Michel Houellebecq

Ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ μίλησε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde για το νέο μυθιστόρημά του με τίτλο «Εκμηδένιση». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, σε μετάφραση Γιώργου Καράμπελα.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εκμηδένιση του Μισέλ Ουελμπέκ είναι ένα ογκώδες μυθιστόρημα, εν μέρει πολιτικό θρίλερ, εν μέρει υπαρξιακό δράμα, με πρωταγωνιστή τον Paul Raison, έναν υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο που εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας περιγράφει συχνά τα όνειρα του πρωταγωνιστή του:

«Δεν με ενθουσιάζει ο Φρόιντ, έχω αρκετές ενστάσεις ως προς το έργο του, όμως με ενδιαφέρουν τα όνειρα, και χαίρομαι πολύ που συμπεριέλαβα τόσα πολλά στην Εκμηδένιση. Τα όνειρα είναι η αφετηρία για κάθε δημιουργική μας φαντασίωση. Γι’ αυτόν τον λόγο, ανέκαθεν πίστευα πως όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργοί, καθώς όλοι δημιουργούν μυθοπλασία από πραγματικά και μη πραγματικά στοιχεία. Είναι σημαντικό: ξεκινώ να γράφω με το που ξυπνήσω. Γράφω τις στιγμές που είναι ακόμα φρέσκο ένα κομμάτι της νύχτας, ένα κομμάτι των ονείρων μου. Πρέπει να γράφουμε πριν το πρωινό ντους. Συνήθως, μετά το πρωινό ντους, όλα χάνονται.»

Στη Σεροτονίνη, ο Ουελμπέκ αναρωτιέται αν γίνεται να υπάρξει αληθινή αγάπη σε έναν σκοτεινό κόσμο που οδεύει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Στην Εκμηδένιση, ο συγγραφέας προτείνει πως οι ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις μας είναι ένα όπλο ώστε να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο.Michel Houellebecq ekmidenisi

«Όταν ήμουν παιδί, δεν περπατούσα σχεδόν καθόλου. Έτρεχα για να πάω από το ένα μέρος στο άλλο. Ώσπου κάποια στιγμή σταμάτησα να τρέχω. Όταν τρέχω σήμερα, κάτι που συμβαίνει σπάνια, ξαναγίνομαι παιδί. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να ειπωθεί και για τις στιγμές που γράφω ποίηση. Ωστόσο, η παιδική μου ηλικία μου θυμίζει την έλλειψη διάκρισης μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας. Το πρώτο βιβλίο που με σημάδεψε ήταν τα παραμύθια του Άντερσεν. Πίστεψα σε αυτά. Για εμένα, η Μικρή Γοργόνα ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, και εδώ που τα λέμε, ακόμα και σήμερα θα μπορούσα να ισχυριστώ πως η Μικρή Γοργόνα πράγματι υπήρξε.

»Όσο μεγαλώνουμε, μας είναι όλο και δυσκολότερο να ξεφύγουμε από μια κατάσταση μόνιμης εγρήγορσης. Ο κόσμος είναι πιο σύνθετος. Την εποχή που ήμουν νέος, οι άνθρωποι έπαιρναν πολλά ναρκωτικά. Νομίζω πως ακόμα και σήμερα παίρνουν. Οι άνθρωποι λαχταρούν να ξεφύγουν από την επίγνωση μιας κατάστασης. Ένα εντελώς καθαρό μυαλό είναι ασυμβίβαστο με τη ζωή».

Οι χαρακτήρες του Ουελμπέκ δεν ενδίδουν στις δυνάμεις του κακού, αλλά στον πειρασμό του καλού. Οι πιο συγκινητικές σελίδες του μυθιστορήματός του είναι αυτές στις οποίες περιγράφει τρυφερές εικόνες, παρά τη μοναξιά και την εγκατάλειψη που βιώνει ο πρωταγωνιστής του.

«Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται η γνωστή φόρμουλα, νομίζω πως η καλή λογοτεχνία πηγάζει από τα καλά συναισθήματα των ανθρώπων. Καθ' όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, η λογοτεχνία μίλησε για τη γοητεία της παραβατικότητας, του κακού. Εξ ου και ο εφησυχασμός προς τους συγγραφείς που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, τον Morand, τον Drieu, τον Chardonne, τους οποίους θεωρώ μέτριους. Δεν χρειάζεται να δοξάσεις το Κακό για να είσαι καλός συγγραφέας! Στα βιβλία μου, όπως και στις ιστορίες του Άντερσεν, ο αναγνώστης καταλαβαίνει αμέσως ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Και αν υπάρχουν πολύ λίγοι κακοί στην Εκμηδένιση, τότε είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Αν γράψω ένα μυθιστόρημα χωρίς καθόλου κακούς, αυτό θα είναι πραγματικά ένα σημαντικό επίτευγμα».

politeia link more

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμπάστιαν Φοκς: «Ανέκαθεν μου άρεσαν τα μυθιστορήματα που έχουν ένα μεγάλο θέμα»

Σεμπάστιαν Φοκς: «Ανέκαθεν μου άρεσαν τα μυθιστορήματα που έχουν ένα μεγάλο θέμα»

Σε συνέντευξή του στο INews, ο συγγραφέας Σεμπάστιαν Φοκς (Sebastian Faulks) μίλησε για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Λευκές φωτιές». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαν Γκανγκ: «Συχνά, η δύναμη του λόγου δεν αρκεί για να νικήσουμε το σκοτάδι»

Χαν Γκανγκ: «Συχνά, η δύναμη του λόγου δεν αρκεί για να νικήσουμε το σκοτάδι»

Η Κορεάτισσα πεζογράφος Han Kang μίλησε στο Korean Literature Now για το μυθιστόρημά της «Μάθημα ελληνικών». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη.

Επιμέλεια: Book Press

Στη...

Έτγκαρ Κέρετ: «Πλέον, ηγέτες μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει σε ριάλιτι»

Έτγκαρ Κέρετ: «Πλέον, ηγέτες μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει σε ριάλιτι»

Ο Ισραηλινός διηγηματογράφος Έτγκαρ Κέρετ (Etgar Keret) μίλησε στον Guardian για την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Αναποδιά στην άκρη του γαλαξία». Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου.

Επιμέλεια: B...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τέσπα (διήγημα)

Τέσπα (διήγημα)

Δεν θα πάρουμε το οικογενειακό σήμερα. Ασ’ το μωρέ. Να χαρούμε λίγο το καινούργιο. Πότε θα το χαρούμε αν όχι τώρα το καλοκαίρι που πάμε και κάπου μαζί. Έστω θάλασσα. Εντάξει, σκόνη, άμμος, αλμύρα, θα μου πεις, τα τρώει τα καθίσματα η αλμύρα. Το χρώμα να δεις τι του κάνει. Αλλά, τέσπα.

Της Κατερίνας Γ...

«Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη

«Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη

Για το μυθιστόρημα «Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Της Κατερίνας Σιδέρη

Στο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη θα συναντήσουμε στίχους από τραγούδια, μαντινάδες, παροιμίες και γνωμικά,...

«Το να είσαι γυναίκα» της Μέλι Κίγιακ (κριτική)

«Το να είσαι γυναίκα» της Μέλι Κίγιακ (κριτική)

Για το αφήγημα της Μέλι Κίγιακ (Mely Kiyak) «Το να είσαι γυναίκα» (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική). Κεντρική εικόνα ©  David de las Heras.

Της Χριστίνας Μουκούλη

Τι είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή και τις επιλογές ενός ανθρώπο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Ιουλίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμεν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ