mary shelley

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

Επιμέλεια: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αφορμή για την οργάνωση της ψηφοφορίας υπήρξε μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο βιβλίο της Mary Ann Sieghart με τίτλο The Authority Gap. Η έρευνα απέδειξε ότι, παρόλο που οι αναγνώστριες διαβάζουν μυθιστορήματα γραμμένα τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες συγγραφείς, οι άνδρες αναγνώστες σπάνια διαβάζουν μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες. Όχι τυχαία, λοιπόν, ο τίτλος στο άρθρο είναι 10 Essential Reads for Men, by Women, 10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες. 

Το εμβληματικό βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ Η ιστορία της θεραπαινίδας έλαβε τις περισσότερες ψήφους και βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Η συγγραφέας μίλησε για την πρωτιά του μυθιστορήματός της:

«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή για την σχολαστικότητά της, καθώς και τους αναγνώστες που με ψήφισαν – με τιμάτε. Το Women’s Prize for Fiction δεν υπήρχε την περίοδο που έγραφα την Ιστορία της θεραπαινίδας. Ωστόσο, ακόμα και τότε, πολλοί άνδρες αναγνώστες απέφευγαν τα βιβλία των γυναικών (εκτός κι αν σχετίζονταν με φόνους ή με φαντασιώσεις με μάγους). Πιθανώς να αισθάνονται πως τα έργα μας δεν τους εκφράζουν. Άκουγα συνεχώς τη φράση: «Η γυναίκα μου λατρεύει τα βιβλία σας», ένα κομπλιμέντο που ήταν δίκοπο μαχαίρι.

«Να ξέρετε πως τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες του κράτους να ελέγξει τα γυναικεία σώματα, θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ανδρών».

»Το βιβλίο μου δεν έχει να κάνει με την εναντίωση των γυναικών απέναντι στους άνδρες. Έχει να κάνει με τον ολοκληρωτισμό – περιγράφω ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που στηρίζεται από τους περισσότερους άνδρες, αν και όχι από όλους. Κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς προσπαθεί να ελέγξει τις γυναίκες, ώστε να ελέγχει τη γονιμοποίηση. Να ξέρετε πως τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες του κράτους να ελέγξει τα γυναικεία σώματα, θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ανδρών».

Ακολουθούν τα δέκα βιβλία, με τη σειρά που αναφέρονται στη δημοσίευση του Women’s Prize for Fiction:

1.

Η ιστορία της θεραπαινίδας, της Μάργκαρετ Άτγουντgl i istoria
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Το πρωτοποριακό και πλέον κλασσικό έργο της Μάργκαρετ Άτγουντ εκτυλίσσεται σε μία φουτουριστική, δυστοπική Αμερική όπου οι γυναίκες έχουν χάσει τα περισσότερα δικαιώματά τους. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Τουφρέντ, ανήκει στο τάγμα των Θεραπαινίδων, είναι δηλαδή μια γυναίκα που οφείλει να γεννά παιδιά για τις οικογένειες της άρχουσας τάξης.

Η ιστορία της θεραπαινίδας είναι ένα από τα πρώτα μελλοντολογικά μυθιστορήματα που υιοθέτησαν έντονα φεμινιστικά στοιχεία, και όπως άλλωστε δηλώνει η συγγραφέας του, παραμένει τρομακτικά επίκαιρο μέχρι σήμερα.

2.

gl to kill aΌταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, της Χάρπερ Λη
Εκδόσεις: Bell
Μετάφραση: Βικτώρια Τραπαλή

Ένα βιβλίο που συγκαταλέγεται στα Μεγάλα Αμερικανικά Μυθιστορήματα, ένα βιβλίο για την αθωότητα, την αγάπη, το μίσος και τον ρατσισμό που φωλιάζουν στις καρδιές των ανθρώπων του Αμερικανικού Νότου την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης.

Η αφηγήτρια, η εξάχρονη Σκάουτ Φιντς, εξιστορεί την προσπάθεια του πατέρα της, του δικηγόρου Άτικους Φιντς, να υπερασπιστεί έναν νεαρό μαύρο, που κατηγορείται άδικα για τον βιασμό μιας ντόπιας κοπέλας.

3.

Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, της Μπερναρντίν Εβαρίστοgl koritsi gynaika allo
Εκδόσεις: Gutenberg
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

Το πολυφωνικό μυθιστόρημα Κορίτσι, γυναίκα, άλλο αφηγείται τις ζωές δώδεκα Βρετανίδων, κυρίως μαύρων ή μιγάδων γυναικών, που έρχονται αντιμέτωπες με τις φυλετικές διακρίσεις, τις οικονομικές ανισότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, μα συνεχίζουν να προχωρούν, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Οι πρωταγωνίστριες της Εβαρίστο προβληματίζονται σχετικά με τη φυλετική ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, αντιμετωπίζουν κακοποιητικούς συντρόφους, προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρελθόν τους.

Η συγγραφέας προσπάθησε να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες μαύρες ηρωίδες στην ιστορία της, εφόσον έκρινε πως οι φωνές των μαύρων Βρετανίδων δεν ακούγονται συχνά στη λογοτεχνία του σήμερα.

4.

gl to porfyro xrwmaΤο πορφυρό χρώμα, της Άλις Γουόκερ
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Λένια Μαζαράκη

Το πορφυρό χρώμα παρουσιάζει την ιστορία της Σίλι, μιας νεαρής Αφροαμερικανής που αγωνίζεται να επιβιώσει και να αποκτήσει την ανεξαρτησία της στην Αμερική του 20ου αιώνα.

Η Σίλι εγκαταλείπει τον κακοποιητικό πατέρα της μα εγκλωβίζεται σε έναν αποτυχημένο γάμο με έναν εξίσου κακοποιητικό σύζυγο.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η Σίλι μαθαίνει να διεκδικεί τα δικαιώματά της, εξερευνά τη σεξουαλικότητά της, και προσπαθεί να ανταμώσει με την πολυαγαπημένη της αδελφή, τη Νέτι.

5.

Το τραγούδι του Αχιλλέα, της Μάντλιν Μίλερgl to tragoydi toy achillea
Εκδόσεις: Διόπτρα
Μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή

Ο νεαρός, εξόριστος Πάτροκλος μεγαλώνει και μαθητεύει στο πλευρό του ημίθεου Αχιλλέα, ενός χαρισματικού πολεμιστή που, σύμφωνα με τις προφητείες, πρόκειται να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία. Οι δύο νέοι γίνονται φίλοι και εντέλει αγαπιούνται.

Όταν ο Αχιλλέας αποχωρεί για την Τροία, με στόχο τη δόξα και την υστεροφημία, ο εύθραυστος Πάτροκλος τον συντροφεύει στο ταξίδι του, οδεύοντας προς τον θάνατό τους.

Η Μάντλιν Μίλερ δανείζεται στοιχεία από την ομηρική Ιλιάδα και βασίζεται στους αρχετυπικούς ήρωες του Τρωικού Πολέμου ώστε να πλάσει σύνθετους, ανθρώπινους χαρακτήρες.

6.

gl dakrysmenos hliosΔακρυσμένος ήλιος, της Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Κυριάκος Μαργαρίτης

Νιγηρία, δεκαετία του 1960. Η χώρα απελευθερώνεται από τα δεσμά των αποικιοκρατών, μα σύντομα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος. Ο φτωχός Ούγκβου φεύγει από το χωριό του και αναλαμβάνει το πόστο του μάγειρα στο σπίτι ενός καθηγητή, γνωστού για τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις του. Η Ολάνα παντρεύεται τον καθηγητή, και οι δυο τους αποφασίζουν να κάνουν παιδί. Ο Βρετανός Ρίτσαρντ αφήνει την κοπέλα του και ερωτεύεται τη δίδυμη αδελφή της Ολάνα.

Οι τρεις πρωταγωνιστές, άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο, επιθυμούν, φθονούν, προδίδουν και προδίδονται, καθώς ο αιματηρός εμφύλιος μαίνεται στη Νιγηρία.

7.

Η καρδερίνα, της Ντόνα ΤαρτΗ καρδερίνα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Μετάφραση: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Μία ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνιστή τον ανήλικο Θίο, η μητέρα του οποίου πέφτει θύμα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ο Θίο επιβιώνει και κλέβει την Καρδερίνα, τον πολύτιμο πίνακα του Κάρελ Φαμπρίτιους.

Τα επόμενα χρόνια, ο Θίο θα γνωρίσει τον απόντα πατέρα του, θα βυθιστεί στον κόσμο του εγκλήματος και των ναρκωτικών, θα αναζητήσει τον έρωτα και την αποδοχή. Όλη η ζωή του καθορίζεται από την απώλεια της μητέρας του και από το έγκλημα που διέπραξε μερικές στιγμές μετά από τον θάνατό της, την κλοπή του πίνακα, ένα έγκλημα για το οποίο θα προσπαθήσει να επανορθώσει.

8.

gl frankenstainΦρανκενστάιν, της Μέρι Σέλεϊ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Το αριστούργημα της Μέρι Σέλεϊ που περιγράφει την εμμονή του ιδιοφυούς Βίκτορ Φρανκενστάιν να μιμηθεί τον θεό και να δημιουργήσει έναν άνθρωπο, καθώς και την τιμωρία του, τον ύστερο αγώνα του να εντοπίσει και να καταστρέψει το δημιούργημά του.

Το γοτθικό μυθιστόρημα της Σέλεϊ είναι ένα από τα μνημειώδη έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα έργο που θέτει ερωτήματα σχετικά με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

9.

Η δηλητηριώδης βίβλος, της Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερgl i dilitiriodis biblos
Εκδόσεις: Μελάνι
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά

Ο φιλόδοξος Αιδεσιμότατος Νέιθαν Πράις ταξιδεύει στο Κονγκό του 1959, προκειμένου να κηρύξει τον λόγο του θεού και να προσηλυτίσει τους ντόπιους στη χριστιανική πίστη. Μαζί του ταξιδεύει η οικογένειά του, η σύζυγός του και οι τέσσερις κόρες τους.

Μέσα από τα μάτια τους βλέπουμε τη σύγκρουση του δυτικού πολιτισμού με τις αφρικανικές παραδόσεις: οι προσπάθειες του ιερέα αποδεικνύονται άκαρπες, και οι γυναίκες σιγά σιγά αρχίζουν να αναθεωρούν τις ίδιες τις πεποιθήσεις τους περί ανωτερότητας του δυτικού κόσμου.

10.

gl to aorato misoΤο αόρατο μισό, της Μπριτ Μπένετ
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Κάλλια Παπαδάκη

Οι ανοιχτόχρωμες μαύρες αδελφές Βίνις φεύγουν από την κωμόπολη όπου μεγάλωσαν και προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Η Ντεζιρέι ερωτεύεται έναν καταπιεστικό μαύρο σύζυγο, αποκτά μια κόρη και αργότερα επιστρέφει στη γενέτειρά της, έχοντας χάσει τα πάντα. Η Στέλλα υποδύεται τη λευκή, παντρεύεται το πλούσιο αφεντικό της και αρχίζει να εκφράζεται υποτιμητικά για τους έγχρωμους γείτονές της. Παρόλο που οι δύο πρωταγωνίστριες διανύουν εντελώς διαφορετικές πορείες, το μέλλον τούς επιφυλάσσει μια αναπάντεχη επανασύνδεση, χάρη στις κόρες τους.

Ένα σύνθετο μυθιστόρημα, μια οικογενειακή ιστορία που απλώνεται στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, και φανερώνει τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό που γίνεται να ωθήσουν τα μέλη των εθνοτικών μειονοτήτων στο να απαρνηθούν το παρελθόν και τις ρίζες τους.

* Ο Σόλων Παπαγεωργίου είναι αρθογράφος και συγγραφέας. Η συλλογή του με διηγήματα «Ονειρεύομαι πίνακες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στίξις.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Τα βραβεία του «Χάρτη» 2023: Ο βραχύς κατάλογος

Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης Χάρτης (www.hartismag.gr), συνεχίζει για τρίτη χρονιά την απονομή ετήσιων βραβείων, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το περασμένο έτος. Σήμερα ανακοινώθηκε ο Βραχύς Κατάλογος σε όλες τις κατηγορίες. Δείτε βιβλία και συγγραφείς. 

...

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Βραβείο Nero Gold 2023: Νικητής ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Μάρεϊ για το μυθιστόρημα «Τhe Bee Sting»

Το μυθιστόρημα του Πολ Μάρεϊ [Paul Murray] «The Bee Sting» είχε προκριθεί και στη μικρή λίστα του Βραβείου Μπούκερ και εκθειάστηκε από τη συγγραφέα Μπερναρντίν Εβαρίστο [Bernardine Evaristo] που είναι μέλος της επιτροπής του βραβείου Νero Gold. 

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

«Μέσα στο δίχτυ» της Άιρις Μέρντοχ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άιρις Μέρντοχ [Iris Murdoch] «Μέσα στο δίχτυ» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), το οποίο κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν είδα τον Φιν να με περιμένει στη γωνία το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

«Μικρή Στίξις»: Νέα σειρά βιβλίων και εκδήλωση για τα 7 χρόνια παρουσίας στον εκδοτικό χώρο

Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

7 γυναίκες γράφουν και ακούγονται – Όψεις της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας

Σίσσυ Δουτσίου, Στεύη Τσούτση, Λίνα Βαρότση, Αστερόπη Λαζαρίδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Αντιγόνη Ζόγκα, Λίνα Βαλετοπούλου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας επιλέγουμε πολύ πρόσφατα βιβλία νέων Ελληνίδων συγγραφέων που θέτουν, άλλοτε με τρόπο διεκδικητικό κι άλλοτε πιο έμμεσο, το ζήτημα της γυναικείας χειρα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ