loubna

Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα, το εικονογραφημένο παραμύθι «Η Λούμπνα και το βότσαλο» της Wendy Meddour σε εικονογράφηση Daniel Egneus που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μικρό κοριτσάκι της ιστορίας που με τρυφερότητα έγραψε η Γουέντι Μέντουρ και με σαφήνεια, απλότητα και δυναμισμό εικονογράφησε ο Ντάνιελ Εγκνέους έχει ένα μελωδικό όνομα, δυο τεράστια πανέμορφα μάτια κι έναν υπέροχο μπαμπά που όταν την παίρνει αγκαλιά τίποτε δεν μπορεί να την πειράξει, όλα γαληνεύουν και τακτοποιούνται. Μόνο που η Λούμπνα κι ο αγέρωχος μπαμπάς της δεν ζουν στο σπίτι τους, η μικρή δεν απολαμβάνει την ασφάλεια που προσφέρει η καθημερινότητα ενός παιδιού, δεν περιβάλεται από τον μικρόκοσμό της, δεν έχει τη μαμά της και δεν έχει για συντροφιά ούτε ένα από τα παιχνίδια της. Είναι ένα προσφυγόπουλο που καταλήγει σε καταυλισμό. Ένα απλό βότσαλο θα μετατραπεί σε ό,τι χρειάζεται η μικρή για να διασκεδάζει, να εξομολογείται τις αγωνίες της, να φροντίζει και τελικά να χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η Λούμπνα με την ευθύτητα που χαρακτηρίζει τα παιδιά δεν θα διστάσει να αποχωριστεί το βότσαλο-αποκούμπι της στην αδιανόητη κατάσταση που ζει, όταν ένα αγοράκι το οποίο φτάνει στον καταυλισμό μετά από εκείνη θα βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση. Γεναιόδωρη, μεγαλόκαρδη; Πάνω απ' όλα η Λούμπνα είναι για τον Αμίρ η φίλη του, κι αυτό δεν το αλλάζει τίποτα.

Ένα απλό βότσαλο θα μετατραπεί σε ό,τι χρειάζεται η μικρή για να διασκεδάζει, να εξομολογείται τις αγωνίες της, να φροντίζει και τελικά να χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης.

Όσο για τον γονιό της ιστορίας, ο οποίος με τον τέλειο κύκλο που φτιάχνει η δυνατή αγκαλιά του προσφέρει στο κοριτσάκι του το πολύτιμο συναίσθημα ότι όλα θα πάνε καλά, είναι τόσο στέρεα φτιαγμένος που κατακτά επάξια μια ξεχωριστή θέση στην κατηγορία των μπαμπάδων-ηρώων, των μπαμπάδων-μαμάδων των ιστοριών για παιδιά.   

loubna700

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά, από 3 μέχρι 6 ετών. 

Ποια είναι η συγγραφέας 

Η Βρετανή συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Γουέντι Μέντουρ (Wendy Meddour) γεννήθηκε το 1975 στην Ουαλία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και δίδαξε αγγλική λογοτεχνία στο Κάρντιφ, το Ρέντινγκ και την Οξφόρδη. Μετά από «διάλειμμα» για να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ όπου διδάσκει Δημιουργική Γραφή.

Ξεχώρισε ήδη με το πρώτο της βιβλίο A hen in the wardrobe (2012) για το οποίο βραβεύτηκε. To 2013 ξεκίνησε την επιτυχημένη σειρά βιβλίων Wendy Quills (Oxford University Press), όπου την εικονογράφηση υπέγραφε η 12χρονη τότε κόρη της Μίνα Μέι με την οποία εξακολουθούν να συνεργάζονται. 

Ποιος είναι ο εικονογράφος 

Ο Σουηδός Ντάνιελ Εγκνέους (Daniel Egneus) γεννήθηκε το 1972 σε μια μικρή πόλη στα κεντρικά της χώρας του. Την τελευταία 20ετία έζησε στην Πράγα, το Βερολίνο, την Μπολόνια, τη Ρώμη, το Μιλάνο πριν εγκατασταθεί εδώ και λίγα χρόνια στην Αθήνα. Το 2016 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο συγγραφέα λογοτεχνίας του φανταστικού Neil Gaiman για την εικονογράφηση του έργου του American Gods ενόψει της τηλεοπτικής μεταφοράς του το 2017.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Οι μικροί αναγνώστες θα αγαπήσουν τους τρεις φίλους της ιστορίας, τη Λούμπνα, τον Αμίρ αλλά και το βότσαλο, γιατί ανεξάρτητα από το πού συναντιούνται και τι βιώνουν, είναι δυο παιδάκια που θέλουν να παίζουν ανέμελα, να έχουν φίλους, να μην φοβούνται, όπως όλα τα παιδιά. Δυο παιδάκια που όταν δεν βρίσκουν φίλους, τούς εφευρίσκουν, και που παραχωρούν με γενναιοδωρία αυτούς τους πολύτιμους φανταστικούς τους φίλους όταν ένα άλλο παιδάκι τους έχει πιο πολύ ανάγκη. 


Wendy Meddour
Εικονογράφηση: Daniel Egneus
Μετάφραση: Μαρίνα Δημητρά
Καλειδοσκόπιο, 2019
Σελ. 36 τιμή εκδότη: €14,90
politeia link

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ DANIEL EGNEUS


Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι μεγάλοι

Για να προσφέρουν στους πολύ μικρούς αναγνώστες την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στις ζωές συνομιλίκων τους που ζουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, για να διαβάσουν παρέα μια ιστορία για τη φιλία και την ελπίδα που δεν χάνεται ούτε όταν το μόνο που έχεις δικό σου είναι ένα μικρό άσπρο βότσαλο.

Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ