pier paolo pasolini

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

Επιμέλεια: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η λογοτεχνία κι ο κινηματογράφος είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Παρότι επιστρατεύουν διαφορετικά μέσα, οι συγγραφείς κι οι σκηνοθέτες ασχολούνται με την αφήγηση μιας ιστορίας, άλλοτε με συμβατικό, άλλοτε με πειραματικό ή πρωτοποριακό τρόπο.

Δεν είναι λιγοστά τα μυθιστορήματα που ενέπνευσαν κάποια ταινία, όπως επίσης δεν είναι λίγοι οι κινηματογραφιστές που ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας. Για την ακρίβεια, είναι παραπάνω από αρκετοί και σε αυτό το άρθρο, ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, δεκατρείς σκηνοθέτες που έχουν εκδώσει μυθιστορήματα ή συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας.

Με ποια κριτήρια δημιουργήσαμε την κάτωθι λίστα; Θελήσαμε να συμπεριλάβουμε ανθρώπους που είναι, ή ήταν, κατά κύριο λόγο σκηνοθέτες και δεν ισορροπούν ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνες ιδιότητες. Γι’ αυτό το λόγο, αποκλείσαμε δημιουργούς όπως τον Αλαίν Ρομπ-Γκριγιέ, που δραστηριοποιήθηκαν έντονα στον χώρο των γραμμάτων, καθώς και του σινεμά. Αντίστοιχα, λείπουν συγγραφείς όπως ο Μισέλ Ουελμπέκ, που έχουν σκηνοθετήσει κάποιες, λίγες, ταινίες - ίσως δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή λίστα με αυτούς.

bell allen ola ta grapta toyΓούντι Άλεν (Όλα τα γραπτά του, εκδ. Bell, μτφρ. Σωτήρης Κακίσης, Σκέτη αναρχία, εκδ. Bell, μτφρ. Νεκτάριος Καλαϊτζής)

Μέσα σε μια δεκαετία, ο Γούντι δημοσίευσε τρεις εμβληματικές και ετερόκλητες συλλογές, που περιέχουν διάφορα κείμενα, όπως διηγήματα, θεατρικά σενάρια και δοκίμια. Στα ελληνικά, τα συγκεκριμένα έργα κυκλοφορούν σε μια ενιαία έκδοση, με τίτλο Γούντι Άλεν: Όλα τα γραπτά του.

Είκοσι πέντε και παραπάνω χρόνια αργότερα, ο Άλεν δημοσίευσε ακόμα μία συλλογή, τη Σκέτη αναρχία, κινούμενος σε γνώριμα μονοπάτια.

bibliotheque jodorowsky i albina kai ta antroskylaΑλεχάντρο Γιοντορόφσκι (Η Αλμπίνα και τα αντρόσκυλα, εκδ. Bibliotheque, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης)

Η νουβέλα του Γιοντορόφσκι, που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας στην αψεγάδιαστη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, δεν θα απογοητεύσει τους οπαδούς των ταινιών του. Γραμμένο με το ιδιόμορφο χιούμορ του Χιλιανού δημιουργού, περικλείοντας γκροτέσκες εικόνες και θρησκευτικές αναφορές, το βιβλίο περιγράφει την προσπάθεια της Αλμπίνας, μιας γυναίκας με ακαταμάχητη γοητεία, να λυτρωθεί από ένα ξόρκι που, κάθε βράδυ, τη μεταμορφώνει σε θηριώδες, λευκό σκυλί.

Πέρα από το ιδιαίτερο αυτό έργο, ο Γιοντορόφσκι έχει γράψει το γνωστό γκράφικ νόβελ Ινκάλ (εκδ. Anubis, μτφρ. Χρήστος Τσέλιος), αντλώντας έμπνευση από το πρωτόλειο σενάριο της ταινίας «Dune» που σκόπευε να γυρίσει τη δεκαετία του ’70.

Την εικονογράφηση ανέλαβε ο θρυλικός Γάλλος καλλιτέχνης Μοέμπιους, παραδίδοντάς μας ένα από τα σπουδαιότερα κόμικς του είδους της επιστημονικής φαντασίας.

odysseas garland i paraliaΆλεξ Γκάρλαντ (Η παραλία, εκδ. Οδυσσέας, μτφρ. Μαριάνθη Αθανασιάδου, Μαύρος σκύλος, εκδ. Οδυσσέας, μτφρ. Βασίλης Μανουσάκης)

Προτού διακριθεί ως σκηνοθέτης, ο Γκάρλαντ είχε καταπιαστεί με τη συγγραφή λογοτεχνίας. Μάλιστα, το παρθενικό μυθιστόρημά του, Η παραλία, για έναν νεαρό Άγγλο που ταξιδεύει στην Ταϊλάνδη κι ανακαλύπτει ένα ειδυλλιακό νησί που κατοικείται από μια ομάδα τουριστών που έχουν απαρνηθεί τον αστικό τρόπο ζωής, είναι αρκετά γνωστό, κι έχει εμπνεύσει μια ομότιτλη κινηματογραφική διασκευή από τον Ντάνι Μπόιλ, με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Το έργο αγαπήθηκε από τα μέλη της Γενιάς Χ και χάρισε διεθνή αναγνώριση στον Γκάρλαντ, ο οποίος συνέχισε γράφοντας ακόμα δύο μυθιστορήματα και κατόπιν, μεταπήδησε στον χώρο του σινεμά.

aigokerws wells mr arkhadinΌρσον Γουέλς (Μr. Arkadin, εκδ. Αιγόκερως, μτφρ. Γεώργιος Αραμπατζής)

Μια ομολογουμένως παράτυπη προσθήκη στη λίστα μας - παρόλα αυτά, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το βιβλίο, μιας και το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση της κυκλοφορίας του παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αφηγείται την ίδια ιστορία με το ομότιτλο φιλμ του Γουέλς, για έναν βαθύπλουτο άνδρα που ισχυρίζεται πως πάσχει από αμνησία και προσπαθεί να ανακαλύψει στοιχεία για το παρελθόν του.

Μολονότι το βιβλίο αποδίδεται στον Γουέλς, μάλλον δημιουργήθηκε από τον αφανή συγγραφέα Μωρίς Μπεσί. Μιλώντας στον συνάδελφό του, Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, ο Γουέλς είχε ισχυριστεί:

«Δεν έγραψα ούτε μια λέξη από αυτό το μυθιστόρημα. Ούτε το έχω διαβάσει ποτέ. Κάποιος το έγραψε στα γαλλικά για να δημοσιευτεί σε συνέχειες στις εφημερίδες. Ξέρεις - για να προωθήσει την ταινία. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο εκδόθηκε εντέλει ή ποιος πλήρωσε γι’ αυτό».

polis efron oi dekatreis syntages tis apistiasΝόρα Έφρον (Οι δεκατρείς συνταγές της απιστίας, εκδ. Πόλις, μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου)

Πολυτάλαντη Αμερικανίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα, περισσότερο γνωστή για τις τρυφερές, ρομαντικές κωμωδίες της με πρωταγωνίστρια τη Μεγκ Ράιαν.

Η Έφρον έγραψε ένα και μοναδικό μυθιστόρημα, ένα αυτοβιογραφικό έργο εμπνευσμένο από τον γάμο της με τον Καρλ Μπέρνσταϊν, έγκριτο δημοσιογράφο που είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για το Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Γραμμένο πριν από την κυκλοφορία των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών της δημιουργού του, το βιβλίο πραγματεύεται θέματα και ιδέες που εμφανίζονται στις ταινίες «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», «Τζούλι & Τζούλια» και σε διάφορα άλλα έργα της Έφρον.

kastaniotis kazan pera apo to aigaioΕλία Καζάν (Πέρα από το Αιγαίο, εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Μανώλης Κορνήλιος, Ο συμβιβασμός, εκδ. Μελάνι, μτφρ. Ηλίας Μαγκλίνης, Ο Ανατολίτης, εκδ. Κάκτος, μτφρ. Μαίρη Κιτσικοπούλου)

Σπουδαίος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου, συνιδρυτής του Actor’s Studio, που καθιέρωσε τη μέθοδο του Στανισλάβσκι και ανέδειξε τον Μάρλον Μπράντο και τον Τζέιμς Ντιν, και μια αμφιλεγόμενη φιγούρα, λόγω των καταθέσεών του στη μακαρθική Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών.

Δεν είναι τόσο γνωστό, όμως ο ελληνικής καταγωγής Ελία Καζάν είχε γράψει και αρκετά μυθιστορήματα, κάποια εκ των οποίων κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Ο Ανατολίτης και το Πέρα από το Αιγαίο αφηγούνται τη ζωή του Σταύρου Τοπούζογλου, ενός Έλληνα από τη Μικρά Ασία που μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια καλύτερη ζωή.

Στον Συμβιβασμό, το πιο προσωπικό μυθιστόρημα του Καζάν, πρωταγωνιστεί και πάλι ένας ομογενής από την Αμερική, ο οποίος ασφυκτιά καθώς κυνηγά την επιτυχία και την καταξίωση.

topos cronenberg analwmenoiΝτέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Αναλωμένοι, εκδ. Τόπος, μτφρ. Γιώργος Μπέτσος)

Ο πρωτοπόρος του είδους του κινηματογραφικού body horror υπογράφει ένα μυθιστόρημα με θέμα τον καταναλωτισμό και τον φετιχισμό - τον ερωτικό, αλλά και τον φετιχισμό της τεχνολογίας.

Δυο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, που επιθυμούν αδιάκοπα να αγοράζουν όλο και πιο σύγχρονα εξαρτήματα για τις κάμερές τους, ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας μιας Γαλλίδας μαρξίστριας φιλοσόφου και μπλέκουν με έναν αμφιλεγόμενο Ούγγρο χειρούργο, ο οποίος φωτογραφίζει τους ναρκωμένους, γυμνούς ασθενείς του.

Μια ανατριχιαστική, προκλητική ιστορία, που φέρει τη σφραγίδα του γνωστού σκηνοθέτη.

metaixmio mamet chicagoΝτέιβιντ Μάμετ (Σικάγο, εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Νίκος Α. Μάντης)

Στα θεατρικά έργα του αυτοδίδακτου, όπως υπενθυμίζει συνήθως στις συνεντεύξεις του, δραματουργού Ντέιβιντ Μάμετ εμφανίζονται συχνά σκοτεινές προσωπικότητες, αμοραλιστές καιροσκόποι που προσπαθούν να πλουτίσουν με αθέμιτα μέσα.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που το μυθιστόρημά του Σικάγο εκτυλίσσεται στην Πόλη των Ανέμων τη δεκαετία του 1920, την Περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης, όταν η εγκληματική οργάνωση του Αλ Καπόνε μεσουρανούσε.

Στις σελίδες αυτού του ιλιγγιώδους βιβλίου, εμφανίζονται γκάνγκστερ, δημοσιογράφοι και βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι μιλούν με την αμεσότητα και το καυστικό ύφος που χαρακτηρίζουν τους διαλόγους των σεναρίων του Μάμετ.

sigxroni epoxi bergman oi kalyteres protheseisΊνγκμαρ Μπέργκμαν (Οι καλύτερες προθέσεις, εκδ. Σύγχρονη εποχή, μτφρ. Ακριβή Κονιδάρη, Νίκος Σερβετάς)

Οι καλύτερες προθέσεις είναι ένα από τα λιγοστά μυθιστορήματα που έγραψε ο Μπέργκμαν, εμπνευσμένος από την ιστορία της οικογένειάς του και πιο συγκεκριμένα, από τη σχέση και τον γάμο των γονιών του.

Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν δυο ερωτευμένοι νέοι, ο Χένρικ και η Άννα, οι οποίοι επιθυμούν να παντρευτούν, παρά τις ενστάσεις της μητέρας της Άννας, Καρίν.

Μια γλυκόπικρη ιστορία για την ανεξήγητη δύναμη της αγάπης και για τα αδιέξοδα στα οποία φτάνουν συχνά οι καλοί άνθρωποι.

odysseas pasolini ta paidia tis zoisΠιέρ Πάολο Παζολίνι (Τα παιδιά της ζωής, εκδ. Οδυσσέας, μτφρ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος)

Ο Παζολίνι είναι ευρέως γνωστός ως κινηματογραφιστής και ποιητής, αλλά είχε γράψει κι ορισμένα μυθιστορήματα.

Τα παιδιά της ζωής αφηγούνται τις περιπέτειες μιας ομάδας εφήβων που περιπλανιούνται άσκοπα στις φτωχογειτονιές της Ρώμης, διαπράττουν μικρά εγκλήματα, εκδίδονται και ρεμπελεύουν, με επαναστατική διάθεση, αγνοώντας κάθε καθωσπρεπισμό.

Όπως και τα έργα του Παζολίνι που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη, έτσι και το πρώτο, και πιο σημαντικό, μυθιστόρημά του θεωρήθηκε χυδαίο και λογοκρίθηκε μετά από την κυκλοφορία του.

ellinika grammata tarantino kapote sto hollywoodΚουέντιν Ταραντίνο (Κάποτε στο Χόλιγουντ, εκδ. Ελληνικά γράμματα, μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης)

Ο Ταραντίνο έχει δώσει όρκο πως, μετά από την ολοκλήρωση της δέκατης μεγάλου μήκους ταινία του, θα αποσυρθεί από τη σκηνοθεσία και θα αφοσιωθεί στη συγγραφή μυθιστορημάτων και βιβλίων για την τέχνη του σινεμά.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του, βέβαια, έχει ήδη κυκλοφορήσει: πρόκειται για το Κάποτε στο Χόλιγουντ, που έχει τον ίδιο τίτλο με την τελευταία ταινία του και αφηγείται επίσης την ίδια ιστορία, αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες. Για δεύτερη φορά, λοιπόν, ο Ταραντίνο μάς ξεναγεί στο Χόλιγουντ της Χρυσής Εποχής, η οποία, χάρη στην εκπλήρωση μιας ευχής στο τέλος της ιστορίας, δεν τελειώνει ποτέ κατά κάποιον τρόπο.

psichogios del toro o labyrinthos toy panaΓκιγιέρμο ντελ Τόρο (Ο λαβύρινθος του Πάνα, εκδ. Ψυχογιός, μτφρ. Άννα Κοντολέων, Η αιώνια νύχτα, εκδ. Λιβάνη, μτφρ. Χριστιάνα Σακελλαροπούλου, κ.ά.)

Παρόλο που η συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι μια εργασία κατά κύριο λόγο ατομική, ο ντελ Τόρο έχει γράψει όλα τα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά μαζί με κάποιον άλλον πεζογράφο.

Με τη βοήθεια της Κορνέλια Φούνκε, Γερμανίδας που διαπρέπει στη συγγραφή παιδικής λογοτεχνίας, ο ντελ Τόρο μπόρεσε να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού για παιδιά, βασισμένο στο σενάριο της πιο σημαντικής ταινίας του, του θρυλικού «Λαβυρίνθου του Πάνα».

Κάποια χρόνια νωρίτερα, ο σκηνοθέτης είχε γράψει, μαζί με τον Τσακ Χόγκαν, μια τριλογία για έναν ιό που μετατρέπει τους φορείς του σε βρικόλακες. Και τα τρία έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη σε μετάφραση Χριστιάνας Σακελλαροπούλου.

topos chbosky ta pleonektimata toy na eisai sto perithorioΣτίβεν Τσμπόσκι (Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο, εκδ. Τόπος, μτφρ. Ελένη Δριμή)

Το 1999, ο Τσμπόσκι εξέδωσε το επιστολικό μυθιστόρημά του, το οποίο αγαπήθηκε από το κοινό.

Σύντομα, αρκετά κινηματογραφικά στούντιο ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν τα δικαιώματα για την παραγωγή μιας ταινίας βασισμένης στο έργο του.

Ο συγγραφέας δέχθηκε να συνεργαστεί με το στούντιο του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς, υπό την προϋπόθεση πως θα σκηνοθετούσε ο ίδιος το φιλμ, εφόσον το βιβλίο ήταν εν μέρει βασισμένο στην παιδική του ηλικία κι ήθελε να χειριστεί το θέμα με τον δικό του τρόπο.

Η κινηματογραφική διασκευή ανέδειξε τον Τσμπόσκι κι έκτοτε ασχολείται περισσότερο με το σινεμά, έχοντας γράψει μονάχα ένα μυθιστόρημα ακόμα.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Γιώργης Χαριτάτος: «Προσπάθησα να κινηθώ σε μια ποικιλία χώρων και χρόνων, σε ένα αέναο παιχνίδι αναζήτησης της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας»

Ο Γιώργης Χαριτάτος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική του συλλογή «Πρώτη ύλη» (εκδ. Βακχικόν).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν; Ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει;

...
«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

«Καύση τελεία και παύλα» του Γιώργου Ζησιμόπουλου (κριτική) – Ποίηση που ξορκίζει τον θάνατο

Για την ποιητική συλλογή του Γιώργου Ζησιμόπουλου «Καύση τελεία και παύλα» (εκδ. Νίκας). Εικόνα: Ο πίνακας του Χάινριχ Φούγκερ «Ο Προμηθέας φέρνει την φωτιά στην ανθρωπότητα».

Γράφει ο Γιώργος Βέης

«Ποια χέρια σφίγγουν το τιμόνι;/ Δεν είναι τ...

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

«Η αφήγηση της φιλοσοφίας» των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Θεοδωρακέα – Χαρτογραφώντας την περιπέτεια των ιδεών και των εννοιών

Για το βιβλίο ιστορίας της φιλοσοφίας των Φώτη Τερζάκη και Τάκη Ι. Θεοδωρακέα «Η αφήγηση της φιλοσοφίας. Μια κοινωνική ιστορία τής δυτικής σκέψης – τόμος Α΄:  Αρχαία φιλοσοφία» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης στον πίνακα του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών».

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη, τη νουβέλα «Νύχτες με την Κάλλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 2 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

Την αντιλήφθηκ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο: 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη. ...

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Το ελληνικό Πάσχα στην ποίηση σήμερα: 66 + 1 ποιητές και ποιήτριες (Β' μέρος)

Μεγάλο αφιέρωμα στο Πάσχα και τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. 66+1 ποιήματα εν ζωή Ελλήνων ποιητών και Ελληνίδων ποιητριών, ανθολογούνται και παρουσιάζονται σε δύο μέρη. Εδώ, το β' μέρος με 33 ποιήματα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...
Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Ο Τόμας Μαν, κοινό κτήμα: Όλα τα βιβλία που διαβάζουμε επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του

Λίγα λόγια για τον Τόμας Μαν (1875-1955) και τις νέες εκδόσεις των έργων του με αφορμή την «απελευθέρωση» των συγγραφικών του δικαιωμάτων, μετά τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του, το 1955. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ