architect

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: Σουζάνα Αντωνακάκη «Αρχιτεκτονική ποιητική»,  (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), «Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι», (εκδ. Καπόν), Απόστολος Παρπαϊρης «Ο τουρισμός ως “χορηγός” της πολιτιστικής κληρονομιάς» (εκδ. Παπασωτηρίου).

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα μας ωθούν σε γόνιμη σκέψη για το αστικό τοπίο που μας περιβάλλει, για τη σχέση μας με το κτισμένο περιβάλλον, αλλά και για την ιδιότυπη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την αρχαιολογία και με τον τουρισμό.

Μπαίνουμε στον κόσμο δύο εξαίρετων αρχιτεκτόνων, εκείνον της εκλιπούσας Σουζάνας Αντωνακάκη και εκείνον του Τάσου Μπίρη, ενώ με την μελέτη του αρχιτέκτονα Απόστολου Παρπαϊρη μαθαίνουμε με ενδιαφέρον πώς ο τουρισμός, αντί να δαιμονοποιείται, μπορεί να γίνει αρωγός της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με μια αγγλόφωνη έκδοση, τέλος, ακολουθούμε το νήμα που ενώνει την αρχιτεκτονική με την αρχαιολογία, σε ένα γοητευτικό ταξίδι ανά τους αιώνες.

Αρχιτεκτονική ποιητική
Σουζάνα Αντωνακάκη
Επιστημονική επιμέλεια- εισαγωγή: Στέλιος Γιαμαρέλος
Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σουλτάνης
Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

pek antonakaki

Για την Σουζάνα Αντωνακάκη, την κορυφαία Ελληνίδα αρχιτέκτονα που έφυγε από τη ζωή το 2020, σε ηλικία 85 ετών, πολλοί έχουν μιλήσει και έχουν εξάρει το έργο της. Σε αυτή την πολυτελή έκδοση, όμως, έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ίδια: οι πιο επιδραστικές ομιλίες και διαλέξεις που έδωσε κατά την διάρκεια των έξι πολύ γόνιμων δεκαετιών της καριέρας της– αδημοσίευτες ή δυσεύρετες ως σήμερα, μάλιστα– βρίσκονται εδώ.

susana antonakaki eggonia

Η Σουζάνα Αντωνακάκη με τα εγγόνια της στον Αλικιανό στην
Κρήτη τη δεκαετία του 1990.

Σε περισσότερα από τριάντα κείμενα παρατηρούμε πώς ξεδιπλώνεται ο πλούτος της συνθετικής της σκέψης, που φέρνει την αρχιτεκτονική σε συνομιλία με τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες. Η Αντωνακάκη εξερευνά τη χρήση του χρώματος στην αρχιτεκτονική και την πόλη, τη σχέση κατοίκησης και θεατρικότητας, την ποιητικότητα του κτισμένου περιβάλλοντος, τη μετάβαση από τον υπαίθριο στον στεγασμένο χώρο, αλλά και την αρχιτεκτονική της πολυκατοικίας. Η ίδια, άλλωστε, θεωρούσε πως η αρχιτεκτονική αποτελεί πολιτισμικό αγαθό.

susana antonakaki katoikia

Σουζάνα & Δημήτρης Αντωνακάκης: κατοικία της οικογένειας
Δαρμάρου στο Ακρωτήρι Χανίων (1978). Συνεργάτης αρχιτέκτων: Δημήτρης
Ρίζος.

Μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη έχουν δημιουργήσει πλείστα όσα σημαντικά έργα – το συγκρότημα κατοικιών των μεταλλείων Μπάρλου στο Δίστομο (1965), η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών (2005), το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου (1965), η Κατοικία στη Βάρκιζα (2004) είναι μερικά από αυτά.

susana antonakaki katoikiα 2

Σουζάνα & Δημήτρης Αντωνακάκης, στο «εσωτερικό του
εξωτερικού» στην τριπλοκατοικία της οικογένειας Ζάννα στην οδό Πινότση
στην Αθήνα (1978).

Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι
Επιμέλεια κειμένων: Τζένη Αλμπάνη
Εκδοτική επιμέλεια: Ραχήλ Μισδραχή Καπόν
Εκδ. Καπόν

Kapon Editions biris

Αρχιτέκτονας όσο και δάσκαλος, ο Τάσος Μπίρης, γεννημένος το 1942 σε οικογένεια αρχιτεκτόνων– πατέρας, θείος και αδελφός– δημιουργεί και εμπνέει αδιάλειπτα τα τελευταία 50 χρόνια, έχοντας βραβευτεί σε πλήθος διαγωνισμών. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που έχει αναλάβει συγκαταλέγονται το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (2010), το συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στο Μεταξουργείο (2006) και το «Σπίτι- κουτί» στο Κουκάκι (2011).

Ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο έργο και την προσωπικότητά του, μέσα από τα κείμενα ανθρώπων που γνωρίζουν – δρώντες αρχιτέκτονες, αλλά και κριτικοί και εωρητικοί της αρχιτεκτονικής.

Χάρη σε αυτή την πλούσια έκδοση έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο έργο και την προσωπικότητά του, μέσα από τα κείμενα ανθρώπων που γνωρίζουν – δρώντες αρχιτέκτονες, αλλά και κριτικοί και θεωρητικοί της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τα κείμενα των ομιλιών που δόθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για τον αρχιτέκτονα στο Μουσείο Μπενάκη (14/05/2022). Μεταξύ άλλων, μιλούν η Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, o Ανδρέας Γιακουμάτος και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάζουμε και την «παρέμβαση» δασκάλου από δημόσιο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Καρέα, όπου ο Τάσος Μπίρης παρέδιδε ετήσιο μάθημα αρχιτεκτονικής σε 12χρονα παιδιά. Τα κείμενα πλαισιώνονται από τα χαρακτηριστικά σκίτσα του αρχιτέκτονα, όπως και από φωτογραφικό υλικό των έργων.

Ο τουρισμός “χορηγός” της αρχιτεκτονικης κληρονομιάς
Απόστολος Παρπαϊρης
Εκδ. Παπασωτηρίου

papasotiriou parpaidis

Μπορεί ο τουρισμός να συμβάλει στην αποκατάσταση και ανάδειξη της τουριστικής μας κληρονομιάς; Αυτή η μελέτη του αρχιτέκτονα Απόστολου Παρπαϊρη έρχεται να φέρει στο προσκήνιο τη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αναδεικνύοντας τον τουρισμό ως αρωγό και όχι ως παράγοντα αλλοίωσης και καταστροφής.

Η έκδοση συμπληρώνεται και από τέσσερα παραδείγματα αποκατάστασης και επανάχρησης κατοικιών, με τα οποία υπογραμμίζεται η αμφίδρομη σχέση τουρισμού- αρχιτεκτονικής.

Έχοντας σημαντική γνώση αυτού του δυναμικού διπόλου–δίδαξε επί μια 15ετία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Σχεδιασμός, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού»– ο Παρπαϊρης εξηγεί πώς η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μπορεί να πάει χέρι-χέρι με το χτίσιμο του πράσινου τουριστικού προϊόντος. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει και τους κινδύνους που μπορεί να φέρει ο υπερτουρισμός. Η έκδοση συμπληρώνεται και από τέσσερα παραδείγματα αποκατάστασης και επανάχρησης κατοικιών, με τα οποία υπογραμμίζεται η αμφίδρομη σχέση τουρισμού- αρχιτεκτονικής.

Looking at the city. Architectural and archaelogical perspectives
Επιμέλεια: Μάνθα Ζαρμακούπη
Εκδ. Μέλισσα

melissa syllogiko looking at the city

Με αυτή την αγγλόφωνη έκδοση που επιμελήθηκε η αρχιτέκτων, ιστορικός αρχιτεκτονικής και αρχαιολόγος Μάνθα Ζαρμακούπη καταδυόμαστε στον κόσμο των πόλεων, μελετάμε την ύφανση του αστικού ιστού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Διότι σε αυτά τα κείμενα την αρχιτεκτονική θα συνδράμει η αρχαιολογία για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε μια γνώση πολύτιμη, τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το αστικό περιβάλλον μέσα στον χρόνο και την Ιστορία.

Η μοναδική αυτή σύνδεση αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας αναδεικνύεται στα επτά κείμενα, που έγραψαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ο Αλέξανδρος Γούναρης και η επιμελήτρια Μάνθα Ζαρμακούπη

Η μοναδική αυτή σύνδεση αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας αναδεικνύεται στα επτά κείμενα, που έγραψαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ο Αλέξανδρος Γούναρης και η επιμελήτρια – για την αρχαία πόλη των Μυκηνών, τη Δήλο, αλλά και την Αθήνα. Την προσοχή μας τραβάει και το κείμενο σχετικά με την αντιπαράθεση αρχαίας και σύγχρονης τέχνης, μέσω της περίπτωσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου (το κείμενο υπογράφει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης).

* Η ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Χιούι» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (κριτική) – έργο για «το θέατρο του μέλλοντος»

«Χιούι» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (κριτική) – έργο για «το θέατρο του μέλλοντος»

Για το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ [Eugene O'Neill] «Χιούι» (μτφρ. Άσπα Τομπούλη, εκδ. Ηριδανός). Κεντρική εικόνα: Ο Jason Robards στο «Χιούι», Λος Άντζελες, 1965.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ υποστήριζε ότι το έργο του «Χιούι» (H...

«Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα» της Άννας Σταυρακοπούλου (κριτική)

«Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα» της Άννας Σταυρακοπούλου (κριτική)

Για τη μελέτη της Άννας Σταυρακοπούλου «Η πρόσληψη του Ίψεν στην Ελλάδα – Έμφυλες οπτικές και μεταφραστικές προσεγγίσεις» (εκδ. Κάπα Εκδοτική).

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Να μου κάνουν τη χάρη να μ’αφήσουν ήσυχο με το τι σκέφτομ...

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη «Θεόδωρος Τερζόπουλος: ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πρόσφατη παράσταση της αισχύλειας τριλογίας «...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Χαν Γκανγκ: «Θα πάω να πιω ένα τσάι με τον γιο μου – Αισθάνομαι κατάπληξη και μεγάλη τιμή»

Χαν Γκανγκ: «Θα πάω να πιω ένα τσάι με τον γιο μου – Αισθάνομαι κατάπληξη και μεγάλη τιμή»

Το δεύτερο τηλεφώνημα που έλαβε η Χαν Γκανγκ από τη Σουηδική Ακαδημία ήταν μια πρώτη, σύντομη, συνομιλία στην οποία καταγράφηκαν οι αυθόρμητες αντιδράσεις στα σπουδαία νέα για τη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αντλήσαμε τη συνομιλία από τον ιστότοπο της Σουηδικής Ακαδημίας. 

Επιμέλεια: B...

Βρετανός πράκτορας και Αμερικανός κατάσκοπος – Σόμερσετ Μομ & Όλεν Στάινχαουερ σε παράλληλη ανάγνωση

Βρετανός πράκτορας και Αμερικανός κατάσκοπος – Σόμερσετ Μομ & Όλεν Στάινχαουερ σε παράλληλη ανάγνωση

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον «Σάκο Εκστρατείας» του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, τα μυθιστορήματα «Άσεντεν ή ο Βρετανός πράκτορας» (μτφρ. Μαρία Λαϊνά & Μάνια Μεζίτη, εκδ. Πατάκη) του Σόμερσετ Μομ [Somerset Ma...

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Σλοβένας Άνια Μούγκερλι [Anja Mugerli] «Η οικογένεια των μελισσών» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην π...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

«Η οικογένεια των μελισσών» της Άνια Μούγκερλι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Σλοβένας Άνια Μούγκερλι [Anja Mugerli] «Η οικογένεια των μελισσών» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην π...

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

«Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» του Sadhguru (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του βιβλίου του γιόγκι Sadhguru «Κάρμα – Ο οδηγός ενός γιόγκι για το πώς να χαράξεις το πεπρωμένο σου» (μτφρ. Εριέττα Βασιλείου-Σγουρού), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξετυλίγοντας τ...

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη νεκρή πόλη» του Μαρκιγιάν Κάμις (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ουκρανού Μαρκιγιάν Κάμις [Markiyan Kamysh] «Ταξίδι στη νεκρή πόλη» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία), το οποίο θα  κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ότα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μία συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να κατανοήσουμε πλευρές της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστίνης

Τέσσερα δοκίμια και μια συλλογή διηγημάτων μας βοηθούν να προσεγγίσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, που έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστιανικής Χαμάς στο Ισραήλ, έχει μπει σε έναν νέο κύκλο ραγδαίας κλιμάκωσης, όπως και γενικότερα όλη η περιοχή. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Κολο...

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

«Εδώ είναι Βαλκάνια» – 9 λογοτεχνικά έργα από συγγραφείς της γειτονιάς μας

Από τη Σερβία έως το Κόσοβο κι από τη Ρουμανία έως τη Β. Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια μεταφράζονται στα ελληνικά περισσότερα βιβλία συγγραφέων από τα Βαλκάνια. Προτείνουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν ή επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2024: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες και τις εβδομάδες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, γκράφικ νόβελ, βιογραφιών, δοκιμίων, μελετών, βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης κ.ά.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ