Lara Prescott 728

Συνέντευξη με την Αμερικανίδα συγγραφέα Lara Prescott με αφορμή το πρώτο της βιβλίο «Όσα κρατήσαμε κρυφά» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Της Σοφίας Μεσσήνη

Με το πρώτο της μυθιστόρημα η 39χρονη Αμερικανίδα μοιάζει να έχει εκπληρώσει αυτό για το οποίο ήταν ταγμένη από τη μέρα που γεννήθηκε. Εξηγούμαστε: οι γονείς της την ονόμασαν Λάρα τιμώντας έτσι την αγαπημένη τους ηρωίδα Λάρα Αντίποβα που ζει έναν παράφορο έρωτα με τον δρ Ζιβάγκο στο ομώνυμο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του Μπορίς Παστερνάκ.

Η μικρή Λάρα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο βιβλία όπου η ιστορία του δρ Ζιβάγκο κατείχε την κορυφαία θέση. Κάποια στιγμή αποφάσισε να γράψει τη δική της ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και δίνοντας φωνή σε πρόσωπα που έζησαν το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου και ταυτόχρονα τα προσωπικά τους δράματα μένοντας πάντα στη σκιά.

Θέμα του βιβλίου της Πρέσκοτ, Όσα κρατήσαμε κρυφά, είναι αφενός το πώς, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το μυθιστόρημα του Παστερνάκ Δρ Ζιβάγκο σαν εργαλείο προπαγάνδας και αφετέρου η δυνατή ιστορία της καταπιεσμένης αγάπης μεταξύ δυο γυναικών.  

Η Όλγα, η Ιρίνα και η Σάλι είναι οι τρεις γυναικείες φιγούρες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο σας. Αισθάνεστε με κάποια από τις ηρωίδες σας πιο κοντά;

Εξαρτάται την περίσταση. Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθώ πιο κοντά με κάποια από τις τρεις, άλλες φορές με καμία τους. Αυτή την περίοδο, προσπαθώ να ταυτιστώ με τη Σάλι και τη δύναμη που επιδεικνύει παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Θεωρώ πως όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε αυτού του είδους τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υφίσταται ο κόσμος σήμερα.

Για πολύ καιρό, οι γυναίκες βρίσκονταν στο παρασκήνιο πίσω από ισχυρούς άντρες. Σήμερα, ευτυχώς, αυτό αλλάζει. Μέσω του βιβλίου μου, ελπίζω να δώσω φωνή σε μερικές από αυτές τις γυναίκες των οποίων οι ρόλοι έχουν χαθεί στην ιστορία.

Γνωρίζω πως συγκεντρώσατε κάποια αντικείμενα σχετικά με την ιστορία του βιβλίου. Ποια ήταν αυτά και πώς σας επηρέασαν;

Απέκτησα πολλά ιστορικά αντικείμενα κατά τη δημιουργία του μυθιστορήματος Όσα κρατήσαμε κρυφά τα οποία είχαν μεγάλη αξία για τη διαδικασία της συγγραφής του. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πρώτη εκτύπωση του Φελτρινέλι, η πρώτη έκδοση του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στα ιταλικά, καθώς και ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του βιβλίου που εκδόθηκε από τη CIA το 1959, χάρτες από την έκθεση Expo 58, πρωτότυπα άρθρα για τον Παστερνάκ και το Δόκτωρ Ζιβάγκο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αντικείμενα που σχετίζονται με τις πρώτες γυναίκες κατάσκοπους – συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού διαβατηρίου το οποίο άνηκε σε μια από αυτές και φέρει το ψεύτικο όνομά της. Πιστεύω πως υπάρχει δύναμη στα αντικείμενα και ένιωσα κάποια μαγεία όταν κράτησα τα συγκεκριμένα στα χέρια μου. Τα τοποθέτησα όλα γύρω από στο γραφείο μου, ελπίζοντας ότι ένα μέρος της μαγείας τους θα μου αποκαλυφθεί.

Lara Prescott 300

 

Η Lara Prescott (Λάρα Πρέσκοτ) είναι πρώην πολιτική σύμβουλος και ζει στο Όστιν του Τέξας. Μεταξύ άλλων, σπούδασε δημιουργική γραφή στο Michener Center for Writers του Πανεπιστημίου του Τέξας. Το «Όσα κρατήσαμε κρυφά» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

Το Όσα κρατήσαμε κρυφά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πού σταματά η αλήθεια και πού ξεκινά η μυθοπλασία;

Στην ιστορία του μυθιστορήματος που διαδραματίζεται στο Ανατολικό μπλοκ, υπάρχουν πολλές άμεσες περιγραφές και αναφορές, συμπεριλαμβανομένων και αποσπασμάτων από συνομιλίες όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί σε πρωτογενείς πηγές. Ωστόσο, παραμένει ένα έργο μυθοπλασίας, καθώς συνέθεσα αληθινά γεγονότα δημιουργώντας ένα ευρύτερο ψηφιδωτό. Στην ιστορία που διαδραματίζεται στη Δύση, οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι ξεκάθαρα φανταστικοί. Η Σάλι και η Ιρίνα, οι άλλες δακτυλογράφοι της CIA, οι περισσότεροι από τους άντρες – είναι όλοι αποκυήματα της φαντασίας μου.

Ο απαγορευμένος έρωτας των δύο γυναικών, οι δακτυλογράφοι που υπακούν τις εντολές των υψηλόβαθμων αντρών, μια ερωμένη που έζησε στη σκιά του άντρα που αγάπησε και βασανίστηκε γι' αυτό. Θεωρείτε πως το βιβλίο σας θίγει και κάποια φεμινιστικά ζητήματα;

Νομίζω ότι το βιβλίο μου αγγίζει διάφορα ανθρώπινα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται σε βάθος με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο. Για πολύ καιρό, οι γυναίκες βρίσκονταν στο παρασκήνιο πίσω από ισχυρούς άντρες. Σήμερα, ευτυχώς, αυτό αλλάζει. Μέσω του βιβλίου μου, ελπίζω να δώσω φωνή σε μερικές από αυτές τις γυναίκες των οποίων οι ρόλοι έχουν χαθεί στην ιστορία.

Ορισμένοι λένε ότι ένα μεγάλο μυθιστόρημα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο θέμα. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα του δικού σας βιβλίου;

Τα είδη μυθιστορημάτων που μου αρέσει προσωπικά να διαβάζω δεν έχουν πάντα ένα σπουδαίο θέμα αλλά είναι απλώς υπέροχες ιστορίες. Κάποιος μπορεί να γράψει ένα μυθιστόρημα για τις πιο συνηθισμένες πτυχές της ζωής και ωστόσο να είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Το βιβλίο μου έχει να κάνει με κάτι πιο εντυπωσιακό: κατασκοπεία και προπαγάνδα, τέχνη, λογοτεχνία, τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά στον πυρήνα του, όπως ο Δόκτωρ Ζιβάγκο, είναι απλώς μια ιστορία αγάπης.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γράφοντας ως Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ – μια συνέντευξη με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Γράφοντας ως Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ – μια συνέντευξη με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Συνέντευξη με την J. K. Rowling, με αφορμή την κυκλοφορία στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός του τέταρτου αστυνομικού μυθιστορήματός της με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ και τίτλο «Θανάσιμο λευκό» (μτφρ. Αύγου...

Κατερίνα Ρουντσενκόβα: «Όλος ο κόσμος είναι πηγή έμπνευσης»

Κατερίνα Ρουντσενκόβα: «Όλος ο κόσμος είναι πηγή έμπνευσης»

Συνέντευξη με την πολυμεταφρασμένη ποιήτρια από την Τσεχία Κατερίνα Ρουντσενκόβα (Kateřina Rudčenková), με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Περπατώντας στους αμμόλοφους» (μτφρ. Στέργια Κάββαλου, εκδ. Βακχικόν).

Της Χριστίνας Σανούδου

Ο ήχος του νερού μ...

Βίλεμ Μ. Ρόχεμαν: «Η λογοτεχνία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της φαντασίας»

Βίλεμ Μ. Ρόχεμαν: «Η λογοτεχνία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της φαντασίας»

Συνέντευξη με τον Φλαμανδό ποιητή και τεχνοκριτικό Willem M. Roggeman με αφορμή την ανθολογία του «Αυτό που βλέπουν μονάχα οι ζωγράφοι – 2008-2017» (μτφρ. Στέλλα Πεκιαρίδη) η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Της Χριστίνας Σανούδου

Ένας ζωγρά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικοκτονίες & δεοντολογία: Πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών

Γυναικοκτονίες & δεοντολογία: Πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημεδίδων Αθηνών - ΕΣΗΕΑ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό την κατανόηση και εμπέδωση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Μια πρωτοβουλία που έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμη καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα όπως και οι περιπτώσεις κακοποίησης και εκμ...

Διαβάζοντας με τον Νίκο Χατζηελευθερίου

Διαβάζοντας με τον Νίκο Χατζηελευθερίου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Ο κιθαριστής του μουσικού συνόλου Guitarte  και καθηγητής μουσικής Νίκος Χατζηελευθερίου απαντά σε 18 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις. ...

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2020: Βραβευθέντες και σκεπτικό

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2020: Βραβευθέντες και σκεπτικό

Η Επιτροπή Απονομής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020 (εκδόσεις 2019) ανακοίνωσε τα βιβλία που διακρίθηκαν και το σκεπτικό βράβευσής τους ανά κατηγορία. Παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο, εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, νεανικό-εφηβικό βιβλίο, βιβλίο γνώσεων. Δείτε τους βραβευθέντες και διαβάστε το σκεπτικό της Επιτρ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου «Ο θάνατος του Οδυσσέα – Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου», το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

20...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

30 συν 1 διαλεχτά βιβλία για το καλοκαίρι

30 συν 1 διαλεχτά βιβλία για το καλοκαίρι

Όταν σκεφτόμαστε «βιβλία για το καλοκαίρι», δεν περιοριζόμαστε βέβαια στα λεγόμενα «βιβλία της παραλίας». Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνήθως διαθέτουμε περισσότερο χρόνο για ανάγνωση, ίσως και περισσότερη περιέργεια για κάτι αλλιώτικο. Έτσι, στον κατάλογο με τις προτάσεις μας, αν και δεσπόζουν τα μεταφρασμένα μυ...

Αστυνομική λογοτεχνία: 18 καλά μυθιστορήματα για καλοκαιρινές ανατριχίλες

Αστυνομική λογοτεχνία: 18 καλά μυθιστορήματα για καλοκαιρινές ανατριχίλες

Επιλογές 18 ελληνικών και μεταφρασμένων αστυνομικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Και για τους «σκληροπυρηνικούς» του είδους προτείνεται ενθέρμως μια μελέτη για το «Latin Noir».

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Καλοκαίρι 2021: 20 +1 βιβλία για τη βαλίτσα μεγάλων παιδιών & εφήβων

Καλοκαίρι 2021: 20 +1 βιβλία για τη βαλίτσα μεγάλων παιδιών & εφήβων

Καθώς οι βαλίτσες των καλοκαιρινών διακοπών ετοιμάζονται, ορισμένες προτάσεις για απολαυστική ανάγνωση ανάμεσα στις βουτιές και τα παγωτά. Επιλογές βιβλίων που κυκλοφορούν σε αγαπημένες σειρές ή νέες που θα αγαπηθούν και χορταστικά μυθιστορήματα για μεγάλα παιδιά και μικρούς εφήβους. Δέκα μεταφρασμένα βιβλία, δέκα β...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Ιουλίου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

30 συν 1 διαλεχτά βιβλία για το καλοκαίρι

Όταν σκεφτόμαστε «βιβλία για το καλοκαίρι», δεν περιοριζόμαστε βέβαια στα λεγόμενα «βιβλία της παραλίας». Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνήθως διαθέτουμε περισσότερο

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ