Alexander Dumas père NADAR

Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 1870 έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος λογοτέχνης Αλέξανδρος Δουμάς. Ήταν 68 ετών και στο μεταξύ είχε γράψει αξεπέραστα και πολυδιαβασμένα έργα.

Του Ευθύμιου Σακκά

Ο Αλεξάντρ Ντυμά καταγόταν από οικογένεια ευγενών, αλλά πέρασε φτωχική παιδική ηλικία εξαιτίας κυρίως του θανάτου του πατέρα του. Γιος του μιγά στρατηγού της Γαλλικής Επανάστασης Τομά Αλεξάντρ ντε λα Παγιετερί και της Μαρί Λουίζ Λαμπουρέ, κόρης πανδοχέα, εγγονός ενός μαρκήσιου από τη Νορμανδία και μιας μαύρης σκλάβας από την Αϊτή, ο Αλεξάντρ που γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1802 στην κωμόπολη Βιγιέρ-Κοτρέ στην Αιν της βόρειας Γαλλίας μεγάλωσε ξέγνοιαστα αλλά φτωχικά στο οικογενειακό σπίτι της μητέρας του.

Την εκπαίδευσή του είχε αναλάβει ο παπάς του χωριού αλλά ο Δουμάς δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα μαθήματά του και καμιά κλίση προς την συγγραφή.

Υιοθετώντας ένα ρομαντικό ύφος ο Δουμάς υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων για την εποχή στο είδος.

Η ανάγκη της οικογένειας για οικονομικούς πόρους τον οδηγεί στην τρυφερή ηλικία των δώδεκα ετών σ’ ένα συμβολαιογραφικό γραφείο, όπου και αναλαμβάνει καθήκοντα γραφέα. Τέσσερα χρόνια αργότερα κι αφού έχει ειδικευτεί στην αντιγραφή εγγράφων μετακομίζει στο Παρίσι όπου τον περιμένει θέση εργασίας στις υπηρεσίες του Δούκα της Ορλεάνης Λουδοβίκο Φίλιππο, ο οποίος σύντομα θα γινόταν βασιλιάς. Οι χρηματικές απολαβές ήταν ισχνές και ο καινούργιος κόσμος που ανοίχτηκε μπροστά του στην γαλλική πρωτεύουσα σε συνδυασμό με την ένταξή του στους λογοτεχνικούς κύκλους της πόλης τον ώθησε στην συγγραφή. Πίστευε ότι θα ήταν πολύ απλό να γράψει κάποια θεατρικά έργα, να τα πουλήσει και να αυξήσει το εισόδημά του. Έστω και μ’ αυτή τη παράδοξη λογική συνειδητοποιεί ότι όντως έχει ευχέρεια στο γράψιμο και μάλιστα οι φιλοδοξίες του επιβεβαιώνονται άμεσα καθώς τα πρώτα του θεατρικά έργα έχουν απήχηση στο κοινό. Υιοθετώντας ένα ρομαντικό ύφος ο Δουμάς υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων για την εποχή στο είδος.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΟΥΜΑ 

politeia link more

Το 1829 η φήμη του εκτοξεύεται με το έργο «Ο Ερρίκος Γ’ και αυλή του» και τα χρήματα εισρέουν από παντού. Παρόλα αυτά ο Δουμάς παραμένει πάντα στα όρια της χρεοκοπίας καθώς διάγει σπάταλη ζωή ταξιδεύοντας συχνά στο εξωτερικό και έχοντας την πόρτα του σπιτιού του πάντοτε ανοικτή για όλους, συνδράμοντας φτωχούς και πλούσιους.

Παρά την εκτίμηση που έχαιρε από το θεατρικό κοινό δεν συνέβαινε το ίδιο και με τους κριτικούς, καθώς ο Δουμάς ακολουθούσε μια παράξενη τακτική για να στήνει τα κείμενά του. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούσε πρωτόλεια κείμενα άγνωστων συγγραφέων και βασιζόμενος στην κεντρική ιδέα τα παράλλασσε και έπειτα τα παρουσίαζε. Έτσι λοιπόν ήταν εύλογο να κατηγορηθεί για λογοκλοπή. Κι όχι μόνο αυτό αλλά η Γαλλική Ακαδημία τον κατήγγειλε ότι τα θέματα των έργων του προσβάλλουν τα χρηστά ήθη. Ο Δουμάς πάντως λίγο επηρεάστηκε από όλα αυτά.

dumasΜετά την επανάσταση του 1830 και την αταξία που ακολούθησε το κοινό δεν έβρισκε την ίδια ευχαρίστηση στα ρομαντικά έργα και ο γάλλος συγγραφέας αντιλαμβανόμενος το κλίμα αλλάζει ρότα και στρέφεται προς το μυθιστόρημα ακολουθώντας την ίδια τακτική όπως και στα θεατρικά του. Αποφάσισε να γράψει ιστορικά μυθιστορήματα λαμβάνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από έναν καθηγητή φιλολογίας. Έτσι λοιπόν ακολούθησε μια ακόμη γόνιμη περίοδο που απέδωσε μια σειρά σπουδαίων κειμένων ανάμεσά τους και τα πιο δημοφιλή Οι τρεις σωματοφύλακες και Κόμης Μοντεχρίστος, που παραμένουν ως τις μέρες μας δύο από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Οι κριτικοί πάντως δεν άλλαξαν γραμμή στην αντιμετώπιση των έργων του και ο ίδιος ο Δουμάς δεν άλλαξε τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του μ’ αποτέλεσμα  η προσωπική του ζωή να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα εξαιτίας και των συνεχών πολιτικών αλλαγών. Έτσι λοιπόν άλλαζε τόπους διαμονής αρκετά συχνά, περνώντας μεταξύ των άλλων από Ιταλία, Βέλγιο και Ρωσία, ώσπου έπειτα από ένα ατύχημα που τον άφησε παράλυτο εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιού του, Αλέξανδρου Δουμά του νεότερου, σε μια επαρχιακή πόλη της  Γαλλίας, όπου και πέρασε τις μέρες του ως το τέλος της ζωής του το 1870. Ο γιος του Αλέξανδρος Δουμάς, ο νεότερος (1824-1895), ασχολήθηκε επίσης με το γράψιμο. Είναι ο συγγραφέας του επίσης πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος Η Κυρία με τις καμέλιες στο οποίο βασίστηκε το λιμπρέτο της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα». 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1921, γεννήθηκε στο Τέξας η Πατρίσια Χάισμιθ [Patricia Highsmith], συγγραφέας εξίσου ταλαντούχα και δαιμόνια με τους ήρωές της. Τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Άγρα, Μίνωας και Πατάκη.

Επιμέλεια:...

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1949, γεννήθηκε στο Κιότο ο Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami], πολυβραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, μαραθωνοδρόμος και λάτρης της τζαζ μουσικής. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Boo...

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1928, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τόμας Χάρντυ [Thomas Hardy], αφού υπαγόρεψε, καθηλωμένος στο κρεβάτι του, το τελευταίο ποίημά του στη σύζυγό του. Τα βιβλία του Χάρντυ κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Gutenberg, Ροές, Πατάκη, Νεφέλη, Prin...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στέγη, σεζόν 2024-2025: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος – Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων, όλες οι πρωτοβουλίες

Στέγη, σεζόν 2024-2025: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε φέτος – Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων, όλες οι πρωτοβουλίες

Το πρόγραμμα της σεζόν 2024-2025 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση περιλαμβάνει παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής, συζητήσεις, ταινίες, εκθέσεις και φεστιβάλ στη φυσική σκηνή και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και πολλές πρωτοβουλίες εκτός Στέγης. Η προπώληση για επιλεγμένες και για περιορισμένο αριθμό θέσεων παραγωγές αρχί...

Διαβάζοντας με την Ηρώ Σταφυλάκη

Διαβάζοντας με την Ηρώ Σταφυλάκη

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η ηθοποιός Ηρώ Σταφυλάκη.

Επιμέλεια: Book Press

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυ...

«Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης», του Δημήτρη Τζιόβα (κριτική)

«Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης», του Δημήτρη Τζιόβα (κριτική)

Για τη μελέτη του Δημήτρη Τζιόβα «Η Ελλάδα από τη Χούντα στην Κρίση – Η κουλτούρα της Μεταπολίτευσης» (μτφρ. Ζωή Μπέλλα, Γιάννης Στάμος, εκδ. Gutenberg).

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Ο όρος «μεταπολίτευση» χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στον δημόσιο δ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η άλλη Εδέμ» του Πολ Χάρντινγκ (προδημοσίευση)

«Η άλλη Εδέμ» του Πολ Χάρντινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Πολ Χάρντινγκ [Paul Harding] «Η άλλη Εδέμ» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην Έσθερ Χάνι μήτε ά...

«Μπαουμγκάρτνερ» του Πολ Όστερ (προδημοσίευση)

«Μπαουμγκάρτνερ» του Πολ Όστερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το τελευταίο μυθιστόρημα του Πολ Όστερ [Paul Auster] «Μπαουμγκάρτνερ» (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα σκαλιά προς το υπόγειο ε...

«Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Joseph Beuys, ένας σύγχρονος ανθρωπιστής», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[…] Αν υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Μικρά φθινοπωρινά αστυνομικά – Το Γαλλικό και μεσογειακό νουάρ στα καλύτερά του

Από το polar, στο neopolar και από το Παρίσι των Σιμενόν και Φαζαρντί, στο Παρίσι του Ζαν-Φρανσουά Βιλάρ και στην Αθήνα του Μάρκαρη.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ