prodimosieusi nagemy

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ «Σύγχρονη πνευματική ψυχολογία», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 11 Ιουνίου, από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Η Απελευθέρωση από Φόβο & Άγχος»

«Έχουμε πολλούς φόβους και ανασφάλειες και μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν καθόλου φόβο ή άγχος. Υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν τον φόβο ή το άγχος να τους ακινητοποιήσει, και άλλοι που, παρόλο που φοβούνται ή έχουν άγχος, προχωράνε και συνεχίζουν.

Ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την ευτυχία, την υγεία, την αγάπη, τη συνεργασία, τη συνεννόηση.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του φόβου ή του άγχους;

Χάνουμε πολύ χρόνο, ενέργεια, σκέψη και χρήματα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εξωτερικές συνθήκες που θα μας κάνουν να νιώσουμε ασφάλεια. Αντί να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό για το οποίο γεννηθήκαμε, το έργο / τον σκοπό για τον οποίο ήρθαμε στον κόσμο, υπηρετούμε την κοινωνική αντίληψη της ασφάλειας.

Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια σε έναν προσωρινό κόσμο, έναν κόσμο φθοράς και έναν κόσμο που σίγουρα όλα τα σώματα θα σταματήσουν να υπάρχουν κάποια στιγμή. Μπορούμε όμως να έχουμε την αίσθηση της ασφάλειας.

Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια σε έναν προσωρινό κόσμο, έναν κόσμο φθοράς και έναν κόσμο που σίγουρα όλα τα σώματα θα σταματήσουν να υπάρχουν κάποια στιγμή. Μπορούμε όμως να έχουμε την αίσθηση της ασφάλειας.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα πεποιθήσεων που θα μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια μέσα σε ένα περιβάλλον θνητό, ένα περιβάλλον όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει από στιγμή σε στιγμή.

[…]

Όταν φοβόμαστε, δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτε. Ο άνθρωπος δεν θέλει αλλαγές. Νιώθει ασφάλεια με το γνωστό. Δύο πράγματα δεν θέλουμε: αλλαγή και απώλεια.

“Μη μου αλλάξεις τίποτα, μη μου πάρεις τίποτα”.

Άρα τι σημαίνει αυτό; Δημιουργούμε μια βαρετή ζωή με το γνωστό. Νιώθουμε ασφαλείς με αυτά που ξέρουμε και δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε τίποτα καινούριο, εκτός από αυτό που ήδη ξέρουμε.

Επιλέγουμε επανειλημμένα την ασφάλεια πάνω από την εξέλιξη. Η μια επιλογή φέρνει εξέλιξη, η άλλη επιλογή φέρνει ασφάλεια, και καταλήγουμε να επιλέγουμε την ασφάλεια και όχι τη δημιουργικότητα, όχι την εξέλιξη, όχι την ανάπτυξη.

[…]

Η ηρεμία, η διαύγεια εξυπηρετούν στο να κάνουμε αυτό που πραγματικά μας προστατεύει».

KeyBooks nagemy sygxroni pneumatiki psichologia


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και καθημερινές προκλήσεις, τείνουμε να αναζητούμε την ευτυχία και την ασφάλεια έξω από εμάς και ειδικά στους κοντινούς ανθρώπους. Όμως, η αληθινή ευτυχία, η γαλήνη και η πνευματική δύναμη δεν εξαρτώνται από τα γεγονότα, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβανόμαστε και τα διαχειριζόμαστε. Στο βιβλίο αυτό, ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ θεμελιώνει τις αρχές της Σύγχρονης Πνευματικής Ψυχολογίας: μιας ολιστικής προσέγγισης που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην κλασική ψυχολογική ανάλυση και στην πνευματική αναζήτηση. Μας δείχνει πώς οι μηχανισμοί του νου μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της ψυχής, μετατρέποντας την καθημερινή μας εμπειρία σε ένα πεδίο πνευματικής εξέλιξης και εσωτερικής διαύγειας. Ο συγγραφέας, με τη γνωστή, άμεση και κρυστάλλινη γραφή του, μας προσφέρει έναν πρακτικό, ψυχολογικό και πνευματικό οδηγό αυτογνωσίας. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου μαθαίνουμε να αποδεσμευόμαστε από τις φοβίες, τις ενοχές και τις ψευδαισθήσεις που μας κρατούν δέσμιους. Ένα βιβλίο που μας καλεί να ανακαλύψουμε ξανά τη βαθύτερη ουσία της ύπαρξής μας, και να συνδεθούμε με την αληθινή εσωτερική μας αξία, ασφάλεια και δύναμη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ είναι συγγραφέας σαράντα ενός βιβλίων και ιδρυτής του Πνευματικού Κέντρου «Αρμονική Ζωή». Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 2.000 ομιλίες και σεμινάρια. Οι διδασκαλίες του είναι βαθιές και ουσιαστικές, με πνευματικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα εύκολα κατανοητές απ’ όλους. Έχει δημιουργήσει το γνωστό 7ετές «Σεμινάριο Αυτογνωσίας» και περισσότερα από 80 άλλα σεμινάρια, μικρότερης διάρκειας, στα οποία συνδυάζει αρχαίες πνευματικές αλήθειες και διδασκαλίες με σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και τεχνικές.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως χημικός μηχανικός, εργάστηκε σε μεγάλη διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία, σε επιτελική θέση, από την οποία παραιτήθηκε έπειτα από δύο χρόνια προκειμένου ν’ αναζητήσει έναν πιο ταιριαστό στον ίδιο, και με νόημα, τρόπο ζωής. Η αναζήτηση αυτή τον οδήγησε στον προορισμό του. Αφοσιώθηκε στην υπηρεσία της κοινωνίας μέσα από τη συγγραφή βιβλίων, τη διδασκαλία και την οργάνωση σεμιναρίων «αυτογνωσίας», «προσωπικής αυτοβελτίωσης» και «πνευματικής εξέλιξης». Επίσης, προς όφελος όσων έχουν ανάγκη, οργανώνει διάφορες δραστηριότητες όπως ομάδες αιμοδοσίας, ομάδες συμπαράστασης απόρων, αστέγων, τυφλών κ.ά.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

«Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» του Ζακ Λε Γκοφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ [Jacques Le Goff] «Η Ευρώπη γεννήθηκε τον Μεσαίωνα;» (μτφρ. Ελευθερία Ζέη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόλη και δημοκρατία;

...
«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

«αλλά|ΖΩ» του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη «αλλά|ΖΩ – από την λέξη στην πράξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πόσες φορές έχεις πει στον εαυτό σου ότι θέλε...

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Βιβλιοφαγίες #6: Γεύματα και συζητήσεις, εκθέσεις και επισκέψεις, λουκέτα και πολτοποιήσεις

Ειδήσεις και ειδησάρια από τον χώρο του βιβλίου, σχόλια, τάσεις και συρμοί και, πού και πού, κάποιες σκέψεις... βιβλιοφαγικές.

Γράφει ο Βιβλιοφάγος

Βικτόρια και Μανώλης

Το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χί...

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

«Τόμας Μαν» του Γκέοργκ Λούκατς (δοκίμιο) – Αντιφάσεις μιας ιστορικής ανάγνωσης που δεν κρύβει το μεγαλείο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα

Για τον τόμο με δοκίμια του Γκέοργκ Λούκατς [György Lukács] «Τόμας Μαν» (μτφρ., σχόλια, επιμέλεια Μαρία Ηώς Δούκα, Νίκος Φούφας, εκδ. Ήτωρ). Κεντρική εικόνα: Ο Γκέοργκ Λούκατς και ο Τόμας Μαν όταν συναντήθηκαν για μια και μοναδική φορά στο Hotel Imperial της Βιέννης, πιθανότατα στις 17 Ιανουαρίου 1922». 

Γρά...

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ