Μια μέρα σαν σήμερα, 19 Μαΐου 1864 απεβίωσε ο συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν, που πέρασε στην λογοτεχνική αθανασία κυρίως μέσω του έργου του «Άλικο γράμμα» (εκδ. Μεταίχμιο).
Του Ευθύμιου Σακκά
Ο Χόθορν είχε γεννηθεί στις 4 Ιουλίου 1804 στο Σάλεμ. Η συγγραφική του δραστηριότητα άρχισε με το πέρας των πανεπιστημιακών του σπουδών, κυρίως μέσω διηγημάτων.
Αξιοσημείωτο βιογραφικό του στοιχείο είναι η συγγενική του σχέση με τον δικαστή Τζον Χόθορν, που ήταν ένας από τους δικαστές στην περιβόητη δίκη των Μαγισσών του Σάλεμ και ο μοναδικός που δεν μετανόησε ποτέ για τις αποφάσεις του. Ο Ναθάνιελ Χόθορν θέλοντας να διαφοποιηθεί από τον πρόγονό του, πρόσθεσε το γράμμα -w- στο επώνυμό του.
Το 1837 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή του, αλλά η φήμη του θα εκτοξευθεί δεκατρία χρόνια αργότερα όταν θα κυκλοφορήσει το γνωστότερο μυθιστόρημά του, στο οποίο πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας που διαπομπεύεται στην πουριτανική κοινωνία της Νέας Αγγλίας του 17ου αιώνα.
Το «Άλικο γράμμα» κυκλοφόρησε το 1850 και θεωρείται πλέον ένα κλασικό μυθιστόρημα που έχει ασκήσει τεράστια επιρροή σε κατοπινούς συγγραφείς της αμερικάνικης, κυρίως, λογοτεχνίας.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1995 σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Τζόφι με τους: Ντέμι Μουρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Γκάρι Ολντμαν και Τζόαν Πλόουραϊτ. |
Το 1852 έγραψε τη βιογραφία του Φραγκλίνου Πιρς, μετέπειτα προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον οποίο τον συνέδεε μακροχρόνια φιλία. Μετά τη νίκη του Φραγκλίνου Πιρς στις εκλογές του 1853, ο Χόθορν διορίστηκε πρόξενος στο Λίβερπουλ και παρέμεινε στη θέση αυτή όσο διήρκεσε και η θητεία του Πιρς.
Έπειτα περιηγήθηκε για ενάμισι χρόνο στην Ιταλία και αφού έμεινε για λίγο στην Αγγλία, όπου έγραψε το μυθιστόρημα «Ο μαρμάρινος φαύνος», επέστρεψε το 1860 στο Κόνκορντ, όπου αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο.
Πέθανε στον ύπνο του στη διάρκεια ενός ταξιδιού με τον Φραγκλίνο Πιρς στο Πλύμουθ, στο Νιου Χαμσάιρ στις 19 Μαΐου 1864.