wonder 700 megalh

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Της Ελένης Κορόβηλα 

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα για εφήβους «Θαύμα», της R.J. Palacio, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Αν έχεις επιλογή ανάμεσα στο να είσαι σωστός και να είσαι καλός, διάλεξε καλός».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μότο της εκστρατείας προώθησης του βιβλίου στην Αμερική υπογραμμίζει τον δυναμισμό με τον οποίο προσεγγίζεται η έννοια της διαφορετικότητας: «Δεν μπορείς να γίνεις ένα με τους άλλους όταν έχεις γεννηθεί για να ξεχωρίζεις.» Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει δε και μια στροφή που επιχειρείται: μετά από χρόνια, όταν στόχος ήταν η διαφορετικότητα να γίνει απλώς αποδεκτή από τους «φυσιολογικούς» ή «κανονικούς» ανθρώπους, μοιάζει να έχει έρθει η ώρα να καταρριφθεί ή να παραμεριστεί η κυριαρχία της κανονικότητας. Όλοι έχουν γεννηθεί για να ξεχωρίζουν και το θέμα δεν είναι τελικά να πειστεί ο «διαφορετικός» πως δεν είναι πρέπει να είναι διαφορετικός αλλά να πειστούν όλοι να συνυπάρξουν διατηρώντας τη διαφορετικότητά τους και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα των άλλων.

Στο Θαύμα ο ήρωας είναι ένα αγόρι περίπου 10 ετών, ο Αύγουστος Πούλμαν, ο οποίος εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής ανωμαλίας γεννήθηκε με σοβαρή παραμόρφωση του προσώπου του. Έπειτα από αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, κινησιοθεραπεία και λογοθεραπεία ο Όγκι (όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά οι δικοί του) παραμένει δύσμορφος αλλά λειτουργικός: ακούει, βλέπει, μπορεί να μασήσει, να συγκρατήσει τα σάλια του. Η οικογένειά του επιλέγει να τον υποστηρίξει στο επόμενο βήμα, έξω από το κουκούλι της: έχοντας περάσει την παιδική του ηλικία στα νοσοκομεία, και ακαδημαϊκά κατ'οίκον διδαχθείς από τη μητέρα του, γίνεται δεκτός σε ένα κανονικό γυμνάσιο.

Η ιστορία του Όγκι την πρώτη του χρονιά στον «έξω κόσμο» οδηγεί τους αναγνώστες με αβίαστο τρόπο σε συμπεράσματα όπως ότι η επιλογή του καλού, ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα, είναι μια πολύ γενναία πράξη.

Η συγγραφέας διαρθρώνει την αφήγησή της σε οκτώ κεφάλαια: σε τρία από αυτά τον πρώτο λόγο έχει ο Αύγουστος, στα υπόλοιπα η αφήγηση προχωρά μέσα από το πρίσμα άλλων παιδιών: της υποδειγματικής, τρυφερής και πιο ουσιαστικής συμπαραστάτριάς του, της μεγαλύτερης αδελφής του, δύο εκ των νέων του συμμαθητών, του καλλιτέχνη φίλου της αδελφής του που επιδίδεται σε έναν ασθμαίνοντα εσωτερικό μονόλογο και της παιδικής φίλης της αδελφής του που αναπτύσσει μαζί του μια ιδιαίτερη σχέση. Και οι οκτώ μονόλογοι προχωρούν την αφήγηση γραμμικά συνθέτοντας μια άτυπη σκυταλοδρομία όπου στο τέρμα νικητής περιμένει τον ανανγώστη ο Όγκι.

Η σκληρότητα, η αμηχανία, οι μηχανισμοί αποκλεισμού, ο παραλογισμός αποτελούν το πρώτο επίπεδο αντίδρασης στο διαφορετικό. Ένας χαρακτήρας, η πρώτη φίλη του Όγκι, η Σάμερ, αντιπροσωπεύει το παιδί που με την ακεραιότητα και το ανεπιτήδευτο ηθικό του παράδειγμα προτρέπει τους άλλους να δουν πιο καθαρά. Η αρχική αποστροφή σταδιακά δίνει τη θέση της στη συνήθεια και τελικά την αποδοχή για λόγους που αφορούν το ποιος είναι ο Όγκι και όχι το πώς δείχνει.

Το εύρημα των ρητών που ο φιλόλογος καθηγητής χρησιμοποιεί ως διδακτικό εργαλείο και ταυτόχρονα ως γλωσσικό παιχνίδι με τους μαθητές του, προσφέρει στους νεαρούς αναγνώστες χρήσιμα ψήγματα συμπυκνωμένης γνώσης και εμπειρίας. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλα τα αναγνωστικά ώριμα παιδιά ηλικίας 10 ετών και πάνω μέχρι τους μαθητές του γυμνασίου.

palacio-photoΠοια είναι η συγγραφέας

Επί χρόνια εικονογράφος και επί χρόνια επίδοξη συγγραφέας, η R.J. Palacio υποστηρίζει πως αποφάσισε να γράψει όταν πια συνειδητοποίησε πως δεν υπάρχει η τέλεια στιγμή για να συμβεί κάτι και απλώς το έκανε.

Την αφορμή της την έδωσε ένα περιστατικό που έζησε η ίδια με τα παιδιά της και το οποίο αναπαράγει σε κάποιο σημείο της αφήγησης. Το Θαύμα είναι το πρώτο της βιβλίο. Η τεράστια απήχηση που είχε την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή ειδικά στα σχολεία, τα οποία πολύ συχνά επισκέπτεται για να μιλήσει για τα θέματα που θίγει στο βιβλίο της. Περισσότερα για την συγγραφέα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: http://rjpalacio.com/

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά και ειδικότερα οι μαθητές του γυμνασίου θα αγαπήσουν το Θαύμα διότι στις αφηγήσεις των εφήβων θα αισθανθούν μεγάλη οικειότητα. Ορισμένοι αναγνώστες θα αισθανθούν ταύτιση και με τον Όγκι βάζοντας στη θέση του αποκρουστικού προσώπου τους άλλες πτυχές της διαφορετικότητας, ίσως την δική τους ξεχωριστή μοναδικότητα.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

palacio-sholeioΔιότι αφηγείται το θέμα της διαφορετικότητας όχι με τον συνηθισμένο τρόπο, μόνο από την πλευρά του «ήρωα» που έχει να παλέψει με τις αντικειμενικές δυσκολίες του αλλά και από την πλευρά των υπολοίπων. Η καλλιέργεια της κατανόησης, η ενσυναίσθηση και η αξία της καλοσύνης δεν κατακτώνται με την ανάγνωση ενός βιβλίου αλλά ένα βιβλίο όπως το Θαύμα μπορεί να είναι η αφορμή για προβληματισμούς και συζητήσεις στο σπίτι ή στο σχολείο. 

Η ιστορία του Όγκι την πρώτη του χρονιά στον «έξω κόσμο» οδηγεί τους αναγνώστες με αβίαστο τρόπο σε συμπεράσματα όπως ότι η επιλογή του καλού, ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα, είναι μια πολύ γενναία πράξη. Καθώς επίσης και πως «πρέπει να καθιερωθεί για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο να τους χειροκροτούν οι άλλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, έστω για μία μόνο φορά».

 Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος 

 

R. J. Palacio
Μτφρ: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2013
Τιμή € 14,00, σελ.368

 politeia-link

 

 

 

 

 ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ R. J. Palacio

wonder movieΜετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου, η μεταφορά του στον κινηματογράφο ήταν θέμα χρόνου.

Η ταινία Θαύμα σε σκηνοθεσία Στίβεν Τσμπόσκι και τους Τζούλια Ρόμπερτς και Όουεν Γουίλσον στους ρόλους των γονιών και του Τζέικομπ Τρέμπλεϊ στον ρόλο του Όγκι άρχισε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα στις 28 Δεκεμβρίου 2017. 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ