Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «The Happening», η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό μίλησε στον Guardian για το μυθιστόρημά της με τίτλο «Το γεγονός», στο οποίο είναι βασισμένη η ταινία. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη.
Επιμέλεια: Book Press
Στο μυθιστόρημά της με τίτλο Το γεγονός, η Ανί Ερνό μιλάει για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της σε ηλικία είκοσι τριών ετών, και για την απόφασή της να κάνει παράνομα έκτρωση προκειμένου να γλιτώσει από τον κοινωνικό στιγματισμό.
Σε κοινή της συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Οντρέ Ντιουάν, η οποία ανέλαβε τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη, η συγγραφέας εξήγησε πως το κεντρικό θέμα του βιβλίου παραμένει επίκαιρο, παρόλο που οι αμβλώσεις είναι πλέον νόμιμες.
«Παραδόξως, όταν ψηφίζεται ένας νέος νόμος που καταργεί τις αδικίες, τα πρώην θύματα τείνουν να σωπαίνουν, με το σκεπτικό ότι πλέον όλα έχουν τελειώσει. Έτσι, όσα συνέβησαν δεν μαθαίνονται ποτέ, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου.
»Έγραψα το Γεγονός για να διατηρήσω ζωντανή τη μνήμη της φρικαλεότητας που βίωσαν εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες. Ήθελα, επίσης, να μιλήσω για αυτό που εγώ αποκαλώ ‘’ο τρόμος της πραγματικότητας’’».
Στη συνέντευξη, η Ερνό μίλησε για τα αυτοβιογραφικά στοιχεία του βιβλίου της, και για το πώς αυτά σχετίζονται με ένα θέμα που μας αφορά όλους:
«Ένας πίνακας, ένα βιβλίο ή μια ταινία που απεικονίζει μια έκτρωση μιλάει για κάτι καθολικό: η έκτρωση δεν είναι πλέον κάτι προσωπικό, κάτι κρυφό ή απλώς ένα γυναικείο πρόβλημα, αλλά αφορά όλη την ανθρωπότητα.
»Ίσως να είναι συγκλονιστικό που το λέω, όμως αυτό προσπάθησα να κάνω γράφοντας το Γεγονός: να μιλήσω για το μεγαλείο που ενυπάρχει σε μια πράξη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σώμα, με τον θάνατο, με τον χρόνο. Στην ταινία Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται, η Σελίν Σιάμα δείχνει τη ζωγράφο Μαριάν να ζωγραφίζει έναν πίνακα μιας νεαρής υπηρέτριας που έκανε έκτρωση. Αυτή η σκηνή είναι επηρεασμένη από το βιβλίο μου: μιλάει για τη σπάνια καλλιτεχνική απεικόνιση ενός θέματος που ήταν πραγματικότητα για εκατομμύρια γυναίκες».
Τέλος, η συγγραφέας μίλησε για την κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματός της από τη σκηνοθέτιδα Οντρέ Ντιουάν:
«Βλέποντας την ταινία ταξίδεψα πίσω στον χρόνο, στις μέρες που περίμενα για εκείνη την περίοδο που δεν ήλθε ποτέ, στις μέρες που ένιωθα έναν σιωπηλό, απίστευτο τρόμο, τότε που η άμβλωση ήταν παράνομη, τότε που δεν τολμούσαμε καν να προφέρουμε αυτή τη λέξη».