Syrians and Iraq refugees arrive at Skala Sykamias Lesvos Greece

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Αυτός ο μετεωρισμός ανάμεσα στο εδώ και το εκεί είναι μια σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες που αναχωρούν άρον άρον από τις εμπόλεμες περιοχές που ζούσαν έως πρόσφατα με σκοπό να μεταβούν σε έναν νέο τόπο όπου θα βασιλεύει η ειρήνη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι σημαντικά βιβλία που είναι σε θέση να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την πολυπλοκήτητα του προσφυγικού ζητήματος και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση, Δημήτρης Χριστόπουλος (εκδ. Πόλις)

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Χριστόπουλου Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση και παραμένει ακόμη επίκαιρο.

polis cgriastopoulos an to prosafygiko htan provlima ua eixe lysh

Εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται ότι το προσφυγικό οφείλουμε να το δούμε μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο (νομοθετικό, κοινωνικό και πολιτικό) και όχι βάσει της τρέχουσας συγκυρίας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, έχοντας ως πλεονέκτημα τον απλό, πλην μεστό λόγο του, και μια σειρά επιχειρημάτων που διαφεύγουν από την τρέχουσα φρασεολογία του «άσπρου-μαύρου», μάς προτείνει να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα και τον εγκλωβισμό που υφίστανται οι πρόσφυγες.

Το μόνο που μάς μένει να κάνουμε είναι να ξεφύγουμε από διάφορες αυταπάτες και με ρεαλιστικό τρόπο να προσπαθήσουμε να τους ενσωματώσουμε.

Μεθοριακές ψυχολογίες, Συλλογικό (εκδ. Oposito)

Μπορούμε να φανταστούμε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες; Πρόκειται για ένα ψυχολογικό σοκ από το οποίο δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν.

oposito methoriakes psychologies

Το βιβλίο Μεθοριακές ψυχολογίες συμπεριλαμβάνει πολλές απόψεις ειδικών που καλούνται να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από τη θάλασσα και τα βουνά.

Όπως σημειώνεται στην έκδοση: «Τα κείμενα που παρουσιάζονται σε αυτόν τον τόμο προκύπτουν μέσα από μια πολυδιάστατη και απαιτητική μεθοριακή, (συν)οριακή συνθήκη, όπου συναντιούνται, συμφύρονται και συγκρούονται διαφορετικές επιστημονικές πρακτικές, πολιτισμικές αντιλήψεις, προσδοκίες και υλικά συμφέροντα».

Όψεις εργασιακής ενσωμάτωσης των προσφύγων, Χρήστος Μπαγκαβός & Νίκος Κουραχάνης (εκδ. Τόπος)

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει ή δει σε σχετικά ρεπορτάζ στην τηλεόραση θέματα για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι πρόσφυγες στη χώρα μας. Ειδικά σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας και η σίτιση.

topos opseis ergasiakis ensomatoshs

Το βιβλίο Όψεις εργασιακής ενσωμάτωσης των προσφύγων εστιάζει σ’ αυτό ακριβώς το ζήτημα επισημαίνοντας πως ο αποτρεπτικός χαρακτήρας της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέεται με τη διαδικασία αποδιάρθρωσης της εγχώριας κοινωνικής πολιτικής κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Σημειώνουν, δε, οι συγγραφείς του βιβλίου πως η απουσία στοχευμένων πολιτικών απασχόλησης λειτουργούν, εμμέσως, προπαρασκευαστικά για τη διοχέτευσή τους στις πιο επικίνδυνες, κακοπληρωμένες και απαιτητικές θέσεις εργασίας.

Ριζώνοντας σε νέο χώρο, Στέλα Λέτσιου (εκδ. Σταμούλη)

Το βιβλίο Ριζώνοντας σε νέο χώρο της Στέλας Λέτσιου επικεντρώνεται στη μελέτη της καθημερινότητας των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνταν στη Δομή που βρίσκεται στην περιοχή Κλειδί Σιντικής Σερρών μέχρι και την 1η Μαρτίου του 2022.

stamoulis letsiou rizonontas se neo xoro

Πρόκειται για τα πορίσματα μιας πολύμηνης έρευνας πεδίου, η οποία σαν στόχο είχε μία εις βάθος κατανόηση της εμπειρίας των αιτούντων άσυλο κατά τη μεταβατική -πολύμηνη- περίοδο που ζούσαν εντός της Δομής, μέσα από τα δικά τους λόγια.

Με την καταγραφή του πρωτογενούς υλικού, για όλα εκείνα τα θέματα που σχετίζονται με τον χώρο, την εγκατάσταση και τη συμπερίληψη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, συμπληρώνεται ένα βιβλιογραφικό και ερευνητικό κενό, δημιουργώντας βάση δεδομένων αναφοράς για ερευνητές και για επαγγελματίες που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα.

Διλήμματα και συμφραζόμενα του προσφυγικού ζητήματος, συλλογικό (εκδ. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Από τις αρχές του 21ου αιώνα το Προσφυγικό έχει γίνει το κεντρικό ζήτημα για πάρα πολλές χώρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγκρούονται δύο αντίρροπες δυνάμεις. Εκείνη που θέλει την ομαλή και ανθρωπιστική διευθέτηση του θέματος στη λογική της ενσωμάτωσης των προσφύγων και η άλλη που απαιτεί δραστικές λύσεις εις βάρος τους.

idryma ths voulis tvn ellhnvn dilimmata kai symfrazomena tou prosfygikou zitimatos

Το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουν αναδυθεί δυνάμεις της ακροδεξιάς που προτείνουν μια επιθετική ατζέντα (αντιστοίχως στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ) θέτει σε όλους μας μια σειρά διλημμάτων και συμφραζομένων του προσφυγικού ζητήματος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο συγκεντρώνει απόψεις που μας βοηθούν να στοχαστούμε, αλλά και να προβληματιστούμε πάνω σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα των καιρών μας.

+1

Ο καθορισμός του καθεστώτος του πρόσφυγα, Αικατερίνη Κουτσοπούλου (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη).

Μπορεί να γνωρίζουμε πως το καθεστώς του πρόσφυγα διέπεται από τους κανόνες που τέθηκαν με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και με την Οδηγία 2011/95/ΕΕ, εντούτοις δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου ένα πρόσωπο να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, αφού η νομολογία, διεθνής και ενωσιακή, εμφανίζεται αρκετά διαφοροποιημένη.

nomiki vivliothiki koutsopoulou o kathorismos tou kathestotos tou prosfyga

Το βιβλίο της Αικατερίνης Κουτσοπούλου είναι άκρως χρήσιμο διότι μάς βοηθάει να αντιληφθούμε ποιο είναι το αληθινό νόημα των ρητρών υπαγωγής και αποκλεισμού στο καθεστώς πρόσφυγα, μέσα από τη μελέτη των ιστορικών συνθηκών, των κοινωνικοπολιτικών παραγόντων και των προπαρασκευαστικών εργασιών της Σύμβασης της Γενεύης του 1951. Μέσω της συστηματοποίησης της νομολογίας της διεθνούς δικαιοταξίας, η συγγραφέας αναζητά το νομολογιακό consensus.

Ίσως μας βοηθήσει κιόλας να σκεφτούμε εάν πρέπει να οδηγηθούμε σε μία νέα Σύμβαση για τους Πρόσφυγες.

 Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ