
Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Η επιστήμη προχωράει και μάλιστα ραγδαία. Οι κβαντικοί υπολογιστές και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δύο καίριοι τομείς πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός στον 21ο αιώνα.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν γίνεται να μην έχει αυτές τις δύο ανακαλύψεις ως πυλώνες, ενώ και η καθημερινότητά μας ποτέ δεν θα είναι ίδια.
Τι γνωρίζουμε για όλα αυτά; Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα; Επιλέγουμε τρία βιβλία που ξεκαθαρίσουν το τοπίο με άρτιο επιστημονικό λόγο, αλλά και δυνατότητα πρόσβασης από το μη πεπεαιδευμένο κοινό. Οφείλουμε να ξέρουμε.
Kβαντική υπεροχή, Michio Kaku (μτφρ. Γιώργος Κυριακόπουλος, εκδ. Τραυλός)
Τείνουμε να πιστεύουμε πως οι σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις αφορούν μόνο τους ειδικούς και όχι τις κοινωνίες. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο φυσικός και μελλοντολόγος Μίτσιο Κάκου με το best seller του Κβαντική υπεροχή (μτφρ. Γιώργος Κυριακόπουλος, εκδ. Τραυλός) σημειώνει πως η νέα κβαντική τεχνολογία αλλάζει άρδην τις παγκόσμιες σταθερές.
Ο κβαντικός υπολογιστής λειτουργεί με βάση τις αλλόκοτες φυσικές ιδιότητες των κβαντικών φαινομένων και ολοκληρώνει σε λίγα δευτερόλεπτα υπολογισμούς για τους οποίους ένας ψηφιακός υπολογιστής θα χρειαζόταν πολλές χιλιάδες χρόνια.
Πρόκειται για επίτευγμα τόσο επαναστατικό όσο η πρώτη πτήση των αδερφών Ράιτ, το 1903, που θα αλλάξει τα πάντα στον τομέα της υγείας, της γεωργίας, της ενέργειας, της αντιμετώπισης ιών ή ακόμη και τη διασφάλιση του ψηφιακού απορρήτου μας. Άρα, μας αφορά όλους.
Από τον Δημόκριτο στους κβαντικούς υπολογιστές, Σκότ Άαρονσον (μτφρ. Μιλτιάδης Παπαδημητρόπουλος, εκδ. Ροπή)
Καταρχάς οι συστάσεις: ο Σκότ Άαρονσον είναι κορυφαίος θεωρητικός των κβαντικών υπολογιστών. Μέσω του βιβλίου του Από τον Δημόκριτο στους κβαντικούς υπολογιστές (μτφρ. Μιλτιάδης Παπαδημητρόπουλος, εκδ. Ροπή) ξεναγεί τους αναγνώστες σε μερικές από τις βαθύτερες έννοιες των Μαθηματικών, της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Φυσικής.
Ξεκινάει από τον Αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τον Δημόκριτο για να φτάσει έως τις μέρες μας. Υπάρχουν επίσης εκτεταμένες συζητήσεις σχετικά με τα ταξίδια στον χρόνο, το παράδοξο του Νιούκομπ, την ανθρωπική αρχή και τις απόψεις του Ρότζερ Πένροουζ.
Αυτό που μπορεί να θαυμάσει κανείς σε τούτο βιβλίο είναι ο τρόπος γραφής του που είναι ολότελα ανεπιτήδευτος. Κάτι που το κάτι προσιτό στους αναγνώστες, καθώς και σε φοιτητές και ερευνητές που ασχολούνται με τη Φυσική, την Επιστήμη των Υπολογιστών, τα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία.
Τεχνητή νοημοσύνη, Αντώνης Μαυρόπουλος (εκδ. Τόπος)
Στις μέρες μας όλοι μιλούν για την Τεχνητή Νοησμοσύνη, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν το εύρος των δυνατήτων της ή τι μπορεί να επιφέρει στον ανθρώπινο πολτισμό. Είναι το θέμα μιας εποχής που αλλάζει.
Ο Αντώνης Μαυρόπουλος με το βιβλίο του Τεχνητή Νοημοσύνη (εκδ. Τόπος) προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο με άμεσο σκοπό και ανάγκη να απομαγεύσουμε και να κατανοήσουμε την Τ.Ν. ως οργανικό στοιχείο της σημερινής τεχνολογίας.
Αρκετά ερωτήματα που έχουμε για την επίδρασή της στην καθημερινότητά μας απαντώνται στο βιβλίο στο εύληπτο τρόπο. Το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η μεγάλη εικόνα για το πώς η Τ.Ν., ως τομή και ως συνέχεια, αλλάζει τον κόσμο μας, στο ιστορικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής κρίσης που απειλεί τα θεμέλια της ζωής όπως την ξέρουμε.
Πρόκειται για άκρως χρήσιμο βιβλίο έτσι ώστε να μην επιδωθούμε σε ένα νέο κυνήγι μαγισσών που δεν θα μας βγάλει πουθενά.
*Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.