baladeur

Δεκάξι βιβλία μεταφρασμένης αστυνομικής λογοτεχνίας, οκτώ βιβλία ελληνικής, από δεκατρείς εκδότες συνολικά. Είκοσι τέσσερα από τα καλύτερα αστυνομικά που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

15 μυθιστορήματα και 1 συλλογή διηγημάτων αστυνομικής λογοτεχνίας από κάθε γωνιά της γης

1 24«Mad Dogs» του James Grady
Μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη
Εκδ. Πόλις

Τα Λυσσασμένα Σκυλιά είναι ένα συναρπαστικό κατασκοπικό θρίλερ που διατηρεί αμείωτο το σασπένς παρά τον όγκο του (440 σελίδες). Η πλοκή του συνδέεται χαλαρά με τις Έξι Μέρες του Κόνδορα, το παλιότερο βιβλίο του James Grady [το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ως «Τρεις Μέρες του Κόνδορα» από τον σπουδαίο Σίντνεϊ Λούμετ, με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στον ρόλο του πράκτορα με την κωδική ονομασία Κόνδορας]. Αλλά, ενώ στο παλαιότερο βιβλίο διαφαίνονταν κυρίως οι εσωτερικές διαμάχες των αμερικανικών αντιπάλων υπηρεσιών ασφαλείας, στο Mad Dogs ο αναγνώστης συνειδητοποιεί έντρομος ότι, ενδεχομένως, η 11η Σεπτεμβρίου, ο Πόλεμος στον Κόλπο και πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφτεί και αντιμετωπιστεί αν… η δεξιά του Λευκού Οίκου και των υπηρεσιών ασφαλείας γνώριζε τι ποιεί η αριστερά της.

Με αλλεπάλληλα φλας μπακ στον χρόνο, μαθαίνουμε τις ιστορίες τεσσάρων πρακτόρων σακατεμένων ψυχολογικά από τα βασανιστήρια, και της μοναδικής γυναίκας της ομάδας τους. Όλοι βρίσκονται κλεισμένοι σ’ ένα εξειδικευμένο ψυχιατρικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας, από το οποίο δραπετεύουν όταν δολοφονείται ο ψυχίατρός τους. Τα επεισόδια της φυγής και της προσπάθειάς τους να ξεσκεπάσουν τη συνωμοσία που έχει στηθεί εις βάρος τους εξελίσσονται με ξέφρενο ρυθμό. Η αγωνία μεγαλώνει όσο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την ενδεχόμενη ματαιότητα του εγχειρήματός τους, αλλά ο συγγραφέας προσφέρει τις αναγκαίες στιγμές ανάπαυλας με τις εναλλαγές περιγραφών των suburbia, των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του περίφημου «Stone Pony», του Μέριλαντ και της Ουάσινγκτον.

Από τα βιβλία που εξηγούν τον καινούργιο Ψυχρό Πόλεμο, αν δεχτούμε ότι ο προηγούμενος τελείωσε ποτέ. Το ανοιχτό τέλος επιτρέπει στον αναγνώστη να πάρει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα, μέσα στη συνθήκη μιας μυθιστορηματικής περιπέτειας φυσικά.

2 24«Η ομίχλη» του Ragnar Jónasson
Μτφρ. Βίκυ Αλυσσανδράκη
Εκδ. Καστανιώτη

Η επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ μάς είναι γνωστή από τα δύο πρώτα βιβλία του Ragnar Jónasson, το Σκοτάδι και το Νησί. Ο συγγραφέας διάλεξε μια περίεργη πορεία για την ηρωίδα του, αφού πρώτα μας τη σύστησε σχεδόν ηλικιωμένη, κοντά στη συνταξιοδότηση (Σκοτάδι), κατόπιν στο απόγειο της σταδιοδρομίας της (Νησί), ενώ τώρα μας στέλνει στο 1987, τότε που η Χούλντα ήταν ακόμα μια νέα, πολλά υποσχόμενη αστυνομικός. Η υπόθεση που αναλαμβάνει στην Ομίχλη είναι η δολοφονία ενός μεσόκοπου ζευγαριού στην αγροικία τους, σε μια έρημη γωνιά της πιο απόμακρης περιοχής της Ισλανδίας. Τιμωρήθηκαν επειδή την παραμονή των Χριστουγέννων, στη διάρκεια μιας χιονοθύελλας, είχαν την καλοσύνη να προσφέρουν καταφύγιο σ’ έναν άγνωστο που ζήτησε τη βοήθειά τους.

Εδώ έχουμε ένα καθαρό whydunit, και ο συγγραφέας εστιάζει στο πώς μια σειρά τυχαίων γεγονότων μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός αθώου. Οι φόνοι του ζεύγους και η εξαφάνιση μιας εικοσάχρονης κοπέλας από το Ρέικιαβικ συνδυάζονται, όπως συμβαίνει συχνά στην αστυνομική μυθοπλασία, με την προσωπική ζωή της Χούλντα, και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα των ασταμάτητων χιονοπτώσεων δημιουργεί τρόμο και ανατριχίλα στον αναγνώστη.

3 24«Σπουδή στο μαύρο – Η “Προϊστορία” του Σέρλοκ Χολμς» του José Carlos Somoza
Μτφρ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Εκδ. Πατάκη

Θέλοντας να ξεφύγει από το Λονδίνο και κάποιες προσωπικές δυσκολίες, η νοσηλεύτρια Ανν ΜακΚάρεϊ δέχεται να αναλάβει τη φροντίδα ενός ασθενούς σε μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στο Σάουθσι. Ο ασθενής της, γνωστός σε όλους ως «κύριος Χ», έχει ένα ανεξήγητο ταλέντο στην εξιχνίαση μικρών και μεγάλων αστυνομικών γρίφων χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ το δωμάτιό του, το οποίο είναι μονίμως σκοτεινό. Όταν μια σειρά από ειδεχθείς φόνους θα αρχίσει να τρομοκρατεί την ευρύτερη περιοχή του Πόρτσμουθ, η Ανν θα βρει έναν απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο ενός νεαρού γιατρού ονόματι Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ. Μαζί θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα αινίγματα του κυρίου Χ για να εξιχνιάσουν τους φόνους αυτούς.

Ο ιδιοφυής ψυχίατρος και συγγραφέας Χοσέ Κάρλος Σομόθα εγκαινιάζει με αυτό το μυθιστόρημά του μια τριλογία εμπνευσμένη από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς. Η Σπουδή στο Μαύρο είναι ένα πρίκουελ, κατά κάποιο τρόπο, της Σπουδής στο Κόκκινο, του πρώτου βιβλίου του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Έχοντας μελετήσει σε βάθος τη βικτωριανή εποχή, τα ήθη και τα προβλήματα που μάστιζαν τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις, ο Σομόθα δημιουργεί μια πειστική αναπαράσταση του τέλους του 19ου αιώνα, δοσμένη με αρκετό χιούμορ και αναφορές στα βιβλία του Κόναν Ντόιλ, όπως είναι η ανάθεση του ρόλου του δόκτορα Γουότσον στην Ανν ΜακΚάρεϊ. 

4 24«Υπόθεση πατρίδα» του Volker Kutscher
Μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδ. Διόπτρα

Στην τέταρτη περιπέτεια του επιθεωρητή Γκέρεον Ρατ, η πλοκή ξεκινάει στο Βερολίνο, το 1932, ενώ η Δημοκρατία της Βαϊμάρης πνέει τα λοίσθια. Ο γνωστός μας επιθεωρητής τιμωρείται με δυσμενή μετάθεση στην Ανατολική Πρωσία, παρότι βρίσκεται εν μέσω μιας έρευνας για έναν ή περισσότερους κατά συρροή δολοφόνους που δρουν στην πόλη.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να να επισημάνουμε ότι εκείνη την περίοδο, οι Γερμανοί είχαν ξετρελαθεί με τα βιβλία του συγγραφέα Karl May, και συγκεκριμένα με τη σειρά που διαδραματιζόταν στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ, με ήρωα τον Απάτσι Βανιτού. Ο Kutscher χρησιμοποιεί ευφυώς αυτή την πληροφορία, εισάγοντας στην πλοκή του Υπόθεση Πατρίδα έναν ντόπιο «άγριο», τον Κάουμπουκ ή Τοκάλα, έναν λυκάνθρωπο όπως πίστευαν οι ντόπιοι. Αυτός ο αγαθός άγριος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη προς τους φοβικούς ντόπιους, τους κατοίκους της Βερμίας-Μαζουρίας – της ζώνης που βρίσκεται ακόμα και σήμερα ξεκρέμαστη μέσα στην Πολωνία αλλά ανήκει στη Ρωσία, ούσα κατάλοιπο του δουκάτου της Πρωσίας.

Κι ενώ η ιστορία ξεκινάει με την εύρεση του πτώματος ενός πνιγμένου άντρα στο ασανσέρ των εμπορευμάτων του «Οίκου της Πατρίδας», του θρυλικού πολυχώρου ψυχαγωγίας του Βερολίνου, από τη μια στιγμή στην άλλη ο Γκέρεον Ρατ θα βρεθεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον στην Ανατολική Πρωσία, να κυνηγάει δολοφόνους που χρησιμοποιούν κουράρε. Η πλοκή είναι δαιδαλώδης αλλά ο Kutscher έχει καταφέρει να στήσει ένα βιβλίο ακόμα πιο συναρπαστικό από τα τρία προηγούμενα.

5 24«Το μυστήριο της κυρίας Κρίστι» της Marie Benedict
Μτφρ. Αναστασία Δεληγιάννη
Εκδ. Ψυχογιός

Οι φανατικοί αναγνώστες της Άγκαθα Κρίστι γνωρίζουν το περιστατικό της μυστηριώδους εξαφάνισής της για έντεκα μέρες, τον Δεκέμβριο του 1926. Η ίδια δεν έδωσε ποτέ καμία εξήγηση, αν και οι εφημερίδες της εποχής διατύπωσαν διάφορες εικασίες: ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής, ότι θέλησε να αυτοκτονήσει, ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει την ερωμένη του συζύγου της. Η λατρεία που προκαλεί η Βασίλισσα της Χρυσής Εποχής του Αστυνομικού δεν καταλάγιασε ποτέ, και πολλά βιβλία έχουν γραφτεί έκτοτε για τη ζωή της και για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η συγγραφέας Μαρί Μπένεντικτ επέλεξε έναν ευφυή τρόπο να διηγηθεί εκείνες τις έντεκα μέρες. Στο βιβλίο της εναλλάσσονται πρωτοπρόσωπα αποσπάσματα από το υποτιθέμενο ημερολόγιο της Άγκαθα Κρίστι –στο οποίο αφηγείται τη γνωριμία της με τον μελλοντικό σύζυγό της, τον υπολοχαγό Άρτσιμπαλντ Κρίστι– με την τριτοπρόσωπη αφήγηση του υπολοχαγού μόλις πληροφορείται την εξαφάνιση της διάσημης συζύγου του. Η Μπένεντικτ επιλέγει μία από τις λιγότερο γνωστές θεωρίες για την εξαφάνιση της Κρίστι, την οποία υποστηρίζει με οξυδερκή τρόπο που ταιριάζει πολύ στον χαρακτήρα της σπουδαίας συγγραφέως. Κυρίως όμως περιγράφει τις ασφυκτικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές της Μεγάλης Βρετανίας στη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

6 24«Εκείνη μπήκε από το παράθυρο του μπάνιου» του Élmer Mendoza
Μτφρ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Ο Ζερβοχέρης Μεντιέτα, ένας τίμιος (για τα μέτρα του Μεξικού), άρα γραφικός, παλαιοροκάς επιθεωρητής υπηρετεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών του Κουλιακάν, όταν λόγω μιας σειράς συγκυριών θα βρεθεί στο στόχαστρο ενός διεφθαρμένου πρώην στρατιωτικού και διακινητή ναρκωτικών. Ο τελευταίος, γνωστός ως Σικελός, θέλει να εκδικηθεί όσους τον έβαλαν στη φυλακή πριν από 22 χρόνια. Ο Ζερβοχέρης θα ζητήσει βοήθεια από τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών της επαρχίας Σιναλόα – μιας και το κράτος, η διοίκηση της αστυνομίας, όλες οι αρχές της χώρας είναι πουλημένες και διεφθαρμένες ως το μεδούλι.

Ο Έλμερ Μεντόσα, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των συγγραφέως της narco-literature, μετατρέπει την καθημερινή τραγωδία του σύγχρονου Μεξικού σε κωμική μπαλαφάρα, που θυμίζει ταινίες με τον Μπαντ Σπένσερ και τον Τέρενς Χιλ. Ξεχάστε όσα ξέρετε για τους κανόνες του αστυνομικού είδους. Τι νόημα έχει το whodunnit ή το whydunit, ποιος νοιάζεται για τη ζωή ενός, δύο ή δέκα ανθρώπων στο Μεξικό, όπου οι εκατόμβες νεκρών είναι στην καθημερινότητα;

Ο Μεντόσα ανακατεύει ανέμελα επαγγελματίες δολοφόνους με βασανιστές αστυνομικούς, μοιραίες femme fatale με λεχώνες αστυνομικίνες, ερωτύλους παππούδες με αστέρια της πληροφορικής, το τραγούδι των Beatles του τίτλου με τις ριπές των καλάσνικοφ. Από το βιβλίο που φτάνει μόλις τις 228 σελίδες, παρελαύνουν αμέτρητα ονόματα —αλλά μην αγχωθείτε· εκτός από ελάχιστους βασικούς ήρωες, οι υπόλοιποι είναι αναλώσιμοι, όπως στα γουέστερν-σπαγγέτι.

Το βασικό χάρισμα του Μεντόσα είναι η γραφή του, μια γλώσσα επηρεασμένη από τον Τζέιμς Τζόις (απίστευτο;) και το χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει τον ήρωά του. Αξίζει να διαβάσει κανείς το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο Ασημένιες Σφαίρες, που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις, για να πιάσει κάποια παλαιότερα νήματα της πλοκής. Αλλά και από μόνο του, το βιβλίο είναι απολαυστικό, αρκεί να μην εκληφθεί σαν ρεαλιστική απεικόνιση του εγκλήματος.

7 24«Όχι ορχιδέες για τη μις Μπλάντις» του James Hardley Chase
Μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης
Εκδ. Άγρα

Ο προστατευμένος, προνομιούχος κόσμος της μις Μπλάντις θρυμματίζεται όταν δύο κακοποιοί της συμφοράς αποφασίζουν να της κλέψουν το πανάκριβο διαμαντένιο περιδέραιο, αξίας 50.000 δολαρίων. Η ατζαμοσύνη τους οδηγεί στον φόνο του αρραβωνιαστικού της μις Μπλάντις και την απαγωγή της. Τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμα χειρότερα όταν η συμμορία της Μα Γκρίσσον θα αρπάξει τη μις Μπλάντις και θα ζητήσει 1.000.000 δολάρια για να την απελευθέρωσή της. Η συνέχεια είναι πιο βίαιη και τρομακτική απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το περίεργο σ’ αυτό το βιβλίο, εκτός των ακραία βίαιων σκηνών, είναι ότι το έγραψε ένας Άγγλος, το 1939, ο οποίος δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τις ΗΠΑ αλλά συγκέντρωσε πληροφορίες από ένα λεξικό της σλανγκ και την ανάγνωση hardoiled μυθιστορημάτων. Το προσωπικό του στοίχημα, όπως είχε πει, ήταν να ξεπεράσει το Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές του James M. Cain. Το βιβλίο λάτρεψαν οι στρατιώτες που πολεμούσαν στα μέτωπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και κατέκριναν αυστηρά οι βιβλιοκριτικοί της εποχής. Ο συγγραφέας έγραψε μια λιγότερη βίαιη εκδοχή το 1942, την οποία βελτίωσε ακόμα περισσότερο το 1961 (από αυτή τη βελτιωμένη έκδοση έγινε η ελληνική μετάφραση). 

8 24«Το χιόνι»του John Banville
Μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο
Εκδ. Καστανιώτη

«Το πτώμα είναι στη βιβλιοθήκη», είπε ο συνταγματάρχης Όσμπορν. «Ελάτε μαζί μου». Και όμως, στη βιβλιοθήκη δεν μπαίνει ο Ηρακλής Πουαρό αλλά ο επιθεωρητής Στράφορντ, σταλμένος από το Δουβλίνο. Το πτώμα ανήκει σε έναν ηλικιωμένο ιερέα, και ο τόπος του εγκλήματος είναι το Μπαλιγκλάς Χάους, η έπαυλη των προτεσταντών γαιοκτημόνων Όσμπορν. Κάτι που δεν θα συναντούσαμε ποτέ στα αστυνομικά μυθιστορήματα της κλασικής εποχής μάς περιμένει στη συνέχεια· ο καθολικός ιερέας κείτεται στο πάτωμα ευνουχισμένος. Και είναι προφανές ότι το σκηνικό του φόνου έχει πειραχτεί. Εντούτοις, οι προϊστάμενοι του Στράφορντ φαίνεται ότι θέλουν να κουκουλώσουν την υπόθεση. Τι θα κάνει ο ατσούμπαλος ψηλολέλεκας επιθεωρητής που μικροδείχνει, όταν θα αποκλειστεί στην έπαυλη λόγω της ασταμάτητης χιονόπτωσης; Όλοι οι ένοικοι της έπαυλης, αφεντικά και προσωπικό, δείχνουν να κρύβουν πολλά μυστικά.

Το χιόνι είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που ο σπουδαίος Τζον Μπάνβιλ έγραψε με το δικό του όνομα (μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Benjamin Black). Ο Μπάνβιλ είναι λάτρης της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας κι εδώ χρησιμοποιεί τη δομή μιας ιστορίας φόνου και μυστηρίου στο ύφος της Άγκαθα Κρίστι. Η έπαυλη, αποκλεισμένη από το χιόνι, ο περιορισμένος αριθμός των ενοίκων, οι παγεροί διάδρομοι και τα πορτρέτα των προγόνων, όλα αυτά και πολλά άλλα ωθούν τον αναγνώστη να σκεφτεί με τη λογική του ευφυούς Ηρακλή Πουαρό· και να την πατήσει χοντρά! Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1957, μια εποχή που στην Ιρλανδία έχει γίνει επισήμως ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας, αλλά η δεύτερη συνεχίζει να είναι πανίσχυρη και να ελέγχει τα πάντα. Απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που μοιάζει να ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά κάθε τόσο ξεφεύγει και μας ξεγελάει.

9 24«Σίλβερβιου» του John LeCarré 
Μτφρ. Μαρία Παπανδρέου
Εκδ. Bell

Στο τελευταίο βιβλίο ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου, του ιδιοφυούς John LeCarré, αναγνωρίζουμε αμέσως το οικείο σύμπαν του: το βροχερό Λονδίνο, τις παραθαλάσσιες κωμοπόλεις που βουλιάζουν στην υγρασία και τη θλίψη τους μήνες χωρίς τουρισμό, τους γερασμένους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που συνεχίζουν σ’ έναν κόσμο εντελώς αλλαγμένο, χωρίς ίχνος από τον ρομαντισμό ή τη δράση που περιέγραφε ο Ίαν Φλέμινγκ. Και τότε, ο συγγραφέας μάς συστήνει έναν ήρωα-εξωτικό πουλί που αλλάζει την ατμόσφαιρα. Ή μάλλον δύο ήρωες. Τον νεαρό Τζούλιαν Λόνζλι, που εγκαταλείπει μια καριέρα αρπακτικού στο Σίτυ για να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο σε κάποια ανώνυμη παράκτια πόλη, και τον Έντουαρντ Έιβον, «Βρετανό μπάσταρδο, συνταξιούχο, πρώην πανεπιστημιακό χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, αυτό που λένε άνθρωπο για όλες τις δουλειές». Ένα βήμα πίσω τους βρίσκεται ο γκρίζος πράκτορας Πρόκτορ «ο Δόκτωρ», ο οποίος αναλαμβάνει να ερευνήσει μια επικίνδυνη διαρροή στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Με τον μοναδικό χαρακτηριστικό τρόπο του, ο συγγραφέας συνδέει αυτούς τους παράταιρους ήρωες με πολλά ακόμα πρόσωπα, ασύνδετα περιστατικά και γεγονότα, δημιουργώντας ένα παζλ που ο προσεκτικός αναγνώστης καλείται να συναρμολογήσει, παρατηρώντας τις κινήσεις των ηρώων και τις ασήμαντες λεπτομέρειες της πλοκής.

Το μόνιμο θέμα του LeCarré, οι ιδεολογίες που προδίδουν τους υπερασπιστές τους, η απελπισία που ακολουθεί τις αποκαθηλώσεις, αποκτούν μια μεταφυσική χροιά στα περισσότερα βιβλία του. Το ερώτημα είναι: γιατί τόσος κόπος, τόσες χαμένες ανθρώπινες ζωές, τόση φρίκη και βία – όταν το όνειρο μιας ειρηνικής Ευρώπης συντρίφτηκε από την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου; Απελευθερωμένος από την υποχρέωση πίστης απέναντι στην υπηρεσία, τα τελευταία χρόνια ο LeCarré αφήνει έναν τουλάχιστον ιδεολόγο να το σκάσει στο τέλος των βιβλίων του, να αναζητήσει αλλού μια καινούργια ζωή – ή ακόμα και τον έρωτα, όπως έκανε στο Ένας Έντιμος Άνθρωπος και όπως κάνει στο Σίλβερβιου.

Όλες οι συγγραφικές εμμονές του LeCarré είναι παρούσες, κι εμείς μένουμε με την απορία: πώς θα είναι ο κόσμος όταν δεν θα ανυπομονούμε πια για το επόμενο βιβλίο του LeCarré;

10 24«Το τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες» της Catriona Ward
Μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδ. Μεταίχμιο

«Αυτή είναι η ιστορία ενός δολοφόνου. Ενός κλεμμένου παιδιού. Μια ιστορία εκδίκησης. Θανάτου. Η ιστορία του Τεντ που μένει μαζί με την κόρη του Λόρεν και τη γάτα του Ολίβια σε ένα συνηθισμένο σπίτι στο τέλος ενός συνηθισμένου δρόμου. Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια. Κι ωστόσο κάποια είναι ψέματα… Νομίζεις ότι ξέρεις τι βρίσκεται μέσα στο τελευταίο σπίτι της οδού Νίντλες. Νομίζεις ότι έχεις ξαναδιαβάσει αυτή την ιστορία. Εδώ κάνεις λάθος. Στο σκοτεινό δάσος στο τέλος της οδού Νίντλες κάτι είναι θαμμένο. Αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις… 

O Τεντ ζει στις παρυφές ενός δάσους, με μόνη του συντροφιά μια επιτιμητική γάτα, την Ολίβια, και την εντεκάχρονη κόρη του, τη Λόρεν. Όταν μπερδεύεται, τις αποκαλεί και τις δυο «ψιψίνα». Ο Τεντ ήταν ανέκαθεν παράξενος – η ανησυχία της Ολίβια όμως εντείνεται καθώς η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο αλλοπρόσαλλη. Ο Τεντ φτιάχνει ψεύτικα προφίλ σε σάιτ γνωριμιών, γυρνάει σπίτι αργά με χέρια που μυρίζουν οστά και φόβο. Περνάει ολόκληρα βράδια στο δάσος, σκάβοντας. Και γιατί άνοιξε τρύπες στην πόρτα του χαλασμένου ψυγείου; Μια μυστηριώδης γυναίκα, που πιστεύει ότι ο Τεντ είχε κάποια σχέση με την εξαφάνιση της μικρής αδελφής της πριν από πολλά χρόνια, μετακομίζει στο εγκαταλελειμμένο διπλανό σπίτι… Όταν η Λόρεν εξαφανίζεται, οι υποψίες της Ολίβια μετατρέπονται σε τρόμο. Καθώς γίνεται φανερή η αλήθεια για την παράξενη σύνδεσή της με τη Λόρεν, η Ολίβια αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ποτέ δεν γνώρισε στ’ αλήθεια τον Τεντ, τον άνθρωπο με τον οποίο ζει τόσα χρόνια. Όσα η Ολίβια νομίζει ότι ξέρει για τον εαυτό της και τον κόσμο ανατρέπονται, αποκαλύπτοντας μια πραγματικότητα πέρα από κάθε φαντασία. Και στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάρει ή θα σώσει μια ζωή... Ένα λογοτεχνικό ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο ανατροπές, και μια ενδελεχής διερεύνηση του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φύση του ανθρώπου για να προστατεύσει ένα παιδί απ’ τον τρόμο».

Το βιβλίο, ένα γκόθικ θρίλερ τρόμου, θυμίζει, κατά κάποιο τρόπο, τη σπουδαία Shirley Jackson (η συγγραφέας έχει τιμηθεί άλλωστε με το ομώνυμο βραβείο). Υπαινικτικά ανησυχητική αφήγηση, στην οποία εναλλάσσονται τέσσερις ήρωες: ο κατεστραμμένος ψυχολογικά Τεντ, η εμμονική Ντι, η μικρούλα Λόρεν και… η γάτα Ολίβια, η οποία μιλάει, διαβάζει, πιστεύει στον Θεό και πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας όπως η Λόρεν. Ίσως γι’ αυτό η Ολίβια εξαφανίζεται κάθε φορά που εμφανίζεται η Λόρεν. Ή μήπως όχι; Η πλοκή ταράζει διαρκώς τον αναγνώστη με τις εναλλαγές οπτικής και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων. Ενήλικες που βασανίζονται από παιδικά τραύματα, παιδιά που σκέφτονται σαν ενήλικες, μέσα σε μια ατμόσφαιρα παραίτησης, βρομιάς και σήψης, σαν ένας διαρκής δυστοπικός εφιάλτης.

11 24«Η σκευωρία των μετρίων» του Ernest Mallo
Μτφρ. Ασπασία Καμπύλη 
Εκδ. Carnivora

«Το μυθιστόρημα που κρατάτε στα χέρια σας διαδραματίζεται στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, στα τέλη του 1975 και στις αρχές του 1976, μια ζοφερή και σημαδιακή περίοδο που θα οδηγήσει στην αιματοβαμμένη δικτατορία του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα. Και μολονότι η μυθιστοριογραφία και ο κινηματογράφος της Αργεντινής έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την περίοδο της δικτατορίας, δε συμβαίνει το ίδιο με την ακριβώς προηγούμενη, η οποία αποτέλεσε το φυτώριο στο οποίο καλλιεργήθηκε και βλάστησε ο εκτρωματικός σπόρος της μετέπειτα ανηλεούς κρατικής τρομοκρατίας.
 Ένα “ιστορικό νουάρ” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Σκευωρία των μετρίων, δεδομένου ότι η μυθιστορηματική πλοκή εκτυλίσσεται παράλληλα και επηρεάζεται άμεσα από τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου, ενώ τα ιστορικά πρόσωπα που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις παίζουν, επιπλέον, καταλυτικό ρόλο στις μοίρες των ηρώων, πράγμα που προφανώς ισχύει επίσης για τη ζωή και τη μοίρα χιλιάδων ανώνυμων πολιτών. Αυτού του είδους η τολμηρή συνύπαρξη στις σελίδες του βιβλίου αποτελεί, φυσικά, ένα από τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά του, προσδίδοντας ένα έντονα ρεαλιστικό στοιχείο στην εξέλιξη της μυθιστορηματικής πλοκής.

»Ο νεαρός αστυνόμος Λασκάνο, το Σκυλί, όπως τον αποκαλούν στην υπηρεσία, δείχνει μια αποκαρδιωτική και ενοχλητική για τους συναδέλφους του αφοσίωση στη δικαιοσύνη. Για να τον απομακρύνουν από τις πραγματικές έρευνες, οι προϊστάμενοί του θα του αναθέσουν να κλείσει την υπόθεση της αυτοκτονίας ενός πρώην Ναζί, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε υπόγειες διαδρομές, ζοφερές αναμνήσεις, επίφοβα μονοπάτια και σ’ έναν μοιραίο έρωτα στη σκιά του πανταχού παρόντος Θανάτου.  Σ’ έναν κόσμο χωρίς κινητά ούτε Ίντερνετ, στα θαμπά απ’ τους καπνούς των τσιγάρων υπηρεσιακά γραφεία, όταν οι αστυνομικές έρευνες δε θύμιζαν επεισόδια του CSI, αλλά γίνονταν τριγυρίζοντας στις γειτονιές της πόλης, συχνά μέσα στα διαβόητα πράσινα Φορντ Φάλκον που στιγμάτιζαν τους δρόμους της Αργεντινής, ο Μάγιο δημιουργεί μια πειστική και παράξενα νοσταλγική ατμόσφαιρα καλτ μαυρόασπρης αστυνομικής ταινίας». [Απόσπασμα από την εισαγωγή της μεταφράστριας].

12 24«Μασσαλία εμπιστευτικό» του François Thomazeau 
Μτφρ. Λίνα Σιπητάνου
Εκδ. Οκτάνα

«Μασσαλία 1936. Λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου και, ενώ το Λαϊκό Μέτωπο σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία, ένας κορσικανός αστυνομικός δέχεται μια σφαίρα πισώπλατα, στη μέση του μασσαλιώτικου δρόμου που χωρίζει τα πολιτικά γραφεία σοσιαλιστών και συντηρητικών. Τοπικοί παράγοντες, υπόκοσμος, μαφία, υπόγεια δίκτυα ακροδεξιών και κομμουνιστών, βεντέτες της εποχής και οικονομική αριστοκρατία, αφρικανοί μετανάστες και ιταλοί μεροκαματιάρηδες, όλοι μπλέκονται στην τρελή χορογραφία της βίας που βάζει φωτιά στη Μασσαλία και στην Ευρώπη ολόκληρη.

»Δεν θα τους έκανε τη χάρη. Δεν θα φύγει έτσι, με το κεφάλι στον υπόνομο. Εξαιτίας τους είχε γίνει μισός μπάτσος, μισός αλήτης. Θα έμενε μισός νεκρός. Όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να πιέσει λίγο ακόμα το πεπρωμένο. Για να μείνει ακόμα αγκιστρωμένος στη βρώμα αυτού του λιμανιού όπου δεν άξιζε να ζεις, κι ακόμα λιγότερο να πεθάνεις για αυτό. Μασσαλία. Σε καταβρόχθισαν τα παιδιά σου. Αυτή η βρωμερή μαρσεγιέζικη νοοτροπία να υποτάσσονται στον πιο σάπιο, τον πιο βίαιο. Για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Για να επιβιώνουν μέσα σε μια ένοχη γαλήνη. Αυτή η υποταγή όλων στη διεστραμμένη βούληση των λίγων. Είναι αυτό δυνατότερο από τον έρωτα; Από την δικαιοσύνη; Από την τιμή; Ναι. Σαφέστατα».

Ο Thomazeau είναι μαζί με τον Ζαν Κλωντ Ιζζό από τους δημιουργούς του neo-polar με επίκεντρο τη Μασσαλία. Άκρως πολιτικό αφήγημα, αναζητάει την ουσία των κινήτρων της δολοφονίας του αστυνομικού Αντουάν Καρντέλα στα οικονομικά συμφέροντα που παραμένουν ίδια, είτε μιλάμε για το 1936, είτε για τον 21ο αιώνα.

13 24«Αρχίζουμε από το τέλος» του Chris Whitaker
Μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής
Εκδ. Μεταίχμιο

Υπάρχουν βιβλία που ο χαρακτηρισμός «αστυνομικά» τα αδικεί. Κι αυτό όχι επειδή το αστυνομικό είναι υποδεέστερο είδος, φυσικά, αλλά επειδή ο αναγνώστης περιμένει άλλα πράγματα απ’ αυτά και απογοητεύεται. Αυτό ισχύει για το Αρχίζουμε από το τέλος, στο οποίο η αστυνομική πλοκή αποτελεί την αφορμή για να μας διηγηθεί ο Chris Whitaker μια ιστορία ενηλικίωσης, με στοιχεία post-γουέστερν.

Ο συγγραφέας περιγράφει μια πόλη, μια οικογένεια, μια κοινότητα υπό διάλυση, με κεντρική ηρωίδα έναν θηλυκό Τομ Σόγιερ, μια έφηβη που βρίσκεται σε αντιδικία με όλο τον κόσμο. Η Ντάτσες είναι αναγκασμένη να φροντίζει την καταθλιπτική, αλκοολική μητέρα της και να προστατεύει τον μικρό αδερφό της, με μοναδικό συμπαραστάτη έναν κάπως αφελή αστυνομικό που αρνείται να ενηλικιωθεί —σε αντίθεση με την έφηβη Ντάτσες που δεν έχει γνωρίσει παιδική ηλικία. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη στην ακτογραμμή της Καλιφόρνιας, η οποία σταδιακά αλλάζει και καταρρέει, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όσα σπίτια βρίσκονται κοντά στην παραλία υποχωρούν και καταρρέουν μαζί με το έδαφος στο οποίο είναι χτισμένα.

Οι ήρωες ανήκουν στην τάξη των white trash, των πάμπτωχων λευκών που σπάνια βλέπουμε στο σινεμά ή τη λογοτεχνία. Παρότι Βρετανός, ο συγγραφέας έχει γράψει ένα μυθιστόρημα αμιγώς αμερικανικό, υπό την έννοια της μετακίνησης στις απέραντες εκτάσεις, του ξεριζωμού και της αλλαγής σαν μοναδικής λύσης. 

14 24«Η περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας» της Agatha Christie
Μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη
Εκδ. Ψυχογιός

Το βιβλίο είναι μια συλλογή έξι διηγημάτων, έξι πανέξυπνες ιστορίες μυστηρίου που εκδόθηκαν σε έναν τόμο στις 24 Οκτωβρίου 1960. Είναι το μοναδικό βιβλίο της Christie που περιλαμβάνει ιστορίες τόσο του Πουαρό, όσο και της μις Μαρπλ [έστω, μία μόνο!], και όλες διασκευάστηκαν για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Γράφει η συγγραφέας στον πρόλογο: «Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ένα χριστουγεννιάτικο μενού που θα μπορούσε να ονομαστεί Η επιλογή του σεφ. Και ο σεφ είμαι εγώ! Τα κυρίως πιάτα είναι δύο: “Η περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας” και “Το μυστήριο της ισπανικής κασέλας” και τα ορεκτικά που προσφέρονται: “Το Αρχοντικό των Γκρίνσο”, “Το όνειρο” και “Το κλειδί του μυστηρίου”. Τέλος, για σορμπέ προτείνω τα “Είκοσι τέσσερα κοτσύφια”. “Το μυστήριο της ισπανικής κασέλας” μπορεί να περιγραφεί ως η σπεσιαλιτέ του Ηρακλή Πουαρό. Πρόκειται για μια υπόθεση που θεωρεί ότι είναι στα καλύτερά του! Η μις Μαρπλ, από την πλευρά της, θα είναι πάντα ικανοποιημένη με τη διαύγεια πνεύματος που επέδειξε στο “Αρχοντικό των Γκρίνσο”». Και συμπληρώνει ότι ειδικά την “Περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας” την έγραψε για δική της ευχαρίστηση, βασισμένη στις αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων.

15 24«Πανικός» του James Ellroy
Μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδ. Κλειδάριθμος

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο Ellroy ανασύρει έναν ήρωα από τα προηγούμενα βιβλία του, τον Φρεντ Ότας, και τον βάζει να αφηγείται με παραληρηματικό ρυθμό τα κατορθώματά του στο μεταπολεμικό Λος Άντζελες: παρακολουθήσεις, εκβιασμούς, συνωμοσίες, κάθε λογής εγκλήματα πλην φόνου, αρχικά ως αστυνομικός και κατόπιν ως ιδιωτικός ντετέκτιβ και συνεργάτης του κίτρινου, κουτσομπολίστικου περιοδικού Confidential. Ο Φρεντ Όταν ήταν αληθινό πρόσωπο και είχε διαπράξει ό,τι πιο ποταπό και σιχαμερό μπορεί να φανταστεί κανείς, με σκοπό το χρήμα και τις γυναίκες. Όπως περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του στην αρχή του βιβλίου: «Είμαι ένας αδέσποτος μπάτσος, ένας ντετέκτιβ, πανούργος και μανούλα στους εκβιασμούς. Είμαι ο δαιμονικός από μηχανής θεός του άθλιου μου τόπου και χρόνου. Είμαι ο Κέρβερος που κρατούσε αιχμάλωτο το Χόλιγουντ. Είμαι ο άνθρωπος που τα σεξοτσουρουφλισμένα του μυστικά θέλετε να ακούσετε, εσείς, το ενοχλητικό ανθρωπομάνι».

Μονίμως κολλημένος στην πρώτη μεταπολεμική δεκαπενταετία, ο συγγραφέας σκαλίζει για άλλη μια φορά τα άπλυτα της κινηματογραφικής βιομηχανίας και της πολιτικής, με ηδονοβλεπτική ματιά. Ο πιο macho εν ζωή συγγραφέας του αστυνομικού είδους, παραμένει φανατικός αντικομμουνιστής, αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τους γκέι σαν πρόσωπα δεύτερης κατηγορίας και απολαμβάνει το στάτους του συντηρητικού και οπισθοδρομικού βιογράφου μιας σάπιας και άθλιας περιόδου της αμερικανικής ιστορίας. Αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το συγγραφικό του ταλέντο, την αφηγηματική ικανότητά του και τον κοφτό ρυθμό των φράσεών του, που είναι εμφανώς επηρεασμένος από την αγαπημένη του jazz.

16 24«Άλμπατρος» της Ann Cleeves
Μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου
Εκδ. Κλειδάριθμος

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της καινούργιας σειράς βιβλίων της Ann Cleeves με ήρωα τον ντετέκτιβ Μάθιου Βεν. Η συγγραφέας, την οποία γνωρίσαμε και από την τηλεοπτική σειρά με ηρωίδα την αστυνόμο Βέρα Στάνχοπ, έχει γράψει άλλες τέσσερις σειρές αστυνομικών βιβλίων με διαφορετικούς ήρωες (τους παρατηρητές πτηνών Τζορτζ και Μόλι Πάλμερ Τζόουνς, τον επιθεωρητή Ράμσι, την αστυνόμο Βέρα Στάνχοπ, και τον ντετέκτιβ Τζίμι Περέζ). Η τελευταία αυτή σειρά με γενικό τίτλο «Δύο Ποταμοί» διαδραματίζεται στο Βόρειο Ντέβον, και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου πέρασε η συγγραφέας τα παιδικά της χρόνια – όπως και ο ήρωάς της.

Ο ντετέκτιβ Μάθιου Βεν εγκατέλειψε το χωριό του πριν από χρόνια, αδυνατώντας να προσαρμοστεί στις αυστηρές επιταγές της ευαγγελικής αδελφότητας στην οποία ανήκαν οι γονείς. Έχοντας αποδεχτεί ότι είναι γκέι και παντρεμένος με τον γοητευτικό Τζόναθαν, ο οποίος διευθύνει το Γούντγιαρντ, ένα κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναγκάζεται να ερευνήσει τον θάνατο ενός μέλους της κοινότητας. Παράλληλα, καλείται να εξιχνιάσει την εξαφάνιση δύο κοριτσιών με σύνδρομο Ντάουν. Και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα μυστικά και ψέματα των θρησκευτικών κοινοτήτων, των πλούσιων φιλάνθρωπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ατόμων με νοητική στέρηση. 


Η συγγραφέας αναπτύσσει την πλοκή με προσοχή, σκορπίζοντας λεπτομέρειες και στοιχεία, χτίζοντας αληθοφανείς χαρακτήρες, χωρίς να δειλιάζει μπρος στις δυσκολίες που παρουσιάζει η θεματολογία της. Η Ann Cleeves είναι η σημαντικότερη εν ζωή Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, η οποία δεν νιώθει την ανάγκη να καταφύγει σε δήθεν ψυχολογικές εξηγήσεις και παράλογα κίνητρα.

astynomika 2022 728

+ 8 ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα

17 24«Βάσει σχεδίου» του Νεοκλή Γαλανόπουλου
Εκδ. Καστανιώτη

«Η έρευνα για το ύποπτο θανατηφόρο τροχαίο, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο απόστρατος ταξίαρχος της αστυνομίας και νυν δημοφιλής –λόγω τηλεόρασης– ιδιωτικός ντετέκτιβ Βαγγέλης Διαλυνάς, θα τον οδηγήσει στη νεαρή ζάπλουτη κληρονόμο Ελευθερία Μώρου, η οποία, αν και ιδιοκτήτρια-ένοικος μιας μεγαλοπρεπούς έπαυλης στην Κηφισιά, βγαλμένης λες από μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή, δεν έχει –και ούτε θέλει να έχει– καμία σχέση με “αριστοκρατικά τζάκια”. Ο Διαλυνάς δεν θα αργήσει να διαπιστώσει ότι η απλή, προσηνής και μάλλον αιθεροβάμων δεσποινίς με τις καλλιτεχνικές τάσεις και φιλοδοξίες –καθώς και η επίζηλη περιουσία της, ασφαλώς– βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σκοτεινής υπόθεσης με περίεργα “δυστυχήματα”, οικογενειακά μυστικά και κακόβουλα ψέματα.

Το κλειδί του μυστηρίου, όμως, δεν είναι το μόνο κλειδί που κρατάει η Μώρου. Κρίνοντας από αρκετά δείγματα ασυνήθιστης για το χαρακτήρα του και αντίθετης προς τη φήμη του συμπεριφοράς του βετεράνου ντετέκτιβ, ήδη από τη μέρα της αρχικής γνωριμίας τους, θα έλεγε κανείς ότι η Μώρου κρατάει και το κλειδί της καρδιάς του...»

Ευφυές whodunit, αληθοφανής πλοκή, λεπτό χιούμορ και μελετημένη γραφή: το Βάσει Σχεδίου περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία της καλής αστυνομικής λογοτεχνίας.

18 24«Οι ναυαγοί του Αυγούστου» της Ευτυχίας Γιαννάκη
Εκδ. Ίκαρος

«Αθήνα. Τατόι. Πάρος. Αστυπάλαια. Αύγουστος 2021. “Ξέρω ποιος σκότωσε τον Ταχτσή”, ψιθυρίζει ο παλαιοβιβλιοπώλης, ενώ ένας καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, υποψήφιος για την Ακαδημία Αθηνών, βρίσκεται νεκρός στη μονοκατοικία του στο Ψυχικό, δίπλα σε γυναικεία ρούχα, σε έναν τόπο εγκλήματος που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος επιστρέφει εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Πάρο σε μια φλεγόμενη πόλη, για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια περίπλοκη υπόθεση, που ξεδιπλώνεται σαν μια μεγάλη παρτίδα σκάκι.

Θα χρειαστεί να φωτιστεί το παρελθόν, η μυστική ζωή θυτών και θυμάτων, αλλά και του ίδιου του αστυνόμου, προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον μικρόκοσμο του πανεπιστημίου, με κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών, σχέσεις εξουσίας, πάθους και εκδίκησης, στόματα που παραμένουν ερμητικά κλειστά, όταν χρειάζεται να προστατεύσουν το δικό τους μυστικό, και σκιές που κυκλοφορούν στο υπόγειο δίκτυο των αγωγών της Αθήνας.

Οι ναυαγοί του Αυγούστου, το τρίτο μέρος της “Τριλογίας του βυθού”, ισορροπεί στο λεπτό όριο όπου ένα πραγματικό και ανεξιχνίαστο έγκλημα, η δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, και ένα χαμένο χειρόγραφο τρυπώνουν στη μυθοπλασία, πυροδοτώντας μια ιστορία για όσους παλεύουν με τη φωτιά».

Η Ευτυχία Γιαννάκη, για άλλη μια φορά, ανεβάζει τον πήχη του ελληνικού αστυνομικού/κοινωνικού μυθιστορήματος. Η Αθήνα που φλέγεται ζωντανεύει ξανά στη μνήμη μας, πρωταγωνιστεί για άλλη μια φορά μαζί με τον αστυνόμο Κόκκινο σ’ αυτή την ευτυχή κατάληξη της «Τριλογίας του Βυθού».

19 24«Σχέδια του χάους» του Μίνου Ευσταθιάδη
Εκδ. Ίκαρος

«Αυτή την ιστορία δεν ήταν εύκολο να την πω. Φόνοι γίνονται κάθε μέρα. Άλλοι λύνονται, άλλοι πάλι όχι. Ελάχιστοι όμως καταλήγουν να σε στοιχειώνουν. Ένα κουβάρι χωρίς άκρη. Ίσως φταίει που, όταν συνέβησαν όλα αυτά, ήμουν ακόμα παιδί. Πέρασαν χρόνια για να δω ξεκάθαρα τα πρόσωπα – κυρίως των φίλων μου. Ο πιο περίεργος μαθητής του σχολείου, ένας δάσκαλος που μιλούσε μια άλλη γλώσσα, μια μάνα που εξαφανίστηκε, ένας σιωπηλός δικηγόρος και ο γιος κάποιου Ρώσου μαφιόζου. Το όπλο, ένα κουζινομάχαιρο, βρέθηκε στον βυθό του υδροβιότοπου πουλιών. Και το πτώμα χαμογελούσε, σκεπασμένο όμορφα με το σεντόνι του. Πώς διάολο κάνεις έναν ετοιμοθάνατο να χαμογελά, μου λες;»

Το prequel, τρόπον τινά, του Δεύτερου Μέρους της Νύχτας, του Δύτη και του Κβάντι, τα εφηβικά χρόνια του Κρις Πάπας, και συγχρόνως μια αγωνιώδης περιπλάνηση από το Αίγιο, στο Αμβούργο, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. Η απάντηση στο ποιος σκότωσε τον «Μεσιέ» αλλάζει διαρκώς, και μαζί της αλλάζει ο ήρωας, ο οποίος βασανισμένος από τις ενοχές του αναζητάει τη λύτρωση της αλήθειας. 

20 24«Καημένε Αθανασόπουλε; Aνταποκρίσεις του Μ. Γοργού από τη δίκη του εγκλήματος στου Χαροκόπου» του Τάσου Θεοφίλου
Εκδ. Red ’n’ Noir

«Πρόκειται για μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις στα εγκληματολογικά χρονικά του νεοελληνικού κράτους. Η υπόθεση είναι, ακόμα και σήμερα, γνωστή ως αυτή της “κακούργας πεθεράς” ή του “καημένου Αθανασόπουλου” ή του “εγκλήματος στου Χαροκόπου” ή του “τεμαχισμένου πτώματος στον Κηφισό”.

Το βιβλίο Καημένε Αθανασόπουλε; είναι μια crime non-fiction νουβέλα του Τάσου Θεοφίλου που καταπιάνεται με το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης δολοφονίας και τεμαχισμού του εργολάβου Μίμη Αθανασόπουλου με βασικές κατηγορούμενες την Φούλα Αθανασοπούλου και τη μητέρα της Άρτεμις Κάστρου.

Η αφήγηση ξεκινάει την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 1932, δύο μέρες πριν την έναρξη της δίκης, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1932, οκτώ μήνες μετά την εις θάνατον καταδίκη για τις δυο βασικές κατηγορούμενες Φούλα Αθανασοπούλου και την μητέρα της Άρτεμις Κάστρου, οπότε γίνεται και η αίτηση χάριτος.

Αφηγητής είναι ο δημοσιογράφος Μ. Γοργός και η ιστορία εκτυλίσσεται μέσω των ρεπορτάζ που στέλνει προς δημοσίευση στον αρχισυντάκτη του. Ο Μ. Γοργός δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά μια σύνθεση του Πέτρου Πικρού, του Ε. Θωμόπουλου, ενδεχομένως του Βεν. Ζερβέα και άλλων ανώνυμων, δόκιμων ή λιγότερο γνωστών, δημοσιογράφων, που καταγράφουν σε παρόντα χρόνο τη συναρπαστική καθημερινότητα του ελληνικού μεσοπολέμου.

Η επιλογή των πληροφοριών και των περιγραφών δεν έγινε με όρους ακαδημαϊκής ή ερευνητικής αντικειμενικότητας. Η επιλογή δεν έγινε καν με όρους δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας. Έγινε με στόχο να φωτιστούν πτυχές μιας υπόθεσης που λόγω του θεσμικού μισογυνισμού οδήγησε στην θανατική καταδίκη και στον αιώνιο κοινωνικό διασυρμό, δυο αθώες γυναίκες».

Ένας μυθιστορηματικός δημοσιογράφος παρακολουθεί και καταγράφει την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του εργολάβου Αθανασόπουλου από τη σύζυγο και την πεθερά του. Στο κλίμα του reclaim, της διεκδίκησης της αλήθειας που κρύβεται πίσω από τα φυλετικά στερεότυπα, ο συγγραφέας αποκαθιστά τις δύο γυναίκες που υπήρξαν θύματα του «θεσμικού μισογυνισμού».

21 24«Τα πτώματα δεν πληρώνουν – Μια υπόθεση του ντετέκτιβ Νετούνο» του Δημήτρη Μαμαλούκα
Εκδ. Κέδρος

«Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Νετούνο είναι ένας άνθρωπος διαφορετικός από τους άλλους. Από τη μνήμη του έχουν σβήσει περίοδοι ολόκληρες, βλέπει εικόνες από το μέλλον και κατέχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χάρισμα. Ζει στην Αθήνα, σ' ένα υπόγειο μπούνκερ κυκλωμένος από τη μοναξιά, παρέα με τα βιβλία, τα κόμικς και τους δίσκους του. Όταν η Σάντι, ένας παλιός του έρωτας, τον καλεί να βρει το μικρό παιδί της που απήγαγαν κάποιοι, ο Νετούνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μπιλ και τον Χίκοκ, ένα δίδυμο αδίστακτων πληρωμένων δολοφόνων. Για δύο μέρες θα ζήσει ένα ξέφρενο κυνηγητό γεμάτο αίμα και θάνατο».

Ο συγγραφέας μάς συστήνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Νετούνο, άλλον ένα μονήρη και εμμονικό χαρακτήρα που βρίσκει θέση στο πάνθεον των ηρώων του. Μια υπόθεση απαγωγής που καταλήγει σε λουτρό αίματος, μια οξυδερκής ματιά στην ελληνική επαρχία, ένας ήρωας προικισμένος με σχεδόν μεταφυσικά ταλέντα. Μακάρι να μην τον αποσύρει, όπως συνηθίζει ο Μαμαλούκας να κάνει με τους ήρωές του. Μακάρι να τον συναντήσουμε ξανά, σε επόμενες περιπέτειες.

22 24«Παγωμένα πέλματα» του Βαγγέλη Μπέκα
Εκδ. Ψυχογιός

«Η υπαστυνόμος Σοφία Μήτση νομίζει πως είναι τυχερή. Το όνειρό της να πάρει μετάθεση στο Ανθρωποκτονιών επιτέλους πραγματοποιείται και είναι σίγουρη ότι η ζωή της θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ο προϊστάμενός της, όμως, καυχιέται ότι βάζει τα θηλυκά στη θέση τους και την προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα.

Την ημέρα που η Σοφία αναλαμβάνει υπηρεσία, μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο διαμέρισμά της – και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αναζητώντας τη διαλεύκανση του μυστηρίου, η Σοφία θα οδηγηθεί σε σκοτεινά στενά της Αθήνας και του Πειραιά. Τα βήματά της θα διασταυρωθούν με εκείνα του Θωμά Δήμου, πρώην δημοσιογράφου και νυν ιδιωτικού ερευνητή. Και οι δύο μάχονται να επουλώσουν πληγές του παρελθόντος, μπλέκουν σε παγίδες του παρόντος και αναμετρώνται με τα όριά τους. Κάποιος δολοφονεί γυναίκες που αστράφτουν στις οθόνες των κινητών και παίζει πόκερ με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Συναρπαστικοί ήρωες και ανατρεπτική πλοκή σε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για την αξία της φιλίας και τη μάχη των φύλων σε μια Αθήνα που ανοίγεται στη θάλασσα».

Σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, μια πειστική αστυνόμος, μια πλοκή που θίγει την υποδεέστερη θέση των γυναικών στην εποχή μας, ένα χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν σου αφήνει τη γεύση του φαστ-φουντ, όταν το κλείνεις.

23 24«Ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια» του Λευτέρη Μπούρου
Εκδ. Bell

«Δυο σερβιτόρες που κινδυνεύουν. Μια οδηγός ταξί που συμπαθεί τους περιθωριακούς. Μια έγκυος που ανακαλύπτει ότι ο άντρας της έχει τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα. Μια φυλακισμένη που εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αμέσως μετά την αναγγελία του θανάτου της.

Κυριακή βράδυ: Η εκκωφαντική εκτέλεση ενός Έλληνα επιχειρηματία γίνεται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Οι δράστες παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να αποφύγουν τη σύλληψη, χωρίς όμως να ξέρουν ότι στο επόμενο στενό τούς περιμένει ο θάνατος.

Ξημερώματα Δευτέρας: Ο Στράτος Μαύρος, ο λούζερ που καταφέρνει να βρίσκεται πάντοτε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, δέχεται μια επίσκεψη που του ανοίγει μια νέα προοπτική... Μια επίσκεψη που τον τραβάει για τα καλά πίσω στο κόλπο, για μια τελευταία φορά.

Στο τελευταίο μέρος της σειράς «Drifter», οι ευγενείς παραβατικοί πέφτουν σε παγίδες, οι θύτες παίρνουν αυτό που τους αξίζει, και οι γυναίκες βγαίνουν στη δράση, οδηγώντας αυτή την τριλογία αστικής αλητείας στο ανατρεπτικό της φινάλε». 

Από τους νεότερους εκπροσώπους του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Λευτέρης Μπούρος ολοκληρώνει άψογα την τριλογία του με μια υπόκλιση στα «κορίτσια».

24 24«Τρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο»του Κώστα Φασουλόπουλου
Εκδ. Αλεξάνδρεια

«Ένας μπράβος σε νυχτερινά μαγαζιά της Ρόδου κάνει μεγάλη ζωή σπρώχνοντας ναρκωτικά και ξεγελώντας την αστυνομία. Η ρουτίνα του διακόπτεται από την απώλεια του μοναδικού πράγματος που τον ενδιαφέρει: της μονάκριβης Ducati μοτοσυκλέτας του. Θα καταφέρει να εντοπίσει τους κλέφτες ή θα παρασυρθεί σε μια δίνη αίματος και παράνοιας;

Ένας κουρέας έχει τακτοποιήσει τη ζωή του σ' ένα ήσυχο αθηναϊκό προάστιο, μετά από χρόνια κόπων και βασάνων. Η ανέφελη και προβλέψιμη καθημερινότητα κλονίζεται με τον εμπρησμό του καταστήματός του μέσα στη μαύρη νύχτα. Ποιος τον έχει βάλει στο μάτι και τι θέλει από έναν αγαθό και απλοϊκό άνθρωπο, που τα μοναδικά του ενδιαφέροντα είναι τα κουρέματα και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα;

Ένας τυχοδιώκτης ναυτικός καταλήγει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο νησί της Λέρου. Υποδυόμενος τον τουρίστα, περιμένει να συναντήσει έναν άγνωστο άντρα για να του πουλήσει ένα πολύτιμο όσο κι επικίνδυνο φορτίο. Θα καταφέρει να φύγει από το νησί φορτωμένος με χρήμα ή το σκοτεινό παρελθόν του θα τον προλάβει;

Τρεις ετερόκλητοι χαρακτήρες παγιδεύονται σε ένα όργιο εγκλήματος και τρόμου, σαν μύγες πάνω σε κόκκινο βελούδο. Τρεις άντρες χρησιμοποιούν τις ικανότητες που νομίζουν πως διαθέτουν επιδιώκοντας πλούτο και καλοπέραση, αλλά εγκλωβίζονται σε καταστάσεις που τους υπερβαίνουν και τελικά αναγκάζονται να κοιτάξουν κατάματα τη μοίρα τους».


Ο συγγραφέας συγκεντρώνει όλες τις επιρροές και τις εμμονές του σ’ αυτές τις τρεις ιστορίες: τα b-movies, ιταλικά και αμερικάνικα, τα παλιά αυτοκίνητα και τις μηχανές, τους macho ήρωες· μια εικονογραφία βουτηγμένη στην pop κουλτούρα του περασμένου αιώνα, αλλά ανανεωμένη μέσα από τη φρέσκια ματιά και οπτική του Φασουλόπουλου.


Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Τελευταίο της βιβλίο, το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ