war in Oukraine Putin 2

Καθώς η σύρραξη στην Ουκρανία κλιμακώνεται, η ανθρωπότητα παρατηρεί σοκαρισμένη έναν πόλεμο να εκτυλίσσεται - όχι κάπου μακριά, μα εντός της Ευρώπης. Τα γεγονότα και οι εικόνες συγκλονίζουν: το αποτέλεσμα μιας συνεχούς και παρατεταμένης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία έχει αναλυθεί εκτενώς από σημαντικούς ιστορικούς, ερευνητές και λογοτέχνες.

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

Ορισμένα σημαντικά βιβλία που εξηγούν και αναλύουν -το καθένα από διαφορετική σκοπιά- τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις σκοτεινές πλευρές του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βιβλία Ιστορίας - Μελέτες - Έρευνα

epikentro epinoisiΗ επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας: Η διαδρομή από την ελευθερία του Γκορμπατσόφ έως τον πόλεμο του Πούτιν
Arkady Ostrovsky
Εκδόσεις: Επίκεντρο

Πώς μια χώρα που απελευθερώθηκε από εβδομήντα χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας κατέληξε να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δύση και, πάνω από όλα, για το δικό της μέλλον; Γιατί οι άνθρωποι που απέρριψαν την κομμουνιστική ιδεολογία έφτασαν να δέχονται την κρατική προπαγάνδα; Σε αυτό το τολμηρό και σημαντικό βιβλίο, ο Αρκάντι Οστρόφσκι παίρνει τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την ταραχώδη μετα-σοβιετική μεταμόρφωση της Ρωσίας και φωτίζει τα βασικά σημεία καμπής που συχνά εκπλήσσουν τον κόσμο. Ως ξένος ανταποκριτής στην ίδια του τη χώρα, ο Οστρόφσκι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας, και μέσα από πρωτότυπη έρευνα και συνεντεύξεις αποκαλύπτει τις ιδεολογικές συγκρούσεις, τους συμβιβασμούς και τους πειρασμούς που άφησαν τη Ρωσία στην κόψη του ξυραφιού.

kastaniotis kokkino sima pos egina o no 1 echthros tou vlantimir poutinΚόκκινο σήμα: Πώς έγινα ο νο.1 εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν
Bill Browder
Εκδόσεις: Καστανιώτης

Νοέμβριος 2009. Σε κάποια φυλακή της Μόσχας οκτώ αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν μέχρι θανάτου τον Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Ο νεαρός δικηγόρος κατέθεσε εναντίον αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών που είχαν υπεξαιρέσει 230 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχε πληρώσει στο κράτος ένα από τα πιο επιτυχημένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτή η άγρια δολοφονία ουσιαστικά παραμένει αδιερεύνητη και ατιμώρητη. Στο Κόκκινο σήμα ο Μπιλ Μπράουντερ, ο άνθρωπος που προσέλαβε το θύμα, καταγράφει πώς ακριβώς οι ρωσικές αρχές συγκάλυψαν την υπόθεση και βάζει το μαχαίρι βαθιά μέσα στη σκοτεινή καρδιά του Κρεμλίνου προκειμένου να ξεσκεπάσει τα ένοχα μυστικά του. Ο συγγραφέας μάς οδηγεί σε ένα εκρηκτικό ταξίδι, από τον μεθυστικό κόσμο του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’90, ως τις δικές του μάχες με αδίστακτους ολιγάρχες στο ταραγμένο τοπίο της μετασοβιετικής εποχής, και την απέλασή του από τη Ρωσία, με διαταγή του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συγκλονιστική αφήγηση αναδεικνύει και τη δική του μεταμόρφωση από επενδυτή σε ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για την απόδοση δικαιοσύνης. Ένα πολιτικό θρίλερ, πέρα για πέρα αληθινό, γεμάτο διαφθορά, χρηματισμούς, απάτες και βασανιστήρια.


epikentro kasparofΈρχεται χειμώνας: Γιατί πρέπει να αντιταχθούμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στους εχθρούς του ελεύθερου κόσμου
Garry Kasparov
Εκδόσεις: Επίκεντρο

«Είναι πάντα σημαντικό να διαβάζεις τον Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος μας προειδοποίησε για τους κινδύνους του Πουτινισμού πολύ καιρό πριν από πολλούς άλλους. Είναι κάτι σπάνιο: Ένας Ρώσος δημοκράτης που είναι ρεαλιστής αναφορικά με τη χώρα του, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει για το μέλλον». (Anne Applebaum)

«Ο Γκάρι Κασπάροφ έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται τις πληροφορίες σαν ένας σούπερ υπολογιστής και διαθέτει την ευγλωττία ενός εξαίρετου ρήτορα. Μόνο ένας νους και μια καρδιά σαν τη δική του θα μπορούσαν να αναλύσουν τα τελευταία 25 χρόνια ιστορίας της Ρωσίας στον κόσμο και να καταλήξουν όχι μόνο σε ένα κατηγορητήριο για συνέργια της Δύσης, αλλά και σε μια ξεκάθαρη έκκλησης για δράση από τη Δύση». (Masha Gessen)

«Ο Γκάρι Κασπάροφ είναι μια ιδιοφυία στο σκάκι και την πολιτική, και κατανοεί τη φαυλότητα του καθεστώτος του Πούτιν καλύτερα από οποιονδήποτε. Αυτό το βιβλίο αποτελεί μια ξεκάθαρη και ακριβής παρατήρηση του σημερινού χάους που οφείλεται στην αδράνεια της Δύσης προς τον Πούτιν, και μια προειδοποίηση του τι θα συμβεί αν δεν καταφέρουμε να δράσουμε στο μέλλον. Θα έπρεπε να το διαβάσει κάθε αρχηγός κράτους και το εκλογικό σώμα». (Bill Browder)

«Ο Γκάρι Κασπάροφ έχει γράψει ένα παθιασμένο κατηγορητήριο τόσο για την κλεπτοκρατία της Ρωσίας όσο και για τον εφησυχασμό των δυτικών δημοκρατιών απέναντι στον Πούτιν. Αυτή η απειλή έχει γίνει η βασική μας πρόκληση στην εξωτερική πολιτική, και τα επιχειρήματα του Κασπάροφ είναι ουσιαστικά ώστε να κατανοήσουμε πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε». (Francis Fukuyama) 

patakis vlantimir poutin o anthropos dichos prosopoΒλαντιμίρ Πούτιν: Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο
Masha Gessen
Εκδόσεις: Πατάκης

Ο Άνθρωπος δίχως πρόσωπο είναι η ανατριχιαστική εξιστόρηση της διαδικασίας μέσα από την οποία ένας χαμηλόβαθμος πράκτορας της KGB αναρριχήθηκε στην προεδρία της Ρωσίας. Το 1999 η «οικογένεια» που περιέβαλλε τον Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ψάχνει διάδοχο για τον ασθενούντα πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου συνεχώς έφθινε. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με ελάχιστη κυβερνητική εμπειρία, πέρα από τη θητεία του ως αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης και ένα σύντομο διάστημα στη θέση του διευθυντή της μυστικής αστυνομίας, έμοιαζε ωστόσο η τέλεια λύση: ένα "απρόσωπο" πλάσμα που ο Γέλτσιν και οι στενοί του φίλοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κατ' εικόνα τους. Ξαφνικά το αγόρι που είχε μεγαλώσει στις σχολικές αυλές του μεταπολεμικού Λένινγκραντ παίζοντας ξύλο και κάνοντας όνειρα να κυβερνήσει τον κόσμο, έγινε δημόσιο πρόσωπο και η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η Ρωσία και μια ξελογιασμένη Δύση ήταν αποφασισμένες να βλέπουν στο πρόσωπό του τον προοδευτικό ηγέτη των ονείρων τους, ακόμα και όταν, με ανελέητη αποτελεσματικότητα, ο Πούτιν ξήλωνε τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, αποσπούσε δια της βίας από την ανθούσα επιχειρηματική τάξη τον έλεγχο και τα πλούτη της και αποδεκάτιζε τους εύθραυστους μηχανισμούς της δημοκρατίας. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, ουσιαστικά κάθε εμπόδιο για την αχαλίνωτη κυριαρχία του απομακρύνθηκε και κάθε αντίθετη φωνή φιμώθηκε, με τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους επικριτές του να οδηγούνται στην εξορία ή στον τάφο.

Ως δημοσιογράφος που ζει στη Μόσχα, ο συγγραφέας βίωσε από πρώτο χέρι αυτή την ιστορία και για τον Άνθρωπο δίχως πρόσωπο χρησιμοποίησε στοιχεία και πηγές που κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει αξιοποιήσει. Η εξιστόρηση του τρόπου με τον οποίο ένας άνθρωπος «χωρίς πρόσωπο» ελίχθηκε για να φτάσει στην απόλυτη -και απόλυτα διεφθαρμένη- εξουσία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού πεζογραφήματος.

papadopoulos dromos prosΟ δρόμος προς την ανελευθερία: Ρωσία-Ευρώπη-Αμερική
Timothy Snyder
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η νίκη της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας φαινόταν οριστική. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Νέου τύπου αυταρχικά καθεστώτα έκαναν -και κάνουν- την εμφάνισή τους, κάποια μάλιστα διεκδικώντας διευρυμένο ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω και της υπόσκαψης αντιπάλων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμμαχοί τους σε αυτές τις βλέψεις τους είναι κάθε είδους ακροδεξιοί και ακροαριστεροί εθνικολαϊκιστές και δημαγωγοί στην Ευρώπη και την Αμερική. Γεγονότα όπως το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν να εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους και παράλληλα αποκαλύπτουν πόσο πιο ευάλωτες απ' ό, τι νομίζουμε είναι οι δυτικές κοινωνίες απέναντι σε τέτοιου είδους τάσεις, επιρροές και επιθέσεις.

Ο Timothy Snyder, με τη μεθοδικότητα αλλά και με την εμμονή στην αξιοποίηση πηγών και μαρτυριών που τον διακρίνουν πάντα, κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που απειλούν κεκτημένα όπως είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος δικαίου.

alexandreia o kokkinos limosΟ Κόκκινος Λιμός: Ο πόλεμος του Στάλιν εναντίον της Ουκρανίας
Anne Applebaum
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια

Από τη συγγραφέα του Γκουλάγκ και του Σιδηρού Παραπετάσματος, η αποκαλυπτική ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Στάλιν, που οι προεκτάσεις του είναι αισθητές μέχρι σήμερα.

«Ο πόλεμος, κατά τη διάσημη ρήση του Καρλ φον Κλάουζεβιτς, είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Η πολιτική σ' αυτή την περίπτωση ήταν η σοβιετοποίηση της Ουκρανίας• τα μέσα ήταν η λιμοκτονία. Οι προμήθειες τροφίμων δεν έτυχαν κακής διαχείρισης από ονειροπόλους ουτοπιστές - μετατράπηκαν σε όπλο... Με καυστική σαφήνεια, ο Κόκκινος λιμός δείχνει τις φρικτές συνέπειες μιας εκστρατείας για την εξάλειψη της "οπισθοδρόμησης" όταν αναλαμβάνεται από ένα καθεστώς που βρίσκεται σε πόλεμο με τον ίδιο το λαό του.» (The Economist)

«Η εξιστόρηση της Άπλμπαουμ σίγουρα θα γίνει η καθιερωμένη πραγματεία για μια από τις μεγάλες πολιτικές ωμότητες της ιστορίας... Ανασυστήνει έναν βουκολικό κόσμο ώστε να γίνει εμφανής η καταστροφή του. Και ορθά επιμένει ότι η επιβεβλημένη λιμοκτονία των Ουκρανών αγροτών ήταν μέρος μιας ευρύτερης [σοβιετικής] πολιτικής κατά του ουκρανικού έθνους... Δίχως άλλο, η Ρωσία δεν είναι πλέον η Σοβιετική Ένωση και οι σημερινοί Ρώσοι μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να αποδεχτούν μια σταλινική εκδοχή του παρελθόντος. Αλλά για να έχουν αυτή την επιλογή χρειάζονται μια αντίληψη της ιστορίας. Άλλος ένα λόγος να είναι κανείς ευγνώμων γι' αυτό το αξιοσημείωτο βιβλίο.» (Timothy Snyder, Washington Post)

«Δυνατό, αδυσώπητο, σοκαριστικό, ακαταμάχητο - θα επισφραγίσει τη δικαιολογημένη φήμη της Άπλμπαουμ ως κορυφαίας ιστορικού των σοβιετικών εγκλημάτων.» [Daniel Finkelstein, The Times (London)]

dioptra aixmalotoiΑιχμάλωτοι της γεωγραφίας
Tim Marshall
Εκδόσεις Διόπτρα

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Πούτιν έχει τόσο μεγάλη εμμονή με την Κριμαία, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν προορισμένες να εξελιχθούν σε πλανητική υπερδύναμη ή γιατί η ισχύς της Κίνας συνεχίζει να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, τότε όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ.

Η γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα... Αλλά αν δεν γνωρίζουμε γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

Το βιβλίο "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας", ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική σύμφωνα με την εφημερίδα "Evening Standard", στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ' έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία.

leimon synotpiki istoriaΣυνοπτική ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: Μια σύγχρονη κρίση με ρίζες στο παρελθόν
Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος
Εκδόσεις: Λειμών

Η Ουκρανία, η Ρωσσία και η χερσόνησος της Κριμαίας βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων κατά τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για την ευρύτερη περιοχή, όπου υπάρχει έντονη και μακραίωνη παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να απαντήσει στα συνεχή ερωτήματα πολλών σπουδαστών για τα τεκταινόμενα στα εδάφη αυτά, καθιστώντας γνωστή στο ευρύ αναγνωστικό κοινό την ιστορία τους και εκθέτοντας ταυτόχρονα τις πρόσφατες εξελίξεις από τη σκοπιά της γεωπολιτικής. Άλλωστε, συμφωνά με πολλούς μελετητές, τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν μία νέα φάση του «μεγάλου παιχνιδιού» (The Big Game), το οποίο παίζεται μεταξύ των Ρώσσων και του αγγλοσαξονικού κόσμου στην περιοχή της Ανατολής, τα τελευταία 200 χρόνια.

to mellon dikoi mas alloiΟι δικοί μας άλλοι
Η ιστορία και η καθημερινότητα των μειονοτήτων στη σύγχρονη Ουκρανία
OLESYA YAREMCHUK
Εκδόσεις: Το Μέλλον

Η βραβευμένη δημοσιογραφική έρευνα "Oι δικοί μας άλλοι: Η ιστορία και η καθημερινότητα των μειονοτήτων στη σύγχρονη Ουκρανία", διατρέχει τη ζωή των δεκαπέντε εθνοτικών μειονοτικών ομάδων που ζουν στη σημερινή Ουκρανία: Έλληνες, Τσέχοι και Σλοβάκοι, Μεσχέτιοι Τούρκοι, Σουηδοί, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Ρομά, Εβραίοι, Λιπτάκοι, Γκαγκαούζοι, Γερμανοί, Βλάχοι, Πολωνοί, Τάταροι της Κριμαίας και Αρμένιοι. Συνδυάζοντας ακαδημαϊκή μελέτη κι επιτόπιες έρευνες και συνεντεύξεις, τα «λογοτεχνικά ρεπορτάζ» της Ολέσια Γιάρεμτσουκ δημιουργούν ρεαλιστικές, προσεγμένες και ιστορικά ενημερωμένες απεικονίσεις για το πώς αυτές οι ομάδες πέρασαν τα σύνορα και έφτασαν στην Ουκρανία. Με φωτογραφίες που χαρίζουν ζωή στην έκδοση, "Οι δικοί μας άλλοι" αποτελούν, κατά μία έννοια, ένα χρονικό που περιγράφει τις αναγκαστικές και εθελοντικές μεταναστεύσεις που έλαβαν χώρα επί αιώνες στη χώρα. Ταυτόχρονα, το βιβλίο προσφέρει μια τρυφερή -και έγκαιρη- μελέτη των μικρών νησίδων πολιτιστικής ποικιλομορφίας της χώρας, οι οποίες επιβίωσαν από τη σοβιετική γλωσσική, πολιτιστική και θρησκευτική ενοποίηση, και που αξίζουν αναγνώριση στην ευρύτερη πολιτιστική ταυτότητα της Ουκρανίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

marxistiko vivliopoleio oykrania stayrodromi imperialistikon antagonismonΟυκρανία: Σταυροδρόμι Ιμπεριαλιστικών Ανταγωνισμών
Λέανδρος Μπολάρης
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Ο πόλεμος που ξέσπασε στην Ουκρανία την άνοιξη του 2014 είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Πώς έφτασε μια ευρωπαϊκή χώρα στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα να σπαράσσεται από μια τέτοια εμφύλια σύγκρουση; Ποιος μπορεί να σταματήσει το κατρακύλισμα στη βαρβαρότητα του εθνικιστικού μίσους και τη φρίκη του πολέμου; Τι μπορεί να κάνει η Αριστερά και πως πρέπει να αντιμετωπίσει την ουκρανική κρίση; Ερωτήματα που έχουν τεθεί και συζητιούνται όλους τους τελευταίους μήνες. Αυτό το βιβλίο είναι μια προσπάθεια να απαντηθούν.

Αφετηρία του είναι ότι την «κάθαρση» στην ουκρανική τραγωδία δεν μπορούν να τη φέρουν οι παρεμβάσεις των «Μεγάλων Δυνάμεων», της ΕΕ και των ΗΠΑ από τη μια μεριά και της Ρωσίας από την άλλη. Αντίθετα, αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι άμεσα υπεύθυνες για το δράμα αυτής της χώρας.

Λογοτεχνικά Βιβλία

patakis alexievits tsernobylΤσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος
Svetlana Alexievich
Εκδόσεις: Πατάκης

Την 26η Απριλίου του 1986 μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια μετά το «ατύχημα», περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη -όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία-, μίλησε με δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών. Εκατό από αυτές τις μαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθανάτων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο μα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονιοί που έθαψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους. «Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία μέσα στο πολυφωνικό βιβλίο.

Πρόκειται για το μεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργημα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, που, μετά την Άννα Φρανκ και τον Πρίμο Λέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της μαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσμένης και παράφορης αγάπης.

kastaniotis o teleytaios erotas enos oukranou proedrouΟ τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου
Andrej Kurkow
Εκδόσεις: Καστανιώτης

Ένας άνθρωπος πληρώνει την άνοδό του στην κορυφή της εξουσίας με την καρδιά του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο έφηβος της σοβιετικής περιόδου εξελίσσεται σε έναν καλά δικτυωμένο νεαρό πολίτη της μετασοβιετικής Ουκρανίας, για να βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του. Μεταξύ των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος κυρίαρχη θέση κατέχει η καρδιά που του έχουν μεταμοσχεύσει. Η λειτουργία της ελέγχεται από ένα μηχανισμό που της έχουν εμφυτεύσει κάποιοι αόρατοι αντίπαλοι η καρδιά του προέδρου μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάψει να λειτουργεί. Ποιος όμως κρύβεται πίσω από αυτή την ενέργεια; Ποιος ωφελείται; Πώς θα σωθεί ο πρόεδρος και θα ξαναβρεί την ικανότητά του να αγαπά;

Ένα θρίλερ που αποτελεί ταυτόχρονα και σάτιρα για τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας από τον Αντρέι Κούρκοφ, τον δημοφιλέστερο και περισσότερο μεταφρασμένο σύγχρονο Ουκρανό συγγραφέα.

Kapon Editions ESTER COVERΝομίζω την έλεγαν Έστερ
Κάτια Πετρόφσκαγια
Εκδόσεις: Καπόν

Η Κάτια, γεννημένη και μεγαλωμένη στο σοβιετικό Κίεβο, ανακαλύπτει ότι προέρχεται από μια εβραϊκή οικογένεια που είχε τις ρίζες της στη Βιένη και κατέληξε στη Ρωσία, αφού προηγουμένως έζησε για ένα διάστημα στη Βαρσοβία. Μέσα από τις μνήμες των γονιών της, από ταξίδια στα μέρη όπου έζησαν οι πρόγονοί της και από εξονυχιστική έρευνα στα αρχεία επιχειρεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, όπως αυτή εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε μέσα από τις καταστροφές του 20ού αιώνα.

Ψηφίδα-ψηφίδα φιλοτεχνεί τα πορτρέτα άγνωστων συγγενών -ένας επαναστάτης που πήγε με τους μπολσεβίκους, ένας φυσικός που εξαφανίστηκε στις σοβιετικές εκκαθαρίσεις, ένας ήρωας πολέμου, ένας άνεργος που πυροβόλησε έναν Γερμανό διπλωμάτη στη Μόσχα- και, κυρίως, πολλών δασκάλων κωφάλαλων παιδιών που ίδρυσαν ορφανοτροφεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, και γιαγιάδων με ονόματα λουλουδιών, που έχασαν τα λογικά τους. Και ύστερα, όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Κίεβο, μιλάει για τις ιστορίες εκείνων που εξοντώθηκαν στο Μπάμπι Παρ ή αλλού, όπως η προγιαγιά που έμεινε πίσω και τουφεκίστηκε, χωρίς να αφήσει ούτε το όνομά της.

Ένα μοντέρνο σπονδυλωτό μυθιστόρημα, που αφηγείται με τρυφερότητα και χιούμορ τη ζωή μιας οικογένειας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία μέσα στη δίνη των γεγονότων του εικοστού αιώνα.


Βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά

The future is historyThe Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia
Συγγραφέας: Masha Gessen
Εκδόσεις: Riverhead Books

Η Gessen, Ρωσοαμερικανή δημοσιογράφος και σκληρή επικριτής του Πούτιν, τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Περιγράφοντας τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων που γεννήθηκαν λίγο μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Gessen διερευνά την εξάπλωση της απολυταρχίας του Πούτιν στη Ρωσία, μέσα στο διάστημα μίας μόνο γενιάς.

history of OukraineThe Gates of Europe: A History of Ukraine
Συγγραφέας: Serhii Plokhy
Εκδόσεις: Basic Books

Ο Plokhy, καθηγητής Ουκρανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και διευθυντής του Ουκρανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Χάρβαρντ, γράφει μια μελέτη της ιστορίας της πατρίδας του, καταδεικνύοντας πως οι σημερινές συγκρούσεις αποτελούν κομμάτι ενός συνεχούς αγώνα ενάντια στη Ρωσία.

Με τη γεωγραφική της θέση να βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία αποτελεί μία «στρατηγική πύλη» προς εκμετάλλευση των παγκόσμιων δυνάμεων, γράφει ο Plokhy.

in wartime stories from UkraineIn Wartime: Stories From Ukraine
Συγγραφέας: Tim Judah
Εκδόσεις: Tim Duggan Books

Ο ρεπόρτερ του Economist και κορυφαίος αναλυτής του πολέμου του Κοσσόβου, Tim Judah, συνομιλεί με ιστορικούς, πολιτικούς, ποιητές, αλλά και με απλούς ανθρώπους της Ουκρανίας, για να δημιουργήσει το πορτρέτο μιας διαλυμένης χώρας, παγιδευμένης στον ατέρμονο αγώνα για την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ