notting hill bookshop

Τρία πρόσφατα feelgood μυθιστορήματα που θα σας κάνουν να αγαπήσετε (ακόμη περισσότερο) τα βιβλιοπωλεία και τους βιβλιοπώλες. Τι θα κάναμε, άλλωστε, χωρίς τους «ναούς» των βιβλίων και τους «μύστες» τους; Κεντρική εικόνα: Σκηνή από την ταινία «Notting Hill» με πρωταγωνιστή τον Χιου Γκραντ. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ (μτφρ. Μαρία Τοπάλη, εκδ. Άγρα) του Στέφαν Τσβάιχ. Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα (μτφρ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, εκδ. Κριτική) του Ρομπέρτο Βεκιόνι. Ο βιβλιοπώλης στο βιβλιοπωλείο «Γυάλινο» που μνημονεύει ο Ρομπέρτο Μπολάνιο σε μια διάλεξή του, με τον οποίο είχε πιάσει κάποτε μια εντελώς σουρεαλιστική συζήτηση γύρω από τα βιβλία (τι άλλο;)

Είναι οι «δικοί» μας άνθρωποι, αυτοί που μας βοηθούν να βρούμε το αγνό κοίτασμα μέσα σε μια θάλασσα από βιβλία. Αν τα βιβλιοπωλεία είναι οι ναοί του βιβλιόφιλου, ο ενημερωμένος βιβλιοπώλης είναι ο ιεροφάντης του χώρου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία να συναντήσεις έναν τέτοιο: όχι μόνο θα σε σώσει από λανθασμένες επιλογές (άρα και χρήματα), αλλά θα σου ανοίξει διάπλατα ένα παράθυρο προς συγγραφείς που ως εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζες.

Τα βιβλία που αναφέρονται στα βιβλιοπωλεία και τους βιβλιοπώλες είναι, αναμφίβολα, από τα πλέον βιβλιοφιλικά. Μόνο κάποιος που αγαπάει τη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού μπορεί να φανταστεί πως αυτοί οι άνθρωποι που συναντάμε μπροστά από τους κατάφορτους πάγκους ή σκυμμένους σε κάποιο ράφι να αναζητούν τον τίτλο που ψάχνουμε, θα μπορούσαν να γίνουν ήρωες σε βιβλία.

Παρατηρώντας τους πελάτες 

keybooks bythell osa skeftetai o vivliopoli sou gia senaΈχετε φανταστεί τι μπορεί να σκέφτεται ένας βιβλιοπώλης όταν μπαίνετε στο κατάστημά του; Ο Βρετανός συγγραφέας και βιβλιοπώλης Σον Μπίθελ μάς λύνει πολλές από τις απορίες με το ενδιαφέρον βιβλίο του Οσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη, εκδ. Key Books).

Eίναι ξεχωριστή περίπτωση ο Μπίθελ, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «The Bookshop» στο Wigtown της Σκωτίας, και επίσης ένας από τους διοργανωτές του Wigtown Festival. Οταν δεν ασχολείται με το να γεμίζει τα ράφια με βιβλία, του αρέσει να παρατηρεί τους πελάτες του, να μεταφορτώνει τραγούδια των Sugarhill Gang με βιβλιοφιλικά θέματα στο YouTube και εσχάτως να καταγράφει τις σκέψεις του με λέξεις και στη συνέχεια να τις βλέπει τυπωμένες.

Το τελευταίο του βιβλίο είναι ολότελα βιωματικό, όπως και τα προηγούμενα που κινούνται γύρω από τον χώρο του βιβλίου και τις σχέσεις πελατών με τον βιβλιοπώλη τους.

Βάσει της εμπειρίας του ταξινομεί τους πελάτες ενός βιβλιοπωλείου σε επτά «γένη». Μια ειδολογική διάκριση που, όντως, μπορείς να την δεις να εμφανίζεται καθημερινά σε ένα βιβλιοπωλείο. Από τον «Ειδήμονα» έως τον «Μουσάτο Συνταξιούχο» κι από τον «Όχι Και Τόσο Σιωπηλό Ταξιδιώτη» στον «Αργόσχολο», αυτά τα γένη, μάς λέει ο Μπίθελ, υποδιαιρούνται σε μικρά «υπογένη». Άρα, τέλος δεν έχει ο κατάλογος των ξεχωριστών περιπτώσεων-πελατών.

Το βιβλίο είναι σπαρταριστό, βγάζει γέλιο και ακόμη κι αν δεις μέσα σ’ αυτούς τους τύπους τον εαυτό σου (διόλου απίθανο), αυτό δεν σου δημιουργεί συστολή. Αντίθετα, καταλαβαίνεις πως ανήκεις στην «πανίδα» των βιβλιόφιλων.

Ο Μπίθελ δεν αφήνει τον εαυτό του εκτός, καθώς στο τέλος υπάρχει και ένα επί προσωπικού κεφάλαιο στο βιβλίο και φυσικά τον περιπαίζει δίχως έλεος. Οσο κι αν σου δίνει την αίσθηση ενός σκληρού κριτή των πάντων, ο Μπίθελ γράφει κάτι που σίγουρα θα σε αγγίξει, καθώς σε περιβάλλει. Αν μη τι άλλο, οι βιβλιόφιλοι ανά τον κόσμο μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι μια ιδιαίτερη συνομοταξία.

metaixmio henn o taxydromos ton vivlionΟ καλός άνθρωπος Κόλχοφ

Ο Κάστερν Χεν στο μυθιστόρημά του Ο ταχυδρόμος των βιβλίων (μτφρ. Μαρία Μάντη, εκδ. Μεταίχμιο) μάς γνωρίζει έναν άλλον βιβλιοπώλη, τον εβδομηνταπεντάχρονο Καρλ Κόλχοφ. Εκ πρώτης όψεως είναι ένα συνηθισμένο γεροντάκι. Αγαπάει παθολογικά τα βιβλία, είναι κολλημένος στις παλιές ένδοξες εποχές και αν μη τι άλλο είναι μια ρομαντική ψυχή που δεν γίνεται να προσπεράσεις.

Ως άοκνος εργάτης της γνώσης, ο Κόλχοφ, όταν κλείνει το βιβλιοπωλείο δεν πηγαίνει σπίτι του να ξεκουραστεί ούτε καταλήγει σε κάποια μπιραρία (όπως τυχόν θα έκαναν άλλοι στην ηλικία του), αλλά, ως άλλος ταχυδρόμος, παραδίδει βιβλία κατ’ οίκον σε ανθρώπους που για συγκεκριμένους λόγους δεν έχουν δυνατότητα να προμηθευτούν αλλιώς τα βιβλία που θέλουν να διαβάσουν.

Η σχέση που δημιουργεί μ’ αυτούς τους ξεχωριστούς πελάτες του είναι ιδιαίτερη και καθοριστική. Ο Κόλχοφ είναι ο σύνδεσμος αυτών των ανθρώπων με τον έξω κόσμο. Μαζί με τα βιβλία τούς μεταφέρει και την αύρα της πόλης και της παλλόμενης κατάστασης στους δρόμους.

Πάνω από όλα, όμως, τους δίνει χαρά, καθώς τι άλλο μπορεί να προσφέρει αγαλλιάση σε έναν βιβλιόφιλο από το να του πας τα βιβλία του στο σπίτι;

Οταν θα χάσει τη δουλειά του ο Κόλχοφ όλα θα ανατραπούν. Τόσο στη δική του ζωή όσο και σε εκείνη των πελατών του. Θα χρειαστεί η σωτήρια «επέμβαση» ενός μικρού κοριτσιού για να αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλά ώστε να έρθουν κοντά. Τα βιβλία, σίγουρα, είναι κάτι που μπορεί να φέρει τον έναν δίπλα στον άλλον.

Το βιβλίο του Χεν μοιάζει με τον χαρακτήρα του κεντρικού του ήρωα. Είναι ρομαντικό, βιβλιοφιλικό, ανάλαφρο (αυτό που λέμε feelgood) και σίγουρα θα αγγίξει για τα καλά την τρυφερή πλευρά του εαυτού σας.

Το θαύμα των Χριστουγέννων

psychogios kolgan to vivliopoleio tvn XristougennonΣτην ίδια κατηγορία των feelgood βιβλίων ανήκει και το μυθιστόρημα της Τζένι Κόλγκαν Το βιβλιοπωλείο των Χριστουγέννων (μτφρ. Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου, εκδ. Ψυγογιός).

Πρωταγωνίστρια είναι η Κάρμεν, η οποία όσο θυμάται τον εαυτό της δούλευε πάντα στο πολυκατάστημα της περιοχής της. Το κακό είναι ότι παλιό κτίριο που στεγαζόταν το πολυκατάστημα έκλεισε (ο χρόνος είναι αδήριτος και για τα κτίρια) με αποτέλεσμα η Κάρμεν να μείνει χωρίς δουλειά.

Ως μάννα εξ ουρανού της έρχεται τότε η πρόταση της αδελφής της, Σοφίας, να δουλέψει σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο Εδιμβούργο και να διαμείνει στο ελεύθερο δωμάτιο του σπιτιού της.

Αρχικά η Κάρμεν διστάζει. Ήταν πάντα πολύ επιφυλακτική ως προς το να δεχτεί βοήθεια. Ωστόσο δεν έχει πολλές εναλλακτικές, οπότε θα βρεθεί στη χιονισμένη πόλη έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα.

Αυτό που η Σοφία δεν της είπε για το μικρό βιβλιοπωλείο είναι ότι «ξεψυχάει» οικονομικά και ότι, αν η Κάρμεν δεν καταφέρει να κάνει τη διαφορά πριν από τα Χριστούγεννα, ο ιδιοκτήτης του θα αναγκαστεί να το πουλήσει. Χωρίς να το ομολογεί σε κανέναν, η Σοφία είναι σίγουρη πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να σωθεί το κατάστημα, αλλά ίσως αυτά τα Χριστούγεννα η Κάρμεν τούς εκπλήξει.

Προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που σε κεντρίζει με τη γλυκύτητά του, την οποία μπορείτε να τη συνδυάσετε με το κλίμα των επερχόμενων εορτών (ειδικά αν το διαβάσετε εκείνη την περίοδο). 

Πάντως, αν ανατρέξουμε σε λίγο παλαιότερες εκδόσεις θα βρούμε κι άλλα βιβλία που έχουν θέμα βιβλιοπωλεία και βιβλιοπώλες (το θέμα είναι πάντα ενδιαφέρον). Ενδεικτικά θα αναφέρουμε Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων της Μόνικα Γκουτιέρες (μτφρ. Κάλλια Ταβουλάρη, εκδ. Μεταίχμιο), Το μικρό Παριζιάνικο βιβλιοπωλείο της Νίνα Γκεόργκε (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος) και το Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο της Μαίρης Κόντζογλου (εκδ. Μεταίχμιο).


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Μπλε ήλιος» (εκδ. Μεταίχμιο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ