, τα περασμένα, τα οποία συνήθως στρογγυλεύουμε; Από σήμερα, σινεφίλ και μη, έχουν την ευκαιρία να δουν πώς το έχει πραγματευτεί ο Κρίστοφερ Νόλαν στην πολυαναμενόμενη ταινία του «Οδύσσεια» που στους ελληνικούς κινηματογράφους κάνει πρεμιέρα έχοντας πετύχει ήδη να ξεσηκωθεί πολύς θόρυβος. 

Η νοσταλγία, φυσικά, είναι μια σύνθετη λέξη, η οποία πηγάζει από τον «νόστο», την επιστροφή στην πατρίδα, που βρίσκεται στην καρδιά της ομηρικής «Οδύσσειας» και στη συνέχεια, τόσων και τόσων ακόμη αφηγήσεων – από την «Ιθάκη» του Καβάφη έως το «E.T.: Ο εξωγήινος» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και την «Οδύσσεια του διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, συνήθως τα μεγάλα έργα παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη παραλλαγή αυτού του ανεξάντλητου, μεγάλου θέματος.

Η Οδύσσεια του Στίβεν Φράι

Όλα ξεκινούν από τα ομηρικά έπη, αναφέρουμε συχνά, και παρότι δεν πρέπει να υποτιμούμε την επιρροή άλλων κειμένων, όπως της Βίβλου, η επίδραση που εξακολουθούν να ασκούν η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια» είναι αδιαμφισβήτητη. Πόσες διασκευές, πόσες αναδιηγήσεις έχουν κυκλοφορήσει μέσα στα χρόνια… Ενόψει της πρεμιέρας της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν, που έχει ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο της μεγάλης συζήτησης για την πολιτική ορθότητα, μπορούμε να διαβάσουμε το πρόσφατο βιβλίο του Στίβεν Φράι Οδύσσεια (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη), στο οποίο ο ευρυμαθής κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης χαρτογραφεί με τα δικά του εργαλεία το ταξίδι του Οδυσσέα. Και όχι μόνο…

Ο Φράι βρίσκει την κατάλληλη αφορμή ώστε να μιλήσει γενικότερα για την αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, που τόσο αγαπάει. Με χιούμορ, και γλώσσα απλή, παρουσιάζει με μυθιστορηματικό τρόπο τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αλλά και του Αινεία, του Αγαμέμνονα, κ.ά., καθώς αναζητούν τον δρόμο προς το σπίτι τους – στην περίπτωση του Αινεία, φυσικά, δεν έχουμε να κάνουμε με την επιστροφή στην πατρίδα, αλλά με την οικοδόμησή της, εφόσον πρόκειται για τον Τρώα επιζώντα που στη συνέχεια ίδρυσε τη Ρώμη.

Κάπως έτσι, πέρα από τον πολυμήχανο βασιλιά της Ιθάκης και τα κοντινά του πρόσωπα, συναντούμε διάφορους ακόμη ήρωες. Ο κοινός άξονας, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι ιστορίες που λέει ο Φράι, είναι ο «νόστος». Βέβαια, δεν πρόκειται τόσο για ένα έργο Ιστορίας, αλλά περισσότερο για ένα βιβλίο με λογοτεχνικές ποιότητες, μια μυθοπλασία με αφηγηματικό προσανατολισμό. Για αυτό, κιόλας, καμιά φορά φαίνεται πως ο Φράι χάνει την εστίασή του, ξεχνώντας κάπως τα δεινά που ταλανίζουν τον Οδυσσέα και τους δικούς του ανθρώπους και αναπτύσσοντας τις επιμέρους αφηγήσεις. Ασφαλώς, τα παθήματα του Οίκου των Ατρειδών περιγράφονται και στο ποίημα του Ομήρου, όμως όχι ως μέρος της κύριας δράσης: λειτουργούν περισσότερο «συμβολικά», θα λέγαμε σήμερα, αντιστικτικά προς τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Η μοίρα του Αγαμέμνονα προϊδεάζει τον Οδυσσέα για όσα θα συναντήσει επιστρέφοντας, ενώ ο Ορέστης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον Τηλέμαχο.

Τα θετικά στοιχεία

Θα αδικούσαμε, βέβαια, το βιβλίο εάν αναφέραμε μονάχα ένα σχόλιο για την κάπως χαλαρή δομή του πρώτου μέρους του – στη συνέχεια, άλλωστε, ο Φράι πράγματι επικεντρώνεται κατεξοχήν στην ομηρική περιπέτεια. Η γλώσσα του συγγραφέα, όπως μας την παρουσιάζει η καλή μετάφραση του Πέτρου Γεωργίου, διαβάζεται με ευχαρίστηση. Από τις διάφορες αναφορές, φαίνεται, επίσης, πως η έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο Φράι -και συμπληρωματικά, ο Δημήτρης Ελευθεράκης, που αναλαμβάνει τον σχολιασμό της ελληνικής έκδοσης- είναι διεξοδική. Η πρώτη ύλη έχει χωνευτεί και επεξεργαστεί. 

Ο Φράι δεν παρουσιάζει απλώς, βήμα βήμα, ξερά, τα επεισόδια της «Οδύσσειας», αλλά με τη συγγραφική του ιδιοσυγκρασία πλέκει μια ζωντανή αφήγηση – αυτό είναι, άλλωστε, το στοίχημα που βάζει ο δημιουργός κάθε διασκευής, και η ανά χείρας έκδοση έχει πράγματι ενδιαφέρον, ιδίως για όσους δεν θυμούνται αρκετά καλά τον μύθο. Μας ξαναδείχνει, από τη δική του οπτική, τις περιπέτειες του Οδυσσέα και, γιατί όχι, στη συνέχεια μας ανοίγει μια πύλη που οδηγεί κατευθείαν στο ίδιο το έπος.

* Ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στίβεν Φράι είναι βραβευμένος κωμικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και σκηνοθέτης. Έγινε διάσημος από τις κωμικές τηλεοπτικές σειρές «A Bit of Fry and Laurie» (σε σενάριο δικό του σε συνεργασία με τον Hugh Laurie) και «Jeeves and Wooster», καθώς και από την κωμική σειρά «Μαύρη οχιά» («Blackadder») ως στρατηγός Melchett. Παρουσίασε περισσότερα από 180 επεισόδια του τηλεοπτικού παιχνιδιού «QI» και αφηγήθηκε και τα επτά μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ σε audio book.

Η ελληνική μυθολογία αποτελεί τη θεματολογία πολλών βιβλίων του. Έχει επίσης γράψει πέντε μυθιστορήματα, που αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό, καθώς και τρία αυτοβιογραφικά βιβλία. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μουντιάλ. Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο» των Χρήστου Σωτηρακόπουλου & Φάνη Τσοκανά (κριτική) – Πάθος, αγωνία και δράμα σε πρώτο πρόσωπο

«Μουντιάλ. Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο» των Χρήστου Σωτηρακόπουλου & Φάνη Τσοκανά (κριτική) – Πάθος, αγωνία και δράμα σε πρώτο πρόσωπο

Για το βιβλίο των Χρήστου Σωτηρακόπουλου & Φάνη Τσοκανά «Μουντιάλ. Ιστορίες πίσω από το τρόπαιο» (εκδ. Τόπος). Εικόνα: Το γκολ που μπήκε με το «χέρι του θεού» Μαραντόνα. ©wikipedia

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τι έχει μείν...

«Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» του Εδουάρδο Γκαλεάνο – Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη για το ποδόσφαιρο συστήνεται ξανά

«Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» του Εδουάρδο Γκαλεάνο – Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη για το ποδόσφαιρο συστήνεται ξανά

Για το βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο (Eduardo Galeano) «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» (μτφρ. Ισμήνη Κανσή, εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Βωμός του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολη. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν και γι...

«Κρυμμένη πατρίδα» του Γιάννη Κιουρτσάκη (κριτική) – Συνείδηση και ήθος που διαμορφώνονται μέσα από τη γλώσσα μας

«Κρυμμένη πατρίδα» του Γιάννη Κιουρτσάκη (κριτική) – Συνείδηση και ήθος που διαμορφώνονται μέσα από τη γλώσσα μας

Για το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη «Κρυμμένη πατρίδα» (εκδ. Πατάκη). 

Γράφει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος

Η ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ