architect

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: Σουζάνα Αντωνακάκη «Αρχιτεκτονική ποιητική»,  (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), «Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι», (εκδ. Καπόν), Απόστολος Παρπαϊρης «Ο τουρισμός ως “χορηγός” της πολιτιστικής κληρονομιάς» (εκδ. Παπασωτηρίου).

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα μας ωθούν σε γόνιμη σκέψη για το αστικό τοπίο που μας περιβάλλει, για τη σχέση μας με το κτισμένο περιβάλλον, αλλά και για την ιδιότυπη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την αρχαιολογία και με τον τουρισμό.

Μπαίνουμε στον κόσμο δύο εξαίρετων αρχιτεκτόνων, εκείνον της εκλιπούσας Σουζάνας Αντωνακάκη και εκείνον του Τάσου Μπίρη, ενώ με την μελέτη του αρχιτέκτονα Απόστολου Παρπαϊρη μαθαίνουμε με ενδιαφέρον πώς ο τουρισμός, αντί να δαιμονοποιείται, μπορεί να γίνει αρωγός της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Με μια αγγλόφωνη έκδοση, τέλος, ακολουθούμε το νήμα που ενώνει την αρχιτεκτονική με την αρχαιολογία, σε ένα γοητευτικό ταξίδι ανά τους αιώνες.

Αρχιτεκτονική ποιητική
Σουζάνα Αντωνακάκη
Επιστημονική επιμέλεια- εισαγωγή: Στέλιος Γιαμαρέλος
Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σουλτάνης
Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

pek antonakaki

Για την Σουζάνα Αντωνακάκη, την κορυφαία Ελληνίδα αρχιτέκτονα που έφυγε από τη ζωή το 2020, σε ηλικία 85 ετών, πολλοί έχουν μιλήσει και έχουν εξάρει το έργο της. Σε αυτή την πολυτελή έκδοση, όμως, έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ίδια: οι πιο επιδραστικές ομιλίες και διαλέξεις που έδωσε κατά την διάρκεια των έξι πολύ γόνιμων δεκαετιών της καριέρας της– αδημοσίευτες ή δυσεύρετες ως σήμερα, μάλιστα– βρίσκονται εδώ.

susana antonakaki eggonia

Η Σουζάνα Αντωνακάκη με τα εγγόνια της στον Αλικιανό στην
Κρήτη τη δεκαετία του 1990.

Σε περισσότερα από τριάντα κείμενα παρατηρούμε πώς ξεδιπλώνεται ο πλούτος της συνθετικής της σκέψης, που φέρνει την αρχιτεκτονική σε συνομιλία με τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες. Η Αντωνακάκη εξερευνά τη χρήση του χρώματος στην αρχιτεκτονική και την πόλη, τη σχέση κατοίκησης και θεατρικότητας, την ποιητικότητα του κτισμένου περιβάλλοντος, τη μετάβαση από τον υπαίθριο στον στεγασμένο χώρο, αλλά και την αρχιτεκτονική της πολυκατοικίας. Η ίδια, άλλωστε, θεωρούσε πως η αρχιτεκτονική αποτελεί πολιτισμικό αγαθό.

susana antonakaki katoikia

Σουζάνα & Δημήτρης Αντωνακάκης: κατοικία της οικογένειας
Δαρμάρου στο Ακρωτήρι Χανίων (1978). Συνεργάτης αρχιτέκτων: Δημήτρης
Ρίζος.

Μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη έχουν δημιουργήσει πλείστα όσα σημαντικά έργα – το συγκρότημα κατοικιών των μεταλλείων Μπάρλου στο Δίστομο (1965), η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών (2005), το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου (1965), η Κατοικία στη Βάρκιζα (2004) είναι μερικά από αυτά.

susana antonakaki katoikiα 2

Σουζάνα & Δημήτρης Αντωνακάκης, στο «εσωτερικό του
εξωτερικού» στην τριπλοκατοικία της οικογένειας Ζάννα στην οδό Πινότση
στην Αθήνα (1978).

Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι
Επιμέλεια κειμένων: Τζένη Αλμπάνη
Εκδοτική επιμέλεια: Ραχήλ Μισδραχή Καπόν
Εκδ. Καπόν

Kapon Editions biris

Αρχιτέκτονας όσο και δάσκαλος, ο Τάσος Μπίρης, γεννημένος το 1942 σε οικογένεια αρχιτεκτόνων– πατέρας, θείος και αδελφός– δημιουργεί και εμπνέει αδιάλειπτα τα τελευταία 50 χρόνια, έχοντας βραβευτεί σε πλήθος διαγωνισμών. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που έχει αναλάβει συγκαταλέγονται το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (2010), το συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στο Μεταξουργείο (2006) και το «Σπίτι- κουτί» στο Κουκάκι (2011).

Ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο έργο και την προσωπικότητά του, μέσα από τα κείμενα ανθρώπων που γνωρίζουν – δρώντες αρχιτέκτονες, αλλά και κριτικοί και εωρητικοί της αρχιτεκτονικής.

Χάρη σε αυτή την πλούσια έκδοση έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο έργο και την προσωπικότητά του, μέσα από τα κείμενα ανθρώπων που γνωρίζουν – δρώντες αρχιτέκτονες, αλλά και κριτικοί και θεωρητικοί της αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τα κείμενα των ομιλιών που δόθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για τον αρχιτέκτονα στο Μουσείο Μπενάκη (14/05/2022). Μεταξύ άλλων, μιλούν η Μάρω Καρδαμίτση- Αδάμη, o Ανδρέας Γιακουμάτος και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάζουμε και την «παρέμβαση» δασκάλου από δημόσιο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Καρέα, όπου ο Τάσος Μπίρης παρέδιδε ετήσιο μάθημα αρχιτεκτονικής σε 12χρονα παιδιά. Τα κείμενα πλαισιώνονται από τα χαρακτηριστικά σκίτσα του αρχιτέκτονα, όπως και από φωτογραφικό υλικό των έργων.

Ο τουρισμός “χορηγός” της αρχιτεκτονικης κληρονομιάς
Απόστολος Παρπαϊρης
Εκδ. Παπασωτηρίου

papasotiriou parpaidis

Μπορεί ο τουρισμός να συμβάλει στην αποκατάσταση και ανάδειξη της τουριστικής μας κληρονομιάς; Αυτή η μελέτη του αρχιτέκτονα Απόστολου Παρπαϊρη έρχεται να φέρει στο προσκήνιο τη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αναδεικνύοντας τον τουρισμό ως αρωγό και όχι ως παράγοντα αλλοίωσης και καταστροφής.

Η έκδοση συμπληρώνεται και από τέσσερα παραδείγματα αποκατάστασης και επανάχρησης κατοικιών, με τα οποία υπογραμμίζεται η αμφίδρομη σχέση τουρισμού- αρχιτεκτονικής.

Έχοντας σημαντική γνώση αυτού του δυναμικού διπόλου–δίδαξε επί μια 15ετία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Σχεδιασμός, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού»– ο Παρπαϊρης εξηγεί πώς η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μπορεί να πάει χέρι-χέρι με το χτίσιμο του πράσινου τουριστικού προϊόντος. Δεν παραλείπει, ωστόσο, να επισημάνει και τους κινδύνους που μπορεί να φέρει ο υπερτουρισμός. Η έκδοση συμπληρώνεται και από τέσσερα παραδείγματα αποκατάστασης και επανάχρησης κατοικιών, με τα οποία υπογραμμίζεται η αμφίδρομη σχέση τουρισμού- αρχιτεκτονικής.

Looking at the city. Architectural and archaelogical perspectives
Επιμέλεια: Μάνθα Ζαρμακούπη
Εκδ. Μέλισσα

melissa syllogiko looking at the city

Με αυτή την αγγλόφωνη έκδοση που επιμελήθηκε η αρχιτέκτων, ιστορικός αρχιτεκτονικής και αρχαιολόγος Μάνθα Ζαρμακούπη καταδυόμαστε στον κόσμο των πόλεων, μελετάμε την ύφανση του αστικού ιστού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Διότι σε αυτά τα κείμενα την αρχιτεκτονική θα συνδράμει η αρχαιολογία για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε μια γνώση πολύτιμη, τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το αστικό περιβάλλον μέσα στον χρόνο και την Ιστορία.

Η μοναδική αυτή σύνδεση αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας αναδεικνύεται στα επτά κείμενα, που έγραψαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ο Αλέξανδρος Γούναρης και η επιμελήτρια Μάνθα Ζαρμακούπη

Η μοναδική αυτή σύνδεση αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας αναδεικνύεται στα επτά κείμενα, που έγραψαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ο Αλέξανδρος Γούναρης και η επιμελήτρια – για την αρχαία πόλη των Μυκηνών, τη Δήλο, αλλά και την Αθήνα. Την προσοχή μας τραβάει και το κείμενο σχετικά με την αντιπαράθεση αρχαίας και σύγχρονης τέχνης, μέσω της περίπτωσης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου (το κείμενο υπογράφει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης).

* Η ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου (κριτική)

«Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου (κριτική)

Για τη μελέτη της Δήμητρας Δήμου «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο – Ανάδειξη παραδειγμάτων κατηγορικής προσταγής σε σύγχρονες κινηματογραφικές αναπαραστάσεις» (εκδ. Βακχικόν).

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το βιβλίο της Δήμητρας Δήμου επικε...

«Ένα κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Ερρίκου Ίψεν – Σκέψεις για το κλασικό θεατρικό έργο με αφορμή την έκδοσή του

«Ένα κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Ερρίκου Ίψεν – Σκέψεις για το κλασικό θεατρικό έργο με αφορμή την έκδοσή του

Για το κλασικό θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν (Henrik Ibsen) «Ένα Κουκλόσπιτο (Νόρα)» (εισαγωγή - μτφρ. - ερμηνευτικά σχόλια: Ήρκος Αποστολίδης, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η Αμαλία Μουτούση, πριν από μερικά χρόνια, σε μια υποδειγματική ερμηνεία της Νόρα. (Σκην. Γιώργος Σκεύας).

Γράφει ο Φ...

«Το Θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ό αιώνα, 1901–1953» του Διονύση Μουσμούτη (κριτική) – Μια σπουδαία έρευνα

«Το Θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ό αιώνα, 1901–1953» του Διονύση Μουσμούτη (κριτική) – Μια σπουδαία έρευνα

Για το βιβλίο του Διονύση Μουσμούτη «Το θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ο αιώνα, 1901–1953» (εκδ. Πλέσσα). Κεντρική εικόνα: Oι αδελφές Μαρίκα και Κατίνα Νέζερ.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Από τις εκδόσεις «Πλέσσα» κυκλοφόρησε η δίτομη μ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

Για την χορευτική παράσταση «TELOS» της Ερμίνα Γκόρο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: © Karol-Jarek.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τρεις χορογράφοι, η Maria Hassabi, ο Hannes Langolf κ...

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

«Ας πούμε πως είμαι εγώ» της Βερόνικα Ράιμο (κριτική) – Mια χιουμοριστική αποδόμηση της αυτομυθοπλασίας

Για το βιβλίο της Βερόνικα Ράιμο [Veronica Raimo] «Ας πούμε πως είμαι εγώ» (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδ. Δώμα). Kεντρική εικόνα: Unsplash.

Γράφει η Φανή Χατζή

Το Ας πούμε πως είμαι εγώ (μτφρ. Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Δ...

«Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ένα άρτιο και κομψό καλλιτεχνικό δημιούργημα

«Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ένα άρτιο και κομψό καλλιτεχνικό δημιούργημα

Για τη «Μήδεια» του Σάιμον Στόουν που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: @ Dim Balsem.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Σάιμον Στόουν, ορμώμενος από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (η παράστασή του ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 50 βιβλία λογοτεχνίας για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα από την ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024: καλά βιβλία λογοτεχνίας που μας ανοίγουν ορίζοντες και μας κρατούν συντροφιά στις ημέρες των διακοπών του καλοκαιριού, αλλά και πριν και μετά από αυτές.

Επιλογή–κείμενα...

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Αρχιτεκτονική της νέας και της παλιάς Ελλάδας – Πέντε νέες εκδόσεις, πέντε εξαιρετικές προτάσεις

Πέντε νέα βιβλία αρχιτεκτονικής για την Αθήνα, για τις εθνικές υποδομές αλλά και για τη συμβολή των Ελλήνων στην αρχιτεκτονική της Σμύρνης. Επίσης, δυο ιδιαίτερα βιβλία, ένα κείμενο του Le Corbusier απευθυνόμενο σε φοιτητές του, και μια μελέτη για το πώς είναι να ζεις σε έναν χώρο έκτακτης ανάγκης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ