Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον New Yorker, η Ανί Ερνό [Annie Ernaux] μίλησε για την πρόσφατη βράβευσή της με Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς και για τη συνολική πορεία της στον χώρο των γραμμάτων. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη.
Επιμέλεια: Book Press
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας της στον χώρο των γραμμάτων, η Ανί Ερνό έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία. Τα έργα της είναι συνήθως σύντομα σε έκταση, γύρω στις εκατό σελίδες, είναι γραμμένα με αμεσότητα και περικλείουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία.
«Δεν νιώθω πως με άλλαξε ως άνθρωπο. Όμως, η αλήθεια είναι πως αποπροσανατολίζεσαι εύκολα», είπε η Ερνό, μιλώντας για την πρόσφατη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Αποκάλυψε πως κρατάει ημερολόγιο από τα δεκάξι της, κάτι που τη βοήθησε πολύ όταν άρχισε να γράφει τα βιβλία της. Προς το παρόν, δεν έχει καταγράψει τις σκέψεις της για την απονομή του Νόμπελ. Η τελευταία καταχώρισή της έγινε το βράδυ πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, όταν «με έντονη δυσαρέσκεια σημείωσε πως, σε περίπτωση που κερδίσει, θα της κλέψουν τα γηρατειά», εφόσον δεν θα μπορεί να γράψει τίποτα για τουλάχιστον έναν χρόνο.
«Ποτέ δεν πίστεψα πως η συγγραφή σού προσφέρει μια μορφή ελευθερίας. Έτσι όπως το βλέπω εγώ, όταν γράφεις, σκάβεις, εμβαθύνεις. Και δεν σε περιμένει κάποια μεγάλη ελευθερία εκεί κάτω, όχι. Συχνά, όταν συζητώ με άλλους συγγραφείς -κυρίως με γυναίκες συγγραφείς- συνειδητοποιώ πως έχουμε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με αυτό το θέμα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως, καθώς γράφουν, ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά. Αλλά, για μένα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δεν σημαίνει πως κινείσαι υπογείως, όχι ακριβώς. Βυθίζεσαι σε ένα πηγάδι. [Και αυτό που σε τραβάει προς τα κάτω] είναι κάποια από τις εμμονές σου.»
Ένα από τα γνωστότερα έργα της Ερνό είναι το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Το γεγονός, το οποίο μιλάει για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της σε ηλικία είκοσι τριών ετών, και για την απόφασή της να κάνει παράνομα έκτρωση. Μάλιστα, πολλοί υποστήριξαν πως το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ο λόγος που η Ακαδημία της απένειμε το Νόμπελ φέτος, τη χρονιά που στην Αμερική ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει σε κάθε πολιτεία να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Η ίδια η Ερνό δήλωσε πως βρήκε παράλογη την απόφαση των ΗΠΑ «να επιστρέψουν στη βαρβαρότητα». Συνέχισε λέγοντας πως το βιβλίο της «ενόχλησε πολλούς ανθρώπους όταν πρωτοκυκλοφόρησε», και δήλωσε πως δεν έχει μετανιώσει καθόλου για την απόφασή της να κάνει έκτρωση:
«Για πολλά χρόνια γιόρταζα την επέτειο».
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη, η Γαλλίδα συγγραφέας μίλησε για όσους αντέδρασαν αρνητικά όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή της:
«Θεωρούν πως δεν είμαι αρκετά αυθεντική. Τους ενοχλεί που υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρει κάτι που τους εκφράζει στη λογοτεχνία, τους ενοχλεί που αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι ή αφεντικά εταιρειών. [Είμαι η πρώτη γυναίκα από τη Γαλλία που τιμάται με Νόμπελ] και αυτό δεν τους κάθεται καθόλου καλά».