Alexander Dumas père NADAR

Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 1870 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος λογοτέχνης Αλέξανδρος Δουμάς. Ήταν 68 ετών και στο μεταξύ είχε γράψει αξεπέραστα και πολυδιαβασμένα έργα.

Του Ευθύμιου Σακκά

Ο Αλεξάντρ Ντυμά καταγόταν από οικογένεια ευγενών, αλλά πέρασε φτωχική παιδική ηλικία εξαιτίας κυρίως του θανάτου του πατέρα του. Γιος του μιγά στρατηγού της Γαλλικής Επανάστασης Τομά Αλεξάντρ ντε λα Παγιετερί και της Μαρί Λουίζ Λαμπουρέ, κόρης πανδοχέα, εγγονός ενός μαρκήσιου από τη Νορμανδία και μιας μαύρης σκλάβας από την Αϊτή, ο Αλεξάντρ που γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1802 στην κωμόπολη Βιγιέρ-Κοτρέ στην Αιν της βόρειας Γαλλίας μεγάλωσε ξέγνοιαστα αλλά φτωχικά στο οικογενειακό σπίτι της μητέρας του.

Την εκπαίδευσή του είχε αναλάβει ο παπάς του χωριού αλλά ο Δουμάς δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα μαθήματά του και καμιά κλίση προς την συγγραφή.

Υιοθετώντας ένα ρομαντικό ύφος ο Δουμάς υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων για την εποχή στο είδος.

Η ανάγκη της οικογένειας για οικονομικούς πόρους τον οδηγεί στην τρυφερή ηλικία των δώδεκα ετών σ’ ένα συμβολαιογραφικό γραφείο, όπου και αναλαμβάνει καθήκοντα γραφέα. Τέσσερα χρόνια αργότερα κι αφού έχει ειδικευτεί στην αντιγραφή εγγράφων μετακομίζει στο Παρίσι όπου τον περιμένει θέση εργασίας στις υπηρεσίες του Δούκα της Ορλεάνης Λουδοβίκο Φίλιππο, ο οποίος σύντομα θα γινόταν βασιλιάς. Οι χρηματικές απολαβές ήταν ισχνές και ο καινούργιος κόσμος που ανοίχτηκε μπροστά του στην γαλλική πρωτεύουσα σε συνδυασμό με την ένταξή του στους λογοτεχνικούς κύκλους της πόλης τον ώθησε στην συγγραφή. Πίστευε ότι θα ήταν πολύ απλό να γράψει κάποια θεατρικά έργα, να τα πουλήσει και να αυξήσει το εισόδημά του. Έστω και μ’ αυτή τη παράδοξη λογική συνειδητοποιεί ότι όντως έχει ευχέρεια στο γράψιμο και μάλιστα οι φιλοδοξίες του επιβεβαιώνονται άμεσα καθώς τα πρώτα του θεατρικά έργα έχουν απήχηση στο κοινό. Υιοθετώντας ένα ρομαντικό ύφος ο Δουμάς υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων για την εποχή στο είδος.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΜΑ 

politeia link more

Το 1829 η φήμη του εκτοξεύεται με το έργο «Ο Ερρίκος Γ’ και αυλή του» και τα χρήματα εισρέουν από παντού. Παρόλα αυτά ο Δουμάς παραμένει πάντα στα όρια της χρεοκοπίας καθώς διάγει σπάταλη ζωή ταξιδεύοντας συχνά στο εξωτερικό και έχοντας την πόρτα του σπιτιού του πάντοτε ανοικτή για όλους, συνδράμοντας φτωχούς και πλούσιους.

Παρά την εκτίμηση που έχαιρε από το θεατρικό κοινό δεν συνέβαινε το ίδιο και με τους κριτικούς, καθώς ο Δουμάς ακολουθούσε μια παράξενη τακτική για να στήνει τα κείμενά του. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούσε πρωτόλεια κείμενα άγνωστων συγγραφέων και βασιζόμενος στην κεντρική ιδέα τα παράλλασσε και έπειτα τα παρουσίαζε. Έτσι λοιπόν ήταν εύλογο να κατηγορηθεί για λογοκλοπή. Κι όχι μόνο αυτό αλλά η Γαλλική Ακαδημία τον κατήγγειλε ότι τα θέματα των έργων του προσβάλλουν τα χρηστά ήθη. Ο Δουμάς πάντως λίγο επηρεάστηκε από όλα αυτά.

dumasΜετά την επανάσταση του 1830 και την αταξία που ακολούθησε το κοινό δεν έβρισκε την ίδια ευχαρίστηση στα ρομαντικά έργα και ο γάλλος συγγραφέας αντιλαμβανόμενος το κλίμα αλλάζει ρότα και στρέφεται προς το μυθιστόρημα ακολουθώντας την ίδια τακτική όπως και στα θεατρικά του. Αποφάσισε να γράψει ιστορικά μυθιστορήματα λαμβάνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από έναν καθηγητή φιλολογίας. Έτσι λοιπόν ακολούθησε μια ακόμη γόνιμη περίοδο που απέδωσε μια σειρά σπουδαίων κειμένων ανάμεσά τους και τα πιο δημοφιλή Οι τρεις σωματοφύλακες και Κόμης Μοντεχρίστος, που παραμένουν ως τις μέρες μας δύο από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Οι κριτικοί πάντως δεν άλλαξαν γραμμή στην αντιμετώπιση των έργων του και ο ίδιος ο Δουμάς δεν άλλαξε τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του μ’ αποτέλεσμα  η προσωπική του ζωή να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα εξαιτίας και των συνεχών πολιτικών αλλαγών. Έτσι λοιπόν άλλαζε τόπους διαμονής αρκετά συχνά, περνώντας μεταξύ των άλλων από Ιταλία, Βέλγιο και Ρωσία, ώσπου έπειτα από ένα ατύχημα που τον άφησε παράλυτο εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιού του, Αλέξανδρου Δουμά του νεότερου, σε μια επαρχιακή πόλη της  Γαλλίας, όπου και πέρασε τις μέρες του ως το τέλος της ζωής του το 1870. Ο γιος του Αλέξανδρος Δουμάς, ο νεότερος (1824-1895), ασχολήθηκε επίσης με το γράψιμο. Είναι ο συγγραφέας του επίσης πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος Η Κυρία με τις καμέλιες στο οποίο βασίστηκε το λιμπρέτο της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα». 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φραντς Κάφκα: «Όσα αφήνω πίσω μου, να καούν χωρίς να διαβαστούν»

Φραντς Κάφκα: «Όσα αφήνω πίσω μου, να καούν χωρίς να διαβαστούν»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου 1883, γεννήθηκε στην Πράγα ο Φραντς Κάφκα, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ο ...

Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, ο συγγραφέας από «τη γενναιόδωρη χώρα των ανθρώπων του καλαμποκιού»

Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, ο συγγραφέας από «τη γενναιόδωρη χώρα των ανθρώπων του καλαμποκιού»

Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Ιουνίου 1974, πέθανε στη Μαδρίτη ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας και διπλωμάτης Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας. 

Του Ευθύμιου Σακκά

Είχε γεννηθεί το 1899 στη Γουατεμάλα και σπούδασε νομική στο...

Φραντς Γιόζεφ Χάιντν: «Προτιμώ να είμαι κοντά σε ανθρώπους της σειράς μου…»

Φραντς Γιόζεφ Χάιντν: «Προτιμώ να είμαι κοντά σε ανθρώπους της σειράς μου…»

Μια μέρα σαν σήμερα το 1809 πέθανε στην Βιέννη ο συνθέτης Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (Franz Joseph Haydn). Eίχε γεννηθεί σ’ ένα χωριό της Αυστρίας και ο πατέρας του έπαιζε ερασιτεχνικά άρπα. Ο Haydn έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από έναν συγγενή του και συγκεκριμένα διδάχτηκε βιολί και κλειδοκύμβαλο. 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

«Θα χρειαστείτε ένα λεξικό και καλή επαφή με την πραγματικότητα»: οι δέκα συγγραφικές συμβουλές της Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Margaret Atwood είναι Καναδή συγγραφέας και ποιήτρια, ευρέως γνωστή για το μελλοντολογικό μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας», το οποίο εκτυλίσσεται σε μια δυστοπική, πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Τόσο με το λογοτεχνικό της έργο, όσο και με τα δοκίμια, τ...

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

«Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Santiago Roncagliolo «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, εκδ. Καστανιώτη).

Του Διονύση Μαρίνου

Το 2021, έπειτα από τρία χρόνια εργώδους προσπάθειας και αναγκαίας κατάδυσης στο σκότος, η περιβ...

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Τα Χανιά τίμησαν τη Μάρω Δούκα

Σε μια σεμνή μα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, ο Δήμος Χανίων τίμησε τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Μάρω Δούκα, για την προσφορά της στις Τέχνες, τα Γράμματα και την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου. Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς αποδίδει το μετάλλιο της πόλης στη συγγραφέα.

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Εννιά αστυνομικά που ξεχωρίζουν αυτό το καλοκαίρι

Από την πληθώρα των νέων εκδόσεων μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων ξεχωρίσαμε εννέα. Σας τα παρουσιάζουμε. 

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μήπως το κατασκοπικό εξελίσσεται στο νέο συναρπαστικό θρίλερ; Εννέα –κλασικά και σύγχρονα– αστυνομικά μυθιστορήμ...

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

31+1 βιβλία πολιτικής, Ιστορίας & ιδεών: Για το καλοκαίρι και για κάθε εποχή

Επιλογή 31 βιβλίων non fiction, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες: Ιστορία, φιλοσοφία, πολιτική και διανόηση, έμφυλη βία και δικαιώματα και, βέβαια, Μικρασιατική Καταστροφή. Και στο τέλος, μια ιδιαίτερη πρόταση μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...
Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

Ανακαλύπτοντας τη σπουδαία μαύρη λογοτεχνία: 31 βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας

To 2021 ήταν η χρονιά της μαύρης λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ αλλά και το γαλλικό Γκονκούρ απονεμήθηκαν σε συγγραφείς που γεννήθηκαν στην Αφρική αλλά βρήκαν φωνή στις χώρες που μετανάστευσαν. Τα βραβεία επισφράγισαν μια ευρύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα μαύρων συγγραφέων, κυρίως Αμερικανών, που τους ανακα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ