igor Solovyov

«Από το πλήθος των ψυχών σχηματίστηκε μια φαρμακερή αντάρα. Ανέβηκε μέχρι τη σέλα του αλόγου μου, σαν σμάρι άγριων μελισσών έτοιμο να χιμήξει». 

Της Ελένης Μουσάτοβα

Στήριξα τα πόδια μου στους αναβολείς, ίσιωσα την πλάτη. Ο καράς μου ο βαρβάτος, πετώντας σαπουνάδες ζερβόδεξα από την ιδρωμένη του ράχη σταφυλοπατούσε τα νέφη χλιμιντρίζοντας. Η παπάχα [1] στο σβέρκο, το γκρίζο χιτώνιο με τα χρυσά κουμπιά, το ατσαλάκωτο παντελόνι με τις γαλάζιες ρίγες, τα αστραφτερά σπιρούνια, το στιλέτο με την ασημένια λαβή και ένα τουφέκι στην πλάτη, το μάτι το κορακίσιο να ζυγίζει τα πάντα, το μουστάκι με τις άκρες γυρισμένες λεβέντικα προς τον ουρανό. Ποιος με είδε και δεν με θαύμασε! Ο εσαούλ [2] της Πρώτης Μεραρχίας των Κοζάκων της Βέρμαχτ [3] Εγκόρ Σόλοδοβ αυτοπροσώπως.

Ο ντουνιάς περνούσε από κάτω μου χωρίς να με πάρει χαμπάρι, τα μάτια τους καρφωμένα στο χώμα, στην πλήρη σιωπή. Ανέμισα το καμουτσίκι, να μπουν στη σωστή σειρά. Ο καθένας ήξερε την θέση του, όπως κι εγώ τους γνώριζα όλους. Θυμόμουν ονόματα, πρόσωπα και ποινές. Όχι καταδίκες, επειδή τις περισσότερες φορές δεν υπήρχαν. Ήμουν ο νόμος εν τη απουσία των νόμων και το χέρι του νόμου που όριζα εγώ ο ίδιος.

Σχημάτισαν τις φάλαγγες. Η μεγαλύτερη ήταν των Οβριών. Ακολουθούσαν οι διανοούμενοι αντιφρονούντες, οι κουλάκοι [4], οι γυναικωτοί, οι παππάδες. Λίγες ήταν οι γυναίκες. Η πρώτη η Λενιώ, η νύφη μου έσερνε τις άλλες ταλαίπωρες πίσω της. Της φώναξα να φύγει. Δεν έφταιγα εγώ. Εκείνα τα στιχάκια η ίδια τα είχε γράψει, με τα λυγερά σαν κλαδιά της ιτιάς χεράκια της. Βοήθησα, την βγάλαμε άρρωστη για το ψυχιατρείο. Να κρεμαστεί εκεί, στον σωλήνα της τουαλέτας, ήταν καθαρά δική της απόφαση. Τον γιο της, τον εγγονό μου μαθές, τον Βίκτωρα, τον μεγάλωσα ο ίδιος. Μου έμοιασε στην μούρη, πραγματικός Κοζάκος, αλλά με την στόφα του χαμένου. Γρατζουνάει τα τετράδια με ποιήματα, όπως και η μάνα του, θαρρεί ότι δεν το ξέρω;

Οι άλλοι με τα χείλη μπλαβιά και τα δάχτυλα φαγωμένα από γουλιανούς [6] σκορπούσαν τις βδέλλες στο κάθε τους βήμα. Δικοί μου ήταν, τους αναγνώριζα.

Από τις τρύπες στο σβέρκο μερικών που παρελαύνανε μπροστά στα μάτια μου έβγαινε ο καπνός, κλωθογύριζε πάνω από τα κεφάλια σαν το φωτοστέφανο στις εικόνες του Εκείνου, που το όνομά του το έμαθα να γράφω με ένα Ι [5]. Δικό μου έργο, με απόλυτη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, όπως έλεγαν στην Υπηρεσία. Οι άλλοι με τα χείλη μπλαβιά και τα δάχτυλα φαγωμένα από γουλιανούς [6] σκορπούσαν τις βδέλλες στο κάθε τους βήμα. Δικοί μου ήταν, τους αναγνώριζα. Έτσι το κανονίζαμε με τους συντρόφους μου, άμα είχαμε μεγάλες ροές. Αντί να σκάβουμε τάφους, ρίχναμε τα κορμιά στα νερά του ποταμού δίπλα στα θεμέλια του κτηρίου που στέγαζε την Υπηρεσία. Καμιά φορά κάναμε οικονομία και στα πολεμοφόδια. Γιατί να ξοδευτεί το φυσίγγι αν το πλάσμα ξεψυχάει από ένα γερό χτύπημα με το κοντάκι; Είχε, βέβαια, και η Γκουλάγκ [7] τη χάρη της, έδινε δωρεάν εργατικά χέρια προς όφελος του κράτους, όμως δεν υπαγόμουν σ’ αυτή. Άλλοι φορτώθηκαν εκείνη τη δόξα.

Από το πλήθος των ψυχών σχηματίστηκε μια φαρμακερή αντάρα. Ανέβηκε μέχρι τη σέλα του αλόγου μου, σαν σμάρι άγριων μελισσών έτοιμο να χιμήξει. Άγνωστο μέχρι τότε συναίσθημα με είχε κυριεύσει. Μάλλον το λένε τρόμο.

Τράβηξα τα γκέμια, σηκώθηκε το άτι μου στα πισινά του πόδια χωρίς να απομακρυνθεί. Ήθελα να χουφτώσω την αρματωσιά μου, αλλά αν άφηνα το χαλινάρι θα έπεφτα χάμω χωρίς καμιά ελπίδα για οίκτο. Οι ανάσες μου συγχρονίστηκαν με του αλόγου, η καρδιά μου κάλπαζε, χτυπούσε τα πλευρά, τα μηνίγγια, τις φτέρνες. Το κορακίσιο μάτι θόλωσε, ο ίδρωτας ή ίσως τα δάκρυα έσταζαν από το μουστάκι στα θαμπόχρυσα κουμπιά στο στήθος, αφήνοντας μαύρα σημάδια σαν στόχου σκοποβολής.

Ξεχώριζα τα άτομα στο πλήθος. Εκεί ήταν ένας Έλληνας, δάσκαλος στο γυμνάσιο του παιδιού μου. Του μάθαινε την ιστορία και τους μύθους της πατρίδας του, ο κατάσκοπος… Ο άλλος - ο παππάς, το Αγάπα τον πλησίον σου με εκνεύριζε… Ο συνάδελφός μου, ο γραμματικός – παραποίησε το πρωτόκολλο ανάκρισης ενός μαυραγορίτη. Είχαν συγγένεια άραγε; Αυτός ο ξερακιανός, με την ποδιά του εργάτη μεταλλουργείου, ζούσε στο σπίτι μου πριν από μένα. Είχε δυο κούτσικα – αγόρι και κορίτσι. Τον μικρό τον θυμόμουν από το βλέμμα – λυκόπουλο σκέτο, ούτε δάκρυ, ούτε φόβος, με κοίταζε με τέτοιο μίσος, αδύνατον να ξεχαστεί. Λείπει από την παρέα μας, μάλλον επέζησε… Το σπιτάκι τους μου το παραχώρησε η Υπηρεσία. Ο Θεός να το κάνει σπίτι – δυο δωμάτια με ξύλινους τοίχους, κουζίνα και τα κομφόρ στην αυλή. Μείναμε πέντε άτομα εκεί. Τόσα χρόνια έχουν περάσει, ένα βάψιμο δεν αξιώθηκα να κάνω. Σκεφτόμουν τα έξοδα ή περίμενα τον πραγματικό ιδιοκτήτη;

Άκουγα τις άναρθρες κουβέντες τους, μάλλον ήταν παράπονα. Γίνεται να δοθούν απαντήσεις σε όλους; Ίσως, αλλά όχι από μένα.

Έβγαλα μια βροντερή κραυγή, να καλύψω τους ψιθύρους τους και την τρομάρα μου: «Σκασμός! Σκορπιστείτε!» Κάποια πουλιά γύρισαν παραξενεμένα, προς τι ο σαματάς, και το φεγγάρι… γιατί με κοιτάζει το φεγγάρι;

«Να πάρω όλη την ευθύνη; Κάλπηδες, έ κάλπηδες! Για κατεβείτε, μιλήστε στον λαό σας».

Και μου ήρθε μια απάντηση. Όχι σαν φωνή, αλλά σαν σκέψη. Μια φράση στο μυαλό μου μέσα. Ο τσεκίστας πρέπει να έχει ζεστή καρδιά, ψυχρό κεφάλι και καθαρά χέρια [8]. Ναι, σε ξέρω, τον κάλπη. Μ’ αυτές τις ανοησίες φούσκωσες τα μυαλά του πεινασμένου ορφανού. Ζήτησες καθαρά χέρια; Δες τα δικά μου και των άλλων των μαθητών σου. Όλα τα σαπούνια της γης να φέρεις, δεν μπορείς να τα ξεπλύνεις από το αίμα, τα μυαλά και τα σκατά των ανθρώπων.

Έναν χρόνο ονειρεμένο μονάχα να είχα στο ριζικό μου, με κανόνες απλούς και δίκαιους. Να μην κρύβω το μίσος που ξερνάει η ψυχή μου - για τα Σοβιέτ, για τους Εβραίους, για εκείνους που είχαν καταστρέψει την ελευθερία των κοζάκων, με τα τσιράκια τους εθισμένα να πίνουν το ρωσικό αίμα. Σαν τον Άγιο Γεώργιο θα πολεμούσα τον δικό μου δράκο. Ακόμα και αν έκανα τον Χίτλερ φιλαράκι.

Τα εξήντα χρόνια της ζωής μου είναι το μαύρο άτι που χλιμιντρίζει τωραδά ετοιμοθάνατο, ποτισμένο με το δηλητήριο της προδοσίας και των φόνων. Γι’ αυτό ουρλιάζω τις νύχτες τρομάζοντας τους γείτονες. Έτσι θα βασανίζεται και ο γιος μου που βαδίζει ακόμα στα χνάρια μου. Θυσία χρειάζεται μονάχα. Τόσο αληθινή όσο τίποτα άλλο στο κόσμο.

Πέφτω στα πόδια σου Μεγαλοδύναμε, εγώ που δεν έψαχνα ποτέ για συγχώρηση, άλλοι έφταιγαν. Μην αρνηθείς τον θησαυρό μου τον μοναδικό. Στις φλέβες του κυλάει το αίμα μου φαρμακερό, και ας γράφει ακόμα ποιήματα.

Είμαι ο εσαούλ Εγκόρ Σόλοδοβ. Κανόνισε, μην πάω στην κόλαση, επειδή ήμουν κόλαση εγώ ο ίδιος.

***

Ακούω πως έρχονται. Τα χέρια μου δεμένα πισθάγκωνα. Φοράνε τα λευκά, συζητάνε χαμηλόφωνα και με χαμόγελο.

- Τελικά τι ήταν αυτός - της ΚαΓκεΜπε ή προδότης;

- Συνταξιούχος ασφαλίτης είναι. Ο πατέρας του Λεωνίδα Σόλοδοβ, του υπουργού. Γιατί ρωτάς;

- Αφού κάτι έλεγε για την Πρώτη Μεραρχία των Κοζάκων, δεν το κατάλαβες. Εκείνοι ήταν με τους Γερμανούς στον πόλεμο.

- Μπα; Τρελός ή όχι, ας τα πούμε στην συντρόφισσα Διευθύντρια, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη.

Η κεντριά της ένεσης με έστειλε στην αγκαλιά του Ύπνου. Εκείνος ο Έλληνας, ο δασκαλάκος, έλεγε, ότι είναι δίδυμος αδελφός του Θανάτου. Κάτι είχα μάθει στην Υπηρεσία.

Ελένη Μουσάτοβα

* Στην κεντρική εικόνα, πλάνο από εκτοπισμένους σε γκουλάγκ.

1. Παπάχα (η) – παραδοσιακό γούνινο καπέλο των κοζάκων και των φυλών του Καυκάσου.
2. Εσαούλ (ο) – βαθμός αξιωματικού του ιππικού στα στρατεύματα των Κοζάκων αντίστοιχος του λοχαγού στο πεζικό, ίλαρχος.
3. Μεραρχία του Ιππικού κοζάκων – ρωσικός συνεργατικός σχηματισμός της Βέρμαχτ. Δημιουργήθηκε το 1943 στα κατεχόμενα εδάφη της ΕΣΣΔ κυρίως από 4. Κοζάκους λιποτάκτες του Κόκκινου Στρατού.
4. Κουλάκοι (οι) – οι πλούσιοι αγρότες στην προεπαναστατική Ρωσία και ΕΣΣΔ που χρησιμοποιούσαν την εργασία των μισθωτών εργατών.
5. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Παλαιών Πιστών – η γραφή του ονόματος Ιησούς με ένα γράμμα «Ι», χωρίς νεοελληνική προσθήκη του δεύτερου «Ι».
6. Γουλιανός – είδος ποταμίσιου γατόψαρου.
7. Γκουλάγκ (η) – Κεντρική Διεύθυνση Διορθωτικών Στρατοπέδων Εργασίας, ένα τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΣΣΔ και Υπουργείου Δικαιοσύνης (1930-1959).
8. Η φράση αποδίδεται στον Φέλιξ Τζερζίνσκι, ηγετικού στελέχους της ρωσικής επανάστασης και δημιουργού της μυστικής αστυνομίας Τσεκά.

 

eleni moussatova photoΔυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Ελένη Μουσάτοβα γεννήθηκε το 1961 στην Ρωσία. Μένει μόνιμα εδώ και τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται ως ιατρός. Γράφει διηγήματα, μυθιστορήματα και ποίηση στα ελληνικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση edit@bookpress.gr. Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα (διήγημα)

Σαν σήμερα (διήγημα)

«Ξεκούμπωσες το μεσαίο κουμπί του πουκαμίσου σου και πέρασες το χέρι σου κάτω από την μπανέλα του σουτιέν. Αναζήτησες τα δύο εξογκώματα στο στέρνο και στη μασχάλη σου, λες και θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί από μόνα τους, και στη συνέχεια άνοιξες την κάμερα του κινητού και κοίταξες το είδωλό σου στην οθόνη». ...

Sleepwalk (διήγημα)

Sleepwalk (διήγημα)

«Ούτε καν με τον Άντριου, τον οποίο θεωρούσε, έστω, καλό του φίλο, δεν μπορούσε να ταυτιστεί, παρόλο που ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, εκτός από σεξουαλικά, και ρομαντικά. Είχε τολμήσει να πλάσει μέχρι και τρυφερές στιγμές μεταξύ τους σε βιαστικά ονειροπολήματα της ημέρας». ...

Ανάσκελα, σ’ ένα λασπωμένο χωράφι (διήγημα)

Ανάσκελα, σ’ ένα λασπωμένο χωράφι (διήγημα)

«Ο αξιωματικός τον διέταξε να τον ακολουθήσει. Η φωνή του, άκαμπτη, μια απόλυτη εξουσία που δεν δεχόταν αμφισβήτηση. Περπάτησαν μέσα από το δάσος, ο Αλέξανδρος μπροστά, ο αξιωματικός πίσω του. Το σκυλί τους ακολούθησε, γαβγίζοντας σποραδικά, ένας ήχος σχεδόν ανθρώπινος στη θλίψη του».

Του Αλέξη Σταμά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

Ο...

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ