alt

Προδημοσίευση από το βιβλίο του Anatole France «Tο βιβλίο του βιβλιόφιλου» (μτφρ. Νίκος Ταγκούλης), που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Πληθώρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σελιδοποίηση

Στην ορθή διάταξη της σελιδοποίησης ο εκδότης αποδεικνύει κατά πόσο διαθέτει ή στερείται καλαισθησίας. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να σφάλλει· τα λάθη τού συγχωρούνται! Στη δεύτερη περίπτωση, εκδίδει σειρές ατελείς και οι βιβλιόφιλοι αδιαφορούν παντελώς για αυτόν. Οι σκέψεις αυτές θα μας επιτρέψουν κάποιες παρατηρήσεις.

Κάποιοι τόμοι επιδεικνύουν την κίβδηλη πολυτέλεια ενός μικρού κειμένου χαμένου, όπως ένα νησί, σε έναν ωκεανό λευκού. Ποτέ τέτοιου είδους επινοήσεις δεν θα ικανοποιήσουν εκείνους που γνωρίζουν ότι το ωραίο έγκειται στη συμφωνία των αναλογιών.

Η στοίχιση του κειμένου, ήτοι το εξωτερικό περίγραμμα του κειμένου, βρίσκεται σαφώς σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της σελίδας. Πρέπει να υπάρχει αρμονία. Ένα περιθώριο πολύ μεγάλο είναι σχεδόν το ίδιο άσχημο με ένα περιθώριο πολύ μικρό. Κάποιοι τόμοι επιδεικνύουν την κίβδηλη πολυτέλεια ενός μικρού κειμένου χαμένου, όπως ένα νησί, σε έναν ωκεανό λευκού. Ποτέ τέτοιου είδους επινοήσεις δεν θα ικανοποιήσουν εκείνους που γνωρίζουν ότι το ωραίο έγκειται στη συμφωνία των αναλογιών.

Για τον ίδιο λόγο, οι υπερβολικά μεγάλοι χαρακτήρες πάνω σε χαρτί μικρού σχήματος δείχνουν εξίσου άσχημα με ένα κείμενο αρκετά λεπτεπίλεπτο πάνω σε χαρτί μεγάλου σχήματος.

Για τα παλαίτυπα, έχουμε ως σημείο αναφοράς κυρίως εκείνα των οποίων η εξωτερική μορφή προέρχεται από τον 16ο αιώνα· απαιτούμε από τους τυπογράφους-σελιδοποιούς να παραλλάσουν περισσότερο απ’ όσο το συνηθίζουν τη σύνθεση των τίτλων, των τίτλων του κεφαλαίου και των κεφαλίδων. Χρησιμοποιούν εν προκειμένω παρά μόνο τα κεφαλαία· εάν αναμείγνυαν τα πλάγια γράμματα, με πεζά και καλλιγραφικά γράμματα, θα απέφευγαν την ομοιομορφία, θα έτερπαν το μάτι: αυτός πρέπει να είναι πάντα ο σκοπός της βιομηχανικής τέχνης. Οι εκδότες του 16ου αιώνα το γνώριζαν: οι τίτλοι τους, λιγότερο άξιοι μίμησης για διαφόρους λόγους, είναι τουλάχιστον εξαίσια πρότυπα ως προς την ποικιλία των χαρακτήρων.

Για να είναι η μορφή της σελίδας ικανοποιητική, πρέπει η απόσταση που χωρίζει τις λέξεις να είναι κανονική και να μην παρουσιάζει αυτά τα ποταμάκια, ήτοι τα μικρά λευκά κανάλια που το μάτι, επηρεασμένο ατελώς, βλέπει κάποιες φορές να τρέχει από τη μια αράδα στην άλλη, σε μια κεκλιμένη διαδρομή, στο μισό ή στα τρία τέταρτα της σελίδας…

altΗ εκτύπωση

Η αποτελεσματική, όμως, ενασχόληση του εκδότη παύει όταν δώσει εντολή για το τυπωθήτω. Από την εκτύπωση πλέον εξαρτάται η επιτυχία ή μη του βιβλίου, και όλες οι προγενέστερες φροντίδες εξανεμίζονται εάν αυτή το καθορίσει. Η εν λόγω επιτυχία, που εξαρτάται από πολλές μοιραίες συμπτώσεις, όπως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, οφείλεται επιπλέον και κυρίως στο μελάνι που χρησιμοποιείται. Εάν ο τυπογράφος προμηθεύεται μελάνι η χημική σύσταση του οποίου δεν είναι ικανοποιητική, τα φύλλα που θα τυπώσει θα κηλιδωθούν, το δίχως άλλο, από ένα σημείο κι έπειτα. Η εκτύπωση επίσης εξαρτάται σημαντικά και από τις δεξιότητες του τεχνίτη. Αυτός λοιπόν θα πάρει το ανάθεμα ή τη δόξα: εναπόκειται στη δική του αξιοπρέπεια να ασχοληθεί σοβαρά με ετούτη την υπόθεση. Πρέπει να έχει πάθος για την τέχνη του. Ό,τι κάνουμε με μεράκι, το κάνουμε καλά. 

Ο κύλινδρος που χρησιμοποιείται για το μελάνι είναι συνήθως εμβαπτισμένος σε ισχυρή κόλλα και μελάσα. Θα προτιμούσαμε το μέλι αντί της μελάσας, διότι είναι καθαρό από σκουριές και δίδει στο γράμμα τσεκουράτη δύναμη. Σε υψηλές θερμοκρασίες μαλακώνει και παράγει πολύ μελάνι· σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σκληραίνει, και, όπως λένε ποιητικά οι άνθρωποι του επαγγέλματος, χάνεται ο έρωτας μεταξύ κυλίνδρου και γράμματος. Ο εκδότης οφείλει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να τυπώνει σε ακραίες θερμοκρασίες. 

Ουδείς αγνοεί ότι η χειροκίνητη πρέσα έχει αντικατασταθεί από τη μηχανή, που λειτουργεί με σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλοι, όμως, οι καλοί τυπογράφοι διαθέτουν μια χειροκίνητη πρέσα που χρησιμοποιούν για δουλειές πολυτελείας. Δεν έχουμε πάψει ποτέ να τυπώνουμε σε ειδικό χαρτί· πετυχαίνουμε έτσι, με καλούς τεχνίτες, μια καθαρότητα που παρατηρείται κυρίως στην άριστη απόδοση των ροζετών, των βινιετών και των διακοσμημένων γραμμάτων. Η ευκρίνεια και η καθαρότητα αυτή της μορφής οφείλεται στο ανθρώπινο χέρι, που είναι ακόμη, όπως λένε, το πιο θαυμαστό από τα όργανα. Θα ήταν παράλογο να θέλουμε να επεκτείνουμε την τόσο αργή λειτουργία της χειροκίνητης πρέσας πέρα από το πεδίο των πολυτελών προϊόντων· να την καταργήσουμε τελείως θα ήταν σαν να στερούμαστε το μοναδικό μέσο που έχουμε για να πετύχουμε εκτυπώσεις απαράμιλλης ομορφιάς· χρειάζεται όμως ένα χέρι ικανό, άγρυπνο, γρήγορο να διορθώνει τα λάθη. Μια καλή μηχανή, συνολικά, αξίζει περισσότερο από ένα κακό τεχνίτη. 

Μια καλή μηχανή, συνολικά, αξίζει περισσότερο από ένα κακό τεχνίτη. 

Μια καλή εκτύπωση δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ γκρι ούτε πολύ μαύρη· δεν πρέπει να παρουσιάζει καμία διαφορά στις αποχρώσεις ούτε στο σύνολο των σελίδων ούτε, πολλώ δε μάλλον, στο ίδιο φύλλο ή στην ίδια σελίδα. Το στάδιο της προπαρασκευής είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα λεπτό. Η ρύθμιση ροής του μελανιού γίνεται προσεκτικά· άπαξ και καθοριστεί το καλό χρώμα, το ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας· αποφεύγουμε τις μουτζούρες που έχουν το μειονέκτημα να κηλιδώνουν τον οφθαλμό του γράμματος· ρυθμίζουμε το πιεστήριο· αυτές είναι κάποιες από τις προϋποθέσεις για μια καλή εκτύπωση. Όταν αυτή γίνει όπως πρέπει και το μελάνι στο οποίο είναι βουτηγμένος ο κύλινδρος δεν είναι πάρα πολύ έντονο, μπορεί κανείς να τυπώσει. Αφήσαμε κατά μέρος όλους τους τυχαίους παράγοντες της επιτυχίας. 

Οι καλοί τυπογράφοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να στιλβώνουν ούτε το σινικό χαρτί ούτε το ολλανδικό, διαφορετικά το πρώτο θα μπορούσε να χάσει την ομορφιά του, το δεύτερο να γίνει αγνώριστο. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι δεν πρέπει να στιλβώνουμε ούτε να νοτίζουμε τις περγαμηνές· πρέπει να είναι τοποθετημένες, εν αναμονή της εκτύπωσης, σε υγρό μέρος, όπως μια σπηλιά, και να είναι αρκούντως μαλακές. Με το πέρας της εκτύπωσης, πρέπει πολύ προσεκτικά να τις τοποθετήσουμε μεταξύ χαρτονιών ή σανίδων με αρκετό βάρος για να μην σουφρώσουν κατά το στέγνωμα...

[...]

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Τασούλας Καραγεωργίου «Ἤριννα Ἠλακάτη», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴν πραγματική της ζωὴ ἡ Ἤριννα εἶναι μιὰ μικρὴ «τραγουδίστρα», τρυφερὴ ἀοιδὸς ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ