thanasis chimonas

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θανάση Χειμωνά με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Τρότζαν» (εκδ. Πατάκη). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον με όρους που θα τους υπαγορεύει η αισιοδοξία; Αλήθεια, μπορούμε; Θα πρέπει κανείς να ανασκάψει πολύ μέσα στον εαυτό του για να βρει ένα -έστω- ψήγμα θετικής σκέψης, τη στιγμή που όλα τα δεδομένα βαίνουν καλώς... εις βάρος μας.

Ο Θανάσης Χειμωνάς στο νέο του μυθιστόρημα Τρότζαν (εκδ. Πατάκη) μάς μεταφέρει στο μακρινό 2073 όπου τα πάντα τίθενται υπό έλεγχο. Κι όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα. Καμία ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μένει κρυφή.

Μήπως, όμως, πολλούς από αυτούς τους ελέγχους τους υφιστάμεθα και στις μέρες μας; Ακούγεται ακραίο, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς ίσως δεν είναι.

Ο Θανάσης Χειμωνάς μάς μιλάει για το πώς του γεννήθηκε η ιδέα να γράψει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, αλλά και τι από όλα αυτά υπάρχει ως δεδομένο στις μέρες μας.

Aν και ο αριθμός των σελίδων ενός βιβλίου δεν είναι το βασικό του χαρακτηριστικό, το Τρότζαν είναι το πιο μεγάλο σε μέγεθος που έχεις γράψει ως τώρα. Πώς σου προέκυψε;

Πρόκειται για μια ιδέα που στριφογύριζα στο μυαλό μου από τις αρχές της χιλιετίας. Τότε που στο Λονδίνο είχα δει στην αγγλική τηλεόραση μια σειρά η οποία διαδραματιζόταν στο κοντινό μέλλον όπου ένα αυταρχικό καθεστώς είχε απαγορεύσει τη σοκολάτα. Αργότερα, η έκρηξη της πολιτικής ορθότητας αλλά και τα λοκντάουν “γέννησαν” το Τρότζαν στην τελική του μορφή. Η συγγραφή του μυθιστορήματος κράτησε πάνω από δύο χρόνια τη στιγμή που κανένα προηγούμενο βιβλίο μου δε μου είχε πάρει πάνω από δέκα μήνες.

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα από τα λογοτεχνικά είδη που σου αρέσουν ή σε οδήγησε εκεί η ιστορία σου;

Δε θα έλεγα πως το Τρότζαν είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Η επιστημονική φαντασία αποτέλεσε απλώς το “όχημα” για την εξέλιξη της πλοκής του. Η αλήθεια πάντως είναι πως διάβασα δυο-τρία βιβλία για την τεχνολογία του μέλλοντος ενώ παρακολούθησα και ουκ ολίγα επεισόδια του Black Mirror.

Στις μέρες μας ένα αθώο φλερτ μπορεί να θεωρηθεί σοβαρότατη σεξουαλική παρενόχληση. Το χιούμορ έχει ευνουχιστεί.

Μήπως αρκετά από αυτά που πραγματεύεται το μυθιστόρημά σου δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε να συμβούν το 2073, αλλά συμβαίνουν ήδη σήμερα;

Στο βιβλίο μου η κυβέρνηση ελέγχει τα πάντα, ακόμα και το ποιον θα παντρευτείς ή ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσεις. Το χιούμορ, η τέχνη και τα σπορ έχουν απαγορευτεί. Ο έρωτας αλλά και τα φύλα είναι παράνομα ενώ το σεξ γίνεται κάτω από αυστηρό έλεγχο. Όλοι εργάζονται από το σπίτι 24 /7. Τα social media δικάζουν και έχουν αντικαταστήσει τις ταυτότητες. Η κυκλοφορία απαγορεύεται τα βράδια για λόγους ασφάλειας και υγείας. Τα σύνορα είναι μονίμως κλειστά. Όλα αυτά, το 2024, είτε έχουν ξεκινήσει είτε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Δημόσια έχεις καταφερθεί αρκετές φορές κατά της πολιτικής ορθότητας. Θεωρείς πως μαζί με τον άκρατο δικαιωματισμό είναι οι μεγαλύτερες παγίδες του σημερινού δημόσιου λόγου;

Όχι μόνο του δημόσιου λόγου. Η (ακραία, τονίζω) πολιτική ορθότητα τείνει να ισοπεδώσει τα πάντα. Η τέχνη λογοκρίνεται σε όλες τις μορφές της. Ένα αθώο φλερτ μπορεί να θεωρηθεί σοβαρότατη σεξουαλική παρενόχληση. Το χιούμορ έχει ευνουχιστεί. Ζούμε μια επέλαση ενός άκρατου συντηρητισμού με (δήθεν) προοδευτική μουτσούνα.

thanasis chimonas1

Ο Θανάσης Χειµωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία και Κινηµατογράφο στο Πανεπιστήµιο του Στρασβούργου και Δηµοσιογραφία στο Λονδίνο. Πρωτοεµφανίστηκε στα γράµµατα µε δύο διηγήµατα στην εφ. Τα Νέα, το πρώτο από τα οποία εντάχθηκε στη συλλογή διηγηµάτων Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο (Κέδρος, 1997). Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα: Ραµόν (Κέδρος, 1998• Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Σπασµένα ελληνικά (Κέδρος, 2000), Ανεξιχνίαστη ψυχή (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), H µπλε ώρα (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), Ραγδαία επιδείνωση (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), Δεν την αγαπάω πια (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Ζούµε τις τελευταίες µας µέρες (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Αίτηµα φιλίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), Παραφροσύνη (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), Ο κύριος Τέλειος (Εκδόσεις Πατάκη, 2021), Τρότζαν (2023). Το 2002 το Ραµόν εκδόθηκε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Alter Edit, ενώ το 2003 ακολούθησαν τα Σπασµένα ελληνικά. Το 2021 το Αίτηµα φιλίας εκδόθηκε στη Βόρεια Μακεδονία από τις εκδόσεις ArtConnect.

Πώς καταφέρνουν αυτές οι απαγορεύσεις να επιβάλλονται δίχως διαμαρτυρία; Είναι τα social media που λειαίνουν το έδαφος ή μήπως οι δυτικές κοινωνίες είναι κουρασμένες και δεν αντέχουν καν τη σκέψη της όποιας αντίστασης;

Τα σόσιαλ μίντια έχουν παίξει τεράστιο ρόλο. Είναι απολύτως ελεγχόμενα και έχουν αγελοποιήσει τον κόσμο ο οποίος πλέον αποτελεί μια άβουλη μάζα. Υπάρχει σίγουρα και κούραση μετά από χρόνια ταραχών και οικονομικής κρίσης. Πάνω απ' όλα όμως, ο άνθρωπος σήμερα είναι ένα φοβισμένο ον. Φοβάται ότι θα αρρωστήσει, ότι θα παγώσει τον χειμώνα, ότι θα πάθει θερμοπληξία το καλοκαίρι. Ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του κράτους-πατερούλη και είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα απέναντι σε υπερβολικά μεγεθυσμένους έως ανύπαρκτους κινδύνους.

Τι πιο αστείο από την υποχρέωση να ενημερώνεις το κράτος όταν πας να αγοράσεις χαρτί τουαλέτας για να μην πάθεις κορωνοϊό;

Παρά το εφιαλτικό του πράγματος, δεν διστάζεις να χρησιμοποιείς και το χιούμορ στο βιβλίο σου. Δεν είναι και λίγο κωμικοτραγικές όλες αυτές οι απαγορεύσεις που υπάρχουν στο «μελλοντικό» κόσμο σου, αλλά και σ’ αυτόν που ζούμε εμείς;

Μα όλο αυτό που ζούμε είναι τραγελαφικό. Υπάρχουν σκετς των Monty Python γυρισμένα πριν από μισό αιώνα που απεικονίζουν καταστάσεις οι οποίες σήμερα θεωρούνται σοβαρότατες. Από κει και πέρα τι πιο αστείο από την υποχρέωση να ενημερώνεις το κράτος όταν πας να αγοράσεις χαρτί τουαλέτας για να μην πάθεις κορωνοϊό;

patakis chimonas trotzanΤι θα μπορούσε να αναχαιτίσει αυτή την εντεινόμενη πίεση προς τα άτομα να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη νόρμα σκέψης;

Δυστυχώς, πιστεύω πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Παλιά, ο συντηρητισμός, ο σκοταδισμός, η επιβολή λογοκρισίας προέρχονταν από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Μπορούσες να τους αντιμετωπίσεις, να τους απομονώσεις. Τώρα ο συντηρητισμός είναι παντού. Βρίσκεται σε ανθρώπους που στέκονταν κάποτε δίπλα σου οι οποίοι είναι έτοιμοι να σε αποκαλέσουν σεξιστή ή ομοφοβικό επειδή θα αρνηθείς να ονομάσεις έναν φόνο γυναίκας από άνδρα “γυναικοκτονία” ή επειδή θα υποστηρίξεις πως υπάρχουν δύο φύλα.

Η πανδημία που βιώσαμε παγκοσμίως επέτεινε την τάση κανονικοποίησης των ατόμων; Θα δημιουργήσει, σε βάθος χρόνου, ένα νέο τύπο πολίτη;

Υπάρχει ήδη αυτός ο νέος τύπος πολίτη. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι του φοβούμενος ακόμα και το απλό κρυολόγημα, βλέποντας χαζοσειρές στο ίντερνετ και δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ. Ένας άνθρωπος που υπακούει τυφλά την κυβέρνηση και τους “Ειδικούς”. Ένας άνθρωπος που δεν πίνει, δεν καπνίζει, δεν διασκεδάζει, δεν κάνει σεξ. Ένας άνθρωπος χωρίς φύλο, ταυτότητα, βούληση.

Από την ενασχόλησή σου με την πολιτική διδάχτηκες κάτι για το γράψιμο;

Όχι. Απλώς έγραψα την Παραφροσύνη (εκδ. Πατάκη), το μακράν πιο αποτυχημένο εμπορικά βιβλίο μου.


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Σαν νορμάλ» θα κυκλοφορήσει στις 12 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Κλείνει ένας κύκλος αγάπης και γραφής ταυτόχρονα»

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του «Ελσίνκι» (εκδ. Πατάκη).

Συνέντευξη στον Κώστα Αγοραστό 

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι ένας τολμηρός και ταυτόχρονα χαμηλών τόνων συγγραφέας. Μέχρι στιγμής έχει ...

Άλκης Χαραλαμπίδης: «Το απλό, καθημερινό αντικείμενο, ακόμη και στην πιο μπανάλ εκδοχή του, αναβαπτίζεται από την τέχνη»

Άλκης Χαραλαμπίδης: «Το απλό, καθημερινό αντικείμενο, ακόμη και στην πιο μπανάλ εκδοχή του, αναβαπτίζεται από την τέχνη»

Συνέντευξη με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, ιστορικό της τέχνης Άλκη Χαραλαμπίδη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Τέχνη εκ των πραγμάτων» (εκδ. University Studio Press). 

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο 

Δύσ...

Αγνή Μαριακάκη: «Οφείλουμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας στα παιδικά μας τραύματα»

Αγνή Μαριακάκη: «Οφείλουμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας στα παιδικά μας τραύματα»

Μιλήσαμε με την ψυχολόγο και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη με αφορμή το βιβλίο της «Μάθε από το παρελθόν σου, αγάπησε τον εαυτό σου, ζήσε τη ζωή που σου αξίζει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ετυμολογίες» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής για 4 ακόμη παραστάσεις (20, 21 –δύο παραστάσεις–, 22 Ιουλίου).

Γράφει ο ...

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη «Θεόδωρος Τερζόπουλος: ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πρόσφατη παράσταση της αισχύλειας τριλογίας «...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Γίνεται να αλλάξουμε τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας τους φόβους, τα τραύματα του παρελθόντος και να αγαπήσουμε πραγματικά; Επιλέγουμε δέκα βιβλία που μας παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να δούμε τον εαυτό μας κάτω από ένα νέο φως. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ