david szalay interview 728

O Ντέιβιντ Σολόι (David Szalay), που τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «Flesh», έδωσε πολλές συνεντεύξεις μιλώντας για το ποιος είναι και πώς γράφει, ποια βιβλία τον έχουν διαμορφώσει και γιατί βλέπει το βιβλίο του, στη σύλληψή του, σαν μια αρχαία τραγωδία.

Επιμέλεια: Book Press

Ο ουγγρικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Σολόι τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ 2025 για το μυθιστόρημά του με τίτλο Flesh, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian το πρώι μετά την βράβευσή του, παραδέχθηκε ότι στον Καναδά, όπου γεννήθηκε το 1974 από Καναδή μητέρα και Ούγγρο πατέρα που είχε μεταναστεύσει εκεί λίγα χρόνια πριν από τη γέννησή του, μάλλον θα δυσαρεστήθηκαν που η καναδική ταυτότητα δεν αναφέρεται πια. «Είμαι σίγουρα περισσότερο Καναδός από ό,τι Ούγγρος» λέει ο 51χρονος συγγραφέας των έξι βιβλίων που μεγάλωσε στην Αγγλία, έπειτα από ένα πέρασμα της οικογένειας από τη Βηρυτό, αποφοίτησε από την Οξφόρδη, δοκίμασε τη ζωή στην Ουγγαρία επί μία δεκαπενταετία, αλλά πια ζει στη Βιέννη με τη συζυγό του και τον λίγων μηνών γιο τους, Τζόναθαν. 

Flesh: Το μυθιστόρημα που γράφτηκε έπειτα 100.000 λάθος λέξεις

Ανατρέχοντας στο πώς γράφτηκε το Flesh, εξηγεί ότι γεννήθηκε από την αποτυχία ενός μυθιστορήματος στο οποίο εργαζόταν για τέσσερα χρόνια. Την αποτυχία αυτή την αποδίδει εν μέρει στην πίεση της που αισθανόταν από τη μεγάλη προσοχή που είχε λάβει για το βιβλίο του All That Man Is. Για τη δουλειά που δεν ολοκλήρωσε λέει ότι «η κεντρική ιδέα ήταν λάθος» και ομοογεί ότι είχε γράψει 100.000 λέξεις πριν το εγκαταλείψει τελικά. Αλλά όταν πήρε την απόφαση να το εγκαταλείψει, «υπήρχε ένα τεράστιο αίσθημα ανακούφισης, καθώς και τρόμος ότι έπρεπε τώρα να ξεκινήσω με κάτι άλλο», λέει. Και προσθέτει: «Το να εγκαταλείψω δύο βιβλία στη σειρά, θα άρχιζε να μοιάζει ότι έχω φτάσει σε κάποιο συγγραφικό τέρμα». Και έτσι, έγραψε το Flesh

booker 2025 david szalay flesh

Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Ίστβαν, ως ανήλικος πέφτει θύμα σεξουαλικής αποπλάνησης από την κατά πολύ μεγαλύτερη γειτόνισσά του, μια σχέση που καθορίζει ολόκληρη τη ζωή του στη συνέχεια. Καταλήγει να πολεμά στο Ιράκ και μετά την επιστροφή του, εργάζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας και σοφέρ και γνωρίζει μια βαθύπλουτη οικογένεια, της οποίας εντέλει γίνεται μέλος. Παρόλα αυτά, το παρελθόν του μοιάζει να τον κυνηγά συνεχώς. 

politeia deite to vivlio 250X102

Ο Guardian σημειώνε για το έργο τουι: «Το θέμα του Σολόι, με το οποίο ασχολείτα σε έξι μυθιστορήματα εδώ και 15 χρόνια, είναι ο ανδρισμός: τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα, με αναπόφευκτη έμφαση στο σεξ, τη βία και το χρήμα». Πώς βλέπει όμως, ο ίδιος ο συγγραφέας την ιστορία του Ίστβαν; «Προφανώς, η ιστορία είναι τελείως σύγχρονη σε ένα πρώτο επίπεδο, αλλά κάτω από την επιφάνεια, το συνέλαβα σαν κάτι παρόμοιο με μια αρχαία ελληνική τραγωδία, στην οποία ο ήρωας πρέπει να περάσει με προσοχή μέσα από μια πρέσα, να βασανιστεί για να φτάσει στο σημείο της κάθαρσης».

Το ερέθισμα και τα βιβλία που τον επηρέασαν από παιδί

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ίδρυμα των Βραβείων Μπούκερ, ο Σολόι μίλησε για το συγγραφικό του εργαστήρι και αποκάλυψε κάποια από τα βιβλία που τον επηρέασαν και τον διαμόρφωσαν.

david szalay booker

Μιλώντας για το ερέθισμα που ενέπνευσε την ιστορία του, ο Σολόι δήλωσε πως ήθελε να γράψει μια ιστορία που να ήταν και ουγγρική και βρετανική, καθώς εκείνη την περίοδο ο ίδιος μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στις δύο χώρες:

«Δεδομένου αυτού, το να γράψω για έναν Ούγγρο μετανάστη την εποχή που η Ουγγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ έμοιαζε να είναι ο προφανέστερος τρόπος. Έτσι, το βιβλίο μου θα ήταν, σε κάποιο βαθμό, ένα μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Ευρώπη και τα πολιτιστικά και οικονομικά χάσματα που τη χαρακτηρίζουν».

Στην ερώτηση για το ποιο βιβλίο τον έκανε να θέλει να γίνει συγγραφέας, ο Σολόι απάντησε λέγοντας πως δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο: όλα φαίνεται να ξεκίνησαν χάρη στην αγάπη του για το διάβασμα στην παιδική του ηλικία. Το βιβλίο, όμως, που άλλαξε τον τρόπο σκέψης του, όταν ήταν 11 ετών, ήταν Η φάρμα των ζώων (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο) του Τζορτζ Όργουελ:

«Εξοργίστηκα και αναστατώθηκα με την υποκρισία και την αδικία του κόσμου μας, με το ακλόνητο γεγονός πως οι άνθρωποι (ή τα ζώα) δεν φέρονται πολύ καλά ο ένας στον άλλον και δεν παίρνουν πάντα αυτό που τους αξίζει, είτε με τη θετική είτε με την αρνητική έννοια».

metaixmio orwell i farma ton zoon

Το μυθιστόρημα που τον έκανε να αναθεωρήσει, ήταν το Λαγέ τρέξε (μτφρ. Πάνος Τομαράς, εκδ. Οξύ) του Τζον Απντάικ, καθώς του έδειξε πως «η δέσμευση στη σύγχρονη πραγματικότητα -που για τον Απντάικ ήταν, φυσικά, τα τέλη της δεκαετίας του ‘50-, ιδίως στις αισχρές πλευρές της, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να θέσουμε ουσιαστικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, με συναρπαστικά αποτελέσματα».

oxy updike rabbit run

Όταν κλήθηκε να προσδιορίσει ένα υποψήφιο για Μπούκερ βιβλίο του παρελθόντος που κρίνει σημαντικό, ο Σολόι μίλησε για τη Γραμμή της ομορφιάς του Άλαν Χόλινγκχερστ – που, βέβαια, δεν ήταν απλώς υποψήφιο, αλλά τιμήθηκε με το Μπούκερ το 2004. Ο Σολόι επέλεξε ένα ευρέως γνωστό και σημαντικό μυθιστόρημα, παρότι θα «ευχόταν να μπορούσε να αποκαλύψει κάποιο κρυφό διαμάντι».

kastaniotis xolingherst i grammi tis omorfias

Τέλος, μιλώντας για την τεχνική του, προσδιόρισε το πού και το πώς: γράφει στο γραφείο του, στις έξι το πρωί, ενώ χρειάζεται το λάπτοπ του, ησυχία και μια κούπα καφέ. «Ξέρω πως όλα βαίνουν καλώς, όταν συνειδητοποιώ πως δεν έχω τελειώσει τον καφέ μου και ό,τι έχει μείνει στην κούπα μου έχει κρυώσει εδώ και μία ώρα».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαράι Σαβίτ: «Είναι αβάσταχτο αυτό που συνέβη στη Γάζα»

Σαράι Σαβίτ: «Είναι αβάσταχτο αυτό που συνέβη στη Γάζα»

«Οι συγγραφείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να τοποθετούνται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους» λέει η Ισραηλινή συγγραφέας Σαράι Σαβίτ (Sarai Shavit) με αφορμή το βιβλίο της «Σχήματα λόγου» (μτφρ. Χρυσούλα Κ. Παπαδοπούλου, εκδ. Βακχικόν), η οποία συμμετέχει στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονί...

Σέλβα Αλμάδα: «Ο τρόπος που μιλούν οι άνθρωποι είναι μια κοινή κληρονομιά, η μνήμη ενός τόπου»

Σέλβα Αλμάδα: «Ο τρόπος που μιλούν οι άνθρωποι είναι μια κοινή κληρονομιά, η μνήμη ενός τόπου»

«Οφείλουμε να λέμε αυτό που συμβαίνει με το όνομά του: γυναικοκτονία, όχι έγκλημα πάθους ή απλώς φόνος» μας είπε, μεταξύ άλλων, η συγγραφέας Σέλβα Αλμάδα που την συναντήσαμε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας.

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

...
Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

Πολ Λιντς: «Η Ιρλανδία αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία ως μια μορφή “ήπιας ισχύος”»

«Μπορείς, κατά κάποιον τρόπο, να προκαλέσεις μια ολόκληρη “επανάσταση” στις δημιουργικές τέχνες, αν πραγματικά στηρίξεις και χρηματοδοτήσεις τους καλλιτέχνες, ώστε να παράγουν το καλύτερο δυνατό έργο» μας είπε ο Πολ Λιντς, που συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας.

Συνέντευξη στη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 2η – «Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα», η «Εύα» πάει Κάννες, Κοτζιάς και Φραγκιάς, πάντα επίκαιροι

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 2η – «Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα», η «Εύα» πάει Κάννες, Κοτζιάς και Φραγκιάς, πάντα επίκαιροι

Η 2η μέρα της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν πλούσια σε εκδηλώσεις και συναντήσεις, ενώ τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τη βιβλιοπαραγωγή έδωσαν τροφή για πολλές συζητήσεις. 

Γράφει η Φανή Χατζή 

Η δεύτ...

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint – Πάνω από 11.000 τίτλοι, άνοδος για το παιδικό βιβλίο

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint – Πάνω από 11.000 τίτλοι, άνοδος για το παιδικό βιβλίο

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΣΔΕΛ τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint. Ο συνολικός αριθμός των νέων τίτλων ξεπέρασε για ακόμα μια χρονιά τους 11.000, με άνοδο στο παιδικό βιβλίο. Στην κεντρική εικόνα, η Μιρέλλα Μπατζιανιά παρουσιάζει τα στοιχεία, χθες, στη ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: ...

Σαράι Σαβίτ: «Είναι αβάσταχτο αυτό που συνέβη στη Γάζα»

Σαράι Σαβίτ: «Είναι αβάσταχτο αυτό που συνέβη στη Γάζα»

«Οι συγγραφείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να τοποθετούνται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους» λέει η Ισραηλινή συγγραφέας Σαράι Σαβίτ (Sarai Shavit) με αφορμή το βιβλίο της «Σχήματα λόγου» (μτφρ. Χρυσούλα Κ. Παπαδοπούλου, εκδ. Βακχικόν), η οποία συμμετέχει στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ρενέ Καραμπάς [Rene Karabash] «Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» (μτφρ. Σπύρος Ν. Παππάς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον κόσμο μας σήμερα; Από την Ελληνική Επανάσταση, την Κατοχή και τον  Εμφύλιο, στο παγκόσμιο σκηνικό την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και στις νέες δ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ