dumas

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1870 έφυγε από τη ζωή ο γάλλος λογοτέχνης Αλέξανδρος Δουμάς, καταγόμενος από ευγενική οικογένεια, αλλά περνώντας μια φτωχική παιδική ηλικία εξαιτίας κυρίως του θανάτου του πατέρα του.

Παρά ταύτα ζώντας σ’ ένα επαρχιακό χωριό περνούσε τον καιρό του ξέγνοιαστα ερχόμενος σε καθημερινή επαφή με την φύση. Την εκπαίδευσή του την είχε αναλάβει ο παπάς του χωριού αλλά ο Δουμάς δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα μαθήματά του και καμιά κλίση προς την συγγραφή.

Η ανάγκη της οικογένειας για οικονομικούς πόρους τον οδηγεί στην τρυφερή ηλικία των δώδεκα σ’ ένα συμβολαιογραφικό γραφείο, όπου και αναλαμβάνει καθήκοντα γραφέα. Τέσσερα χρόνια αργότερα κι αφού έχει ειδικευτεί στην αντιγραφή εγγράφων μετακομίζει στο Παρίσι όπου τον περιμένει θέση εργασίας στις υπηρεσίες του Δούκα της Ορλεάνης Λουδοβίκο Φίλιππο, ο οποίος σύντομα θα γινόταν βασιλιάς. Οι χρηματικές απολαβές ήταν ισχνές και ο καινούργιος κόσμος που ανοίχτηκε μπροστά του στην γαλλική πρωτεύουσα σε συνδυασμό με την ένταξή του στους λογοτεχνικούς κύκλους της πόλης τον ώθησε στην συγγραφή. Πίστευε ότι θα ήταν πολύ απλό να γράψει κάποια θεατρικά έργα, να τα πουλήσει και να αυξήσει το εισόδημά του. Έστω και μ’ αυτή τη παράδοξη λογική συνειδητοποιεί ότι όντως έχει ευχέρεια στο γράψιμο και μάλιστα οι φιλοδοξίες του επιβεβαιώνονται άμεσα καθώς τα πρώτα του θεατρικά έργα έχουν απήχηση στο κοινό. Υιοθετώντας ένα ρομαντικό ύφος ο Δουμάς υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων για την εποχή στο είδος.

Το 1829 η φήμη του εκτοξεύεται με το έργο «Ο Ερρίκος Γ’ και αυλή του» και τα χρήματα εισρέουν από παντού. Παρόλα αυτά ο Δουμάς παραμένει πάντα στα όρια της χρεοκοπίας καθώς διάγει σπάταλη ζωή ταξιδεύοντας συχνά στο εξωτερικό και έχοντας την πόρτα του σπιτιού του πάντοτε ανοικτή για όλους, συνδράμοντας φτωχούς και πλούσιους.

Παρά την εκτίμηση που έχαιρε από το θεατρικό κοινό δεν συνέβαινε το ίδιο και με τους κριτικούς, καθώς ο Δουμάς ακολουθούσε μια παράξενη τακτική για να στήνει τα κείμενά του. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούσε πρωτόλεια κείμενα άγνωστων συγγραφέων και βασιζόμενος στην κεντρική ιδέα τα παράλλασσε και έπειτα τα παρουσίαζε. Έτσι λοιπόν ήταν εύλογο να κατηγορηθεί για λογοκλοπή. Κι όχι μόνο αυτό αλλά η Γαλλική Ακαδημία τον κατήγγειλε ότι τα θέματα των έργων του προσβάλλουν τα χρηστά ήθη. Ο Δουμάς πάντως λίγο επηρεάστηκε από όλα αυτά.

Μετά την επανάσταση του 1830 και την αταξία που ακολούθησε το κοινό δεν έβρισκε την ίδια ευχαρίστηση στα ρομαντικά έργα και ο γάλλος συγγραφέας αντιλαμβανόμενος το κλίμα αλλάζει ρότα και στρέφεται προς το μυθιστόρημα ακολουθώντας την ίδια τακτική όπως και στα θεατρικά του. Αποφάσισε να γράψει ιστορικά μυθιστορήματα λαμβάνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από έναν καθηγητή φιλολογίας. Έτσι λοιπόν ακολούθησε μια ακόμη γόνιμη περίοδο που απέδωσε μια σειρά σπουδαίων κειμένων ανάμεσά τους και τα πιο δημοφιλή «Οι τρεις σωματοφύλακες» και «Κόμης Μοντεχρήστο», που παραμένουν ως τις μέρες μας δύο από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Οι κριτικοί πάντως δεν αλλάξανε γραμμή στην αντιμετώπιση των έργων του και ο ίδιος ο Δουμάς δεν άλλαξε τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του μ’ αποτέλεσμα  η προσωπική του ζωή να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα εξαιτίας και των πολιτικών αλλαγών που διαδραματίζονταν την εποχή εκείνη. Έτσι λοιπόν άλλαζε τόπους διαμονής αρκετά συχνά, περνώντας μεταξύ των άλλων από Ιταλία, Βέλγιο και Ρωσία, ώσπου έπειτα από ένα ατύχημα που τον άφησε παράλυτο εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιού του, Αλέξανδρου Δουμά του νεότερου, σε μια επαρχιακή πόλη της  Γαλλίας, όπου και πέρασε τις μέρες του ως το τέλος της ζωής του το 1870.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

...

..."έφυγε" από τη ζωή ο Ρομαίν Ρολάν

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1944 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος λογοτέχνης Ρομαίν Ρολάν σε ηλικία 78 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη περιοχή Κλαμεσύ και σπούδασε στο Παρίσι ιστορία. Ως το 1910 θα διδάξει στη μέση και...

...έφυγε από τη ζωή ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε

...έφυγε από τη ζωή ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 1926 έφυγε από την ζωή ο ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε σε ηλικία 51 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πράγα κι έπειτα από ένα πέρασμα από μια στρατιωτική σχολή άρχισε να σπουδάζει στο Πανε...

...

..."έφυγε" η Σούζαν Σόνταγκ

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα το 2004 έφυγε από τη ζωή η αμερικανή συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ σε ηλικία 71 ετών. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έλαβε ευρεία πανεπιστημιακή μόρφωση σε κολέγια της πατρίδας της αλλά και ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις, του Ζοζέ Σαραμάγκου – Στη Λισαβόνα των ονείρων και των ποιητών

Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις, του Ζοζέ Σαραμάγκου – Στη Λισαβόνα των ονείρων και των ποιητών

Για το μυθιστόρημα του José Saramago «Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις» (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Καστανιώτη). Στην κεντρική εικόνα, ο Chico Díaz από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, σε σκηνοθεσία του João Botelho, η οποία παρουσιάστηκε στο 43ο φεστιβάλ ταινιών του Σαν Πάολο, τον Οκτώβριο του 2020.

...
Τζορτζ Όργουελ: επτά δεκαετίες από τον θάνατό του – πιο επίκαιρος από ποτέ

Τζορτζ Όργουελ: επτά δεκαετίες από τον θάνατό του – πιο επίκαιρος από ποτέ

Πέθανε, σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου 1950 ο Τζορτζ Όργουελ. Ο Βρετανός συγγραφέας, κριτικός και δημοσιογράφος Έρικ Άρθουρ Μπλερ γεννήθηκε το 1903. Έμεινε στην ιστορία για την αιχμηρή κριτική που άσκησε σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό με τα έργα του «Η φάρμα των ζώων» και «1984».

Επιμέλεια: Book P...

Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο, του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο, του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Για το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «Έντεκα συναντήσεις – Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο» (εκδ. Πόλις).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Ένα υβριδικό βιβλίο, που δεν είναι δοκίμιο, δεν είναι αυτοβιογραφία, δεν είναι συλλογή συνεντεύξεων, δεν ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Όψεις τουρισμού, του Αλέξη Χατζηδάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Αλέξη Χατζηδάκη «Όψεις τουρισμού – Δεκαοχτώ δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική», που κυκλοφορεί από τις Cube Art Editions.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Γκεόργκε (προδημοσίευση)

Τα φώτα του νότου, της Νίνα Γκεόργκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Nina George «Τα φώτα του νότου» (μτφρ. Όλγα Γκαρτζονίκα), που κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Ανήσυχα άκρα, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Ανήσυχα άκρα», που κυκλοφορεί στις 26 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΑΚΡΩΝ

Έν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο κι αυτές τις Γιορτές

Η πιο απροσδόκητη χρονιά φτάνει στο τέλος της. Για τους περισσότερους από εμάς δύσκολα φαντάζεται κανείς άλλη χρονιά που να έκρυβε μια τόσο μεγάλη έκπληξη για όλη την ανθρωπότητα. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε ψυχολογικά, συναισθηματικά, ηθικά, μετράμε απώλειες ανθρώπων δικών μας και αγνώστων που τους νιώθουμε όμω...

10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

10+1 βιβλία για μαγικά Χριστούγεννα

Μια επιλογή δέκα χριστουγεννιάτικων βιβλίων για πολύ μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά από τη βιβλιοπαραγωγή του 2020. Πρόκειται για όμορφα βιβλία που μεταφέρουν το πνεύμα των Γιορτών στους μικρούς αναγνώστες με τρυφερές καλογραμμένες ιστορίες. Στις παρακάτω επιλογές, η εικονογράφηση παρουσιάζει ποικιλία και μεγάλο ε...

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Τα καλύτερα αστυνομικά του 2020

Επιλογή 21 τίτλων από τα καλύτερα ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2020.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

11 Ιανουαρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο αγαπητός σε Ελλάδα και Γαλλία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Σε ηλικία 77 ετών και έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, όπως έγινε γνωστό από τον εκδοτικό του οίκο, τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ