wolf of wall street

Οι πρωτοπόροι των σημαντικών επιχειρήσεων του κόσμου, οι τρόποι να διαπραγματευόμαστε με αποτέλεσμα και πώς θα βρούμε αυτό που ψάχνουμε στον εργασιακό τομέα. Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και μπορούν να μας κινητοποιήσουν. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, έλεγε πως το πρώτο πράγμα στην πολιτική είναι να μάθεις να μετράς. Κάτι αντίστοιχο, όμως, συμβαίνει και στο περιβάλλον του μάνατζμεντ. Ιδιαιτέρως εκεί, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα, καθώς επαληθεύονται άμεσα και αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ατόμων και των επιχειρήσεων.

Επιλέγουμε πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και κινούνται στο χώρο της επιχειρηματικότητας, της επιτυχίας, του χρήματος, αλλά και τις διευθέτησης των σχέσεων εντός του εργασιακού περιβάλλοντος.

Δεν είναι βιβλία αυτοβοήθειας, δεν θα σας δώσουν «έτοιμες» λύσεις για το πώς μπορείτε να καταφέρετε καλύτερα στον επιχειρηματικό στίβο. Ωστόσο, είναι ικανά να οξύνουν το πνεύμα σας έτσι ώστε να πάρουν μπρος οι «μηχανές» σας. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, άλλωστε.

Οι πρωτοπόροι

patakis soni oi idrytesΠώς τα κατάφεραν οι πρωτεργάτες των μεγάλων εταιρειών; Τι το ιδιαίτερο έκανε ο Έλον Μασκ; Ποια φαεινή ιδέα έκαναν πράξη οι πρωτεργάτες της PayPal; Ο Τζίμι Σόνι στο βιβλίο του Οι Ιδρυτές (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής, εκδ. Ψυχογιός) εξηγεί τα πάντα. 

Ο βραβευμένος συγγραφέας και βιογράφος Τζίμι Σόνι διερευνά τις ταραχώδεις πρώτες μέρες της PayPal. Μέσα από εκατοντάδες συνεντεύξεις και άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας, ο Σόνι δείχνει πώς διαμορφώθηκε αυτός ο «γίγαντας» του Διαδικτύου. 

Σήμερα οι ιδρυτές της PayPal και οι παλαιότεροι υπάλληλοί τους θεωρούνται από την τεχνολογική βιομηχανία το πιο ισχυρό δίκτυο. Από τότε που άφησαν την PayPal, έχουν δημιουργήσει, χρηματοδοτήσει ή εργαστεί ως σύμβουλοι σε κορυφαίες εταιρείες της εποχής μας, μεταξύ των οποίων: Tesla, Facebook, YouTube, SpaceX, Yelp, Palantir και LinkedIn. Ως ομάδα έχουν ηγετική θέση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα του 21ου αιώνα. Τα ονόματά τους ξυπνούν πάθη – είναι τόσο αντικείμενο θαυμασμού όσο και αντικείμενο αρνητικών σχολίων.

keybooks voss pote sth meshΗ τέχνη της διαπραγμάτευσης 

Aν η πρωτοποριακή ιδέα είναι η αρχή των πάντων για ένα καλό επιχειρηματικό ξεκίνημα, το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, όσο άχαρο ή αγχωτικό κι αν φαίνεται, είναι άκρως σημαντικό. Ο Κρις Βος, κορυφαίος διαπραγματευτής του FBI επί χρόνια, σε συνεργασία με τον Ταλ Ραζ έγραψαν το βιβλίο Ποτέ στη μέση (μτφρ. Κέλλυ Δημοπούλου, εκδ. Key Books) και ουσιαστικά δίνουν τα φώτα τους για το πώς μια διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγηθεί σε ευκταίο αποτέλεσμα.

Αντλώντας από τις εμπειρίες του από τους κακόφημους και επικίνδυνους δρόμους της Αϊτής μέχρι ληστείες τραπεζών στο Μπρούκλιν, ο Βος αποκαλύπτει τις στρατηγικές που βοήθησαν τον ίδιο και τους συναδέλφους του να επιτύχουν αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: να σώσουν ζωές.

Το βιβλίο παρουσιάζει εννέα αρχές για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Από την αγορά ενός αυτοκινήτου ή ενός σπιτιού έως την αύξηση του μισθού μας ή μια συζήτηση με τον σύντροφό μας, κάθε διαπραγμάτευση απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.

Από ταξιτζής, επιχειρηματίας

keybooks vasileiadis mikros ithela na gino taxitzisΙδιαίτερο βιβλίο και με άμεση εμπλοκή είναι αυτό του Θεόφιλου Βασιλειάδη Μικρός ήθελα να γίνω ταξιτζής (εκδ. Key Books). Όπως σημειώνει ο ίδιος, όντως, το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει ταξιτζής. Επί του παρόντος, το όνειρό του δεν το έκανε πραγματικότητα.

Αντίθετα, μπήκε για τα καλά στον επιχειρηματικό στίβο όπου και κατάφερε σημαντικά πράγματα. Από τη δημιουργία του kariera.gr έως την πώλησή του, την επαναγορά του και τελικά την εξαγορά της εταιρείας που είχε αγοράσει το kariera (!), ο Βασιλειάδης έζησε πολλές ζωές, ρίσκαρε, πέτυχε, απέτυχε και ξανά από την αρχή.

Γράφει στο βιβλίο του ότι οι αποτυχίες τον συνάντησαν περισσότερες από μια φορά. Οι κοιλάδες και οι κορυφές είναι δίπλα, και τα μαθήματα που προσφέρουν πολύτιμα για όσους θέλουν να αντέξουν στο «παιχνίδι χωρίς τέλος» που λέει και ο Σάιμον Σίνεκ, τον οποίο επικαλείται ο Βασιλειάδης. 

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την «πρώτη του φορά» στο επιχειρείν, ο Βασιλειάδης αποφασίζει να κοιτάξει πίσω και να καταγράψει 28 μαθήματα επιχειρηματικής σκέψης που του δίδαξε η δική του διαδρομή, έτσι ώστε να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον ο ίδιος, αλλά και όσοι θέλουν να εφαρμόσουν κάποια από αυτά στο δικό τους δημιουργικό ταξίδι. Μεταξύ άλλων, απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν όσους κινούνται στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Το βιβλίο σε κερδίζει για την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του, ενώ δεν λείπει και το χιούμορ που διανθίζει την επιχειρηματική πορεία του.

kleidarithmos krisimes syzithseisΗ «βίβλος» των ηγετών 

Οι Κρίσιμες συζητήσεις (μτφρ. Βιολέττα Ζεύκη-Βοργιά, εκδ. Κλειδάριθμος) κυκλοφόρησαν πριν από είκοσι χρόνια, φέρνοντας την επανάσταση στους τρόπους επικοινωνίας στον χώρο εργασίας και όχι μόνο, και παρέμειναν σταθερά έως σήμερα ένα ευπώλητο βιβλίο αναφοράς στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τούτο το συλλογικό βιβλίο έχει γίνει… βίβλος πολλών ηγετών που ακολούθησαν τις συμβουλές του βελτιώνοντας δραστικά τα αποτελέσματα των ενεργειών τους προωθώντας τη στρατηγική επικοινωνίας στις επιχειρήσεις τους.

Η παρούσα ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει τις γνωστές, πλέον, μεθόδους και τα εργαλεία που έκαναν τις Κρίσιμες συζητήσεις εξαιρετικά δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα καλύπτει σημαντικά θέματα και ζητήματα που κυριαρχούν στον χώρο εργασίας σήμερα.

Κάπως έτσι μαθαίνουμε για το πώς είναι αποτελεσματική η επικοινωνία στα ψηφιακά μέσα ή πώς αντιμετωπίζεται με ειλικρίνεια και σεβασμό η διάσταση απόψεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο

Οι Κρίσιμες συζητήσεις παρέχουν τις πληροφορίες, τη γνώση, τις δεξιότητες και τα εργαλεία που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε ακόμα και τις πιο δύσκολες συζητήσεις με τρόπους που εγγυώνται ότι και οι δύο πλευρές θα ολοκληρώσουν τον διάλογο με την αίσθηση ότι εισακούστηκαν και αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό.

Ο εκφοβισμός 

gutenberg merk ergasiakos ekfovismos mobbingΈνα από τα κρισιμότερα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς στο χώρο της εργασίας του πραγματεύεται το βιβλίο Εργασιακός εκφοβισμός – Mobbing (μτφρ. Ουρανία – Μαριάννα Χάλαρη, εκδ. Gutenberg) της Κάτια Μερκ. Το βιβλίο αποτελεί μια συστηματική διερεύνηση του εργασιακού εκφοβισμού, του επονομαζόμενου φαινομένου mobbing.

Το βιβλίο διερευνά τα αίτια που υποκινούν το φαινόμενο mobbing στους εργασιακούς χώρους, τα στάδια κλιμάκωσης του φαινομένου, τις μορφές εκδήλωσής του, τα χαρακτηριστικά του θύτη και του θύματος (ενίοτε πληθυντικός), τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις/οργανισμούς, το θεσμικό προστατευτικό πλαίσιο και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.

Το παρόν σύγγραμμα κατατοπίζει σφαιρικά τον αναγνώστη και του παρέχει τις πληροφορίες που θα απαιτηθούν, για να διακρίνει ένα εκφοβιστικό εργασιακό περιβάλλον και τις προβληματικές συμπεριφορές που το συνθέτουν. Επίσης, να γνωρίσει τα δικαιώματα των θυμάτων του mobbing και τους ενδεδειγμένους τρόπους δράσης και αντίδρασης για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη του φαινομένου σε θεσμικό και ατομικό επίπεδο. Απευθύνεται στους εργαζομένους, στους εργοδότες, στους κρατικούς φορείς και φυσικά στους νέους ανθρώπους, στους φοιτητές, αλλά και σε κάθε ενεργό πολίτη. 


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος έχει ανακυρηχθεί «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» [Black History Month] γεγονός που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1915, επιλέγουμε 15 καλά μυθιστορήματα που μιλούν ανοιχτά για τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τις αγωνίες και τα όνειρα των μαύρων.

...
Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Πώς το ψυχικό τραύμα επηρεάζει το σώμα; Τι κρύβεται πίσω από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή οι διαταραχές διατροφής; Ποιο είναι το «αμετάφραστο μήνυμα» που μας καλούν να αποκωδικοποιήσουμε και πώς μπορούμε να περάσουμε από τη νόσο στη θεραπεία; Τρία βιβλία, τα δύο από αυτά διακεκριμένων Ελλήνων ψυχαναλυτών, μα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

«Οι Νετανιάχου» του Τζόσουα Κόεν (κριτική) –  Όταν ο Χάρολντ Μπλουμ συναντά την «περιβόητη οικογένεια» – μυθοπλαστική σάτιρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

«Οι Νετανιάχου» του Τζόσουα Κόεν (κριτική) – Όταν ο Χάρολντ Μπλουμ συναντά την «περιβόητη οικογένεια» – μυθοπλαστική σάτιρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας

Για το βραβευμένο με Πούλιτζερ 2022 μυθιστόρημα του Τζόσουα Κοέν [Joshua Cohen] «Οι Νετανιάχου» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η οικογένεια Netanyahu (ο μικρός αριστερά είναι ο «Μπίμπι» - Μπένιαμιν Νετανιάχου, ενώ από τη φωτογραφία απουσιάζει ο τρίτος γιος της οικογένειας, ο Ίντο)...

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας – Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

Πέθανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας – Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων

«Ο θάνατος του συγγραφέα, δημοσιογράφου και μέλους της Εταιρείας μας, Δημήτρη Φύσσα, ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και γέμισε θλίψη όλους όσους τον γνώριζαν, προσωπικά ή μέσω των κειμένων του.« 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δημήτρης Φύσσας, «Μήτσος» για τ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

«Depeche mode» του Σέρχι Ζαντάν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Σέρχι Ζαντάν [Serhiy Zhadan] «Depeche mode» (μτφρ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης), το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθισμένος εδώ,...

«Ο λευκός ελέφαντας» της Αγνής Ιωάννου (προδημοσίευση)

«Ο λευκός ελέφαντας» της Αγνής Ιωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Αγνής Ιωάννου «Ο λευκός ελέφαντας», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ανήμερα των γενεθλίων μου, στο διάλειμμα της δεύτερης ώρας, ήμουν σ...

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

«Το αύριο θα είναι καλύτερο» της Μπέτι Σμιθ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μπέτι Σμιθ [Betty Smith] «Το αύριο θα είναι καλύτερο» (μτφρ. Μαρία Φακίνου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πιο παγωμένο, πιο μοναχι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Είναι η Ευρώπη σε πόλεμο; – Τα βιβλία που δίνουν τις απαντήσεις

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη» μας έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την Book Press, o ευρωπαϊστής ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέχουμε στα άρθρα που γράψαμε για βιβλία που διαβάσαμε και προτείναμε όλο αυτό το διάστημα. Το...

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Φεβρουάριος: «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» – 15 καλά μυθιστορήματα «μαύρης λογοτεχνίας» που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος έχει ανακυρηχθεί «Μήνας Μαύρης Ιστορίας» [Black History Month] γεγονός που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1915, επιλέγουμε 15 καλά μυθιστορήματα που μιλούν ανοιχτά για τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τις αγωνίες και τα όνειρα των μαύρων.

...
Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Σώμα και τραύμα: μεταθέσεις, υποκαταστάσεις, θεραπεία – 3 βιβλία που ανοίγουν ορίζοντες

Πώς το ψυχικό τραύμα επηρεάζει το σώμα; Τι κρύβεται πίσω από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή οι διαταραχές διατροφής; Ποιο είναι το «αμετάφραστο μήνυμα» που μας καλούν να αποκωδικοποιήσουμε και πώς μπορούμε να περάσουμε από τη νόσο στη θεραπεία; Τρία βιβλία, τα δύο από αυτά διακεκριμένων Ελλήνων ψυχαναλυτών, μα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ