FONDA karatzaferi

Για τη Νέα Υόρκη, τη φιλοσοφία της ζωής και τον «ανθό της ηλικίας».

Της Ιωάννας Καρατζαφέρη 

Έχω από χρόνια ανακαλύψει ότι δεν έχω απαντήσει, όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά και τους άλλους, σε διάφορες ερωτήσεις, όχι από αγένεια, απλώς δεν ήξερα την απάντηση. Όταν νέα –σε ηλικία και καινούρια- ήρθα στη Νέα Υόρκη η πρώτη ερώτηση που συνήθιζαν να μου υποβάλλουν ήταν: How do you like it? και αναρωτιόμουν τι το θέλουν το «πώς» και η δεύτερη, What is your philosophy in life. Απαντούσα πως δεν ήμουν φιλόσοφος ώσπου τελικά κατάλαβα ότι με ρωτούσαν πώς βλέπω ή πώς θέλω να ζήσω τη ζωή ή κάτι τέτοιο, ενώ εγώ ήξερα ότι κάποιος είναι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, έστω με αποχρώσεις. Άργησα να συλλάβω το νόημα: η φιλοσοφία που εννοούσαν σε καθόριζε στη ζωή.

Αλλά και σε αυτό, μάλλον, απέτυχα.

Στη συνέντευξη που είχε ο Τσάρλι Ροζ, στο πρόγραμμά του στο pbs, με την κόρη και αδελφή των άλλων Φόντα, δηλαδή, με την Τζέιν, ένιωθα μέσα μου να ανατρέπονται διάφορα, που από καιρό, τα είχα εδραιώσει ή τα θεωρούσα ως δεδομένα.

Η συζήτηση γινόταν γύρω από το τελευταίο της βιβλίο, Prime Time, (Ο Ανθός της Ηλικίας;) το χαρακτήρισε ως αυτογραφία της, την παρελθούσα ζωή της –και την παρούσα- παρεμβάλλονταν στο νου μου σκηνές από την στάση που είχε πάρει κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και τη συμμετοχή της σε διάφορες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, τα αιτήματα των γυναικών, και αργότερα την ενασχόλησή της γύρω από ευ ζην και την υγεία του σώματος.

jane-fonda-prime-timeΤι νέα που ήταν, τώρα, στην οθόνη, πιο νέα από τότε.

Όμως εξήγησε η ίδια γιατί. Έκανε καλλωπιστική επέμβαση –το λεγόμενο λίφτινγκ- στο πρόσωπό της επειδή θέλει να είναι όμορφη και στα 73 της χρόνια, γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1937, στη Νέα Υόρκη, και τα 83 της και όσα ζήσει ακόμα.

Έκανε διάφορες νύξεις για τις σχέσεις των ζευγαριών, εμπειρίες που είχε συλλέξει από τους τρεις γάμους της και τις επαφές της με τον κόσμο, κι εγώ αναρωτιόμουν αν έπρεπε να εγκαταλείψω την τελευταία μου ιδέα, να ασχοληθώ με τη δημιουργία μιας άλλης κίνησης γυναικών, που θα περιελάμβάνε όλα τα προηγούμενα αιτήματα, αφού θα βασιζόταν ενάντια στην anti-aging (αντι-γεροντική) φιλοσοφία της σύγχρονης κοινωνίας, που άμα ξεκινήσει από την Αμερική, θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες Ηπείρους.

Τη στιγμή που σκεφτόμουν να σπάσω την τηλεόραση και να μπω μέσα να πάρω μέρος στη συζήτηση, θυμήθηκα:

Πρώτον, πριν δυο δεκαετίες ή τόσο, μια γυναίκα στο Διαβολίτσι, με είχε δει μια, δυο ή τρεις φορές στην τηλεόραση, με ρώτησε: μας έβλεπες που σε βλέπαμε;

Δεύτερον, μετά το διαζύγιο του Αλ Γκορ είχαν βγει σε άγρα ιδεών και συναισθημάτων των Αμερικανίδων, όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι (περισσότερες ήταν οι γυναίκες) και τις ρωτούσαν πώς αισθάνονταν και τι σκέφτονταν.

Οι μεγαλύτερες, με άσπρα μαλλιά και ρυτίδες, δήλωναν ότι είχαν χωρίσει μετά τα 50 τους, τα 60 τους, και βάλε, γιατί είχαν βαρεθεί τις υποχρεώσεις του γάμου. Ήθελαν χρόνο για τον εαυτό τους, όμως το κοινό σημείο που τις ένωνε ήταν ότι η απόφαση ήταν δική τους:

Βασικοί κανόνες ήταν:

  1. Να μην κρύβουν την ηλικία τους με κανένα τρόπο.
  2. Να είναι περήφανες και χαρούμενες που επέζησαν μετά από τόσα εγκλήματα που γίνονταν σε όλες τις πόλεις, χωριά και γειτονιές.
  3. Τις αρρώστιες που είχαν κατανικήσει.
  4. Τα χρόνια που ασχολήθηκαν για την οικογένεια, τα παιδιά τους είχαν κάνει δικές τους οικογένειες και παρόμοια.
  5. Να διαβάσουν τα μυθιστορήματα που δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν.

Μερικές από αυτές είχαν επιστρέψει σε κολεγιακά θρανία, περνούσαν αρκετές ώρες στις δημόσιες βιβλιοθήκες, άλλες αγόραζαν παλιές και καινούριες εκδόσεις για να επανακτήσουν τον χρόνο, κάνοντας έτσι μνεία στον Μαρσέλ Προυστ και σε άλλους ελεύθερους χώρους, τώρα που ήταν ελεύθερες.

Έτσι ο Τσάρλι Ροζ τελείωσε χωρίς εμένα ανάμεσα σε αυτόν και την Τζέιν, σε μια από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις, που ο ίδιος είχε πει μια άλλη φορά ότι είναι περίπου 50 ή 60 χιλιάδες.

Οπότε δεν εγκαταλείπω την ιδέα μου για μια κίνηση γυναικών κατά της υγιούς, φυσικής γήρανσης.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο

Γιορτάζοντας τα 3 χρόνια κυκλοφορίας και τα 6 τεύχη του, το περιοδικό για την ποίηση και τα εικαστικά ΦΡΜΚ διοργανώνει «ΤΑ 6 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - Μια γιορτή προγνωστικής ποιητικής» στον πολυχώρο Ρομάντσο.

...

Ελέφαντας

Ελέφαντας

Της Αρχοντούλας Διαβάτη

Χωρίς προειδοποίηση μες στον ύπνο ένιωσε τον ηλεκτρικό πόνο, το δόντι του ήταν ή τι. Βραχυκύκλωσαν τα νεύρα και γέμισαν το κεφάλι του σήματα. Πονούσε μ’ ένα κτηνώδη τρόπο.

...
Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για ποιους... – Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία»

Για το βιβλίο της Έλσα Μοράντε «Η Ιστορία» (μτφρ. Άμπυ Ράικου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 
 
Tης Ιωάννας Καρατζαφέρη 
 

Είναι για τους αναλφάβητους που γράφω.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση στη Στέγη Βιτζέντζος Κορνάρος: «Ο υλικός κόσμος των γυναικών στην Κρήτη την εποχή του Κορνάρου: Αρχειακές μαρτυρίες από τη Βενετία»

Εκδήλωση στη Στέγη Βιτζέντζος Κορνάρος: «Ο υλικός κόσμος των γυναικών στην Κρήτη την εποχή του Κορνάρου: Αρχειακές μαρτυρίες από τη Βενετία»

Το Σάββατο, 18 Απριλίου, στις 19:30, η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος διοργανώνει παρουσίαση για το βιβλίο της Τατιάνας Μαρκάκη «Ο υλικός κόσμος των γυναικών στην Κρήτη την εποχή του Κορνάρου: Αρχειακές μαρτυρίες από τη Βενετία». 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (κριτική) – Αντιμέτωποι με το διαρκές φάσμα του burnout

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (κριτική) – Αντιμέτωποι με το διαρκές φάσμα του burnout

Για το βιβλίο της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (Anna Katharina Schaffner) «Εξάντληση – Ένα αντίδοτο στο bournout» (μτφρ. Φωτεινή Βλαχοπούλου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από την ταινία «Μαύρος κύκνος» (2010) του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Μεγάλη λογοτεχνία σε μικρή φόρμα: Βραδιά αφιερωμένη στα «Μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο

Μεγάλη λογοτεχνία σε μικρή φόρμα: Βραδιά αφιερωμένη στα «Μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο

Την Τρίτη 21 Απριλίου, στις 7μμ, οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Book Press διοργανώνουν βραδιά αφιερωμένη στα βιβλία της νέας σειράς «Τα Μικρά» που περιλαμβάνει ολιγοσέλιδα, σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας τα οποία εκδόθηκαν τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Κεντρική εικόνα: Η Κάθριν Μάνσφιλντ (1888-1923) συγγραφέας ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ