harari 728 2

Ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο. Ως τώρα το βιβλίο του Γιουβάλ-Νόα Χαράρι [Yuval-Noah Harari] «Sapiens» (μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης, εκδ. Αλεξάνδρεια) έχει πουλήσει 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κατά πολλούς αποτελεί εγκόλπιο γνώσης της ανθρώπινης εξέλιξης. Πλέον, κυκλοφορεί η επετειακή έκδοσή του που περιλαμβάνει και έναν νέο επίλογο από τον συγγραφέα.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Πριν από μια δεκαετία, τότε που ένας άσημος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ονόματι Γιουβάλ-Νόα Χαράρι εξέδιδε το βιβλίο του Sapiens (μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης, εκδ. Αλεξάνδρεια) πολλά πράγματα στον κόσμο μας ήταν διαφορετικά σε σχέση με σήμερα.

Η παγκόσμια κοινότητα έψαχνε τα πατήματά της από τη σφοδρή οικονομική κρίση που είχε «προσβάλλει» κυρίως στην Ευρώπη. Η πανδημία δεν μας είχε επισκεφθεί και ο εκτεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν καν στο πίσω μέρος του μυαλού του Πούτιν.

Η μοίρα ενός βιβλίου είναι άδηλη. Ποτέ δεν θα μάθουμε πώς ένα βιβλίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και πώς κάποιο άλλο έμεινε στην αφάνεια. Στην περίπτωση του Χαράρι τα πράγματα δεν πήγαν απλώς κατ’ ευχήν, πήγαν ιδανικά.

«Έκρηξη» στην παγκόσμια αγορά

Το συγκεκριμένο βιβλίο προκάλεσε «έκρηξη» στην παγκόσμια αγορά. Αυτή τη στιγμή διατίθεται σε 65 γλώσσες, ενώ πέρασε 96 συνεχόμενες εβδομάδες στη λίστα Best seller των New York Times. Έγινε ένα από τα 10 αγαπημένα βιβλία του Μπιλ Γκέιτς και του Μπαράκ Ομπάμα και έχει πουλήσει 45 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Όσο για τον Χαράρι, θεωρείται, πλέον, ένας από τους επιφανέστερους διανοούμενους στον κόσμο και έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί ως ίσος προς ίσον με ηγέτες κρατών και εξέχοντες επιχειρηματίες.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το Sapiens υπήρξε ένα σπάνιο εκδοτικό φαινόμενο και τώρα, με τη συμπλήρωση των 10 ετών από την έκδοσή του, κυκλοφορεί η επετειακή του έκδοση, στην οποία έχει προστεθεί ένας νέος επίλογος από τον συγγραφέα.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το Sapiens υπήρξε ένα σπάνιο εκδοτικό φαινόμενο και τώρα, με τη συμπλήρωση των 10 ετών από την έκδοσή του, κυκλοφορεί η επετειακή του έκδοση, στην οποία έχει προστεθεί ένας νέος επίλογος από τον συγγραφέα. Το βασικό corpus του βιβλίου παραμένει το ίδιο: έχουμε να κάνουμε με ένα άκρως δημοφιλές επιστημονικό βιβλίο που ασχολείται με την ανθρώπινη εξέλιξη θέτοντας ως κυρίαρχα ζητήματα την ανθρώπινη γλώσσα και τις γνωστικές μας ικανότητες.

Το εκπληκτικό με το βιβλίο του Χαράρι είναι ότι δέχθηκε τόσους πολλούς διθυράμβους από κριτικές στον παγκόσμιο Τύπο όσο και βολές από επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Υπήρξαν ανθρωπολόγοι που ούτε λίγο ούτε πολύ διατύπωσαν δημόσια την άποψη ότι δεν προσέφερε κάτι καινούργιο στα ήδη υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι το βιβλίο βασίζεται σε συμπεράσματα που στερούνται εμπειρικών στοιχείων, ενώ αφθονούν αυθαίρετες θεωρίες και συγκλονιστικές υπερβολές.

Υπάρχει, άραγε, εξήγηση γι’ αυτή την αβυσσαλέα διάσταση απόψεων;

Η κεντρική ιδέα

Η κεντρική θέση του Sapiens είναι ότι το είδος μας -Homo sapiens- ήρθε για να κυριαρχήσει στον κόσμο χάρη στην ικανότητά του να συνεργάζεται. Η εξήγηση που δίνει ο Χαράρι είναι ότι μια από τις βασικές ιδιότητες–ικανότητες του ανθρώπου είναι να πιστεύει σε μη απτά δεδομένα όπως είναι η ύπαρξη του θεού, η αξία του χρήματος ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από αυτό απορρέει και η δύναμή του επί όλων των άλλων πλασμάτων επί της γης. Κυρίως, στο ταλέντο του να παράγει μυθοπλασία. Δηλαδή να κατασκευάζει ιστορίες με τη φαντασία του για πράγματα που δεν υπάρχουν ή που, τέλος πάντων, δεν είναι εύκολο να αποδειχθούν ότι υπάρχουν.

Αυτή η εξήγηση, πάντως, βρήκε αρκετούς πολέμιους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, μέλη της οποίας χαρακτήρισαν τον Χαράρι «λαϊκιστή της επιστήμης» θεωρώντας πως σκόπιμα χρησιμοποιεί μια συναισθηματική αφήγηση για να πείσει τους αναγνώστες γύρω από επιστημονικά γεγονότα.

Η επιστημονική επανάσταση

Κατά τον Χαράρι αυτό που ονομάζουμε «επιστημονική επανάσταση» δεν θα πρέπει να μας χαροποιεί τόσο πολύ. Ο ίδιος δηλώνει στο βιβλίο του περισσότερο απαισιόδοξος. Συγκεκριμένα, βλέπει την επιστήμη ως φορέα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και της πολιτισμικής ομογενοποίησης του σύγχρονου κόσμου: φαίνεται πεπεισμένος ότι η τεχνολογία θα τελειώσει το είδος μας μέσω της γενετικής μηχανικής και της συνθετικής ζωής.

Πιστεύει, επίσης, ότι είναι πιθανό το ανθρώπινο είδος να εξαφανιστεί μέσα σε 100 χρόνια και ότι ο πλανήτης θα κατακτηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη και τα cyborg, τα υβρίδια ανθρώπων και μηχανών.

Στην επετειακή έκδοση του βιβλίου, ο Χαράρι αφιερώνει μεγάλο μέρος του επιλογικού σημειώματός του σε μια ευθεία επίθεση κατά το ChatGPT.

Στην επετειακή έκδοση του βιβλίου, ο Χαράρι αφιερώνει μεγάλο μέρος του επιλογικού σημειώματός του σε μια ευθεία επίθεση κατά το ChatGPT. Μάλιστα, ζήτησε από το ChatGPT να γράψει έναν πρόλογο για τη νέα έκδοση του βιβλίου του. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: η μηχανή έγραψε ένα κομμάτι που στην πραγματικότητα ακούγεται αόριστα σαν τον... Χαράρι.

Πάντως, σημειώνει, πως επί του παρόντος αισθάνεται σίγουρος ότι το ChatGPT δεν πρόκειται να του κλέψει τη δουλειά, αν και παραδέχεται πως του πήρε ένα–δύο λεπτά προσεκτικής μελέτης για να διαπιστώσει πως το κείμενο της μηχανής δεν ήταν δικό του.

harari 728

Ο καθηγητής Γιουβάλ Νόα Χαράρι είναι ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας των μπεστ σέλερ Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος, 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα και Sapiens: Μια εικονογραφημένη ιστορία. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα σε 65 γλώσσες και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους διανοούμενους της εποχής μας. Γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1976, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2002 και σήμερα είναι καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Το 2019, μετά τη διεθνή επιτυχία των βιβλίων του, ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό του και αρχικό του ατζέντη Itzik Yahav τη Sapienship. Η Sapienship είναι μια εταιρεία κοινωνικού αντικτύπου με προγράμματα στα πεδία της ψυχαγωγίας και της εκπαίδευσης, με κύριο στόχο να στρέφει τον δημόσιο διάλογο στα πιο σημαντικά παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Το τέλος της ανθρωπότητας

Εξακολουθεί, ωστόσο, να διατηρεί επιφυλάξεις γι’ αυτή την τεχνολογική εξέλιξη θεωρώντας πως έρχεται κατά πάνω μας το τέλος της ιστορίας μας όπως την ξέρουμε. «Η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική μηχανική θα μπορούσαν εύκολα να τεθούν στην υπηρεσία των στόχων των τυράννων», μας προειδοποιεί ο συγγραφέας.

Οι ιδέες του Χαράρι για την τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε είναι σύμφωνες με αυτές των μεγάλων μεγιστάνων της τεχνολογίας όπως ο Elon Musk, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για την πιθανότητα οι μηχανές να επιτύχουν μια μορφή συνείδησης και να πάρουν τον έλεγχο από τους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χαράρι επιμένει στο κεντρικό του μήνυμα: ότι ο Homo sapiens μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ως ένα ζώο που λέει ιστορίες.

«Στη μάχη ενάντια σε καταστροφές όπως το AIDS ή ο Έμπολα, η ισορροπία κλίνει ολοένα και περισσότερο υπέρ της ανθρωπότητας», έγραψε ο Χαράρι το 2017. «Είναι, επομένως, πιθανό ότι μεγάλες επιδημίες θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα μόνο εάν στο μέλλον η ίδια η ανθρωπότητα τα παράγει, σε υπηρεσία κάποιας αδίστακτης ιδεολογίας».

Αυτό γράφτηκε δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία, σκοτώνοντας πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι ιολόγοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και δεκαετίες ότι θα υπήρχε άλλη μια πανδημία – τα ερωτήματα αφορούσαν μόνο πότε θα εμφανιζόταν και ποιος συγκεκριμένος ιός θα την προκαλούσε.

Ο Χαράρι επέλεξε, είπαν τότε, να εγγραφεί σε ένα είδος φτηνής θεωρίας συνωμοσίας. Παρόλα αυτά, μόλις ξέσπασε ο Covid, όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης -από το BBC έως το India Today- κάλεσαν τον Χαράρι και τον συμβουλεύτηκαν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και των μελλοντικών συνεπειών της.

Ξέρει να λέει ιστορίες

Ακόμη και οι επιστήμονες που επικρίνουν τον Χαράρι αναγνωρίζουν τη μεγάλη του ικανότητα να λέει ιστορίες. «Ο Χάραρι μάς έχει σαγηνεύσει με την αφήγηση του», αναγνωρίζει ο νευροεπιστήμονας Κ.R. Narayanan, «αλλά μια προσεκτική ματιά σ’ αυτά που γράφει δείχνει ότι θυσιάζει την επιστήμη στον αισθησιασμό, συχνά κάνει σοβαρά λάθη και απεικονίζει αυτό που θα έπρεπε να είναι πιθανολογούμενο ως βέβαιο».

Το βιβλίο παραμένει σαγηνευτικό για πολλούς, ενδιαφέρον για άλλους και όχι αδιάφορο για όλους. Αυτό από μόνο του είναι μέγιστη επιτυχία. Δέκα χρόνια μετά, το γεγονός ότι εξακολουθούμε να μιλάμε για το Sapiens κάτι δείχνει.

Ακόμη κι έτσι, όμως, το βιβλίο παραμένει σαγηνευτικό για πολλούς, ενδιαφέρον για άλλους και όχι αδιάφορο για όλους. Αυτό από μόνο του είναι μέγιστη επιτυχία. Δέκα χρόνια μετά, το γεγονός ότι εξακολουθούμε να μιλάμε για το Sapiens κάτι δείχνει.

Κατά πολλούς επιστήμονες, το Sapiens έχει το κύρος ενός επιστημονικού έργου, αλλά δεν είναι επιστημονικό έργο. Κι όμως, από την πλευρά του ιστορικού έχει αρκετές επισημάνσεις που δεν γίνεται να τις προσπεράσει κανείς. Έστω και αν πρέπει να τις αντικρούσει.

alexandreia harari sapiensΟ Χαράρι πιστεύει ότι η ανθρωπότητα  –αυτό που μας κάνει αληθινούς ανθρώπους– είναι το προϊόν μιας «γνωστικής επανάστασης» που συνέβη πριν από 70.000 χρόνια στη Μέση Ανατολή. Επ' αυτού ο Ισπανός επιστήμονας Javier Sampredo γράφει στην εφημερίδα El Pais: «Αυτή η υπόθεση είναι παλιά και αδέξια. Ο Χαράρι αγνοεί τις βαθιές εξελικτικές ρίζες του εγκεφάλου μας (και του υπόλοιπου σώματος μας). Η εξέλιξη του ανθρώπινου μυαλού δεν ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια, αλλά πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια, στις ακτές των ηπείρων της Κάμβριας. Το να μιλάμε για την εξέλιξη χωρίς να έχουμε κάποια έννοια της βιολογίας είναι ολισθηρό, και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση».

Εντέλει, άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε ο Χαράρι με το βιβλίο του; Σίγουρα έφερε στη δημόσια συζήτηση θέματα που ως εκείνη τη στιγμή αναπτύσσονταν μόνο εντός των περίκλειστων επιστημονικών τειχών. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Αρκεί να μην φτάνουμε στην πλήρη εκλαϊκευση που δεν έχει έρεισμα στις επιστημονικές πηγές.

Αν πρέπει να το διαβάσει κάποιος που δεν το έχει κάνει ακόμη; Η απάντηση είναι: αναμφίβολα ναι. Η επετειακή έκδοση είναι μια θαυμάσια ευκαιρία.


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορθοδοξία και Κράτος: Τρία βιβλία για μια διαχρονική σχέση με πολλές διακυμάνσεις και ποικίλα ρεύματα σκέψης

Ορθοδοξία και Κράτος: Τρία βιβλία για μια διαχρονική σχέση με πολλές διακυμάνσεις και ποικίλα ρεύματα σκέψης

Για τα βιβλία των Ευστάθιου Κασσαρέα «Εκκλησία, ιδεολογία και πολιτική στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης» (εκδ. Παπαζήση), Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη «Θρησκεία και πολιτική στον ορθόδοξο κόσμο» (εκδ. Επίκεντρο) και π. Εμμανουήλ Κλάψη «Ορθόδοξες εκκλησίες σε έναν πλουραλιστικό κόσμο» (εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα,...

Το «μοναχικό πλήθος» και το επαναστατικά νέο ήθος του δυτικού πολιτισμού

Το «μοναχικό πλήθος» και το επαναστατικά νέο ήθος του δυτικού πολιτισμού

Τρία βιβλία που σκιαγραφούν την κατάσταση του δυτικού πολιτισμού σήμερα: «Το μοναχικό πλήθος» (μτφρ. Βασίλης Τομανάς, εκδ. Νησίδες) του Ντέιβιντ Ρίσμαν [David Riesman], «Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού» (εκδ. Θεμέλιο) του Παναγιώτη Κονδύλη και «Η Ευρώπη είναι χριστιανική;» (μτφρ. Βάλια Καϊμάκη, εκδ. ...

Τελικά, συγκρούεται ο Χριστιανισμός με τον Δαρβίνο; – Διερεύνηση ενός ερωτήματος μέσα από δύο ενδιαφέροντα βιβλία (κριτική)

Τελικά, συγκρούεται ο Χριστιανισμός με τον Δαρβίνο; – Διερεύνηση ενός ερωτήματος μέσα από δύο ενδιαφέροντα βιβλία (κριτική)

Για τα βιβλία του Φρανσουά Ουβέ [François Euvé] «Ο Δαρβίνος και ο χριστιανισμός » (μτφρ. Ηρώ Διακάκη, εκδ. Αρμός) και του Ζακ Μονό [Jasques Monod] «Η τύχη και η αναγκαιότητα» (μτφρ. Νίκος Παπαδόπουλος, εκδ. Κέδρος). Κεντρική εικόνα: ο Δαρβίνος σε πίνακα του John Collier © Wikipedia. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ