
Ρεαλισμός, φαντασία, σύγχρονη γλώσσα, αλλά και υπαρξιακές αναζητήσεις. Έξι πρωτοεμφανιζόμενες/οι συγγραφείς μάς συστήνονται με τα βιβλία τους.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Η γυναίκα-αχλάδι, ο άντρας-βάτραχος και άλλες ιστορίες (εκδ. Τόπος) της Zelda Scott
Καταρχάς, ας μην μας ξεγελάει το αγγλικό όνομα της συγγραφέα. Η Zelda Scott ζει στην Αλεξανδρούπολη και, ναι, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Το βιβλίο της αποτελείται από εννέα διηγήματα που διαφεύγουν εντελώς από τον ρεαλισμό και ανοίγονται στον κόσμο του παραμυθιού, του νουάρ, των ντοκιμαντέρ true crime και των videogames.
Αρκετά ευφάνταστες και πρωτότυπες ιστορίες, όπως και ο τρόπος που είναι γραμμένες. Όσο για τους κεντρικούς ήρωες των ιστοριών, αυτοί κι αν είναι από... αλλού φερμένοι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, ζώα, ανθρωπόμορφα ζώα, ζωόμορφους ανθρώπους και άλλα που κινούνται μεταξύ των ειδών.
Πέιπερ κατ (εκδ. Ιωλκός) της Μαριάνθης Μάνη
Όλα ξεκινούν όταν ένα παιδί ρίχνει μια πέτρο στο νερό. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει και το μυθιστόρημα της Μαριάνθης Μάνη που χαρακτηρίζεται από το χειμαρρώδη λόγο του. Το Πέιπερ κατ είναι το αποτέλεσμα αυτής της... πέτρας και όσα αυτή προκάλεσε.
Γύρω από τον κεντρκό ήρωα υφαίνονται κι άλλες παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που ερωτεύονται, παντρεύονται, διασφαλίζουν πως δεν θα μείνουν μοναχοί, υφαρπάζουν την ευτυχία των άλλων, την κλειδώνουν και πιστεύουν ότι ανήκουν σε ανώτερη κοινωνική τάξη. Ναι, θα συμφωνήσουμε με αυτό που γράφει το οπισθόφυλλο: εντέλει, ο βασιλιάς (κι εδώ υπάρχουν αρκετοί επίδοξοι) είναι γυμνός.
Τα τραγούδια αυτοκτονίας της αδερφής Τζουντ (εκδ. Γραφή) της Φωτεινής Δράκου
Ένα ερωτικό τρίγωνο εν μέσω καλοκαιριού. Δύο νέες γυναίκες διεκδικούν τον ίδιο άντρα κάτω από τον λαμπρό ήλιο, σε ένα νησί. Μόνο που αυτές οι κοινές διακοπές της παρέας δεν θα εξελιθούν ομαλά. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;
Η γραφή της Δράκου είναι άμεση και έχει ρυθμό, ο οποίος ουσιαστικά προχωράει και την ιστορία. Στα υπέρ του βιβλίου η σύγχρονη γλώσσα του που δεν είναι καθόλου προσποιητή. Εν πολλοίς η συγκεκριμένη ερωτική σχέση των τριών πρωταγωνιστών απεικονίζει τα ερωτικά σκιρτήματα της νέας γενιάς και πώς αυτή τα αναπλάθει και τα μετασχηματίζει.
Το ημερολόγιο της μύγας (εκδ. Αρμός) της Χριστίνας Μπαλκάμου
Όπως ακριβώς μια μύγα που έλκεται από το φως μια λάμπας κι ας ξέρει πως αν πλησιάσει πολύ θα καεί, έτσι και η ηρωίδα του βιβλίου κινείται μεταξύ φωτός και σκοταδιού. Συντροφιά της έχει ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει τα πάντα. Όχι όσα θυμάμαι, αλλά όσα αντέχει.
Είναι, δε, τόσο αποκαλυπτικό αυτό το ημερολόγιο που δεν διστάζει να παρουσιάσει τον κόσμο που την περιβάλλει με την πραγματική μορφή: την απόλυτα γελοία, αλλά και ταυτόχρονα υπέροχη. Μια ολόκληρη γενιά περνάει μέσα από το στροβιλισμό των λέξεων του βιβλίου. Μια γενιά με τα καλά της και τα άσχημά της. Σαν να έρχεται στο φως η αθέατη πλευρά της ζωής.
Ο Ιερώνυμος στην έρημο (εκδ. Κριτική) της Εύης Καρκίτη
Δύο κορίτσια βιώνουν μια τραυματική ενηλικίωση. Μεγαλώνουν σε ένα ψυχρό οικογενειακό περιβάλλον που τις τραυματίζει ψυχικά και τους αφήνει ανεπούλωτα τραύματα στην ενηλικίωσή τους.
Ψάχνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που χάσκουν μέσα τους και τις βρίσκουν με τη βοήθεια των λέξεων και των ιστοριών. Καταφεύγουν σε ένα pulp περιοδικό που πλέον δεν κυκλοφορεί. Βυθίζονται στις περιπέτειες ενός επιθεωρητή που δεν είναι και στα καλύτερά του, ο οποίος αναζητεί ένα εξαφανισμένο κορίτσι. Το βιβλίο μιλάει για τη μνήμη, αλλά και τη θεραπευτική ιδιότητα των λέξεων.
Η υπηρέτρια (εκδ. Έναστρον) της Παρασκευής Κούρτη
Το μυθιστόρημα της Παρασκευής Κούρτη μάς μεταφέρει στη δεκαετία του ’50, αν και η αφήγηση γίνεται εκ των υστέρων, αρκετά χρόνια μετά, με την κεντρική ηρωίδα, την Φώτω, να μας εξιστορεί τα πάθη της ζωής της.
Μικρή αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο της και να γίνει υπηρέτρια (ή αλλιώς ψυχοκόρη, όπως λεγόταν τότε) σε ένα αρχοντικό. Θα γνωρίσει τον πόλεμο, τη φτώχεια, αλλά και την καθημερινή συντριβή των ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν θα σταματήσει όμως να διεκδικεί την αγάπη, την καλοσύνη και τη συμπόνια. Συναισθήματα που θα ορίσουν τη ζωή της.
*Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.