colson whitehead

Σε συνέντευξή του στο Vox, ο Κόλσον Γουάιτχεντ [Colson Whitehead] μίλησε για το μυθιστόρημά του «Μανιφέστο απατεώνων», που κυκλοφόρησε προσφάτως στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά.

Επιμέλεια: Book Press

Σε συνέντευξή του στο Vox, ο Κόλσον Γουάιτχεντ μίλησε για το βιβλίο του Μανιφέστο απατεώνων (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μυρσίνη Γκανά).

Το Μανιφέστο απατεώνων είναι η μυθιστορηματική συνέχεια του προηγούμενου έργου του Γουάιτχεντ, Μπέρδεμα στο Χάρλεμ (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μυρσίνη Γκανά). Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι για ακόμα μια φορά ο Αφροαμερικανός Ρέι Κάρνεϊ, πρώην μικροαπατεώνας και νυν σωφρονισμένος πωλητής επίπλων, ο οποίος έχει ορκιστεί να μην μπλέξει ξανά με τον υπόκοσμο.

ikaros whitehead manifesto apatewnwnΠαρόλα αυτά, η επιθυμία της κόρης του να παρακολουθήσει μια συναυλία των Τζάκσον 5, για την οποία τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί προ πολλού, θα υποχρεώσει τον Κάρνεϊ να επικοινωνήσει ξανά με τους παλιούς γνωστούς του, που θα του αναθέσουν διάφορες βρομοδουλειές. Ο Κάρνεϊ θα εισβάλλει σε διαμερίσματα κακοποιών, θα μεταφέρει κοσμήματα στη βαλίτσα του, θα ληστέψει μια ομάδα παικτών πόκερ, θα γίνει θύτης και θύμα στη Νέα Υόρκη του 1971, όπου οι συμμορίες ανταλλάσουν συνεχώς πυρά με την αστυνομία στους δρόμους των φτωχογειτονιών.

«Είναι κλισέ να πούμε πως η πόλη είναι κι αυτή ένας χαρακτήρας, όμως προφανώς ισχύει κάτι τέτοιο. Όπως ο Ρέι Κάρνεϊ περνά καλές και κακές στιγμές, έτσι και η πόλη μεταμορφώνεται. Τη δεκαετία του ’70 ήταν αρκετά δύσκολο να ζεις στη Νέα Υόρκη. Η πόλη είχε χρεοκοπήσει. Η εγκληματικότητα είχε χτυπήσει κόκκινο».

Πέρα από τον Κάρνεϊ, κεντρικό ρόλο στο βιβλίο διαδραματίζει και ο συνεργός του, ο Πέπερ, ο οποίος, σχεδιάζοντας ένα μεγάλο κόλπο, θα εισχωρήσει στον κόσμο του Χόλυγουντ. Πιο συγκεκριμένα, θα γνωρίσει ηθοποιούς που δουλεύουν σε ταινίες του είδους blaxploitation, δηλαδή σε ανεξάρτητες παραγωγές χαμηλού προϋπολογισμού, στις οποίες πρωταγωνιστούν μαύροι.

Όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη, ο Κόλσον Γουάιτχεντ μεγάλωσε με τα φιλμ του blaxploitation, τα οποία μεσουρανούσαν τη δεκαετία του ’70, όταν ο συγγραφέας ήταν παιδί:

«Ως εικοσάρης, εργαζόμουν ως κριτικός κινηματογράφου κι έγραφα συχνά για ταινίες με μαύρους και για την ποπ κουλτούρα. Οπότε, στα είκοσί μου, ξαναείδα αυτές τις ταινίες για να τις αναλύσω, και στα πενήντα μου, τις ξαναείδα για να γράψω ένα μυθιστόρημα γι’ αυτές».

Το τελευταίο μέρος του βιβλίου διαδραματίζεται στο έτος 1976, όταν οι Αμερικανοί γιόρταζαν την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

«Προσπαθούσα να αποφασίσω ποια γεγονότα θα ταίριαζαν με τις θεματικές του βιβλίου. Το μπλακάουτ του 1977 φαινόταν να ταιριάζει. Όμως, η σύνδεσή του θα ήταν πολύ προφανής. Οπότε το αγνόησα κάπως. Αλλά το 1976, με τη διακοσιοστή επέτειο, μου έδωσε την κατάλληλη αφορμή για να μιλήσω για το πώς οι πράξεις μας πολύ συχνά δεν συμβαδίζουν με τα ιδανικά μας. Τα αμερικανικά ιδεώδη διαστρεβλώνονται όταν δεν παραμένουμε πιστοί στη Διακήρυξη. Οπότε, για διάφορους λόγους, ήταν η κατάλληλη χρονιά για τα ειρωνικά σχόλια του Ρέι».

politeia deite to vivlio 250X102

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραμού Ραμανάθαν: «Από τη φύση του το θέατρο είναι μια κατεξοχήν σωματική εμπειρία»

Ραμού Ραμανάθαν: «Από τη φύση του το θέατρο είναι μια κατεξοχήν σωματική εμπειρία»

«Στην Ινδία το πολιτικό και το θρησκευτικό αίσθημα λογίζονται ως οι δύο συχνότερες αφορμές για λογοκρισία, αλλά θα πρόσθετα και μια τρίτη, που αναφέρεται λιγότερο: οι κάστες» είπε ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ποιητής Ραμού Ραμανάθαν (Ramu Ramanathan), με αφορμή το ανέβασμα παράστασής του στο Φεστιβάλ «Αναλ...

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

Μάρλον Τζέιμς: «Η γλώσσα του μίσους είναι παντού η ίδια»

Μάρλον Τζέιμς: «Η γλώσσα του μίσους είναι παντού η ίδια»

«Η γλώσσα του μίσους είναι παντού η ίδια, ανεξάρτητα από το τι μισεί κανείς. Από μία άποψη, λοιπόν, η μισαλλοδοξία δεν απαιτεί πολλή φαντασία» είπε ο Μάρλον Τζέιμς στο LitHub με αφορμή το μυθιστόρημά του «The disappearers» που είναι υποψήφιο για το Βραβείο Μπούκερ 2026. © Riverhead Books

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

Με μότο το μήνυμα «Άνοιξη όλο το χρόνο» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027. Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Ο Λουκάς Καρυτινός, Διευθυντής της ΚΟΑ. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Με ιδιαίτερο...

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

Για το βιβλίο της Αγάθης Γεωργιάδου «Λογοτεχνικές διαδρομές – Μελέτες για τη θεωρία, την ερμηνεία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο πίνακας «Κωπηλατώντας» του Θανάση Παναγιώτου από το εξώφυλλο του βιβλίου.

...

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ