alt

Μια κουβέντα με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Μελίσσα Στοΐλη με αφορμή το βιβλίο της «Και διηγώντας τα... να τρως» (εκδ. Κίχλη).

Του Κώστα Αγοραστού

Στο βιβλίο καταγράφετε 38 συνταγές και πλήθος ιστοριών που αυτές κουβαλάνε. Πόσα χρόνια σημειώνατε, διαβάζατε και διασταυρώνατε πληροφορίες για να συνθέσετε το βιβλίο;

Από τη στιγμή που άρχισα να γράφω μέχρι την ολοκλήρωση πέρασαν περίπου 3 χρόνια, αλλά πολλές ιστορίες βρισκόντουσαν ήδη μέσα στο μυαλό μου. Ένα πλήθος πληροφοριών έπρεπε βέβαια να ελεγχθούν γι΄αυτό και ήταν απαραίτητο να επανέλθω σε κάθε ιστορία ξανά και ξανά. Ήταν σαν να είχα ένα δωμάτιο με ανοιχτές αστυνομικές υποθέσεις. Κατά καιρούς ένα στοιχείο με οδηγούσε να ανοίξω και πάλι μια από αυτές και κάτω από το φως των νέων δεδομένων να επαναπροσδιορίσω την όλη υπόθεση.

Οι τρυφερές καρδιές αγκινάρας γίνονταν αφορμή για κόρτε, τα όμορφα μάτια έμοιαζαν με κάστανα, οι πιπεριές άναβαν πόθους. Το φαγητό γινόταν μια γέφυρα για ερωτοτροπίες, καθώς και στις δύο περιπτώσεις πρωτοστατούν οι αισθήσεις. Ο κόσμος της ύλης σε μεγάλα κέφια.

Διαβάζοντας τις ιστορίες των συνταγών, εκτός από τις γλωσσολογικές πηγές και τις καταγραφές σε βιβλία περασμένων αιώνων, παρατηρώ ότι αξιοποιείτε ιδιαιτέρως τις αναφορές των φαγητών στους στίχους των ρεμπέτικων τραγουδιών. Μιλήστε μου για τη σύνδεση πολλών «ταπεινών» εδεσμάτων με την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, όπως καταγράφηκε μέσα από το ρεμπέτικο τραγούδι.

Σε πολλές περιπτώσεις την ώρα που σκέφτομαι ένα φαγητό μέσα στο μυαλό μου αρχίζουν τα όργανα... Για παράδειγμα κάποιος παραγγέλνει σε ένα εστιατόριο αρνάκι φρικασέ. Αυτόματα θυμάμαι ένα ρεμπέτικο του '36 όπου ένα χασαπάκι παραγγέλνει στην Ελένη τη ζωντοχήρα να φτιάξει το αρνάκι που της στέλνει με σπανάκι «γιατί θάρθει το βραδάκι». Ή ένας στρουμπουλός κεφτές στο πιάτο με παραπέμπει στο «Άμαν Κατερίνα μου» όπου η εν λόγω Κατερίνα έχει τηγάνι στη φωτιά και γλυκοτηγανίζει. Οι ρεμπέτες δεν ωραιοποιούσαν τα πράγματα, τραγουδούσαν ό,τι ζούσαν, δεν θεωρούσαν υποτιμητικά τα ταπεινά εδέσματα, ίσα ίσα που έβρισκαν ερωτικά υπονοούμενα σε αυτά. Οι τρυφερές καρδιές αγκινάρας γίνονταν αφορμή για κόρτε, τα όμορφα μάτια έμοιαζαν με κάστανα, οι πιπεριές άναβαν πόθους. Το φαγητό γινόταν μια γέφυρα για ερωτοτροπίες, καθώς και στις δύο περιπτώσεις πρωτοστατούν οι αισθήσεις. Ο κόσμος της ύλης σε μεγάλα κέφια.

Η ελληνική κουζίνα, έτσι όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 100 χρόνια, είναι ένα δημιουργικό συμπίλημα εδεσμάτων, υλικών και τεχνικών που μας ήρθαν τόσο από την Ανατολή, όσο και από τη Δύση. Σήμερα, πιστεύετε, έχουμε βρει μια ισορροπία;

Υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας ακόμη ώσπου να βρούμε τη γευστική μας ταυτότητα.

Υπήρξαν εποχές κατά τις οποίες οποιαδήποτε επιλογή φαγητού έξω από τα συνηθισμένα δημιουργούσε ειρωνικά σχόλια διότι σε ρωτούσαν αμέσως «είχες και στο χωριό σου λάδι τρούφας;». Ταυτόχρονα, μια πυκνή στρώση κρέμας γάλακτος σκέπαζε και ισοπέδωνε τα πάντα. Αργότερα, η δημιουργική κουζίνα έφτασε σε ακρότητες. Οι κατάλογοι των εστιατορίων δεν ανέφεραν πιάτα αλλά παραγράφους ολόκληρες που περιέγραφαν πως το ροζ αλάτι πασπαλίζει τρυφερά φιλετάκια σοταρισμένα σε χαμηλή φωτιά και σβησμένα με ένα σπάνιο απόσταγμα. Θεωρώ ότι όλα αυτά έχουν βρει μια κάποια ισορροπία ανάμεσα στον συντηρητισμό του πατροπαράδοτου και στο κυνήγι του μοντέρνου αλλά πως υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας ακόμη ώσπου να βρούμε τη γευστική μας ταυτότητα. Αυτή τη στιγμή περνάμε την πορνογραφική φάση του φαγητού, βλέπουμε σε εκπομπές άλλους να μαγειρεύουν και να δοκιμάζουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθένας φωτογραφίζει τα μπισκότα του και μας καλεί να μας «κεράσει» σε μιαν εικονική πραγματικότητα, τα περιοδικά προσφέρουν μια πληθώρα συνταγών από τα οποία νομίζω πως μαγειρεύονται λίγα, ενώ προσφέρουν περισσότερο ηδονοβλεπτική υπηρεσία.

stoiliΠαλαιότερα, τα ρεμπέτικα τραγούδια, οι λαϊκές ρήσεις καθώς και οι αναφορές μέσα από την πεζογραφία (π.χ. ο Παπαδιαμάντης) αποτελούσαν πηγές, όπου καταγράφονταν οι διατροφικές συνήθειες του μέσου Έλληνα. Αν σας ζητούσα να μου αναφέρετε 3 πιάτα, που χαρακτηρίζουν τον σημερινό μέσο Έλληνα, και δίνουν στοιχεία γι' αυτόν και τις συνήθειές του, ποια θα ήταν αυτά;

Το σουβλάκι και κάθε κρεατικό στα κάρβουνα είναι η σύνδεσή μας με την αρχαία Ελλάδα. Το ίδιο φαγητό προσφέραμε στους θεούς, το ίδιο τρώμε στα πανηγύρια στο όνομα κάποιου εορτάζοντος αγίου, αλλά κυρίως με το ίδιο ευφραινόμαστε κι εμείς. Έπειτα είναι το κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια, φαγητό που χτυπάει κατευθείαν στο συναίσθημα, είναι συνυφασμένο με κυριακάτικα τραπέζια αλλά είναι και ένα κατεξοχήν comfort food, παρηγορητικό φαγητό δηλαδή, που μαζί με τη νοστιμιά σου δίνει και την αίσθηση της ασφάλειας και της θερμότητας. Και έπειτα πιστεύω πως είναι το ριζότο που δίνει μιαν αίσθηση κοσμοπολιτισμού και φινέτσας χωρίς ωστόσο να είναι εξαντρίκ και μακριά από τις οικείες γεύσεις του.

Η κινητήριος δύναμη είναι το μοίρασμα και η ανάγκη να ευχαριστήσεις τους άλλους.

Στο μεταίχμιο του μύθου και των πραγματικών συνθηκών μέσα στις οποίες γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν πολλές συνταγές συναντούμε την επιθυμία του ανθρώπου να εμπλουτίσει τις καθημερινές του γευστικές απολαύσεις, καθώς και την ανάγκη του να εκφράσει τη χαρά, τη γιορτή αλλά και το πένθος του μέσα από μια ποικιλία υλικών και παρασκευών. Σήμερα, σε ποιον βαθμό πιστεύετε ότι ο μέσος Έλληνας εκφράζεται μέσω της μαγειρικής;

Η προσωπική έκφραση σαφώς υπάρχει γι' αυτό την ίδια συνταγή θα την μεταμορφώσει ο καθένας σύμφωνα με το γούστο του και την φαντασία του. Μπορεί να την απογειώσει ή να την καταστρέψει, δεν έχει σημασία, άλλωστε οι πειραματισμοί εμπεριέχουν το ρίσκο. Αν πάλι δεν κάνεις τίποτε διαφορετικό πιθανόν να οδηγείσαι σε πιο ασφαλή αποτελέσματα αλλά η διαδικασία είναι βαρετή. Συμβαίνει ό,τι ακριβώς και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής. Έπειτα, στη χώρα μας, είτε πρόκειται για ένα τραπέζι χαράς ή θλίψης, η κινητήριος δύναμη είναι το μοίρασμα και η ανάγκη να ευχαριστήσεις τους άλλους. Υπάρχει δηλαδή συναίσθημα και το συναίσθημα έχει ανάγκη να εκφραστεί.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Δημήτρης Τσεκούρας: «Σε ένα παράλληλο σύμπαν αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να γίνει ταινία από τον Ντέιβιντ Λιντς»

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσεκούρα με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το τρίτο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε ...

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με την Ευτυχία Κατελανάκη

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Ευτυχία Κατελανάκη, για την ποιητική της συλλογή «λοιπόν,» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Ο τίτλος «λοιπόν,» είναι μια πόρτα ή ένας δρόμος; Πώς μας βοηθάει τα πλησιάσουμε τα ποιήματα αυτής της συλλογή...

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με την Άννα Λυμπεροπούλου

5 λεπτά με μια συγγραφέα. Σήμερα, η Άννα Λυμπεροπούλου, για το βιβλίο της Θεοί και Θεατρίνοι (εκδ. Κέδρος).

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το δεύτερο αυτό μυθιστόρημά σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-έρευνα-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...
«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ