Η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.
Της Ελένης Κορόβηλα
Αυτή την εβδομάδα, οι εικονογραφημένες ιστορίες της Σίλβια Πλαθ «Το κοστούμι-δε-με-μέλει και άλλες ιστορίες για παιδιά» σε εικονογράφηση Ντέιβιντ Ρόμπερτς και μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μετά το θάνατο της Σίλβια Πλαθ κυκλοφόρησαν τρεις ιστορίες γραμμένες από την ποιήτρια για τα δικά της παιδιά. Ιστορίες γεμάτες ενέργεια και κέφι που θεωρήθηκαν από τους λάτρεις και τους μελετητές του έργου της «μικρά διαμάντια» που έπρεπε να βρουν τον δρόμο τους για το τυπογραφείο. Ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγάλη -μετά θάνατον- αναγνώριση της Σίλβια Πλαθ να υπάρξει ενδιαφέρον για κάθε είδους κείμενό της.
Οι ιστορίες της Πλαθ για παιδιά απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες με εντιμότητα και διάθεση να αποτελέσουν χείρα βοηθείας στην πορεία τους προς την αυτογνωσία.
Κάπως έτσι ανακαλύφθηκαν και αυτές οι ιστορίες, δυο σε πεζό και μία σε έμμετρο λόγο. Οι ιστορίες της Πλαθ για παιδιά απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες με εντιμότητα και διάθεση να αποτελέσουν χείρα βοηθείας στην πορεία τους προς την αυτογνωσία. Προσφέρει στα παιδιά (της) φανταστικά καταφύγια και καλά κρυμμένα ξέφωτα για να αναπνεύσουν τον αέρα της ανεξαρτησίας μακριά από συμβάσεις και στερεότυπα.
Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ μετέφρασε τις ιστορίες για παιδιά της Πλαθ συνθέτοντας έναν ανάλαφρο λόγο, ζωηρό και χαρωπό που απελευθερώνει από τις συμβάσεις χωρίς να χάνει σε ειρμό, σαφήνεια και χιούμορ.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Σε παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών.
Ποια είναι η συγγραφέας
Η Σίλβια Πλαθ έγινε ευρέως γνωστή πολλά χρόνια μετά το θάνατό της. Ιδιαίτερα αγαπητή και στην Ελλάδα, θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες της μεταπολεμικής γενιάς.
Γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασσαχουσέτης το 1932 και αυτοκτόνησε στο Λονδίνο το 1963 σε ηλικία 31 ετών. Όταν ήταν 7 ετών πέθανε ο πατέρας της. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Σμιθ ενώ συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία Φουλμπράιτ στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εκεί γνωρίστηκε, και το 1957 παντρεύτηκε, με τον Βρετανό ποιητή Τεντ Χιουζ με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά: τη Φρίντα Χιουζ (1960), εικαστικό, ποιήτρια και συγγραφέα βιβλίων για παιδιά και τον Νίκολας Χιούζ (1962), ιχθυολόγο, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2009.
Όσο ζούσε, εξέδωσε την ποιητική συλλογή Κολοσσός και άλλα ποιήματα (1960) και (με ψευδώνυμο) το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Ο γυάλινος κώδων.
Ο τόμος Άπαντα της Σίλβια Πλαθ εκδόθηκε το 1981 και τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση. Οι ιστορίες που έγραψε για παιδιά εκδόθηκαν μετά το θάνατό της.
Ποιος είναι ο εικονογράφος
Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς ανέλαβε να εικονογραφήσει το έργο της Πλαθ που απευθύνεται σε παιδιά για λογαριασμό των εκδόσεων Faber & Faber το 2001. Δεν πρόκειται για έναν «καθαρόαιμο» εικονογράφο. Σπούδασε σχέδιο μόδας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στη συνέχεια εργάστηκε ως πιλοποιός και σχεδιαστής μόδας. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά.
(...) γιατί περιλαμβάνει ένα από τα πιο ευφάνταστα ποιήματα που έχουν γραφτεί με ήρωα «το κρεβάτι» και που μιλά για τη δύσκολη ώρα του αποχωρισμού από τους άλλους, την ώρα που κλείνει το φως και κάθε παιδί είναι μόνο στο κρεβάτι του, μόνο με τον εαυτό του.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Γιατί όπως ο Μαξ της πρώτης ιστορίας θα χαρούν με τη διαδρομή που κάνει μέχρι να αποδειχθεί ο άξιος θαυμασμού Μαξιμιλιανός ή τελικά ο Μαξ Νιξ που μπορεί να φοράει ένα κουστούμι λίγο παράταιρο, λίγο αταίριαστο με την περίσταση, κάπως πρόχειρα προσαρμοσμενο και πάλι σε τίποτα να μην πειράζουν όλα αυτά.
Γιατί όπως στην ιστορία της κυρίας Κερασάκη, αρχόντισσας της κουζίνας της, θα συνειδητοποιήσουν πως το να έχει ο καθένας τον δικό του ρόλο μπορεί να είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.
Γιατί περιλαμβάνει ένα από τα πιο ευφάνταστα ποιήματα που έχουν γραφτεί με ήρωα «το κρεβάτι» και που μιλά για τη δύσκολη ώρα του αποχωρισμού από τους άλλους, την ώρα που κλείνει το φως και κάθε παιδί είναι μόνο στο κρεβάτι του, μόνο με τον εαυτό του.
Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι μεγάλοι
Για να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέσα από παιγνιώδη κείμενα που αποπνέουν τόλμη και αγάπη για τη ζωή.
*Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος.