baladeur

Συνέντευξη με τον Σλοβένο ποιητή και πεζογράφο Αλές Στέγκερ, με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής επιλεγμένων ποιημάτων με τίτλο «Φλεγόμενες γλώσσες» για πρώτη φορά στα ελληνικά (μτφρ. Αναστάσης Βιστωνίτης, εκδ. Βακχικόν). Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από τη Mankica Kranjec.

Συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

Ο Αλές Στέγκερ (Aleš Šteger, 1973) είναι Σλοβένος ποιητής και πεζογράφος, από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, έχει λάβει κορυφαία βραβεία, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες. Ο Αλές Στέγκερ είναι επίσης συνιδρυτής και διευθυντής του σλοβένικου εκδοτικού οίκου Beletrina Academic Press καθώς και ιδρυτής και υπεύθυνος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για ανερχόμενους ποιητές και φεστιβάλ ποίησης Versopolis. Για πρώτη φορά ποίησή του κυκλοφορεί στα ελληνικά, με την συλλογή επιλεγμένων ποιημάτων «Φλεγόμενες γλώσσες» -σε μετάφραση και επίμετρο του Αναστάση Βιστωνίτη- από τις εκδόσεις Βακχικόν. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, μιλάμε μαζί του για το αναπόφευκτο της ποίησης…

Η συλλογή σας με επιλεγμένα ποιήματα «Φλεγόμενες γλώσσες» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Βακxικόν. Πώς νιώθετε που μπορείτε πλέον να επικοινωνήσετε την ποίησή σας με τους Έλληνες αναγνώστες;

Τα ποιήματα του ελληνικού βιβλίου δεν είναι δικά μου. Είναι ποιήματα του Έλληνα ποιητή και μεταφραστή, αγαπητού και αξιότιμου φίλου Αναστάση Βιστωνίτη, βασισμένα σε ποιήματα που κάποτε γράφτηκαν στα σλοβενικά από κάποιον με το όνομά μου. Ήμουν εγώ; Πολύ αμφιβάλλω. Καταρχάς, πιστεύω ότι η ποίηση είναι κάτι που είναι πάνω από τη γλώσσα και ταυτόχρονα μέσα στη γλώσσα. Είναι και «βρώμικη» από τον χρόνο κατά τον οποίο δημιουργείται και ταυτόχρονα απελευθερωμένη από το χρόνο. Από αυτή την άποψη, είναι ένα όνειρο που βγήκε αληθινό για μένα, τα ποιήματα που υπογράφονται με το όνομά μου να μπορούν να διαβαστούν από τους αναγνώστες του Καβάφη και του Ελύτη και να ξανα-διαγράψουν κάποιες από τις μυστικές τροχιές που δημιουργήθηκαν στα σλοβενικά. Και δεύτερον: δεν είμαι εγώ που γράφω τα ποιήματα, αλλά τα ποιήματα που γράφουν εμένα. Έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά νιώθω μια έντονη ανάγκη σε αυτές τις στιγμές, που όλοι φαίνεται να έχουν εμμονή με την ατομικότητά τους, να το επαναλάβω. Νιώθω ότι τα ποιήματα είναι εκεί, πάντα, και μου μιλούν, και μερικές φορές είμαι έτοιμος να τα φέρω αβλαβή από τη σιωπή στη γλώσσα, να τα βοηθήσω να υλοποιηθούν, να κατέβουν ανάμεσα στους ανθρώπους, να ταξιδέψουν ανάμεσα στους ανθρώπους , αλλά αυτό είναι όλο. Η προσωπική μου βιογραφία, η ιστορία μου, είναι αρκετά άσχετη σε αυτή τη διαδικασία.

Και τι είναι η ποίηση χωρίς να είναι κραυγή; Μια ποίηση που δεν έχει έναν ωκεανό κρυμμένο στην τσέπη της;

«Φλεγόμενες γλώσσες». Λαμβάνοντας λίγη ελευθερία σε αυτή την ερώτηση, θα λέγατε ότι η ποίηση θα έπρεπε να είναι αυτό; Μια φλεγόμενη γλώσσα;

Η ποίηση πρέπει να προκύπτει από απόλυτη ανάγκη. Από το αναπόφευκτο της ποίησης. Αν δεν έχει αυτή την υπαρξιακή ώθηση, είναι θολή, δεν μπορεί να γίνει κραυγή. Δεν μπορεί να γίνει ωκεανός. Και τι είναι η ποίηση χωρίς να είναι κραυγή; Μια ποίηση που δεν έχει έναν ωκεανό κρυμμένο στην τσέπη της; Οι «Φλεγόμενες γλώσσες» υποδηλώνουν αυτή την απόλυτη αναγκαιότητα. Ταυτόχρονα, η φράση είναι παρμένη από ένα ποίημα για τους μετανάστες που, καθώς τους αρνήθηκαν την είσοδο στην Ευρώπη, έραψαν τα στόματά τους στα σύνορά της. Σοκαρίστηκα από αυτή τη σκηνή. Η κίνηση είναι εγγεγραμμένη στη γενετική του ελληνικού πολιτισμού και η κοινή μας ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση βασίζεται στις παραδόσεις της μετανάστευσης. Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι κάθε άνθρωπος είναι ένας Οδυσσέας. Αυτή η γνώση, και ταυτόχρονα η αδυναμία να ανταποκριθούμε σε αυτήν, έχει δημιουργήσει την εικόνα των «φλεγόμενων γλωσσών».

Είναι η ποίηση κάτι που απλώς είναι ή κάτι που πρέπει να είναι;

Για μένα η ποίηση είναι κοινός τόπος. Σαν το ψωμί, σαν όργανο του σώματος ή σαν οξυγόνο. Όταν οι ποιητές απαγορεύονται από μια χώρα, όταν τα βιβλία απαγορεύονται και καίγονται, ή όταν οι ποιητές και, ακόμη χειρότερα, τα ποιήματα αντιμετωπίζονται με χλεύη και άγνοια, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους.

Όταν κλείνω τα μάτια μου, βλέπω το ποίημα να με κοιτάζει.

Όταν κλείνετε τα μάτια σας βλέπετε ένα ποίημα...;

Όταν κλείνω τα μάτια μου, βλέπω το ποίημα να με κοιτάζει. Συχνά κοιτάμε ο ένας τον άλλον για πολλή ώρα σε απόλυτη σιωπή και κρατάμε αποστάσεις, για εβδομάδες, μήνες, μερικές φορές χρόνια πριν συμβεί οτιδήποτε.

Έχετε αφιερώσει το δημιουργικό κομμάτι της ζωής σας και της δουλειάς σας στις λέξεις. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας πότε και πώς βρήκατε τον δρόμο σας προς την ποίηση και τη συγγραφή;

Ήταν μια μοιραία σύμπτωση. Στα 16 μου, πήρα στα χέρια μου ένα βιβλίο με ποιήματα του Οκτάβιο Παζ. Ένα βιβλίο με σλοβενικές μεταφράσεις ποιημάτων του. Αυτό άνοιξε την πόρτα. Διάβαζα σαν τρελός, κυρίως Ισπανούς και Λατινοαμερικανούς ποιητές, τον Λόρκα, τον Βαγιέχο, τον Νερούδα, την Όλγα Ορόζκο και μεγάλωσα. Μόνο αργότερα ήρθε η ποίηση, γραμμένη αρχικά στη δική μου γλώσσα. Για μένα πρώτα υπήρξαν μεταφράσεις.

vakxikon flegomenes glwssesΠοιητικές συλλογές, μυθοπλασία, εκδόσεις και πολλές διακρίσεις. Τι σας κρατά σε δημιουργική κίνηση;

Ο εσωτερικός μου δαίμονας. Προέρχεται από τη σιωπή. Μπαίνει μέσα στη σιωπή. Ενδιάμεσα κάτι θέλει να πει. Τον βοηθάω.

Μέσω του Versopolis υποστηρίζετε νέους ποιητές και εκδόσεις από όλη την Ευρώπη. Ποιες σκέψεις σας οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα;

Η Ευρώπη είναι ένα συναρπαστικό μέρος του κόσμου. Με τις γλώσσες και τους πολιτισμούς, τις διαλέκτους και τις παρεξηγήσεις της, είναι μια πραγματική Βαβέλ. Όταν είχαμε την ιδέα για το Versopolis, το οποίο βοηθά κορυφαίους ποιητές που δεν είναι ακόμη διεθνώς γνωστοί, δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες για νέους ποιητές να κυκλοφορήσουν σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Συναντούσαν άλλους ποιητές και μεγάλωναν και εμπλούτιζαν τους ορίζοντές τους μόνοι τους. Ήθελα να το αλλάξω. Να δημιουργήσω ευκαιρίες που δεν είχα όταν δημοσίευσα το πρώτο, το δεύτερο βιβλίο μου.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να μας προσφέρει η ποίηση σήμερα;

Η ποίηση μπορεί να κάνει τα πάντα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να αφεθούμε και να μην σταματήσουμε να διαβάζουμε. Όλα τα άλλα θα γίνουν από μόνα τους.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέιμον Γκάλγκατ: «Όπως πολλοί γκέι άνδρες, αναγκάστηκα να φορέσω ψεύτικα πρόσωπα»

Ντέιμον Γκάλγκατ: «Όπως πολλοί γκέι άνδρες, αναγκάστηκα να φορέσω ψεύτικα πρόσωπα»

Σε συνέντευξή του στο Polari Magazine, ο Damon Galgut μίλησε για το μυθιστόρημά του «Αρκτικό καλοκαίρι». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ - Λαϊνά.

Επιμέλεια: Book Press

...
Άρνε Νταλ: «Δεν ήθελα ήρωας των βιβλίων μου να είναι ένας μεσήλικας, αλκοολικός αστυνομικός»

Άρνε Νταλ: «Δεν ήθελα ήρωας των βιβλίων μου να είναι ένας μεσήλικας, αλκοολικός αστυνομικός»

Ο Άρνε Νταλ, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Σουηδού συγγραφέα, πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου Jan Arnald, μιλά για τα εφηβικά του αναγνώσματα, τη λογοτεχνική κριτική και για το πώς γράφεται ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, ενώ σχολιάζει ακόμα και τα αποτελέσματα των εκλογών. Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησ...

Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ: «Η Αφρική θα έπρεπε να απονέμει τα δικά της λογοτεχνικά βραβεία»

Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ: «Η Αφρική θα έπρεπε να απονέμει τα δικά της λογοτεχνικά βραβεία»

Σε συνέντευξή του στο DW, ο Mohamed Mbougar Sarr μίλησε για το μυθιστόρημά του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», που απέσπασε το Βραβείο Goncourt για το 2021. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Μήνας Πατεράκη-Γαρέφη.

Επιμέλεια: Book ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη στην ευρωπαϊκή λίστα προτεινόμενων βιβλίων του Readers of Europe 2023

Το «Εργαζόμενο αγόρι» της Λένας Διβάνη προτείνεται για την ευρωπαϊκή λίστα βιβλίων της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Readers of Europe για το 2023.

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

Παρουσίαση του λευκώματος για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση του λευκώματος για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ παρουσιάζουν το λεύκωμα «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη» στις 7 Ιουνίου στην Αγορά Μοδιάνο.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις ΚΑΠΟΝ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του λευκώματος «Αγορά Μοδιάνο Θεσσαλονίκη» την ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ