Lara Prescott 728

Συνέντευξη με την Αμερικανίδα συγγραφέα Lara Prescott με αφορμή το πρώτο της βιβλίο «Όσα κρατήσαμε κρυφά» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Της Σοφίας Μεσσήνη

Με το πρώτο της μυθιστόρημα η 39χρονη Αμερικανίδα μοιάζει να έχει εκπληρώσει αυτό για το οποίο ήταν ταγμένη από τη μέρα που γεννήθηκε. Εξηγούμαστε: οι γονείς της την ονόμασαν Λάρα τιμώντας έτσι την αγαπημένη τους ηρωίδα Λάρα Αντίποβα που ζει έναν παράφορο έρωτα με τον δρ Ζιβάγκο στο ομώνυμο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του Μπορίς Παστερνάκ.

Η μικρή Λάρα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο βιβλία όπου η ιστορία του δρ Ζιβάγκο κατείχε την κορυφαία θέση. Κάποια στιγμή αποφάσισε να γράψει τη δική της ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και δίνοντας φωνή σε πρόσωπα που έζησαν το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου και ταυτόχρονα τα προσωπικά τους δράματα μένοντας πάντα στη σκιά.

Θέμα του βιβλίου της Πρέσκοτ, Όσα κρατήσαμε κρυφά, είναι αφενός το πώς, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το μυθιστόρημα του Παστερνάκ Δρ Ζιβάγκο σαν εργαλείο προπαγάνδας και αφετέρου η δυνατή ιστορία της καταπιεσμένης αγάπης μεταξύ δυο γυναικών.  

Η Όλγα, η Ιρίνα και η Σάλι είναι οι τρεις γυναικείες φιγούρες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο σας. Αισθάνεστε με κάποια από τις ηρωίδες σας πιο κοντά;

Εξαρτάται την περίσταση. Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθώ πιο κοντά με κάποια από τις τρεις, άλλες φορές με καμία τους. Αυτή την περίοδο, προσπαθώ να ταυτιστώ με τη Σάλι και τη δύναμη που επιδεικνύει παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Θεωρώ πως όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε αυτού του είδους τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υφίσταται ο κόσμος σήμερα.

Για πολύ καιρό, οι γυναίκες βρίσκονταν στο παρασκήνιο πίσω από ισχυρούς άντρες. Σήμερα, ευτυχώς, αυτό αλλάζει. Μέσω του βιβλίου μου, ελπίζω να δώσω φωνή σε μερικές από αυτές τις γυναίκες των οποίων οι ρόλοι έχουν χαθεί στην ιστορία.

Γνωρίζω πως συγκεντρώσατε κάποια αντικείμενα σχετικά με την ιστορία του βιβλίου. Ποια ήταν αυτά και πώς σας επηρέασαν;

Απέκτησα πολλά ιστορικά αντικείμενα κατά τη δημιουργία του μυθιστορήματος Όσα κρατήσαμε κρυφά τα οποία είχαν μεγάλη αξία για τη διαδικασία της συγγραφής του. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πρώτη εκτύπωση του Φελτρινέλι, η πρώτη έκδοση του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στα ιταλικά, καθώς και ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του βιβλίου που εκδόθηκε από τη CIA το 1959, χάρτες από την έκθεση Expo 58, πρωτότυπα άρθρα για τον Παστερνάκ και το Δόκτωρ Ζιβάγκο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αντικείμενα που σχετίζονται με τις πρώτες γυναίκες κατάσκοπους – συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού διαβατηρίου το οποίο άνηκε σε μια από αυτές και φέρει το ψεύτικο όνομά της. Πιστεύω πως υπάρχει δύναμη στα αντικείμενα και ένιωσα κάποια μαγεία όταν κράτησα τα συγκεκριμένα στα χέρια μου. Τα τοποθέτησα όλα γύρω από στο γραφείο μου, ελπίζοντας ότι ένα μέρος της μαγείας τους θα μου αποκαλυφθεί.

Lara Prescott 300

 

Η Lara Prescott (Λάρα Πρέσκοτ) είναι πρώην πολιτική σύμβουλος και ζει στο Όστιν του Τέξας. Μεταξύ άλλων, σπούδασε δημιουργική γραφή στο Michener Center for Writers του Πανεπιστημίου του Τέξας. Το «Όσα κρατήσαμε κρυφά» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

Το Όσα κρατήσαμε κρυφά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πού σταματά η αλήθεια και πού ξεκινά η μυθοπλασία;

Στην ιστορία του μυθιστορήματος που διαδραματίζεται στο Ανατολικό μπλοκ, υπάρχουν πολλές άμεσες περιγραφές και αναφορές, συμπεριλαμβανομένων και αποσπασμάτων από συνομιλίες όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί σε πρωτογενείς πηγές. Ωστόσο, παραμένει ένα έργο μυθοπλασίας, καθώς συνέθεσα αληθινά γεγονότα δημιουργώντας ένα ευρύτερο ψηφιδωτό. Στην ιστορία που διαδραματίζεται στη Δύση, οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι ξεκάθαρα φανταστικοί. Η Σάλι και η Ιρίνα, οι άλλες δακτυλογράφοι της CIA, οι περισσότεροι από τους άντρες – είναι όλοι αποκυήματα της φαντασίας μου.

Ο απαγορευμένος έρωτας των δύο γυναικών, οι δακτυλογράφοι που υπακούν τις εντολές των υψηλόβαθμων αντρών, μια ερωμένη που έζησε στη σκιά του άντρα που αγάπησε και βασανίστηκε γι' αυτό. Θεωρείτε πως το βιβλίο σας θίγει και κάποια φεμινιστικά ζητήματα;

Νομίζω ότι το βιβλίο μου αγγίζει διάφορα ανθρώπινα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται σε βάθος με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο. Για πολύ καιρό, οι γυναίκες βρίσκονταν στο παρασκήνιο πίσω από ισχυρούς άντρες. Σήμερα, ευτυχώς, αυτό αλλάζει. Μέσω του βιβλίου μου, ελπίζω να δώσω φωνή σε μερικές από αυτές τις γυναίκες των οποίων οι ρόλοι έχουν χαθεί στην ιστορία.

Ορισμένοι λένε ότι ένα μεγάλο μυθιστόρημα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο θέμα. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βαθύτερο θέμα του δικού σας βιβλίου;

Τα είδη μυθιστορημάτων που μου αρέσει προσωπικά να διαβάζω δεν έχουν πάντα ένα σπουδαίο θέμα αλλά είναι απλώς υπέροχες ιστορίες. Κάποιος μπορεί να γράψει ένα μυθιστόρημα για τις πιο συνηθισμένες πτυχές της ζωής και ωστόσο να είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Το βιβλίο μου έχει να κάνει με κάτι πιο εντυπωσιακό: κατασκοπεία και προπαγάνδα, τέχνη, λογοτεχνία, τον Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά στον πυρήνα του, όπως ο Δόκτωρ Ζιβάγκο, είναι απλώς μια ιστορία αγάπης.

 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρολίνα Σούτι: «Κάθε βιβλίο συνεχίζει να γράφεται με αμέτρητους τρόπους από τους αναγνώστες»

Καρολίνα Σούτι: «Κάθε βιβλίο συνεχίζει να γράφεται με αμέτρητους τρόπους από τους αναγνώστες»

Συνέντευξη με τη βραβευμένη Αυστριακή συγγραφέα Καρολίνα Σούτι (Carolina Schutti) για τη βραβευμένη της νουβέλα ««Κάποτε πρέπει να περπάτησα σε τρυφερό χορτάρι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν (μτφρ. Κατερίνα Λιάτζουρα).

Της Αγγελικής Δημοπούλου

...
Ίαν ΜακΓιούαν: «Πέρασα τη ζωή μου επινοώντας ιστορίες»

Ίαν ΜακΓιούαν: «Πέρασα τη ζωή μου επινοώντας ιστορίες»

Σε συνέντευξή του στους Los Angeles Times, ο Βρετανός πεζογράφος Ian McEwan μίλησε για το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Lessons» («Μαθήματα»). Τα «Μαθήματα» θα κυκλοφορήσουν προσεχώς στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά. 

Επιμέλεια: ...

Άννα Μπαλμπόνα: «Αυτό το μυθιστόρημα είναι από μόνο του τυχοδιώκτης και επιζών»

Άννα Μπαλμπόνα: «Αυτό το μυθιστόρημα είναι από μόνο του τυχοδιώκτης και επιζών»

Συνέντευξη με την Καταλανή συγγραφέα Άννα Μπαλμπόνα για το μυθιστόρημά της «Δεν είμαι εδώ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία ©Albert Benzekry

Της Αγγελικής Δημοπούλου

Το «Δεν είμαι εδώ» της Άννα Μπαλμπόν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς διαμορφώνονται οι λογοτεχνικές αξίες;

Πώς διαμορφώνονται οι λογοτεχνικές αξίες;

Οι διαχρονικοί και οι αναλώσιμοι συγγραφείς. Τι ξεχωρίζει τους μεν από τους δε; Και ποιος αποφασίζει κάθε φορά ποιος ανήκει πού; «Κάθε ιστορική στιγμή ιεραρχεί τις αισθητικές της αξίες κινούμενη εντός ενός συγκεκριμένου ορίζοντα».

Του Κώστα Κουτσουρέλη

...
Athena: Η νέα εντυπωσιακή ταινία του Ρομέν Γαβράς

Athena: Η νέα εντυπωσιακή ταινία του Ρομέν Γαβράς

Ο Ρομέν Γαβράς (Romain Gavras) άνοιξε δια της παρουσίας του το χειμερινό πρόγραμμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με προβολή της τρίτης του ταινίας Αthena, που ξεκίνησε -επίσης χθες- να προβάλλεται σε συνδρομητικό κανάλι.

Του Νίκου Ξένιου

Στα ίχνη του ...

Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας ΗΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας ΗΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οκτώ στους δέκα υποψηφίους για το βραβείο καλύτερου λογοτεχνικού έργου στις φετινές υποψηφιότητες για τα Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, είναι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας» του Κώστα Καβανόζη (προδημοσίευση)

«Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας» του Κώστα Καβανόζη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Καβανόζη «Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας – Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη, τέλη Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

Δέκα κλασικά βιβλία που λογοκρίνονται ξανά και ξανά

Δέκα κλασικά βιβλία που λογοκρίνονται ξανά και ξανά

Πολλοί πιστεύουν πως η εποχή που τα λογοτεχνικά βιβλία απαγορεύονταν και καίγονταν στην πυρά έχει παρέλθει. Στην πραγματικότητα, μέχρι και σήμερα, πολλές συντηρητικές ομάδες σε πολλές χώρες του κόσμου επιχειρούν να λογοκρίνουν και να καταστρέψουν ακόμα και έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, με διάφορες δικαιολογίες....

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ