hermann hesse

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου 1877, γεννήθηκε στο Calw της νοτιοδυτικής Γερμανίας ο νομπελίστας λογοτέχνης Hermann Hesse [Έρμαν Έσσε]. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Κριτική, Κάκτος, Μίνωας, κ.ά.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Έρμαν Έσσε γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου 1877, στο Καλβ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του εργαζόταν σε εκδοτικό οίκο που εξέδιδε θεολογικά βιβλία, και η μητέρα του ασχολούταν με την ποίηση. Ο μικρός Έρμαν ήταν εξαιρετικά ανυπάκουος, δημιουργώντας φασαρίες στο σπίτι, αλλά και στο προτεσταντικό σχολείο όπου φοιτούσε.

Σε νεαρή ηλικία, ο Έσσε αποφάσισε να γίνει ποιητής. Άρχισε να εργάζεται σε βιβλιοπωλεία και στον ελεύθερό του χρόνο, καταβρόχθιζε τα βιβλία του Νίτσε και του Γκαίτε. Το 1899, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή που αγνοήθηκε από το κοινό. Λίγα χρόνια αργότερα, το πρώτο μυθιστόρημά του Πήτερ Κάμεντσιντ (1904), το οποίο επαινέθηκε από τον ίδιο τον θεμελιωτή της ψυχανάλυσης, τον Σίγκμουντ Φρόιντ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, χαρίζοντας στον Έσσε την ευκαιρία να αρχίσει να βιοπορίζεται αποκλειστικά από τη συγγραφή.

Απέκτησαν τρεις γιούς, όμως ο γάμος τους δεν ήταν επιτυχημένος.

Νιώθοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση μετά από τη δημοσίευση του Πήτερ Κάμεντσιντ, ο κατά τα άλλα μοναχικός Έσσε έκανε πρόταση γάμου στη Μαρία Μπερνούλι, μέλος της γνωστής οικογένειας των σπουδαίων μαθηματικών. Απέκτησαν τρεις γιούς, όμως ο γάμος τους δεν ήταν επιτυχημένος. Μετά από τον χωρισμό τους, ο Έσσε παντρεύτηκε δυο ακόμα φορές.

hermann hesse o lykos tis steppasΣτον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, που παρέμενε ουδέτερη. Άρχισε να εκδίδει ένα περιοδικό που απευθυνόταν στους Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου, και ταυτοχρόνως, να δημοσιεύει κείμενα που καταδίκαζαν τον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Πάσχοντας από χρόνια κατάθλιψη, ο Έσσε στράφηκε στην ψυχανάλυση και στις θεωρίες του Καρλ Γιούνγκ, τα κείμενα του οποίου διαμόρφωσαν το ύφος και τη θεματολογία των όψιμων έργων του Έσσε.

Το 1927 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Ο λύκος της στέπας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας συγγραφέας που πασχίζει να συμφιλιωθεί με την άγρια φύση του και να συνυπάρξει με τους άλλους ανθρώπους. Ο λύκος της στέπας είναι σε μεγάλο βαθμό ένα αυτοβιογραφικό έργο και αποτελεί το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Έσσε. Ο ίδιος ο συγγραφέας, βέβαια, είχε δηλώσει πως «απ’ όλα τα βιβλία μου, Ο λύκος της στέπας είναι εκείνο που παρερμηνεύεται συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό».

Την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ο Έσσε παρακολούθησε την άνοδο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Το 1933, ο συγγραφέας βοήθησε δυο σπουδαίους ομοτέχνους του, τον Τόμας Μαν και τον Μπέρνολτ Μπρεχτ, να εγκαταλείψουν τη χώρα. Κατόπιν, δημοσίευσε ένα δοκίμιο όπου υποστήριζε πως «το καθήκον των πνευματικών ανθρώπων είναι να τάσσονται με την πλευρά του πνεύματος, και να μην τραγουδούν δυνατά τα πατριωτικά τραγούδια που επιβάλλουν οι ηγέτες στον όχλο».

Παρόλο που αρκετοί στοχαστές είχαν υποστηρίξει πως ο Έσσε δεν επέκρινε αρκετά τις πρακτικές του ναζιστικού κόμματος, ο ίδιος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της λογοκρισίας που απειλούσε τα βιβλία των σημαντικών Εβραίων συγγραφέων, δημοσιεύοντας συνεχώς κριτικές αναλύσεις για τα απαγορευμένα κείμενα του Φραντς Κάφκα. Εντέλει, τα έργα του ίδιου του Έσσε απαγορεύτηκαν, και τα περιοδικά της εποχής του έπαψαν να δημοσιεύουν άρθρα του για ένα διάστημα.

Εντέλει, τα έργα του ίδιου του Έσσε απαγορεύτηκαν, και τα περιοδικά της εποχής του έπαψαν να δημοσιεύουν άρθρα του για ένα διάστημα.

Μετά από την πτώση του χιτλερικού καθεστώτος, τα βιβλία του Έσσε άρχισαν να διαβάζονται ξανά. Ο συγγραφέας τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946, έναν χρόνο μετά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Έρμαν Έσσε σταμάτησε να γράφει μυθιστορήματα και επικεντρώθηκε στη συγγραφή διηγημάτων και δοκιμίων. Πέθανε το 1962, σε ηλικία 85 ετών.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Σιλί Προυντόμ: «Αυτός που γνωρίζει τον θάνατο, δεν έχει πια αφέντη»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1907, πέθανε στο Σατεναί-Μαλαμπρί ο Σιλί Προυντόμ (Sully Prudhomme), που έλαβε το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Book Press

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Σεπτ...

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890-1937): Προφήτης ενός νέου ρεαλισμού – Γιατί τον διαβάζουμε, γιατί μας αφορά

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1890, γεννήθηκε στο Πρόβιντενς των ΗΠΑ ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft). Οι ιστορίες τρόμου του, πολλές δημοσιευμένες αρχικά σε παλπ και ερασιτεχνικά περιοδικά, έχουν ξεπεράσει τα όρια των καταβολών τους και εξακολουθούν να μεταφράζονται και να διαβάζονται με θέρμη, επηρεάζο...

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ: «Η καλοσύνη, ανακάλυψα, σημαίνει τα πάντα στη ζωή»

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1991, πέθανε στη Φλόριντα των ΗΠΑ ο νομπελίστας Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (Isaac Bashevis Singer‎‎). Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κίχλη, Καστανιώτη και Δώμα. Πηγή εικόνας: bashevissinger.com/

Επιμέλεια: Boo...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Μάρα Ανδρέου: «Η ποίηση είναι μια σωματική πράξη»

Η Μάρα Ανδρέου μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «Στα υστερόγραφα» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Το φαινόμενο της Σπασμένης Φλέβας»: Masterclass με τον Γιάννη Οικονομίδη στη Στέγη

«Το φαινόμενο της Σπασμένης Φλέβας»: Masterclass με τον Γιάννη Οικονομίδη στη Στέγη

Την Τρίτη 28 Απριλίου, από τις 18:00 έως τις 20:00, ο Γιάννης Οικονομίδης θα παραδώσει το masterclass «Το Φαινόμενο της Σπασμένης Φλέβας» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μιλώντας για όλα τα στάδια δημιουργίας της τελευταίας του ταινίας.

Επιμέλει...

«Η ψυχή της ποίησης» με τον Γιάννη Ζέρβα: Ξεκινά ο 11ος κύκλος διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων στο Επιγραφικό Μουσείο

«Η ψυχή της ποίησης» με τον Γιάννη Ζέρβα: Ξεκινά ο 11ος κύκλος διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων στο Επιγραφικό Μουσείο

Την Τρίτη 28 Απριλίου 2026, στις 18.00, ξεκινά ο 11ος κύκλος διαλέξεων της Εταιρείας Συγγραφέων στο Επιγραφικό Μουσικό, με θέμα «Η ψυχή της ποίησης» και εισηγητή τον Γιάννη Ζέρβα. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ