Metin Arditi

Για το μυθιστόρημα του Μετίν Αρντιτί [Metin Arditi] «Φονικό καρναβάλι» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Πατάκη).

Γράφει η Ρίτα Κολαΐτη

Το Φονικό καρναβάλι είναι το πέμπτο βιβλίο του Μετίν Αρντιτί που μεταφράζω στα ελληνικά. Είναι μεγάλη ευτυχία για έναν μεταφραστή να καταπιάνεται συστηματικά με το έργο ενός συγγραφέα. Έτσι, τον νιώθει οικείο, τον γνωρίζει σε βάθος, ξέρει πλέον καλά τη δική του γλώσσα καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να την αποδώσει σε μια άλλη. Προσωπικά, είμαι ακόμα περισσότερο ευτυχής διότι με τον Μετίν έχουμε μια άψογη συνεργασία και, όλα αυτά τα χρόνια, σφυρηλατήσαμε μια βαθιά φιλία.

Ο τίτλος του βιβλίου, η ζοφερή Βενετία στην έξοχη φωτογραφία του εξωφύλλου (είναι του Γιάννη Κουρούδη), τα κίτρινα γράμματα που παραπέμπουν στην κλασική Serie Noire των εκδόσεων Gallimard, προϊδεάζουν ασφαλώς τον αναγνώστη για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Σωστά, μα δεν είναι μόνον αυτό, είναι ταυτόχρονα και μια ιστορική αφήγηση, ένα πολιτικοθρησκευτικό θρίλερ, ένα μυθιστόρημα αινιγμάτων. Υπάρχουν φόνοι, σκάνδαλα, μυστήρια, ίντριγκες, κανάλια με πνιγμένους, σκοτεινά σοκάκια όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος, η ιταλική Αναγέννηση, στρατόπεδα τζιχαντιστών στη λιβυκή έρημο, η Βενετία του 16ου αιώνα, η Ρώμη του σήμερα, οι χιονοσκέπαστες κορυφές των Άλπεων, η Γενεύη με τον πλούτο των τραπεζικών ιδρυμάτων της. Υπάρχουν επίσης φονταμενταλιστές χριστιανοί, σκοταδιστές ιδεολόγοι, ισλαμιστές μάρτυρες, παθιασμένοι ακαδημαϊκοί, άπληστοι τραπεζίτες, διεφθαρμένοι καρδινάλιοι…

Στο Φονικό καρναβάλι, ο Μετίν Αρντιτί οδηγεί τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική έρευνα γύρω από μια συνωμοσία. Η αφορμή είναι μια επιστολή, γραμμένη από έναν από τους λαμπρότερους νομομαθείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τον 16ο αιώνα, και συγγραφέα μιας εμβριθούς μελέτης για την Έριδα της περιβολής.

Στο Φονικό καρναβάλι, ο Μετίν Αρντιτί οδηγεί τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική έρευνα γύρω από μια συνωμοσία. Η αφορμή είναι μια επιστολή, γραμμένη από έναν από τους λαμπρότερους νομομαθείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τον 16ο αιώνα, και συγγραφέα μιας εμβριθούς μελέτης για την Έριδα της περιβολής. Άνθρωποι που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν αυτή την επιστολή δολοφονούνται. Επιπλέον, υπάρχει και η μυστηριώδης προφητεία, που χρονολογείται προ πέντε αιώνων, σχετικά με μια επικίνδυνη καθαρτήρια ιδεολογία, της οποίας οι οπαδοί δεν διστάζουν να προετοιμάσουν σειρά επιθέσεων πρωτοφανούς ωμότητας…

Κομμάτια ενός τεράστιου παζλ

Ο Μετίν Αρντιτί είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής. Φιλοτεχνεί, με απίστευτη σχολαστικότητα, τα κομμάτια ενός τεράστιου παζλ, μιας αφήγησης που αιωρείται ανάμεσα στον 16ο και τον 21ο αιώνα και σκιαγραφεί την εποχή της βενετσιάνικης Αναγέννησης, καθώς και τη σημερινή εποχή. Ένας πίνακας που απεικονίζει τον Χριστό με δώδεκα δάχτυλα συνδέεται με μια απόπειρα δολοφονίας του πάπα, γεγονός που απαιτεί την επιστροφή στο 1575 προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία αυτού του, χαμένου πλέον, πίνακα και των λόγων για τους οποίους οι ήρωες του βιβλίου τον αναζητούν με τόσο ζήλο. Την περίοδο του καρναβαλιού του 1575, το οποίο οι ιστορικοί αποκαλούν «Φονικό καρναβάλι», οι επικεφαλής μιας από τις σπουδαιότερες τότε αδελφότητες της Βενετίας –της Σκουόλα Γκράντε ντελ Σαν Σεπόλκρο– δολοφονούνται και ο εμβληματικός πίνακας με τον τίτλο «Ο γάμος της Κανά», που κοσμεί το παλάτσο της αδελφότητας, εξαφανίζεται. Ανάμεσα σε αυτό το μυστήριο και σε εκείνο της κοπερνίκειας επανάστασης υπάρχει ένας εμφανής συσχετισμός.

Το καλοκαίρι του 2016, μαχητές του ISIS που ζουν στη Ρώμη σχεδιάζουν μια διπλή επίθεση: στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και στην Κάζα Σάντα Μάρτα, όπου διαμένει ο πάπας. Σε όλη αυτή την καταιγιστική δράση παίρνουν μέρος ετερόκλητα πρόσωπα: ένας παθιασμένος με τα μεσαιωνικά λατινικά καθηγητής από τη Γενεύη, ομότεχνοί του από το πανεπιστήμιο της Βενετίας, πανούργοι καρδινάλιοι, Ελβετοί μεγαλοτραπεζίτες, ιερωμένοι με σκοτεινό παρελθόν, γυναίκες που κουβαλούν μυστικά και τραγωδίες, μετανάστες φανατικοί μουσουλμάνοι, έτοιμοι να αιματοκυλήσουν τον κόσμο, ακροδεξιοί που επιδιώκουν την εγκαθίδρυση μιας αμιγώς χριστιανικής και εξαγνισμένης Ευρώπης, ριψοκίνδυνοι αστυνομικοί κ.ά.

Το εν λόγω μυθιστόρημα, βασισμένο στην ιδέα της κυκλικότητας της Ιστορίας, μας θυμίζει ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι άχρονος, πάντα ανελέητος, εσαεί παρών.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σαν ένα χρονικό όπου, επί έξι μήνες, συμβαίνουν γεγονότα εκ πρώτης όψεως αινιγματικά, στα οποία όμως η ελικοειδής εξέλιξη της πλοκής προσδίδει βαθμιαία ένα νόημα. Ο αναγνώστης αδημονεί να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο – 94 σύντομα κεφάλαια που αποτελούν τα στάδια μιας εξοντωτικής καταδίωξης η οποία, στο τέλος, οδηγεί στην αλήθεια.

Το εν λόγω μυθιστόρημα, βασισμένο στην ιδέα της κυκλικότητας της Ιστορίας, μας θυμίζει ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι άχρονος, πάντα ανελέητος, εσαεί παρών.

patakis arditi foniko karnavaliΟ συγγραφέας μάς αποκαλύπτει δολοπλοκίες που διασχίζουν τους αιώνες. Από το αιματηρό βενετσιάνικο καρναβάλι ως τα δράματα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, ο υφέρπων δογματισμός παραμένει αναλλοίωτος. Εκείνοι που άλλοτε αρνούνταν τις ανακαλύψεις του Κοπέρνικου και κατόπιν του Γαλιλαίου έχουν σήμερα τους επιγόνους τους μεταξύ αυτών που αρνούνται εμμονικά την προσαρμογή των εκκλησιαστικών θεσμών στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην αποδοχή του άλλου, του ξένου.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω, και υπάρχει σε όλα σχεδόν τα μυθιστορήματα του συγγραφέα, είναι ο ερωτισμός που αποπνέουν οι ήρωές του. Είναι γυναίκες και άντρες που ζουν μέσα από ένα αχαλίνωτο πάθος, που αφήνονται ασυγκράτητοι σε πράξεις ανομολόγητες. Οι ερωτικές σκηνές πάλλονται από μια συχνά μοιραία έλξη, από ένα ολέθριο σμίξιμο του σώματος και της ψυχής.

Ο Μετίν Αρντιτί είναι λάτρης του ιστορικού θρίλερ, το έχει αποδείξει άλλωστε και με παλαιότερα πολυβραβευμένα έργα του, όπως Το Τουρκάκι και Η Αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών, προς μεγάλη απόλαυση των αναγνωστών του.

Το Φονικό Καρναβάλι, που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον υπότιτλο «προφητεία και φανατισμός», είναι μια συναρπαστική αφήγηση όπου λογοτεχνικά είδη συνυπάρχουν αρμονικά, οι συνωμοσίες που εξυφαίνονται περιβάλλονται από την ομορφιά της Αναγέννησης και ο αναγνώστης, ιδίως στις σελίδες όπου περιγράφεται διεξοδικά η ανακάλυψη του αριστουργηματικού χαμένου πίνακα, μαγεύεται από μια πανδαισία χρωμάτων και μορφών μέσα σε μια ζοφερή και απειλητική Βενετία.


Η ΡΙΤΑ ΚΟΛΑΪΤΗ είναι μεταφράστρια. Το κείμενο αυτό διαβάστηκε στην εκδήλωση για το βιβλίο στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του συγγραφέα, στις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Φιλόδοξο και φέτος το Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ή Δ.Ε.Β.Θ. περιλαμβάνει διεθνείς αγορές βιβλίου, audio books, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικούς πράκτορες από 30 χώρες στο «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre».

Επιμέλεια: Book Press

Το επαγγε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ