franz kafka

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου 1883, γεννήθηκε στην Πράγα ο Φραντς Κάφκα, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Φραντς Κάφκα ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Κάφκα. Οι γονείς του, Γερμανόφωνοι Εβραίοι, μετακόμισαν στην Πράγα, όπου ο πατέρας του, ο Χέρμαν, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, άνοιξε ένα κατάστημα με υφάσματα. Η μητέρα του Φραντς, η Τζούλι, ήταν ήσυχη και ντροπαλή, και βοηθούσε τον σύζυγό της στη διοίκηση της επιχείρησης, αφιερώνοντας έως και δώδεκα ώρες την ημέρα στην εργασία της. Και οι δύο γονείς του Κάφκα έλειπαν συχνά από το σπίτι. Κατά συνέπεια, η παιδική ηλικία του ήταν αρκετά μοναχική. Ο χαρακτήρας του σκληρού, καταπιεστικού Χέρμαν διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη θεματολογία των γραπτών του γιού του. Σ’ όλη τη ζωή του, ο Φραντς πάλευε να συμφιλιωθεί με τον δεσποτικό πατέρα του.

Ο Κάφκα ήταν καλός μαθητής στο σχολείο. Μετά από την αποφοίτησή του, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στην αρχή, παρακολουθούσε διαλέξεις με θέμα τη χημεία, όμως έπειτα από μερικές εβδομάδες, άλλαξε πλεύση και μεταπήδησε στη νομική.

Ο Κάφκα απέκτησε το πτυχίο του στις 18 Ιουνίου 1906. Στα τέλη του 1907, άρχισε να εργάζεται σε μια μεγάλη ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, όπου παρέμεινε για σχεδόν έναν χρόνο. Ηfranz kafka i metamorphosi αλληλογραφία του εκείνη την περίοδο μαρτυρά πως ήταν δυσαρεστημένος με το εξοντωτικό εργασιακό ωράριο, εφόσον δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Στις 15 Ιουλίου 1908 παραιτήθηκε, και λίγες εβδομάδες αργότερα βρήκε μια καλύτερη δουλειά, στο Εργατικό Ινστιτούτο Ασφάλισης Ατυχημάτων για το Βασίλειο της Βοημίας. Εκεί εργάστηκε μέχρι τον Ιούλιο του 1922, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε για λόγους κακής υγείας.

Το 1912, ο Κάφκα γνώρισε τη Φελίτσε Μπάουερ. Τα επόμενα πέντε χρόνια αλληλογραφούσαν συχνά και συναντιόντουσαν περιστασιακά. Αρραβωνιάστηκαν δυο φορές μα δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Η σχέση του Κάφκα με τις γυναίκες, οι ερωτικές απογοητεύσεις και ο φόβος του περί σεξουαλικής ανικανότητας τον προβλημάτισαν έντονα όλα τα χρόνια της ζωής του.

Όσο ζούσε, ο Κάφκα δημοσίευσε, με δισταγμό, λίγες μονάχα ιστορίες του. Άρχισε να γράφει το πρώτο μυθιστόρημά του το 1912, το οποίο εντέλει εκδόθηκε μετά από τον θάνατό του, με τον τίτλο Αμερική, και είναι το μόνο έργο του που έχει αισιόδοξο τέλος. Την ίδια χρονιά, ο Κάφκα έγραψε τη Μεταμόρφωση, την κλασσική πλέον νουβέλα, όπου ο πρωταγωνιστής, ο νεαρός υπάλληλος Γκρέγκορ Σάμσα, μεταμορφώνεται σε τεράστια κατσαρίδα. Το συγκεκριμένο έργο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα μυθοπλασίας του 20ού αιώνα.

franz kafka i dikiΤο 1914 ο Κάφκα άρχισε να γράφει το ημιτελές μυθιστόρημα Η δίκη, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που συλλαμβάνεται και διώκεται από τον νόμο, δίχως να μαθαίνει ποτέ τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με τον Elias Canetti, τον βραβευμένο με Νόμπελ μελετητή του Κάφκα, «όλη η ιστορία του μυθιστορήματος είναι στην πραγματικότητα η ιστορία της Φελίτσε», της αρραβωνιαστικιάς του Κάφκα. Το 1922, ο Κάφκα ξεκίνησε να γράφει τον Πύργο, ένα σκοτεινό και ανά στιγμές σουρεαλιστικό έργο που μιλά για την αποξένωση, την ατελείωτη γραφειοκρατία και τις μάταιες προσπάθειες του ανθρώπου να εναντιωθεί στο σύστημα.

Από νεαρή ηλικία, ο Κάφκα υπέφερε από ημικρανίες, αϋπνία, και διάφορες άλλες ασθένειες. Επίσης, είναι κοινώς αποδεκτό πως είχε έντονη κλινική κατάθλιψη. Το 1917, άρχισε να υποφέρει από φυματίωση. Το 1923, μετακόμισε για λίγο στο Βερολίνο με την ελπίδα να αποστασιοποιηθεί από την επιρροή της οικογένειάς του για να επικεντρωθεί στην ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία.

Μέσα στα χρόνια, η φυματίωση του Κάφκα επιδεινώθηκε. Ο συγγραφέα άφησε την τελευταία του πνοή στο σανατόριο του Δρ. Χόφμαν, στις 3 Ιουνίου 1924. Προτού πεθάνει, ο Κάφκα ζήτησε από τον επιστήθιο φίλο του, τον Μαξ Μπροντ, να καταστρέψει όλα τα έγγραφά του. «Αγαπητέ Μαξ, η τελευταία μου επιθυμία: Όσα αφήνω πίσω μου, τα ημερολόγιά μου, τα χειρόγραφά μου, τα γράμματα (τα δικά μου και των άλλων), τα σχέδιά μου, και ούτω καθεξής, να καούν χωρίς να διαβαστούν». Ο Μαξ, αγνοώντας τις επιθυμίες του Κάφκα, δημοσίευσε το έργο του αγαπητού του φίλου.

Σήμερα, ο Φραντς Κάφκα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, ένας συγγραφέας που άφησε το στίγμα του στην πορεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1991, πέθανε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer‎‎). Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κίχλη, Καστανιώτη και Δώμα. Πηγή εικόνας: bashevissinger.com/

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

«Το πνεύμα της ελπίδας» του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν – Με το βλέμμα σε έναν καλύτερο κόσμο

Για το βιβλίο του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν (Byung-Chul Han) «Το πνεύμα της ελπίδας – Κατά της κοινωνίας του φόβου» (μτφρ. Βασίλης Τσαλής, εκδ. Opera). Εικόνα: Ο «Θεριστής» του βαν Γκογκ. 

Γράφει η Άννα Λυδάκη

Ό...


«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

«Πριν από το big bang» της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον (κριτική) – Ματιές στο αδιανότητο

Για το βιβλίο της Λάουρα Μερσίνι-Χόουτον [Laura Mersini-Houghton] «Πριν από το big bang – Η προέλευση του σύμπαντος και τί βρίσκεται πέρα από αυτό» (μτφρ. Σταύρος Πανέλης, εκδ. Τραυλός).

Γράφει ο Ηλίας Μπιστολάς

Στο Πριν από το Big Bang, η διά...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ