
Το μυθιστόρημα που της άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση δεν ήταν εκείνο που την έκανε να θέλει να γίνει συγγραφέας. Από την Άννα Φρανκ στη Σιμόν Ντε Μποβουάρ και από τον Ντοστογιέφσκι στη Λουσία Μπερλίν. Αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής της Εύας Στάμου.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
Το αγαπημένο μου βιβλίο ως παιδί
Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες του Ιουλίου Βερν.
Το βιβλίο που σημάδεψε την εφηβεία μου
Οι αδερφοί Καραμαζόφ, του Ντοστογιέφσκι. Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα με τη βοήθεια λεξικού στα αγγλικά μετά από υπόδειξη ενός καθηγητή μου. Περάσαμε μία σχολική χρονιά να συζητάμε τα θέματα που αναδύονται από την ιστορία του μυθιστορήματος και η επίδραση πάνω μου ήταν τόσο έντονη που άρχισα να δηλώνω στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μου ότι θα γίνω καλόγρια.
Το βιβλίο που επηρέασε τη σκέψη μου
Το δεύτερο φύλο, της Σιμόν Ντε Μπoβουάρ.
Το βιβλίο που με έκανε να θέλω να γίνω συγγραφέας
Οι άθλιοι, του Ουγκώ. Ήμουν δεκατεσσάρων όταν το διάβασα και πραγματικά γοητεύθηκα. Ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα που ουσιαστικά αποτελούσε αντιγραφή της ιστορίας του Ουγκώ προσαρμοσμένης στην ελληνική πραγματικότητα. Λίγα χρόνια αργότερα διάβαζα στους φίλους μου αποσπάσματα και γελούσαμε, αλλά σήμερα το θυμάμαι με συγκίνηση.
Το βιβλίο που ξαναδιαβάζω
Η Κασσάνδρα και ο λύκος, της Μαργαρίτας Καραπάνου.
Το βιβλίο που χαρίζω
Χαρίζω στους φίλους μου ένα δικό μου βιβλίο τις Μεσημβρινές συνευρέσεις, που αποκαλώ το βιβλίο του νεότερου εαυτού μου.
Το βιβλίο που άργησα να ανακαλύψω
Οι ξεριζωμένοι, του Ζέμπαλντ.
Το βιβλίο που ντρέπομαι να λέω ότι έχω διαβάσει
Το Sex and the city της Κάντας Μπούσνελ. Όταν έκανα έρευνα για την συγγραφή του δοκιμίου μου για τη ροζ λογοτεχνία, διάβασα κάποια βιβλία που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η αλήθεια είναι ότι το Σεξ και η πόλη ήταν το καλύτερο στο είδος του και η ντροπή μου μάλλον δεν έγκειται τόσο στο γεγονός ότι το διάβασα, όσο στο ότι ως έναν βαθμό το διασκέδασα.
Το βιβλίο που διαβάζω τώρα
Τα διηγήματα της Λουσία Μπερλίν.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Εύα Στάμου είναι συγγραφέας και Δρ. ψυχολογίας. Το μυθιστόρημά της Η εκδρομή (Αρμός, 2016) έχει μεταφραστεί στα αραβικά και η συλλογή διηγημάτων Τα κορίτσια που γελούν (Αρμός, 2018) στα ιταλικά. Διηγήματά της έχουν επίσης μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, δανικά, και λιθουανικά. Η συλλογή Μεσημβρινές συνευρέσεις ήταν υποψήφια για το βραβείο Διαβάζω 2010. Η μονογραφία της Ageing and Female Identity in Midlife κυκλοφορεί από το Scholars’ Press και το δοκίμιο Η Επέλαση της ροζ Λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Gutenberg. Κείμενά της δημοσιεύονται στην Athens Review of Books, στην Book Press, στο fractal, και στο περιοδικό Οδός Πανός. Αρθρογραφεί στην Athens Voice. Τελευταίο της βιβλίο το μυθιστόρημα Σωματογραφία, από τις εκδόσεις Αρμός.