david szalay interview 728

O Ντέιβιντ Σολόι (David Szalay), που τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «Flesh», έδωσε πολλές συνεντεύξεις μιλώντας για το ποιος είναι και πώς γράφει, ποια βιβλία τον έχουν διαμορφώσει και γιατί βλέπει το βιβλίο του, στη σύλληψή του, σαν μια αρχαία τραγωδία.

Επιμέλεια: Book Press

Ο ουγγρικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Σολόι τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ 2025 για το μυθιστόρημά του με τίτλο Flesh, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian το πρώι μετά την βράβευσή του, παραδέχθηκε ότι στον Καναδά, όπου γεννήθηκε το 1974 από Καναδή μητέρα και Ούγγρο πατέρα που είχε μεταναστεύσει εκεί λίγα χρόνια πριν από τη γέννησή του, μάλλον θα δυσαρεστήθηκαν που η καναδική ταυτότητα δεν αναφέρεται πια. «Είμαι σίγουρα περισσότερο Καναδός από ό,τι Ούγγρος» λέει ο 51χρονος συγγραφέας των έξι βιβλίων που μεγάλωσε στην Αγγλία, έπειτα από ένα πέρασμα της οικογένειας από τη Βηρυτό, αποφοίτησε από την Οξφόρδη, δοκίμασε τη ζωή στην Ουγγαρία επί μία δεκαπενταετία, αλλά πια ζει στη Βιέννη με τη συζυγό του και τον λίγων μηνών γιο τους, Τζόναθαν. 

Flesh: Το μυθιστόρημα που γράφτηκε έπειτα 100.000 λάθος λέξεις

Ανατρέχοντας στο πώς γράφτηκε το Flesh, εξηγεί ότι γεννήθηκε από την αποτυχία ενός μυθιστορήματος στο οποίο εργαζόταν για τέσσερα χρόνια. Την αποτυχία αυτή την αποδίδει εν μέρει στην πίεση της που αισθανόταν από τη μεγάλη προσοχή που είχε λάβει για το βιβλίο του All That Man Is. Για τη δουλειά που δεν ολοκλήρωσε λέει ότι «η κεντρική ιδέα ήταν λάθος» και ομοογεί ότι είχε γράψει 100.000 λέξεις πριν το εγκαταλείψει τελικά. Αλλά όταν πήρε την απόφαση να το εγκαταλείψει, «υπήρχε ένα τεράστιο αίσθημα ανακούφισης, καθώς και τρόμος ότι έπρεπε τώρα να ξεκινήσω με κάτι άλλο», λέει. Και προσθέτει: «Το να εγκαταλείψω δύο βιβλία στη σειρά, θα άρχιζε να μοιάζει ότι έχω φτάσει σε κάποιο συγγραφικό τέρμα». Και έτσι, έγραψε το Flesh. 

booker 2025 david szalay flesh

Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Ίστβαν, ως ανήλικος πέφτει θύμα σεξουαλικής αποπλάνησης από την κατά πολύ μεγαλύτερη γειτόνισσά του, μια σχέση που καθορίζει ολόκληρη τη ζωή του στη συνέχεια. Καταλήγει να πολεμά στο Ιράκ και μετά την επιστροφή του, εργάζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας και σοφέρ και γνωρίζει μια βαθύπλουτη οικογένεια, της οποίας εντέλει γίνεται μέλος. Παρόλα αυτά, το παρελθόν του μοιάζει να τον κυνηγά συνεχώς. 

politeia deite to vivlio 250X102

Ο Guardian σημειώνε για το έργο τουι: «Το θέμα του Σολόι, με το οποίο ασχολείτα σε έξι μυθιστορήματα εδώ και 15 χρόνια, είναι ο ανδρισμός: τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα, με αναπόφευκτη έμφαση στο σεξ, τη βία και το χρήμα». Πώς βλέπει όμως, ο ίδιος ο συγγραφέας την ιστορία του Ίστβαν; «Προφανώς, η ιστορία είναι τελείως σύγχρονη σε ένα πρώτο επίπεδο, αλλά κάτω από την επιφάνεια, το συνέλαβα σαν κάτι παρόμοιο με μια αρχαία ελληνική τραγωδία, στην οποία ο ήρωας πρέπει να περάσει με προσοχή μέσα από μια πρέσα, να βασανιστεί για να φτάσει στο σημείο της κάθαρσης».

Το ερέθισμα και τα βιβλία που τον επηρέασαν από παιδί

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ίδρυμα των Βραβείων Μπούκερ, ο Σολόι μίλησε για το συγγραφικό του εργαστήρι και αποκάλυψε κάποια από τα βιβλία που τον επηρέασαν και τον διαμόρφωσαν.

david szalay booker

Μιλώντας για το ερέθισμα που ενέπνευσε την ιστορία του, ο Σολόι δήλωσε πως ήθελε να γράψει μια ιστορία που να ήταν και ουγγρική και βρετανική, καθώς εκείνη την περίοδο ο ίδιος μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στις δύο χώρες:

«Δεδομένου αυτού, το να γράψω για έναν Ούγγρο μετανάστη την εποχή που η Ουγγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ έμοιαζε να είναι ο προφανέστερος τρόπος. Έτσι, το βιβλίο μου θα ήταν, σε κάποιο βαθμό, ένα μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Ευρώπη και τα πολιτιστικά και οικονομικά χάσματα που τη χαρακτηρίζουν».

Στην ερώτηση για το ποιο βιβλίο τον έκανε να θέλει να γίνει συγγραφέας, ο Σολόι απάντησε λέγοντας πως δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο: όλα φαίνεται να ξεκίνησαν χάρη στην αγάπη του για το διάβασμα στην παιδική του ηλικία. Το βιβλίο, όμως, που άλλαξε τον τρόπο σκέψης του, όταν ήταν 11 ετών, ήταν Η φάρμα των ζώων (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο) του Τζορτζ Όργουελ:

«Εξοργίστηκα και αναστατώθηκα με την υποκρισία και την αδικία του κόσμου μας, με το ακλόνητο γεγονός πως οι άνθρωποι (ή τα ζώα) δεν φέρονται πολύ καλά ο ένας στον άλλον και δεν παίρνουν πάντα αυτό που τους αξίζει, είτε με τη θετική είτε με την αρνητική έννοια».

metaixmio orwell i farma ton zoon

Το μυθιστόρημα που τον έκανε να αναθεωρήσει, ήταν το Λαγέ τρέξε (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Οξύ) του Τζον Απντάικ, καθώς του έδειξε πως «η δέσμευση στη σύγχρονη πραγματικότητα -που για τον Απντάικ ήταν, φυσικά, τα τέλη της δεκαετίας του ‘50-, ιδίως στις αισχρές πλευρές της, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να θέσουμε ουσιαστικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, με συναρπαστικά αποτελέσματα».

oxy updike rabbit run

Όταν κλήθηκε να προσδιορίσει ένα υποψήφιο για Μπούκερ βιβλίο του παρελθόντος που κρίνει σημαντικό, ο Σολόι μίλησε για τη Γραμμή της ομορφιάς του Άλαν Χόλινγκχερστ – που, βέβαια, δεν ήταν απλώς υποψήφιο, αλλά τιμήθηκε με το Μπούκερ το 2004. Ο Σολόι επέλεξε ένα ευρέως γνωστό και σημαντικό μυθιστόρημα, παρότι θα «ευχόταν να μπορούσε να αποκαλύψει κάποιο κρυφό διαμάντι».

kastaniotis xolingherst i grammi tis omorfias

Τέλος, μιλώντας για την τεχνική του, προσδιόρισε το πού και το πώς: γράφει στο γραφείο του, στις έξι το πρωί, ενώ χρειάζεται το λάπτοπ του, ησυχία και μια κούπα καφέ. «Ξέρω πως όλα βαίνουν καλώς, όταν συνειδητοποιώ πως δεν έχω τελειώσει τον καφέ μου και ό,τι έχει μείνει στην κούπα μου έχει κρυώσει εδώ και μία ώρα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λούκας Τσάμπαλα: Ο Κορτάσαρ και ο Μπόρχες είναι οι φανταστικοί μου φίλοι, οι φανταστικοί μου μέντορες, οι πραγματικοί λογοτεχνικοί μου ήρωες

Λούκας Τσάμπαλα: Ο Κορτάσαρ και ο Μπόρχες είναι οι φανταστικοί μου φίλοι, οι φανταστικοί μου μέντορες, οι πραγματικοί λογοτεχνικοί μου ήρωες

«Η ρεαλιστική αφήγηση έχει όρια που για εμένα είναι υπερβολικά στενά, ενώ η μαγεία μπορεί να περάσει μέσα από οποιονδήποτε τοίχο» είπε ο Λούκας Τσάμπαλα (Lukáš Cabala), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Θυμάσαι το Τρέντσιν;» (μτφρ. Λουτσίε Κούλιγκοβα, εκδ. Βακχικόν).  ...

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

Ίαν Ράνκιν: «Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι πολιτική»

«Η αστυνομική λογοτεχνία που με ενδιαφέρει είναι αυτή που εξετάζει την κοινωνία, το χάος στο οποίο βρισκόμαστε και το πώς φτάσαμε έως εκεί» είπε ο Ίαν Ράνκιν (Ian Rankin) στον Άλεξ Κλαρκ του Guardian. Τα βιβλία του Ράνκιν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. © Wikimedia

...
Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης – Η Σιάν Βάλβη, μεταφράστρια του «Γκιακ» στα αγγλικά: «Πειραματίστηκα και κατέληξα να φτιάξω μια καινούργια διάλεκτο»

Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης – Η Σιάν Βάλβη, μεταφράστρια του «Γκιακ» στα αγγλικά: «Πειραματίστηκα και κατέληξα να φτιάξω μια καινούργια διάλεκτο»

«Οι φωνές στο Γκιακ αντανακλούν μια εγγενώς πατριαρχική κοινωνία» μας είπε η Σιάν Βάλβη (Siân Valvis), μεταφράστρια του «Γκιακ» (εκδ. Πατάκη) του Δημοσθένη Παπαμάρκου, και πρόσθεσε ότι «ήταν πολύ ενδιαφέρον που ένας τόσο αρρενωπός κόσμος μεταφέρθηκε στα αγγλικά από μια γυναίκ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Διεθνές Βραβείο Médicis στην Καταλανή Εύα Μπαλταζάρ

Εγκαινιάζοντας τη σεζόν των γαλλικών λογοτεχνικών βραβείων, η κριτική επιτροπή του βραβείου Médicis ανακοίνωσε τους βραβευθέντες στις τρεις κατηγορίες: πεζογραφίας, μεταφρασμένης πεζογραφίας και δοκιμίου, καθώς και το μεγάλο βραβείο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

«Το φευγιό»: Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Εκδήλωση για το μυθιστόρημα της Μαρίας Θεοδοσάκη «Το φευγιό» (εκδ. Αρμός) στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία.

Επιμέλεια: Book Press

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στις 20:30, οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν εκδήλωση γ...

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Η Λατινική Αμερική, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες: Μεγάλη εκδήλωση για το έργο του Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον σπουδαίο συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. © Mariela De Marchi Moyano / Flickr

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ