notting hill bookshop

Τρία πρόσφατα feelgood μυθιστορήματα που θα σας κάνουν να αγαπήσετε (ακόμη περισσότερο) τα βιβλιοπωλεία και τους βιβλιοπώλες. Τι θα κάναμε, άλλωστε, χωρίς τους «ναούς» των βιβλίων και τους «μύστες» τους; Κεντρική εικόνα: Σκηνή από την ταινία «Notting Hill» με πρωταγωνιστή τον Χιου Γκραντ. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ (μτφρ. Μαρία Τοπάλη, εκδ. Άγρα) του Στέφαν Τσβάιχ. Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα (μτφρ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, εκδ. Κριτική) του Ρομπέρτο Βεκιόνι. Ο βιβλιοπώλης στο βιβλιοπωλείο «Γυάλινο» που μνημονεύει ο Ρομπέρτο Μπολάνιο σε μια διάλεξή του, με τον οποίο είχε πιάσει κάποτε μια εντελώς σουρεαλιστική συζήτηση γύρω από τα βιβλία (τι άλλο;)

Είναι οι «δικοί» μας άνθρωποι, αυτοί που μας βοηθούν να βρούμε το αγνό κοίτασμα μέσα σε μια θάλασσα από βιβλία. Αν τα βιβλιοπωλεία είναι οι ναοί του βιβλιόφιλου, ο ενημερωμένος βιβλιοπώλης είναι ο ιεροφάντης του χώρου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία να συναντήσεις έναν τέτοιο: όχι μόνο θα σε σώσει από λανθασμένες επιλογές (άρα και χρήματα), αλλά θα σου ανοίξει διάπλατα ένα παράθυρο προς συγγραφείς που ως εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζες.

Τα βιβλία που αναφέρονται στα βιβλιοπωλεία και τους βιβλιοπώλες είναι, αναμφίβολα, από τα πλέον βιβλιοφιλικά. Μόνο κάποιος που αγαπάει τη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού μπορεί να φανταστεί πως αυτοί οι άνθρωποι που συναντάμε μπροστά από τους κατάφορτους πάγκους ή σκυμμένους σε κάποιο ράφι να αναζητούν τον τίτλο που ψάχνουμε, θα μπορούσαν να γίνουν ήρωες σε βιβλία.

Παρατηρώντας τους πελάτες 

keybooks bythell osa skeftetai o vivliopoli sou gia senaΈχετε φανταστεί τι μπορεί να σκέφτεται ένας βιβλιοπώλης όταν μπαίνετε στο κατάστημά του; Ο Βρετανός συγγραφέας και βιβλιοπώλης Σον Μπίθελ μάς λύνει πολλές από τις απορίες με το ενδιαφέρον βιβλίο του Οσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη, εκδ. Key Books).

Eίναι ξεχωριστή περίπτωση ο Μπίθελ, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «The Bookshop» στο Wigtown της Σκωτίας, και επίσης ένας από τους διοργανωτές του Wigtown Festival. Οταν δεν ασχολείται με το να γεμίζει τα ράφια με βιβλία, του αρέσει να παρατηρεί τους πελάτες του, να μεταφορτώνει τραγούδια των Sugarhill Gang με βιβλιοφιλικά θέματα στο YouTube και εσχάτως να καταγράφει τις σκέψεις του με λέξεις και στη συνέχεια να τις βλέπει τυπωμένες.

Το τελευταίο του βιβλίο είναι ολότελα βιωματικό, όπως και τα προηγούμενα που κινούνται γύρω από τον χώρο του βιβλίου και τις σχέσεις πελατών με τον βιβλιοπώλη τους.

Βάσει της εμπειρίας του ταξινομεί τους πελάτες ενός βιβλιοπωλείου σε επτά «γένη». Μια ειδολογική διάκριση που, όντως, μπορείς να την δεις να εμφανίζεται καθημερινά σε ένα βιβλιοπωλείο. Από τον «Ειδήμονα» έως τον «Μουσάτο Συνταξιούχο» κι από τον «Όχι Και Τόσο Σιωπηλό Ταξιδιώτη» στον «Αργόσχολο», αυτά τα γένη, μάς λέει ο Μπίθελ, υποδιαιρούνται σε μικρά «υπογένη». Άρα, τέλος δεν έχει ο κατάλογος των ξεχωριστών περιπτώσεων-πελατών.

Το βιβλίο είναι σπαρταριστό, βγάζει γέλιο και ακόμη κι αν δεις μέσα σ’ αυτούς τους τύπους τον εαυτό σου (διόλου απίθανο), αυτό δεν σου δημιουργεί συστολή. Αντίθετα, καταλαβαίνεις πως ανήκεις στην «πανίδα» των βιβλιόφιλων.

Ο Μπίθελ δεν αφήνει τον εαυτό του εκτός, καθώς στο τέλος υπάρχει και ένα επί προσωπικού κεφάλαιο στο βιβλίο και φυσικά τον περιπαίζει δίχως έλεος. Οσο κι αν σου δίνει την αίσθηση ενός σκληρού κριτή των πάντων, ο Μπίθελ γράφει κάτι που σίγουρα θα σε αγγίξει, καθώς σε περιβάλλει. Αν μη τι άλλο, οι βιβλιόφιλοι ανά τον κόσμο μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι μια ιδιαίτερη συνομοταξία.

metaixmio henn o taxydromos ton vivlionΟ καλός άνθρωπος Κόλχοφ

Ο Κάστερν Χεν στο μυθιστόρημά του Ο ταχυδρόμος των βιβλίων (μτφρ. Μαρία Μάντη, εκδ. Μεταίχμιο) μάς γνωρίζει έναν άλλον βιβλιοπώλη, τον εβδομηνταπεντάχρονο Καρλ Κόλχοφ. Εκ πρώτης όψεως είναι ένα συνηθισμένο γεροντάκι. Αγαπάει παθολογικά τα βιβλία, είναι κολλημένος στις παλιές ένδοξες εποχές και αν μη τι άλλο είναι μια ρομαντική ψυχή που δεν γίνεται να προσπεράσεις.

Ως άοκνος εργάτης της γνώσης, ο Κόλχοφ, όταν κλείνει το βιβλιοπωλείο δεν πηγαίνει σπίτι του να ξεκουραστεί ούτε καταλήγει σε κάποια μπιραρία (όπως τυχόν θα έκαναν άλλοι στην ηλικία του), αλλά, ως άλλος ταχυδρόμος, παραδίδει βιβλία κατ’ οίκον σε ανθρώπους που για συγκεκριμένους λόγους δεν έχουν δυνατότητα να προμηθευτούν αλλιώς τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν.

Η σχέση που δημιουργεί μ’ αυτούς τους ξεχωριστούς πελάτες του είναι ιδιαίτερη και καθοριστική. Ο Κόλχοφ είναι ο σύνδεσμος αυτών των ανθρώπων με τον έξω κόσμο. Μαζί με τα βιβλία τούς μεταφέρει και την αύρα της πόλης και της παλλόμενης κατάστασης στους δρόμους.

Πάνω από όλα, όμως, τους δίνει χαρά, καθώς τι άλλο μπορεί να προσφέρει αγαλλιάση σε έναν βιβλιόφιλο από το να του πας τα βιβλία του στο σπίτι;

Οταν θα χάσει τη δουλειά του ο Κόλχοφ όλα θα ανατραπούν. Τόσο στη δική του ζωή όσο και σε εκείνη των πελατών του. Θα χρειαστεί η σωτήρια «επέμβαση» ενός μικρού κοριτσιού για να αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλά ώστε να έρθουν κοντά. Τα βιβλία, σίγουρα, είναι κάτι που μπορεί να φέρει τον έναν δίπλα στον άλλον.

Το βιβλίο του Χεν μοιάζει με τον χαρακτήρα του κεντρικού του ήρωα. Είναι ρομαντικό, βιβλιοφιλικό, ανάλαφρο (αυτό που λέμε feelgood) και σίγουρα θα αγγίξει για τα καλά την τρυφερή πλευρά του εαυτού σας.

Το θαύμα των Χριστουγέννων

psychogios kolgan to vivliopoleio tvn XristougennonΣτην ίδια κατηγορία των feelgood βιβλίων ανήκει και το μυθιστόρημα της Τζένι Κόλγκαν Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων (μτφρ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου, εκδ. Ψυγογιός).

Πρωταγωνίστρια είναι η Κάρμεν, η οποία όσο θυμάται τον εαυτό της δούλευε πάντα στο πολυκατάστημα της περιοχής της. Το κακό είναι ότι παλιό κτίριο που στεγαζόταν το πολυκατάστημα έκλεισε (ο χρόνος είναι αδήριτος και για τα κτίρια) με αποτέλεσμα η Κάρμεν να μείνει χωρίς δουλειά.

Ως μάννα εξ ουρανού της έρχεται τότε η πρόταση της αδελφής της, Σοφίας, να δουλέψει σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο και να διαμείνει στο ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού της.

Αρχικά η Κάρμεν διστάζει. Ήταν πάντα πολύ επιφυλακτική ως προς το να δεχτεί βοήθεια. Ωστόσο δεν έχει πολλές εναλλακτικές, οπότε θα βρεθεί στη χιονισμένη πόλη έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυτό που η Σοφία δεν της είπε για το μικρό βιβλιοπωλείο είναι ότι «ξεψυχάει» οικονομικά και ότι, αν η Κάρμεν δεν καταφέρει να κάνει τη διαφορά πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιδιοκτήτης του θα αναγκαστεί να το πουλήσει. Χωρίς να το ομολογεί σε κανέναν, η Σοφία είναι σίγουρη πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να σωθεί το κατάστημα, αλλά ίσως αυτά τα Χριστούγεννα η Κάρμεν τούς εκπλήξει.

Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που σε κεντρίζει με τη γλυκύτητά του, την οποία μπορείτε να τη συνδυάσετε με το κλίμα των επερχόμενων εορτών (ειδικά αν το διαβάσετε εκείνη την περίοδο). 

Πάντως, αν ανατρέξουμε σε λίγο παλαιότερες εκδόσεις θα βρούμε κι άλλα βιβλία που έχουν θέμα βιβλιοπωλεία και βιβλιοπώλες (το θέμα είναι πάντα ενδιαφέρον). Ενδεικτικά θα αναφέρουμε Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων της Μόνικα Γκουτιέρες (μτφρ. Κάλλια Ταβουλάρη, εκδ. Μεταίχμιο), Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο της Νίνα Γκεόργκε (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος) και το Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο της Μαίρης Κόντζογλου (εκδ. Μεταίχμιο).


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Euro 2024 στη Γερμανία κι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει τη γιορτή. Σας προτείνουμε τρία πρόσφατα βιβλία, αμιγώς ποδοσφαιρικά, που θα σας βάλουν στο κλίμα της διοργάνωσης. Κεντρική εικόνα: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την βαρύτιμη κούπα του Euro μέσα στο Στάδιο Ντα Λουζ της...

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η λίστα του δικαστή» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) εξετάζουμε την ξεχωριστή περίπτωση του Αμερικανού συγγραφέα που είναι μετρ των δικαστικών θρίλερ (και όχι μόνο), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: © achiev...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Και τα δύο βιβλία που βραβεύτηκαν με το Women's prize 2024 εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται από τον εξτρεμισμό. Κεντρική εικόνα: αριστερά η Naomi Klein και δεξιά η V.V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο –  Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο – Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη 2024 για βιβλία που εκδόθηκαν το 2023. Η τελετή απονομής, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Μουσείο Μπενάκη. 

Επιμέλεια: Book Press

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου της απονεμήθηκε στη ...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λουξεμβουργιανής συγγραφέως Ναταλί Ρονβό [Nathalie Ronvaux] «Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» (μτφρ. Χάρης Παπαϊωάννου), η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Euro 2024 στη Γερμανία κι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει τη γιορτή. Σας προτείνουμε τρία πρόσφατα βιβλία, αμιγώς ποδοσφαιρικά, που θα σας βάλουν στο κλίμα της διοργάνωσης. Κεντρική εικόνα: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την βαρύτιμη κούπα του Euro μέσα στο Στάδιο Ντα Λουζ της...

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η λίστα του δικαστή» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) εξετάζουμε την ξεχωριστή περίπτωση του Αμερικανού συγγραφέα που είναι μετρ των δικαστικών θρίλερ (και όχι μόνο), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: © achiev...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ