tokyo woman

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. Kεντρική εικόνα: (© Unsplash). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησε στη χώρα μας πλήθος από σημαντικά βιβλία ιαπωνικής λογοτεχνίας, είτε κλασικών συγγραφέων όπως οι ΚαoυμπάταΌε και Τανιζάκι, είτε πιο σύγχρονων όπως οι Μισίμα και Νταζάι, είτε εντελώς σύγχρονων όπως οι Μουρακάμι και Ογκάουα, μεταξύ άλλων. Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να πούμε πώς η ιαπωνική λογοτεχνία διαμορφώνει σταδιακά μια «τάση» στη χώρα μας, με μέλλον. 

«Εξομολογήσεις μιας μάσκας», Γιούκιο Μισίμα

agra mishima exomologhseis mias maskas1Αποκαλυπτικό, αυτοβιογραφικό, εμπρόθετα μαρτυρικό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το de profundis του Μισίμα, καθώς στις Εξομολογήσεις μιας μάσκας (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Άγρα), μέσω του ήρωά του Κοτσάν (κλασικό alter ego), μιλάει ανοιχτά για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του, την ομοφυλοφιλία του, την ένταση με την οποία αντιμετωπίζει την έννοια του θανάτου, αλλά και το θρήνο για τη χαμένη αυτοκρατορία.

Ενόσω το Τόκιο σπαράσσεται από βομβαρδισμούς (είμαστε στο 1945), ο νεαρός Κοτσάν αναζητεί με εναγώνιο, ενίοτε απόλυτο και σίγουρα ποιητικό-φιλοσοφικό τρόπο την ταυτότητά του.

Τα προσωπεία που κρύβει, θέλοντας να δοκιμάσει να κάνει σχέση με ένα κορίτσι, θα καταπέσουν. Οι ενορμήσεις του θα τον πυροδοτήσουν. Το σπουδαίο ταλέντο του θα διαφανεί ολόδροσο σ’ αυτό το πυρετικό κείμενο. Ίσως, τώρα μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί ο Μισίμα κατέληξε να πεθάνει με τόσο μαρτυρικό τρόπο. 

«Ο Δύων Ήλιος», Οσάμου Νταζάι

dioptra dazai o dyon hlios1Όταν κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Οσάμου Νταζάι Όχι πια άνθρωπος (μτφρ. Έφη Τσιρώνη εκδ. Διόπτρα) κατανοήσαμε πως μάς είχε αποκαλυφθεί ένας ιδιαίτερος συγγραφέας, με πολύ προσωπική φωνή. 

Εκείνος ο δραματικός μονόλογος του ανθρώπου που χάνει σταδιακά κάθε έννοια ανθρωπινότητας, δεν γίνεται να φύγει από μέσα σου ακόμη κι όταν έχεις ολοκληρώσει την ανάγνωση.

Στο Ο Δύων ήλιος (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα) ηρωίδα είναι μια γυναίκα, η Καζούκο, που αποφασίζει να αλλάξει τα πάντα στη ζωή της. Χωρίζει, εγκαταλείπει το ρημαγμένο Τόκιο και φτάνει στο σημείο να εγκατασταθεί σε ένα μικρό χωριό μαζί με την άρρωστη μητέρα της.

Κι όμως, εδώ ο Νταζάι μάς προσφέρει μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Η Καζούκο όχι μόνο δεν τα παρατάει, αλλά μέσω του έρωτα αναζητεί το νόημα να συνεχίσει να υπάρχει.

«Ο Παράδεισος», Μιέκο Καβακάμι

gutenberg kawakami o paradeisosΣύγχρονο και τόσο δυνατό όσο μια γροθιά στο στομάχι. Το μυθιστόρημα της Μιέκο Καβακάμι Ο Παράδεισος (μτφρ. Κίκα Κραμβουσάνου, εκδ. Gutenberg) είναι η αναζήτηση ενός παιδιού να βρει το φως μέσα στο σκοτάδι της ζωής του.

Πάσχει από στραβισμό, είναι καθημερινό θύμα σχολικού εκφοβισμού και, τελικά, βρίσκει σύμμαχο στη μοναξιά του σ’ ένα κορίτσι που μονίμως εμφανίζεται βρόμικο και ατημέλητο.

Αν θα αποτελέσουν ένα δυναμικό δίδυμο που θα πολεμήσει το κακό; Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο Παράδεισος γι’ αυτά τα παιδιά είναι περίκλειστος. Στην ουσία αυτό που ζουν καθημερινά είναι μια κόλαση.

Τι θα αναζητήσουν; Ένα νόημα, λίγη ομορφιά μέσα στο σκοτάδι. Η γλώσσα είναι ωμή, τραχιά (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μας αφηγείται την ιστορία ένα 14χρονο παιδί), αλλά σε γραπώνει από την αρχή έως το τέλος.

«Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων», Αογιάμα Μιτσίκο

patakis mitsiko h vivliothiki ton kryfon oneiron1Έχει τη δύναμη ένα βιβλίο να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία, ακόμη και ολόκληρη τη ζωή; Ναι, αρκεί αυτός που θα στο προτείνει να είναι άνθρωπος που μπορεί να «διαβάσει» επιθυμίες και κρυφές σκέψεις.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο μυθιστόρημα της Αογιάμα Μιτσίκο Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων (μτφρ. Αγγελική Τσέλιου, εκδ. Πατάκη).

Η Σαγιούρι Κοματσί, η αινιγματική βιβλιοθηκάριος, είναι αυτή που θα αλλάξει τη ζωή πέντε διαφορετικών ανθρώπων που επισκέπτονται τη μικρή βιβλιοθήκη στην οποία εργάζεται στο Τόκιο.

Όλοι κάτι ψάχνουν στη ζωή, αλλά δεν το βρίσκουν. Όλοι τους δεν βολεύονται μ’ αυτό που έχουν ή δεν έχουν. Το βιβλίο που θα τους προτείνει η Κοματσί θα τους κάνει να δουν τη ζωή με διαφορετικό τρόπο.

Ύμνος στη βιβλιοφιλία; Μα, φυσικά! Αλλά και στους ανθρώπους που εργάζονται μέσα σε χώρους κατάφορτους από βιβλία και οι οποίοι, πού ξέρεις;, ενδέχεται να γίνουν φάροι στη ζωή μας.

«Πριν κρυώσει ο καφές», Καγουαγκούτσι Τοσικάζου

kleidarithmos kawaguchi prin kryosei po kafesΜπορεί το ποτάμι να μην γυρίζει πίσω και ο παρελθόντας χρόνος να έχει από καιρό καταγραφεί, όμως, τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις πίσω σελίδες της ζωής μας;

Το μυθιστόρημα του Καγουαγκούτσι Τοσικάζου Πριν κρυώσει ο καφές (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Κλειδάριθμος) κλείνει το μάτι στο αδιανόητο. Το κάνει, φυσικά, μόνο στους πελάτες ενός μικρού καφέ, σε ένα στενό σοκάκι του Τόκιο.

Εκεί δεν πηγαίνεις μόνο για τον πολύ καλό καφέ που φτιάχνει ο ιδιοκτήτης, αλλά έχεις τη δυνατότητα να γυρίσεις πίσω στο χρόνο.

Τέσσερις άνθρωποι επισκέπτονται το καφέ ελπίζοντας ο καθένας τους να αξιοποιήσει το ταξίδι με τον καλύτερο τρόπο.

Οι πελάτες πρέπει να καθίσουν σε μια συγκεκριμένη καρέκλα, δεν κάνει να φύγουν από το καφέ και, τέλος, το σημαντικότερο, πρέπει να επιστρέψουν στο παρόν πριν κρυώσει ο καφές. Αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος να χαθούν.

«Σε πρώτο ενικό», Χαρούκι Μουρακάμι

psichogios murakami se proto enikoΌ Χαρούκι Μουρακάμι είναι ένας από τους ζωντανούς μύθους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κυρίως για τα μακροσκελή και αινιγματικά μυθιστορήματά του, που συνδυάζουν τη σπιρτάτα του δυτικού μυθιστορήματος με την ανατολική φιλοσοφία και στάση ζωής. 

Στη συλλογή διηγημάτων του Σε πρώτο ενικό (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης, εκδ. Ψυχογιός), δεν περιμένει κανείς τα μεγάλα αναπτύγματα με τα οποία μας έχει συνηθίσει στα πολυσέλιδα μυθιστορήματά του.

Είναι κείμενα μικρής πνοής, με ήρωες κυρίως άντρες (αρκετοί από αυτούς μοιάζουν στον Μουρακάμι), στους οποίους δεν συμβαίνουν πάντα τα πιο φυσιολογικά και λογικά πράγματα. Ναι, φυσικά και υπάρχει διήγημα που μιλάει… ζώο. Για τον Μουρακάμι όλα αυτά θεωρούνται προφανή.

«Η πορεία της Μίνα», Γιόκο Ογκάουα

h poreia ths minaΈνα πολυδιάστατο βιβλίο που σου αποκαλύπτεται σελίδα τη σελίδα. Η Γιόκο Ογκάουα με το μυθιστόρημά της Η πορεία της Μίνα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη) μάς δείχνει γιατί η Ιαπωνία είναι μεν ξένη προς εμάς, αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα.

Η 12χρονη Τομόκο αναγκάζεται να ζήσει με την οικογένεια των θείων της στην Ασίγια, καθώς η μητέρα της πρέπει να πιάσει δουλειά στο Τόκιο. Εκείνο το σπίτι, όμως, στην ουσία είναι μια έπαυλη, θα γίνει ο χώρος θαυμάτων και αποκαλύψεων για την Τομόκο.

Θα συνδεθεί με την ξαδέλφη της, Μίνα, θα αγαπήσει τη λογοτεχνία, θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο στις σωστές του διαστάσεις και, φυσικά, θα φτάσει και στο σημείο της συνειδητοποίησης πως η οικογένειά της κρύβει αρκετά μυστικά που όταν τα μάθει θα αλλάξουν αρκετά τις σταθερές της.

«Κολυμπώντας», Τζούλι Οτσούκα

patakis otsuka kolymbontasΤυπικά η Τζούλι Οτσούκα δηλώνει Αμερικανίδα, ωστόσο η καταγωγή της είναι από την Ιαπωνία.

Tα θέματα που πραγματεύεται κυρίως στα βιβλία της έχουν να κάνουν με τη σχέση που αναπτύσσεται (θετικά ή αρνητικά) ανάμεσα σε Ιάπωνες και Αμερικανούς.

Στο μυθιστόρημά της Κολυμπώντας (μτφρ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. Πατάκη) δεν γίνεται να μην θαυμάσει τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο μιλάει για τη μνήμη, την απώλειά της, αλλά και το πένθος.

Όλα ρέουν σαν το νερό της πισίνας μέσα στην οποία η Άλις καθημερινά ασκείται μαζί με άλλους κολυμβητές.

Η μνήμη της έχει επίσης αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές. Όταν δεν έχει τη συντροφιά των άλλων κολυμβητών και τη ρουτίνα των καθημερινών διαδρομών, τότε πέφτει σε μια χοάνη παρελθοντικού πόνου.

Φέρνει στο μυαλό της αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ιαπώνων της Αμερικής, όπου πέρασε τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, και του παιδιού που έχασε μετά τη γέννα, ενώ η κόρη της, που φτάνει πολύ αργά, ψάχνει τον δικό της δρόμο ανάμεσα στις ρωγμές της αγάπης.

«Η χώρα του χιονιού», Γιασουνάρι Καουαμπάτα

agra kawabata h xora tou xioniouΤο μυθιστόρημα του νομπελίστα Γιασουνάρι Καουαμπάτα Η χώρα του χιονιού (μτφρ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης, εκδ. Άγρα) ανήκει δικαιωματικά στον «κανόνα» της ιαπωνικής λογοτεχνίας. 

Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν διανοούμενο αστό του Τόκιο που δεν ξέρει πώς να γεμίσει τις ώρες του και μια γκέισα των βουνών της βορειοδυτικής Ιαπωνίας. Ένα δίδυμο που όμως δημιουργεί κάτι παραπάνω από έναν απλό ερωτικό δεσμό. 

Τούτο το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι θα συνευρεθεί στη μακρινή πόλη Γιουζάουα, εκεί όπου το χιόνι και η τραχύτητα της φύσης θα μετατρέψουν την ερωτική τους συνύπαρξη σε ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών, απόκοσμης ομορφιάς, αλλά και αβεβαιότητας.

Ο Καουαμπάτα στήνει δεξιοτεχνικά έναν χορό ανάμεσα στα παλλόμενα σώματα, τη φύση, τη φωτιά, το πάθος, αλλά και την ψυχρότητα.

Σαν να δημιουργεί ένα παραμύθι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και τον έρωτα που αναφλέγεται και παγώνει μέσα του. Η δεξιοτεχνία της γραφής του Καουαμπάτα «ραίνει» την πλοκή με εκείνους σπάνια ομορφιάς. 

agra kobo abe to prosopo tou allouΤο πρόσωπο του άλλου, Άμπε Κόμπο

Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα των ανθρώπων, κυριολεκτικά και μεταφορικά; Στο μυθιστόρημα του Κόμπο Άμπε Το πρόσωπο του άλλου (μτφρ. Στέλιος Λ. Παπαλεξανδρόπουλος, εκδ. Άγρα), το πρόσωπο ενός επιστήμονα παραμορφώνεται έπειτα από ατύχημα.

Είναι αυτός που αποφασίζει να μας μιλήσει για την ιστορία του (μέσω του ημερολογίου του), η οποία οδηγείται σε καφκικά μονοπάτια όταν αποφασίζει στην αρχή να φασκιωθεί με αποτέλεσμα να γίνει αγνώριστος και στην ουσία να «ενσαρκωθεί» μια μάσκα που δεν καλύπτει μόνο το πρόσωπό του, αλλά ολόκληρη την ύπαρξή του. Σαν να γίνεται, πλέον, ένας άλλος άνθρωπος.

Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ, όπου οι δύο ταυτότητες συνυπάρχουν εντός του σύγχρονου ανθρώπου δημιουργώντας ακόμη και στον ίδιο σύγχυση ως προς το ποιος είναι πραγματικά.

 


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου-εκδήλωση: «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» του Γιώργου Σιακαντάρη

Παρουσίαση βιβλίου-εκδήλωση: «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» του Γιώργου Σιακαντάρη

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου παρουσιάζεται το νεο βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» (εκδ. Αλεξάνδρεια) στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια σας προσκαλούν στην παρο...

«Lacrima: το υφαντό των δακρύων» της Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν (κριτική) – Ένα νυφικό ως κοινωνικό σχόλιο σε μια έξοχη παράσταση

«Lacrima: το υφαντό των δακρύων» της Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν (κριτική) – Ένα νυφικό ως κοινωνικό σχόλιο σε μια έξοχη παράσταση

Για την παράσταση της Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν [Caroline Guiela Nguyen] «Lacrima: το υφαντό των δακρύων» που παρουσιάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών/Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: © Jean-Louis-Fernandez.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

...
Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ