baladeur

Σκέψεις για την επιχειρηματολογία, το ύφος και την ειλικρίνεια στη λογοτεχνική κριτική. Στην κεντρική εικόνα, ένας από τους «πάπες» της κριτικής, ο Harold Bloom.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Δεν υπάρχει μία, ομοούσιος και αδιαίρετη λογοτεχνία, ένα κέντρο, μία Μέκκα, στην οποία στρέφονται όλοι οι πιστοί-αναγνώστες κάθε φορά που θα επιλέξουν, θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν κάποιο βιβλίο. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε τελική ανάλυση, καθώς ο ολοκληρωτισμός δεν νοείται στην τέχνη. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι προφανώς.

Από εκεί και μετά όμως οι δρόμοι χωρίζονται, καθώς οι αναγνώστες και το Ιερατείο των κριτικών επιδίδονται στο αγαπημένο έργο των ανθρώπων: την κατηγοριοποίηση, τη σύγκριση, την οριοθέτηση και την τοποθέτηση των ανάλογων ταμπελών στα ράφια: αυτό είναι κλασικό, το άλλο σύγχρονο, εκείνο ανήκει στα «100 σημαντικότερα έργα όλων των εποχών», το παράλλο είναι υπερεκτιμημένο κ.ο.κ. Όλοι αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι καθώς εμπεριέχει την ανάγκη των μεν για επιβεβαίωση της αυθεντίας τους και των δε για επικύρωση της υποκειμενικής τους άποψης υπό την αιγίδα της αυθεντίας του ειδικού, του χρισμένου.

Όσο μεγαλύτερη η καλλιέργεια, η εμπειρία, αλλά και η δυνατότητα έκφρασης, τόσο μεγαλύτερο και το κύρος.

Συνήθως, η διαφορά των μεν με τους δε έγκειται σε ένα γεγονός, το οποίο όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα της «διανόησης» έχουμε αναγνωρίσει κάποια στιγμή στους άλλους πρώτα και στη συνέχεια στον εαυτό μας: οι επαΐοντες, οι ειδικοί, έχουν καλλιεργήσει ένα γούστο, κάποιες σαφείς προτιμήσεις, οπότε εν συνεχεία η διανόησή τους έρχεται να εκλογικεύσει, να δώσει λεκτική μορφή στην αρέσκεια ή τη δυσαρέσκειά τους. Κατά το ρητό του Καίσλερ, οι διανοούμενοι μπορούν να επιχειρηματολογήσουν για όλα όσα πιστεύουν και στο τέλος καταλήγουν να πιστεύουν εκείνα για τα οποία επιχειρηματολογούν. Και αυτό ισχύει για τον Bloom, αλλά και για τον πιο ταπεινό από εμάς. Αναλόγως με τα όπλα μας, επενδύουμε, ξιφομαχούμε και παίρνουμε θέσεις. Όσο μεγαλύτερη η καλλιέργεια, η εμπειρία, αλλά και η δυνατότητα έκφρασης, τόσο μεγαλύτερο και το κύρος. Αν γράψω κάτι με όμορφο τρόπο, ορθά συντεταγμένο, έχω περισσότερες πιθανότητες αφενός να τραβήξω την προσοχή σας και αφετέρου να σας πείσω ότι το γούστο μου, οι προτιμήσεις μου είναι πιο έγκριτες από τις δικές σας – άλλων ικανότερων, πιο ορθές από τις δικές μου. Και η ιεραρχία πάει λέγοντας, από τον ταπεινό blogger, στον κριτικό των εντύπων, στον θεσμικό κριτικό και τελικά στον Bloom, τον Steiner κ.ο.κ.

Όλα ξεκινούν από την πρωταρχική ενόρμηση

Εντούτοις η αλήθεια παραμένει απλή: μπορεί να έχω ξοδέψει 2.000 λέξεις για να σας πλασάρω μια κριτική, περίτεχνη, στολισμένη με ωραίες λέξεις, με διακειμενικές αναφορές και παραπομπές σε μεγάλα πνεύματα (το αγαπημένο παιχνίδι ματαιοδοξίας των διανοούμενων), απλά και μόνο για να αιτιολογήσω την πρωταρχική μου ενόρμηση, εκείνο το ουσιαστικά απερίγραπτο ωκεάνειο συναίσθημα ταύτισης με ένα έργο τέχνης. Το οποίο, βεβαίως, εν συνεχεία τοποθετώ στα κατάλληλα κουτάκια (ανάλυση στα επιμέρους, αποδόμηση) και όλα αυτά να τα βάλω με την τάξη που μου προσφέρει η μακροχρόνια εκπαίδευση και πειθαρχία μου το ένα πάνω στο άλλο τακτικά για να φτιάξω έναν πύργο (ή μια εικόνα στο χαλί που λέει κι ο Τζέιμς). Αυτό βέβαια δεν καθιστά απαραίτητα τη γνώμη μου για το Χ βιβλίο πιο ουσιαστική, πιο αρμόδια, πιο σημαντική από εκείνη του φιλότεχνου αναγνώστη που έχει εξίσου αγαπήσει το βιβλίο. Απλά εγώ ίσως έχω το μαγικό ραβδάκι, τον χρόνο, τη ματαιοδοξία και την ανάγκη να την εκφράσω με τον περίτεχνο τρόπο που διαθέτω ή όχι. Οι περισσότεροι αναγνώστες θα σταθούν για αρχή στο ύφος -πάντα το ύφος!- περισσότερο και όχι στα επιχειρήματα per se, το οποίο θα καταστήσει και πιο θελκτικά τα επιχειρήματα του κειμένου.

Μα, η αντίρρηση άμεση, θεωρείς τους αναγνώστες που διαβάζουν μια κριτική τόσο επιφανειακούς και αφελείς που δεν μπορούν να διακρίνουν πίσω από τις ωραίες λέξεις και το καλοδομημένο κείμενο την ύπαρξη ή όχι των επιχειρημάτων; Προφανώς και όχι, καθότι αναγνώστης κι ο ίδιος και δευτερευόντως οτιδήποτε άλλο. Εκείνο που κάνω εδώ είναι να εξηγώ και τη δική μου αντίδραση στις κριτικές κάποιων ανθρώπων που θαυμάζω, ενώ ταυτόχρονα μπαίνω στη θέση τους. Αυτό που επιχειρώ να διακρίνω λοιπόν και το οποίο θεωρώ καθοριστικής σημασίας είναι η ειλικρίνειά τους, όχι τόσο τα επιχειρήματά τους (κι αυτό ισχύει και στην περίπτωσή μου θεωρώ), κάτι που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Στη λογική αυτή διακρίνω 3 διακριτά στρώματα σε κάθε κριτική άξια λόγου, το ένα τοποθετημένο δίπλα στο άλλο, και τα οποία θεωρώ εξίσου σημαντικά: επιχειρήματα, ύφος και ειλικρίνεια.

Κατασκευές, λόγια, λέξεις, όλα αυτά μπορούν να φωτίσουν και να συσκοτίσουν εξίσου, και ο κριτικός να έχει πει τα πάντα και τίποτα.

Αν στα δύο υπάρχει μια κάποια αντικειμενικότητα που ο πιο υποψιασμένος αναγνώστης μπορεί να διακρίνει, το τρίτο ίσως είναι και το πλέον υποκειμενικό. Κατασκευές, λόγια, λέξεις, όλα αυτά μπορούν να φωτίσουν και να συσκοτίσουν εξίσου, και ο κριτικός να έχει πει τα πάντα και τίποτα. Η κριτική του να στέκει άψογα στο δικαστήριο, καθ’ όλα πιστή στο γράμμα, αλλά οι ένορκοι τελικά να μην έχουν πειστεί πλήρως. Αθώωση μεν, αλλά μετ’ αμφιβολιών, καθότι ο συνήγορος στρεψοδίκησε, γέμισε την αίθουσα με λεκτικές ακροβασίες και σοφιστείες («Τι ωραία που τα είπε»), αλλά μετά την έξοδο, κενό. Απλά διότι ο κριτικός δεν ήταν ειλικρινής. Κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, σώρευσε αναχώματα επιχειρημάτων, διέλυσε τον αντίλογο, επικράτησε κατά κράτος, αλλά αυτό ήταν κάτι τεχνικό και επομένως τεχνητό. Ήταν skills, αλλά όχι πάθος. Και ναι, αυτή είναι η λέξη-κλειδί που η εμπειρία μου ως κριτικού (αλλά μεγαλύτερη ως αναγνώστη) διακρίνει ως το μέγιστο πλεονέκτημα. Η ειλικρίνεια ισοδυναμεί με πάθος.

Και βέβαια όταν αναφέρομαι στο πάθος δεν εννοώ τη συναισθηματική ευκολία που συνεπάγεται η παράθεση αισθημάτων, μελοδράματος, προσωπικών αφηγήσεων που στόχο έχουν να εμπλέξουν τον αναγνώστη, αποσπώντας του δάκρυ και συναίνεση. Μια αυστηρή κριτική μπορεί να έχει ένταση, μια εκ πρώτης ψύχραιμη προσέγγιση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι βαθύ, και συνήθως το βάθος έχει πάθος σε αντίθεση με το επιφανειακό που απλά ξύνει την κρούστα της ευκολίας. Η σύνδεση επιτυγχάνεται πάντα εις βάθος, εφόσον ο κριτικός δεν εκβιάζει αντιδράσεις, αλλά επιτρέπει στον αναγνώστη να εισέλθει εντός της σκέψης του, να περιηγηθεί στις ατραπούς της νόησής του, να τον δει γυμνό στις πλέον μύχιες σκέψεις του, όσο σύνθετες κι αν είναι, επάνω στο λογοτεχνικό έργο, και οι δυο τους να αφεθούν ταυτόχρονα σε αυτή την ερωτική περίπτυξη εξ αφορμής του βιβλίου. Μια περίπλοκη διαδικασία, μια ενδοσκόπηση, διόλου εύκολη για κανέναν από τους δύο, αυτό είναι το λεγόμενο «ψυχρό πάθος» για εμένα, αλλά ουσιαστικά ρομαντικό. Εκείνο που κρύβεται ντροπαλά στη σκιά αναμένοντας τον αναγνώστη που θα το αναζητήσει. Και μόνο τέτοιο μπορεί να είναι, προκειμένου να αποδειχθεί ειλικρινές, να είναι απόλυτο, να είναι οριστικό: «Τώρα βλέπεις την ψυχή μου, καθώς γράφω για το έργο, για εσένα και για εμένα». Τίποτα λιγότερο από αυτό.

Οι παθιασμένοι αναγνώστες γίνονται και ειλικρινείς κριτικοί

Και αν αναρωτιέστε ακόμα γιατί, σκεφτείτε τι έχει ειπωθεί για τους Δασκάλους όπως ο Steiner, o Wilson, ο Bloom ή ο δικός μας Παπαγιώργης: υπήρξαν πάνω και πρώτα από όλα παθιασμένοι αναγνώστες, προτού γίνουν όλα τα υπόλοιπα. Το πάθος τους προϋπήρχε, εκείνο τους καθόρισε και στη συνέχεια το διατήρησαν ως άσβεστη φλόγα εντός τους. Αυτό τους έκανε ειλικρινείς κριτικούς (μεταξύ άλλων, προφανώς, μην κατηγορηθώ για υπεραπλούστευση), και πάνω σε αυτό τον βράχο, σαν τον Πέτρο, έστησαν τους καθεδρικούς της σκέψης τους. Θεωρώ ότι αυτό είναι που τελικά, πίσω από τον κυκεώνα των συχνά ακατανόητων στους περισσότερους επιχειρημάτων, αναγνωρίζουν οι αναγνώστες, αυτό τους προσελκύει, με αυτό τελικά ταυτίζονται. Γιατί είναι το ίδιο πάθος για το λογοτεχνικό έργο που κινητοποιεί και τους ίδιους, τους συνεγείρει, τους καθαίρει, τους αναδομεί, οπότε στη συνέχεια προστρέχουν στον κριτικό ως αδελφοί εν όπλοις για να βρουν σε εκείνον τα λόγια, τις λέξεις που θα περιγράψουν όσα από κοινού έζησαν, τη μαγεία που εκείνος θα την κορφολογήσει και θα τους τη μοιράσει απλόχερα, με αγάπη, με νοιάξιμο. Και, ταυτόχρονα, ταπεινά, αφού ο κριτικός δεν είναι ο δημιουργός, οι λέξεις τελικά δεν είναι δικές του, τις δανείστηκε για λίγο κι όταν διαβαστούν θα επιστρέψουν πίσω στο βιβλίο απ’ το οποίο τις ανέσυρε. Έτοιμες για τον επόμενο.


 *Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗΣ είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας. Διαχειρίζεται το βιβλιοφιλικό blog Αναγνώσεις.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Φίλε, έλα απόψε που γιορτάζουμε...» – Μια προσωπική καταγραφή για τη φιλία σε κορυφαία λογοτεχνικά έργα

«Φίλε, έλα απόψε που γιορτάζουμε...» – Μια προσωπική καταγραφή για τη φιλία σε κορυφαία λογοτεχνικά έργα

Μια προσωπική καταγραφή για το πώς η φιλία παρουσιάζεται σε κορυφαία λογοτεχνικά βιβλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (30 Ιουλίου). Κεντρική εικόνα: από την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ [Stephen King] «Στάσου πλάι μου». 

Γράφει ο ...

Ο Προκρούστης και η λογοτεχνία – σκέψεις για τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό της κριτικής

Ο Προκρούστης και η λογοτεχνία – σκέψεις για τον αναπόφευκτο υποκειμενισμό της κριτικής

Κανείς δεν έχει το αλάθητο και δεν μπορεί να βγει από τον υποκειμενισμό του. Έχει ενδιαφέρον να διαφωνούμε αν ο «Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς [John Williams] ή οποιοδήποτε άλλο μυθιστόρημα είναι καλό ή όχι, αλλά ας μην θεωρούμε πως η άποψή μας είναι η μόνη σωστή. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Τζον Γουίλιαμς.

...
Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Η Ερνό, ο Ουελμπέκ και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές

Ανάμεσα στο έργο και στις πολιτικές αντιλήψεις συχνά... «η σκιά πέφτει». Η Ανί Ερνό και ο Μισέλ Ουελμπέκ, το έργο τους, οι αντιφάσεις τους και οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές.

Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας

«Η άλλη κόρη»

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου – Θέατρο στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου

«Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου – Θέατρο στην υπηρεσία του πάσχοντος συνανθρώπου

Για την «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τώρα στο Ηρώδειο, ενώ κάνει περιοδεία και σε άλλα θέατρα. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ...

«Δεν γίνονται αυτά εδώ», του Σίνκλερ Λιούις (κριτική) – μια λογοτεχνική προφητεία για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας

«Δεν γίνονται αυτά εδώ», του Σίνκλερ Λιούις (κριτική) – μια λογοτεχνική προφητεία για την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας

Για το μυθιστόρημα του Σίνκλερ Λιούις [Sinclair Lewis] «Δεν γίνονται αυτά εδώ» (μτφρ. Νίκος Α. Μάντης, εκδ. Καστανιώτη).

Γράφει ο Μιχάλης Μοδινός

Ο Σίνκλερ Λιούις (1885–1951) μεταφράστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον Νίκο Μάντη μόλις τ...

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως – οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου

Όλες οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) στην κεντρική σκηνή του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Κεντρική Σκηνή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Η δίκη του Κάφκα», του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φρανς Κάφκα, από τον Κωνσταντίνου Κυριακού «Η δίκη του Κάφκα», με εισαγωγή του Μάνου Στεφανίδη, η οποία θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

«Πριν από τον χρόνο μηδέν» της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
 (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη «Πριν από τον χρόνο μηδέν» (μτφρ.
 Ευγενία Τσελέντη), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα πόδια της μόνο ε...

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

«Ο χορδιστής του πιάνου» του Τσιανγκ-Σενγκ Κούο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ταϊβανέζου συγγραφέα Τσιανγκ-Σενγκ Κούο [Chiang-Sheng Kuo] «Ο χορδιστής του πιάνου» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; Επτά σύγχρονα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Από τη Νορβηγία του 1300 μ.Χ. έως τη σύγχρονη εποχή, αυτά τα επτά μυθιστορήματα, γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς, εξετάζουν τα θέματα του φύλου, της πατριαρχίας, της επανάστασης, της φιλίας και της σχέσης μάνας-κόρης. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Ολοκληρώνουμε σήμερα, με τα 15 δημοφιλέστερα άρθρα μας από όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Κώ...

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

15 χρόνια Book Press – Τα 15 άρθρα της στήλης μας «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει» που διαβάστηκαν περισσότερο

Δεκαπέντε χρόνια σε δεκαπέντε λίστες. Μια ιδιότυπη ανασκόπηση των άρθρων που διαβάσατε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ανά κατηγορία. Κριτικές, συνεντεύξεις, ειδικές στήλες, πρωτότυπα κείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα, τα 15 δημοφιλέστερα «Κλασικό μεν, αλλά... δεν μ' αρέσει.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ