metaixmio alexandris

Ο Άρης Αλεξανδρής μας συστήθηκε πρόσφατα με το βιβλίο του «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Εγώ έγραψα το βιβλίο και αυτό μου αρκεί· το πώς θα «πουληθεί» ξεφεύγει από τα καθήκοντά μου» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Με τα ίδια λόγια που θα το σύστηνα και σε κάποιον που με γνωρίζει, δηλαδή με τη σύνοψη που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο. Το βιβλίο είναι μια αξία ή απαξία από μόνο του· οποιαδήποτε προκαταβολική εστίαση στο ποιος είναι ο συγγραφέας, με τι μοιάζει, από πού προέρχεται κ.λπ. είναι εκτός θέματος και δεν πιστεύω ότι προσφέρει κάτι στην ανάγνωση και στην κατανόηση. Ομολογουμένως, η προηγούμενη γνωριμία με τον συγγραφέα είναι ένα κίνητρο ανάγνωσης του βιβλίου του, όπως η προηγούμενη γνωριμία με έναν χασάπη είναι κίνητρο να αγοράσεις μπριζόλες από το μαγαζί του. Όποιος είναι να σε ανακαλύψει, όμως, άνευ προγενέστερης επαφής, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να σε ανακαλύψει από μόνος του και για τους δικούς του λόγους. Εγώ τουλάχιστον νιώθω πολύ άβολα με τα τεχνητά ανοίγματα στον κόσμο. Οι συστάσεις στον άγνωστο αναγνώστη ας γίνουν από το ίδιο το βιβλίο ή από κάποιον που το έχει ήδη διαβάσει. Βρίσκω μάταιες και τις πολλές κουβέντες για το βιβλίο, για να είμαι ειλικρινής. Μοιάζουν με βιβλίο από μόνες τους. Με λίγα λόγια: εγώ έγραψα το βιβλίο και αυτό μου αρκεί· το πώς θα «πουληθεί» ξεφεύγει από τα καθήκοντά μου.

Η ενασχόληση με τα βιβλία προϋποθέτει ρίσκο και συνεπάγεται εξερεύνηση.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμα ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο αναγνώστης και δεν μπορεί να το απαντήσει άλλος γι’ αυτόν. Είναι κομμάτι της αναγνωστικής διαδικασίας και είναι αυστηρά προσωπικό. Συνήθως, όσοι σκέφτονται έτσι περιμένουν ντιρεκτίβες (από παρέες, από media, από προσωπικότητες), για να επιλέξουν το «σωστό» και να αποφύγουν το «λάθος». Δεν είναι λογοτεχνικός ο προβληματισμός τους, αλλά κοινωνικό άγχος να βρεθούν στη σωστή πλευρά της κριτικής. Αυτό όμως δεν είναι ανάγνωση με την πνευματική έννοια, είναι κατανάλωση με όλα τα δυσάρεστα εμπορικά της παρελκόμενα. Η ενασχόληση με τα βιβλία προϋποθέτει ρίσκο και συνεπάγεται εξερεύνηση. Και τα ίδια τα βιβλία, ακόμα κι εκείνα που δεν μας αρέσουν, αντιπροσωπεύουν μια αναμέτρηση που συνεχίζεται κι αφού τα τελειώσουμε. Το αν κάποιος συγγραφέας αξίζει τον κόπο ή φέρνει κάτι καινούργιο δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και δεν απαντάται με ένα ναι ή με ένα όχι. Και σίγουρα δεν είναι δουλειά του συγγραφέα να επιχειρηματολογήσει.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Δεν έχω συγγραφικό εργαστήρι. Αν εννοούμε τη μέθοδο, φοβάμαι ότι θα πω κοινοτοπίες: κρατάω γενικές και ειδικές σημειώσεις, φροντίζω να αποτυπώνω τις ιδέες σε πρόχειρη μορφή αμέσως μόλις μου έρθουν, δίνω σημασία στα όνειρα, φροντίζω να υπάρχει σαφής σκελετός πριν γράψω κάτι στα σοβαρά, μου δίνω χρόνο να επεξεργαστώ τις σκέψεις μου, δίνω χρόνο στις σκέψεις να μεστώσουν και να γίνουν ευκρινείς πριν γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου, απορρίπτω ό,τι δεν βγάζει νόημα και κρατάω πολύ ψηλά την έννοια της ιστορίας. Δεν μου αρέσει η αφηρημάδα· θέλω αυτό που καταστρώνω να έχει βάσεις, ροή και λόγο ύπαρξης. Το γράψιμο είναι κατά κάποιον τρόπο διαδικασία συναρμολόγησης, άρα κάνω ό,τι μπορώ για να βρω τα κομμάτια του και να τα βάλω στη σωστή θέση. Συχνά, αυτό προϋποθέτει μεγάλα διαλείμματα· για να γράψεις καλά, νομίζω ότι μερικές φορές πρέπει να αφήνεις το γράψιμο ήσυχο για να σε φωνάξει όταν αυτό κρίνει ότι είσαι έτοιμος.

Πιστεύω πως το HBO και, γενικότερα, η καλή αμερικάνικη τηλεόραση με έχουν επηρεάσει σημαντικά από πλευράς αφήγησης και αισθητικής.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Πιστεύω πως το HBO και, γενικότερα, η καλή αμερικάνικη τηλεόραση με έχουν επηρεάσει σημαντικά από πλευράς αφήγησης και αισθητικής. Το νηφάλιο βάθος του Six Feet Under, η υπαρξιακή εξωφρενικότητα του The Sopranos, η πολύβουη μοναξιά του Mad Men νομίζω ότι μου έχουν δώσει πολύ σαφή κατεύθυνση για το πώς να προσεγγίζω τους χαρακτήρες, για τα υλικά που συνθέτουν μια ιστορία, και κυρίως για την αίσθηση που πρέπει να μου αφήνει μία εξιστόρηση για να μπορώ να πω ότι άξιζε τον κόπο. Είναι και άλλα πράγματα, βέβαια, από ταινίες και πίνακες μέχρι μπάντες-ορόσημα (οι Arcade Fire για παράδειγμα), αλλά, μετά την ίδια τη λογοτεχνία, η τηλεόραση υπήρξε για μένα το δεύτερο πιο επιδραστικό μέσο.

metaixmio alexandris 2Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς όχι απλώς δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Συνηθίζουμε να λέμε για τους ανθρώπους που γράφουν και θέλουν να εκδοθούν ότι πρέπει απλώς να κάνουν υπομονή μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα εκτιμήσει τη δουλειά τους· ότι θα χρειαστεί να εισπράξουν πολλές απορρίψεις μέχρι κάποιος να βρει κάτι καλό πάνω τους. Αυτό που συμβαίνει, όμως, δεν είναι τόσο η απόρριψη όσο ότι οι νέοι συγγραφείς δεν έχουν πρόσβαση σε εκδοτικούς οίκους. Σε αυτό το καθεστώς, ακόμα και η απόρριψη είναι πολυτέλεια. Δεν είναι απλώς δύσκολο να εκδοθείς, δηλαδή· είναι δύσκολο και μόνο το να τεθείς στην κρίση εκείνου που θα αποφασίσει αν θα εκδοθείς· το πιθανότερο είναι ότι το γραπτό σου δεν θα φτάσει καν μέχρι εκεί. Οι εκδοτικοί οίκοι λαμβάνουν τεράστιο όγκο χειρογράφων, ανθρώπινο δυναμικό και χρόνος για την ανάγνωσή τους δεν υπάρχουν, η αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα είναι τόσο περιορισμένη που δεν επιτρέπει αποδοτικότερη (ή πιο δημοκρατική, ας πούμε) επεξεργασία έργων προς έκδοση, με αποτέλεσμα η εκδοτική δραστηριότητα να καταλήγει εσωστρεφής. Οι εκδοτικοί οίκοι δουλεύουν με όσους ξέρουν, γιατί δεν έχουν το χρονικό και οικονομικό περιθώριο να ξανοιχτούν. Για μένα, η έκδοση δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δύσκολη. Και με αγνόησαν και με απέρριψαν και με άφησαν να περιμένω χωρίς νόημα, αλλά δεν ανέμενα κάτι διαφορετικό. Έπρεπε να προσπαθήσω αρκετά για να με προσέξουν, και να ζητήσω βοήθεια. Στο τέλος, κάποιος βοήθησε. Και κάποιος άλλος με πρόσεξε.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εύη Βούλγαρη: «Το βιβλίο ξεκίνησε στο μυαλό μου βλέποντας μέσα στον εγκλεισμό να γίνονται παράλογες απαγορεύσεις»

Εύη Βούλγαρη: «Το βιβλίο ξεκίνησε στο μυαλό μου βλέποντας μέσα στον εγκλεισμό να γίνονται παράλογες απαγορεύσεις»

Η Εύη Βούλγαρη μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πιο πολύ φοβήθηκαν τις λέξεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος. 

Eπιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; ...

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Χριστίνα Λιναρδάκη: «Το βιβλίο μου είναι μια ποιητικά αποδοσμένη ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Η Χριστίνα Λιναρδάκη μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή της «ΣΚΠ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάντια. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φ...

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ