victor hugo

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατολή, και μία… πειραματική, μεταμοντέρνα αυτοέκδοση. Στην κεντρική εικόνα, ο Βικτόρ Ουγκό [Victor Hugo], μια και οι «Άθλιοι», με τις μισό εκατομμύριο λέξεις τους, είναι ένα από αυτά, αλλά το... μικρότερο.

Έπιμέλεια: Book Press

Ακολουθούν τα είκοσι μεγαλύτερα σε έκταση μυθιστορήματα όλων των εποχών, με ταξινομικό κριτήριο τον αριθμό των λέξεων της αρχικής τους έκδοσης.

eikosi megalytera vivlia athlioi20. Οι άθλιοι (εκδ. Λιβάνη, μτφρ. Γιάννης Κουχ) του Βίκτωρος Ουγκώ - 545,925 λέξεις

«... ‘’Οι Άθλιοι’’ γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ' όλους, όμως εγώ για όλους τούς έγραψα. (...)

Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, το βιβλίο των ‘’Αθλίων" χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά:

-Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!

Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω απ' όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ' όλες τις γλώσσες». (Βικτόρ Ουγκό, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

eikosi megalytera vivlia and ladies of the club19. …and ladies of the club, της Helen Hooven Santmyer - 600,000 λέξεις

Η ιστορία μιας ομάδας γυναικών που ιδρύουν μια λέσχη ανάγνωσης στη μυθοπλαστική πόλη του Waynesboro του Οχάιο. Το μυθιστόρημα είναι μια οικογενειακή σάγκα, καθώς αφηγείται τις ζωές των μελών της λέσχης και των οικογενειών τους, και εκτυλίσσεται από το 1868 ως το 1932, τη χρονιά που ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

eikosi megalytera vivlia zan kristof18. Ζαν Κριστόφ (εκδ. Γκοβόστη, μτφρ. Γιώργος Πράτσικας), του Ρομαίν Ρολάν - 610,000 λέξεις

Είδε πως η ζωή ήταν μια μάχη, χωρίς διακοπή και χωρίς έλεος, όπου εκείνος που θέλει νάναι άνθρωπος και νάχει αντάξια με στρατούς αόρατων εχτρών: με τις φονικές δυνάμεις της φύσης, με τις ύποπτες επιθυμίες, με τις σκοτεινές σκέψεις που τον σπρώχνουν προδοτικά να εξευτελίζεται και να εκμηδενίζεται. Είδε πως ήταν έτοιμος να πέσει στην παγίδα. Είδε πως η ευτυχία κι ο έρωτας ήταν μια απάτη της στιγμής για ν' αναγκάσει την καρδιά ν' αφοπλιστεί και να υποκύψει. Κι ο μικρός πουριτανός των δέκα πέντε χρόνων άκουσε τη φωνή του Θεού του:

- Πήγαινε, πήγαινε, χωρίς ποτέ ν' αναπαυτείς.

- Μα πού θα πω, Κύριε; Ό, τι και να κάνω, όπου και να πάω, το τέλος δεν είναι πάντα το ίδιο, το τέρμα δεν είναι αυτού;

- Πηγαίνετε να πεθάνετε σεις που πρέπει να πεθάνετε! Πηγαίνετε να υποφέρετε σεις που πρέπει να υποφέρετε! Δεν ζει κανείς για νά 'ναι ευτυχισμένος. Ζει για να εκτελεί το Νόμο Μου.

Υπόφερε. Πέθανε. Μα να είσαι αυτό που πρέπει νάσαι; - Ένας άνθρωπος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

eikosi megalytera vivlia remembrance rock17. Remembrance rock, του Carl Sandburg - 673,000 λέξεις

Ένα ιστορικό έπος που περιγράφει την εξέλιξη των ΗΠΑ από κομμάτι της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Ο συγγραφέας εξετάζει τέσσερις ιστορικές περιόδους: την περίοδο της ίδρυσης της αποικίας του Πλίμουθ από τους Βρετανούς προσκυνητές, την περίοδο της Αμερικανικής Επανάστασης, του Αμερικανικού Εμφυλίου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

eikosi megalytera vivlia sir charles16. Sir Charles Grandison, του Samuel Richardson - 750,000 λέξεις

Ο Samuel Richardson έγραψε το πολυσέλιδο μυθιστόρημά του ως απάντηση στο έργο του Χένρι Φίλντινγκ με τίτλο Η ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου, το οποίο καυτηρίαζε τα προηγούμενα έργα του Richardson. Το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει την απαγωγή της νεαρής Χάριετ Μπάιρον, και τη διάσωσή της από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον ευγενή Τσαρλς Γκράντισον.

eikosi megalytera vivlia miss mcintosh15. Miss MacIntosh, my darling της Marguerite Young - 750,000 λέξεις

Η Marguerite Young χρειάστηκε δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει το ογκώδες μυθιστόρημά της. Η αφηγήτρια της ιστορίας, η Βέρα Κάρτγουιλ, αναζητά την παραμάνα που την ανέθρεψε, την κυρία Μάκιντος, η οποία εξαφανίστηκε έναν μήνα μετά από τα δέκατα τέταρτα γενέθλια της Βέρα.

Το Miss MacIntosh, my darling είναι ένα σύνθετο έργο που μιλά για τις καταχρήσεις, την κατάθλιψη, τη γυναικεία ταυτότητα.

eikosi megalytera vivlia the tale of genji14. The tale of Genji, της Murasaki Shikibu - 750,000 λέξεις

Ένα κλασικό έργο της ιαπωνικής λογοτεχνίας, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.

Ο πρωταγωνιστής, ο Χικάρου Γκέντζι, είναι ο γιος του αυτοκράτορα, μα δεν μπορεί να διεκδικήσει τον θρόνο του πατέρα του. Το έργο επικεντρώνεται στις ερωτικές σχέσεις που συνάπτει ο Γκέντζι κατά τη διάρκεια της ζωής του, και ταυτοχρόνως, περιγράφει τις συνήθειες της αριστοκρατικής κοινωνίας της Ιαπωνίας του 11ου αιώνα.

eikosi megalytera vivlia romance of the three kingdoms13. Romance of the three kingdoms, του Luo Guanzhong - 800,000 λέξεις

Ένα από τα τέσσερα μεγάλα κλασικά μυθιστορήματα της κινεζικής λογοτεχνίας.

Το Romance of the three kingdoms, το οποίο γράφτηκε τον 14ο αιώνα, εξιστορεί τους πολέμους που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια της δυναστείας των Χαν, την περίοδο που η Κίνα είχε διαιρεθεί σε τρία βασίλεια.

eikosi megalytera vivlia shanghai12. Shanghai, του David Rotenberg - 800,000 λέξεις

Ένα ιστορικό έπος από τον Καναδό θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα David Rotenberg, που περιγράφει την ιστορία της πόλης της Σαγκάης.

Η αφήγηση ξεκινά με τον θάνατο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, ο οποίος αναθέτει μια αποστολή στους τρεις πιστότερους ακολούθους του λίγο πριν ξεψυχήσει.

to oneiro tis kokkinis kamaras11. Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Έλλη Λαμπρίδη), του Cao Xueqin - 845,000 λέξεις

Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας αποτελείται από τριάντα βασικά κεφάλαια και από περισσότερα από τετρακόσια δευτερεύοντα κεφάλαια.

Παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση των μελών της εύπορης, αριστοκρατικής οικογένειας Jia, και συγκαταλέγεται στα τέσσερα σπουδαία κινέζικα μυθιστορήματα, όπως και το Romance of the three kingdoms.

eikosi megalytera vivlia poor fellow10. Poor fellow my country, του Xavier Herbert - 850,000 λέξεις

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Αυστραλού πεζογράφου Xavier Herbert, το οποίο τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο Miles Franklin.

Στο Poof fellow my country πρωταγωνιστούν τρεις χαρακτήρες, τρεις κοινωνικοί απόκληροι: ο Πρίντι, ένα αγόρι του οποίου η μητέρα ανήκε στη φυλή των Αβοριγίνων, ο Τζέρεμι, ο λευκός παππούς του Πρίντι, και η Ρίφκα, μια Εβραία που μετανάστευσε στην Αυστραλία για να γλυτώσει από το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας.

eikosi megalytera vivlia clarissa9. Clarissa, του Samuel Richardson - 969,000 λέξεις

Το επιστολικό μυθιστόρημα Clarissa θεωρείται το σπουδαιότερο έργο του Samuel Richardson και υπήρξε θηριώδες μπεστ σέλερ στην εποχή του.

Η πρωταγωνίστρια, η νεαρή Κλαρίσα Χάρλοου, συγκρούεται με την οικογένειά της καθώς δεν επιθυμεί να παντρευτεί τον άνδρα που της προξενεύουν. Προκειμένου να γλιτώσει, το σκάει από το σπίτι της, και ακολουθεί τον δολοπλόκο Ρόμπερτ Λόβλεϊς, ο οποίος σύντομα γίνεται ο χειρότερος εχθρός της.

eikosi megalytera vivlia a dance to the music of time8. A dance to the music of time, του Anthony Powell - 1,000,000 λέξεις

Το έπος του Anthony Powell απαρτίζεται από δώδεκα τόμους.

Μέσα από τις ιστορίες των διάφορων χαρακτήρων του, ο Powell εξετάζει μια ολόκληρη εποχή, περιγράφοντας τη βρετανική κοινωνία στα μέσα του 20ου αιώνα.

eikosi megalytera vivlia o agonas mou7. Ο αγώνας μου (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης), του Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ - 1,000,000 λέξεις

Σ' αυτό το επικών διαστάσεων μυθιστόρημα ο Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ αναμετράται με την ίδια του τη ζωή με επώδυνη ειλικρίνεια.

Γράφει για τα παιδικά χρόνια και την εφηβεία του, το πάθος του για τη ροκ μουσική, τη σχέση του με μια σχεδόν ανύπαρκτη μητέρα που όμως αγαπούσε, αλλά και τον απόμακρο, απρόβλεπτο πατέρα του, ο θάνατος του οποίου επέφερε όχι μόνο οδύνη αλλά και σύγχυση. Από τη στιγμή που ο Καρλ Ούβε γίνεται και ο ίδιος γονιός πρέπει να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις που έχει η φροντίδα μιας οικογένειας με την αποφασιστικότητα του να γράψει σπουδαία λογοτεχνία.

Με το "Ένας θάνατος στην οικογένεια", το πρώτο μέρος μιας εξάτομης λογοτεχνικής αυτοβιογραφίας που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, ο Κνάουσγκορντ συνέθεσε μια πανανθρώπινη ιστορία για τις συγκρούσεις, με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στη ζωή μας, σ' αυτόν τον αγώνα που είναι η ζωή μας. Ένα βιβλίο απολύτως σαγηνευτικό, ικανό να συμπαρασύρει τον ευαίσθητο αναγνώστη, γραμμένο με μια βραδυφλεγή ένταση, σαν να εξαρτάται από αυτό η ίδια η ύπαρξη του συγγραφέα. Το πρώτο βιβλίο της μυθιστορηματικής σειράς Ο αγώνας μου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

eikosi megalytera vivlia sironia texas6. Sironia, Texas, του Madison Cooper - 1,100,000 λέξεις

Ο Madison Cooper ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ο οποίος ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Δημοσίευσε διηγήματα σε περιοδικά, μα είναι περισσότερο γνωστός για το ογκώδες, πρωτόλειο μυθιστόρημά του, που αφηγείται τις ζωές των κατοίκων της μυθοπλαστικής πόλης Sironia του Τέξας.

Πολλά από τα πρόσωπα του βιβλίου είναι βασισμένα στους κατοίκους της πόλης Waco του Τέξας, όπου έζησε ο συγγραφέας. Το βιβλίο έλαβε θετικές κριτικές, και ο Cooper χρησιμοποίησε ένα μέρος των εσόδων του για να θεσπίσει ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε νέους συγγραφείς.

eikosi megalytera vivlia bottoms dream5. Bottom’s dream, του Άρνο Σμιντ – 1,300,000 λέξεις

Το κορυφαίο έργο του γνωστού Γερμανού πεζογράφου, που περιγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας μεταφραστών να αποδώσουν στα γερμανικά το έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Το Bottom’s dream διερευνά τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της γλώσσας, και υφολογικά, είναι επηρεασμένο από την Αγρύπνια των Φίννεγκαν του Τζέιμς Τζόις.

eikosi megalytera vivlia gordana4. Gordana, της Marija Jurić Zagorka - 1,400,000 λέξεις

Η Zagorka ήταν η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Κροατίας και μία από της σημαντικότερες πεζογράφους της χώρας της.

Το ογκώδες βιβλίο της με τίτλο Gordana διαδραματίζεται μετά από τον θάνατο του βασιλιά της Ουγγαρίας και της Κροατίας Matthias Corvinus, και εξιστορεί τη διαμάχη μεταξύ της χήρας του και του νόθου γιου του για τον θρόνο.

eikosi megalytera vivlia anazitontas ton xameno xrono3. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (εκδ. Εστία, μτφρ. Παύλος Ζάννας), του Μαρσέλ Προυστ - 1,500,000 λέξεις

Ξέρουμε σήμερα καλύτερα τις διεργασίες γέννησης αυτού του έργου ζωής, αυτού του απέραντου ποταμού λέξεων που συγκλόνισε τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα, στη Γαλλία αλλά και σ' όλο τον κόσμο.

Ο αναγνώστης έρχεται εδώ σ' επαφή συνάμα με μια εποποιία της σκέψης, μ' ένα ταξίδι στους λαβύρινθους του κοσμικού, καλλιτεχνικού και διανοητικού στερεώματος της εποχής του Προύστ, με μιαν αξιοθαύμαστη ψυχολογική μελέτη, κι όλα αυτά στην υπηρεσία μιας ανεπανάληπτης γλώσσας.

Ξέρουμε επίσης τις περιστάσεις του θανάτου του Μαρσέλ Προύστ, την εγγραφή της λέξης "τέλος" και την υπαγόρευση των τελευταίων φράσεων, την εξάντληση του συγγραφέα από τούτη την αναζήτηση και ανακάλυψη του χαμένου χρόνου. Ξέρουμε ίσως λιγότερο τις περιστάσεις που οδήγησαν στην εμφάνιση της ελληνικής μετάφρασης του έργου: έχουμε να κάνουμε εδώ με τις δυσκολίες, την οξυδέρκεια και τη δύναμη ενός ανθρώπου, μέσα από τις οποίες γεννήθηκε και προσφέρεται σήμερα στους αναγνώστες το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. (Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)

eikosi megalytera vivlia artamene2. Artamène, or Cyrus the Great, της Madeleine de Scudéry - 2,100,000 λέξεις

Ένα roman à clef, δηλαδή ένα μυθιστόρημα στο οποίο πραγματικά πρόσωπα παρουσιάζονται με μυθοπλαστικά ψευδώνυμα.

Το έργο είναι επηρεασμένο από τα κείμενα του Ηροδότου και του Ξενοφώντα, περιλαμβάνει περισσότερους από τετρακόσιους χαρακτήρες και αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες. Παρόλο που, στο αρχικό κείμενο, ο Georges de Scudéry αναφέρεται ως συγγραφέας, η σειρά μυθιστορημάτων συχνά αποδίδεται στην αδελφή του, τη Madeleine.

eikosi megalytera vivlia marienbad1. Marienbad my love, του Mark Leach - 2,500,000 λέξεις

Στο πειραματικό μυθιστόρημα του Mark Leach, το οποίο κυκλοφόρησε με τη μέθοδο της αυτοέκδοσης, ένας κινηματογραφιστής που είναι εγκλωβισμένος σε ένα ερημονήσι προσπαθεί να γυρίσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας επηρεασμένη από τα πρωτοποριακά έργα της Νουβέλ Βαγκ.

Ο θρησκόληπτος χαρακτήρας του Leach αισθάνεται πως το τέλος του κόσμου πλησιάζει και επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα θρησκεία μέσα από την τέχνη του. Ταυτοχρόνως, προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα που αγαπά, η οποία έχει εγκλωβιστεί μαζί του στο νησί, να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει το έργο του.

(Πηγή: IrisReading)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ