Με δύναμη από την Πολωνία – Καταβύθιση σε «τούβλα» θερινά [II]

Σήμερα, στο δεύτερο αυτό μέρος, ο Σάκος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυσέλιδο μυθιστόρημα του Στσέπαν Τβάρντοχ «Ο βασιλιάς» (μτφρ. Ναταλία Σκανδάλη, εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: © Kroshka Nastya (Freepik).

Γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Η Πολωνία μας γοητεύει. Οι καλλιτέχνες της διαθέτουν έναν δυναμικό συνδυασμό ωριμότητας και ωμότητας, ρεαλισμού και φαντασίας, κυνισμού και λυρισμού, ποιητικότητας και σκληρού χιούμορ. Επίσης, διακρίνονται για την ευρυμάθειά τους και για τη γόνιμη εμμονή τους με την ιστορία. Αυτό το καλοκαίρι, με αφορμή την (κυριολεκτικώς) εμπρηστική γνωριμία και φιλία μου με την εικαστικό και ακτιβίστρια Katarzyna Wojtczak, τον μεγασκηνοθέτη Lukasz Twarkowski (που μας έκανε να παραμιλάμε με το Rohtko), τον πυραυλοκίνητο μουσικό Lubomir Grzelak (που είχα τη χαρά να φιλοξενήσω στην Κυψέλη), την ηθοποιό Katarzyna Osipuk και τη συγγραφέα Anka Herbut, ταξίδεψα, για μιαν ακόμα φορά, στην πολωνική ποίηση και πεζογραφία.

Διάβασα και πάλι τον τόμο Η ζωή εδώ και τώρα της Βισουάβα Σιμπόρσκα (μτφρ. Μπεάτα Ζουλκιέβιτς, εκδ. Καστανιώτη), όπως επίσης και τις Τιμές στον μικρό θεό της ειρωνείας, του αγαπημένου από τη δεκαετία του 1980 Ζμπίγκνιου Χέρμπερτ (μτφρ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Πατάκη), θαύμασα την ποίηση του Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι μέσα από το βιβλίο Στην ομορφιά που δημιουργούν οι άλλοι (μτφρ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Πατάκη), και ήδη είμαι χωμένος/χαμένος/χυμένος στο πολυμυθιστόρημα Τα βιβλία του Ιακώβ (μτφρ. Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου, εκδ. Καστανιώτη) της τιμημένης με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ. Ενδιαμέσως τσάκισα τα κόκαλά μου και τόνωσα τα φαιά μου κύτταρα περνώντας μέσα από τα κολασμένα τοπία και τις άγριες εντάσεις που κερνάει ο Στσέπαν Τβάρντοχ με το μυθιστόρημά του Ο βασιλιάς (μτφρ. Ναταλία Σκανδάλη, εκδ. Καστανιώτη).

Το κοινωνικοπολιτικό παζλ της Πολωνίας

Ημιβαρέων βαρών «τούβλο» (μόλις 480 σελίδες), ο Βασιλιάς είναι ένα πανίσχυρο κράμα ακραίας βίας, αναζήτητης ταυτότητας, εμπλοκής με τον παραλογισμό, λαχτάρας για κάθαρση. Είναι, συνάμα, η ιστορία μιας πόλης, της Βαρσοβίας· το κοινωνικοπολιτικό παζλ μιας χώρας, της Πολωνίας· το ταλάνισμα ενός λαού, των Εβραίων· οι ταλαντεύσεις ενός ανθρώπου, που είναι δύο άνθρωποι, του νεαρού γκάνγκστερ Μόισες Μπέρνσταϊν που γίνεται ο προχωρημένης ηλικίας απόστρατος ταξίαρχος Μόισες Ίνμπαρ. Είναι επίσης η ιστορία ενός έρωτα, αυτού του Μόισες και της Μάγκντα. Τέλος, είναι ένας ατέρμονος στοχασμός σχετικά με το το σημαίνει να γράφουμε, να αναζητούμε την αλήθεια γράφοντας, να αφήνουμε ένα ίχνος με τη γραφή μας.

Ο Στσέπαν Τβάρντοχ (Szczepan Lech Twardoch, Κνουρόβ, 1979), δείχνει πόσο επιδέξια χειρίζεται μάζες ιστορικών γεγονότων αναμειγνύοντάς τες με περιπέτειες προσώπων. Κι ακόμα, να συνταιριάζει το έλλογο με το παράλογο, την ακρίβεια με το παραλήρημα, το παρελθόν με το παρόν. Ο αφηγητής (οι δύο αφηγητές που είναι ένας) μιλάει σε πρώτο ενικό και σε ενεστώτα χρόνο, μετακινούμενος ανάμεσα στο 1937 και το 1987. Μιλάει για αγώνες πυγμαχίας, για συμμορίες, για κακοποιούς, για φρικαλέες δολοφονίες (εκκινώντας με αυτή του πατέρα του), για συγκρούσεις πολιτικών ομάδων, για την άνοδο του ναζισμού, για το γολγοθά των Εβραίων.

Κίνδυνοι κάθε λογής ελοχεύουν στους δρόμους και στα στέκια της Βαρσοβίας.

Ανάγλυφα περνάνε από τις σελίδες του πρόσωπα όπως ο πυγμάχος και μπράβος και φονιάς Γιάκουμπ Σαπίρο, ο επίσης πυγμάχος και ακροδεξιός Αντζέι Ζιεμπίνσκι, ο «νονός» και σοσιαλιστής Κουμ Καπλίτσα, ο ραδιούργος Δόκτωρ Γιάνους Ρατζιβίλεκ, οι τραμπούκοι Πανταλέον και Μούνια, η Μάγκντα Άσερ, ερωμένη και νέμεσις του αφηγητή, η πολύπλαγκτος «τσατσά» Ρίβκα Κίι, ο Έντβαρντ Τιούστεφ, ο Πολωνός Μπίλι δε Κιντ («αγαπούσε τη λογοτεχνία, ήταν δεκαοχτώ χρονών και είχε ήδη σκοτώσει τρεις ανθρώπους»), και πάντα και παντού, ως παντοδύναμος κριτής και αμείλικτο στοιχειό και απηνής ελεγκτής συνειδήσεων, ο φυσητήρας Λίτανι. Και δεκάδες άλλοι σκοτεινοί μεσοπολεμικοί τύποι που χρησιμοποιούνται από τον συγγραφέα για να ζωντανέψει μια εποχή έντονων παθών, σφοδρών βιαιοτήτων, αδίστακτου κυνισμού, τρομερών ταραχών.

Κίνδυνοι κάθε λογής ελοχεύουν στους δρόμους και στα στέκια της Βαρσοβίας. Ακροβατώντας στο μεταίχμιο λογικής και τρέλας, ο δεκατεφτάχρονος Μόισες Μπέρνσταϊν αφήνεται να παρασυρθεί από τον χείμαρρο των γεγονότων, σχεδόν άβουλος, με αμούστακη, άψητη συνείδηση, με μια διεστραμμένη αφέλεια, με μια καλιγουλική απερισκεψία. Δρα και, κυρίως, ακούει και βλέπει και παρατηρεί. Συμμετέχει στα δρώμενα αλλά χωρίς να τα επηρεάζει, πράττει ό,τι του λένε να πράξει. Μαριονέτα και πιόνι. Αλλά, ύστερα από πέντε δεκαετίες, θα υποχρεωθεί, θα αναγκαστεί από τον (κατά Χέγκελ) δόλο του λόγου (List der Vernunft) να δώσει λόγο, ναι, να λογοδοτήσει για να τα φοβερά και τρομερά πεπραγμένα του ιδίου και των κακοποιών, δολοφόνων μάλιστα του πατέρα του, τους οποίους συναναστράφηκε και υπηρέτησε.

Όσο πιο αβέβαιος είναι, τόσο περισσότερο βεβαιώνει ότι το γράψιμο είναι η μόνη διέξοδος.

Γράφει, ο εξηνταεφτάχρονος Μόισες Ίνμπαρ για τα όσα έπραξε ο δεκαεφτάχρονος Μόισες Μπέρνσταϊν· γράφει άλλοτε με ντοκιμαντερίστικη βεβαιότητα ως προς τα γεγονότα και άλλοτε σπαρασσόμενος από μια διαλυτική, απορρυθμιστική αβεβαιότητα· γράφει κυριευμένος από τις ερινύες αλλά και γράφει πασχίζοντας απεγνωσμένα να βρει ένα απάγγειο, να αισθανθεί τη δρόσο μιας άφεσης αμαρτιών. Όσο πιο αβέβαιος είναι, τόσο περισσότερο βεβαιώνει ότι το γράψιμο είναι η μόνη διέξοδος.

Szczepan Twardoch

Ο Στσέπαν Τβάρντοχ γεννήθηκε το 1979 και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς της σημερινής Πολωνίας. Τα περισσότερα μυθιστορήματά του έχουν γίνει πολύκροτα μπεστ σέλερ στη χώρα του, όπως τα Μορφίνη (Morfina, 2012), O δράκος (Drach, 2014), O βασιλιάς (Król, 2016), Το βασίλειο (Królestwo, 2018) και Ταπεινότητα (Pokora, 2020). Το βιβλίο του Το αιώνιο Γκρούνβαλντ (Wieczny Grunwald, 2010) θεωρήθηκε από την κριτική μια αποκάλυψη. Έχει επίσης δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα αυτοβιογραφικά κείμενα Φάλαινες και νυχτοπεταλούδες (Wieloryby i ćmy, 2015), τη συλλογή διηγημάτων Μπαλάντα για κάποια δεσποινίδα (Ballada o pewnej panience, 2017) και μια επιλογή από τις επιφυλλίδες του με τίτλο Πώς δεν έγινα ποιητής (Jak nie zostałem poetą, 2019). Έχει αποσπάσει πολλές σημαντικές λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του (ενδεικτικά: Βραβείο Αναγνωστών Nike, Kościelski, Brücke Berlin-Preis, Le Prix du Livre Européen). Ζει με την οικογένειά του στην κωμόπολη Πιλχοβίτσε στην Άνω Σιλεσία. Μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

«Υπήρχε στη φωνή της κάτι απειλητικό, η ανάμνηση κάποιου πράγματος, κάποιου γεγονότος από το παρελθόν που αφορούσε μόνο την ίδια και τον Κουμ. Ακόμα κι εγώ το ένιωσα», χτυπάει στα πλήκτρα ο Ίνμπαρ. «Εκτός κι αν δεν το ένιωσα», σκέφτεται αμέσως μετά, «δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, δεν ξέρω πόσα από αυτά που γράφω εδώ τα γνώριζα τότε και πόσα από αυτά τα έμαθα αργότερα, όμως σήμερα, εδω που γράφω στην πράσινη γραφομηχανή μου, ξέρω πως στη φωνή της παραμόνευε κάποιος κίνδυνος, διότι όλη μου τη ζωή την πέρασα παρέα με ανθρώπους η φωνή των οποίων πάντα έκρυβε κάποιον κίνδυνο».

Ο βασιλιάςΟ Βασιλιάς είναι ένα εθιστικό/μεθυστικό κοκτέιλ καταιγιστικής δράσης και αναστοχασμού. Παίζει τόσο με το κοφτό σκοτεινό ύφος του μαιτρ Τζέιμς Έλροϊ όσο και με τη φιλοσοφική υψιπέτεια (πάντα εσκεμμένα ξεχαρβαλωμένη) του Βίτολντ Γκομπρόβιτς. Διασχίζει με λυγισμένα γόνατα τους λαβυρίνθους της λήθης για να φτάσει, έστω μπουσουλώντας, στους μαιάνδρους της μνήμης.

Ανάμεσα σε επεισόδια βίας, ανάμεσα σε αιματηρές συγκρούσεις ομάδων, ανάμεσα σε προδοσίες και ίντριγκες και φονικά, μαίνεται η εσωτερική διένεξη του αφηγητή με τον ίδιο του τον εαυτό, μια διένεξη που θα φανερωθεί και θα χαρτογραφηθεί μισόν αιώνα μετά, μια διένεξη που οδηγεί απαρέγκλιτα σε σκέψεις βίαιες, αιματηρές, φονικές (αλλά, εντέλει, μέσα από τη συγγραφική διεργασία, και λυτρωτικές).

«Θεός δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος», κραυγάζει βουβά, στο mute, ο Μόισες Μπέρνσταϊν/Ίνμπαρ. «Κάτι υπάρχει, κάποια όντα, αλλά εφόσον υπάρχουν όντα στα οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα όρια μεταξύ δύο ανθρώπων, τότε ο άνθρωπος ως άτομο –δηλαδή κάτι ξεχωριστό από τον υπόλοιπο κόσμο και τους υπόλοιπους ανθρώπους– με την έννοια που έχουμε μάθει μέχρι τώρα να κατανοούμε δεν υπάρχει».

Ένα λογοτεχνικό νοκάουτ, διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του Βασιλιά. Πράγματι· και, συνάμα, ένας κεραυνός σε slow motion!


* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Τελευταίο του βιβλίο, το αφήγημα «Η Κοκό στην Κοπεγχάγη – Το μυθιστόρημα της μεταπολίευσης» (εκδ. Νήσος).

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ο Λίτανι έπλεε πάνω από την πόλη, και τους κοιτούσε όλους από ψηλά και τους αγαπούσε, και αγαπούσε την πόλη που τους είχε γεννήσει. Αγαπούσε τις ίντριγκες που μηχανεύονταν οι άνθρωποι λες και θα ζούσαν αιώνια, αγαπούσε τα όνειρα και τα σχέδιά τους. Τραγουδούσε το τραγούδι του κυνηγού και της αγάπης». (σ. 371)

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

40 χρόνια από το 1984: Παλιές και νέες πολιτικές δυστοπίες [ΙΙI]  – Άπνοια και Πάγος

40 χρόνια από το 1984: Παλιές και νέες πολιτικές δυστοπίες [ΙΙI]  – Άπνοια και Πάγος

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ο σάκος του περιλαμβάνει το μυθιστόρημα της Άννας Καβάν [Anna Kavan] «Πάγος» (μτφρ. Λευτέρης Καλοσπύρος, εκδ. Gu...

40 χρόνια από το 1984: Παλιές και νέες πολιτικές δυστοπίες [ΙΙ] – Στα χνάρια του Καρύλ Φερέ

40 χρόνια από το 1984: Παλιές και νέες πολιτικές δυστοπίες [ΙΙ] – Στα χνάρια του Καρύλ Φερέ

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος, ο σάκος του περιλαμβάνει δύο βιβλία του Καρύλ Φερέ [Caryl Ferey]. Κεντρική εικόνα: Το Νορίσλκ όπως είναι σήμερα (© Sergey Po...

40 χρόνια από το 1984: Παλιές και νέες πολιτικές δυστοπίες [Ι]

40 χρόνια από το 1984: Παλιές και νέες πολιτικές δυστοπίες [Ι]

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται με τον πρώτο Σάκο Εκστρατείας του για το 2024, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο πρώτο μέρος, ο σάκος του περιλαμβάνει βιβλία για παλιές και νέες δυστοπίες, εστιάζοντας στο μυθιστόρημα «Οι αθέατοι» του Αλέν Νταμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

«Οι Νετανιάχου» του Τζόσουα Κόεν (κριτική) –  Όταν ο Χάρολντ Μπλουμ συναντά την «περιβόητη οικογένεια» – μυθοπλαστική σάτιρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

«Οι Νετανιάχου» του Τζόσουα Κόεν (κριτική) – Όταν ο Χάρολντ Μπλουμ συναντά την «περιβόητη οικογένεια» – μυθοπλαστική σάτιρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ 2022 μυθιστόρημα του Τζόσουα Κοέν [Joshua Cohen] «Οι Νετανιάχου» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η οικογένεια Netanyahu (ο μικρός αριστερά είναι ο «Μπίμπι» - Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ από τη φωτογραφία απουσιάζει ο τρίτος γιος της οικογένειας, ο Ίντο)...

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας – Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας – Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

«Ο θάνατος του συγγραφέα, δημοσιογράφου και μέλους της Εταιρείας μας, Δημήτρη Φύσσα, ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και γέμισε θλίψη όλους όσους τον γνώριζαν, προσωπικά ή μέσω των κειμένων του.« 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δημήτρης Φύσσας, «Μήτσος» για τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

«Ο λευκός ελέφαντας» της Αγνής Ιωάννου (προδημοσίευση)

«Ο λευκός ελέφαντας» της Αγνής Ιωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Αγνής Ιωάννου «Ο λευκός ελέφαντας», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ανήμερα των γενεθλίων μου, στο διάλειμμα της δεύτερης ώρας, ήμουν σ...

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ [Betty Smith] «Το αύριο θα είναι καλύτερο» (μτφρ. Μαρία Φακίνου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πιο παγωμένο, πιο μοναχι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος έχει ανακυρηχθεί «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» [Black History Month] γεγονός που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1915, επιλέγουμε 15 καλά μυθιστορήματα που μιλούν ανοιχτά για τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τις αγωνίες και τα όνειρα των μαύρων.

...
Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Πώς το ψυχικό τραύμα επηρεάζει το σώμα; Τι κρύβεται πίσω από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή οι διαταραχές διατροφής; Ποιο είναι το «αμετάφραστο μήνυμα» που μας καλούν να αποκωδικοποιήσουμε και πώς μπορούμε να περάσουμε από τη νόσο στη θεραπεία; Τρία βιβλία, τα δύο από αυτά διακεκριμένων Ελλήνων ψυχαναλυτών, μα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ